Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.832
5.163
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.317
1.055
113
Rabm mal pomoci..
Imam Saeco GranAroma SM6582, gre v 5 leto, nakuhanih nekje 8-10.000 kav. Vsec mi je da naredi dve kavi hkrati, vsec mi je cevka za mleko (da ne rabim se z posodami ukvarjat).

problem - odletel je mlincek oz. motorcek se vrti, mlin pa ne melje. niti ne bom ugibal kaj ga je odneslo (kamencek al enostavno leta uporabe in plasticni materiali). Kar sem gledal - ranga na amazonu nekje 120€+postnina. Slovenske cene se cakam (najbrz z lahkoto 200 z delom).

dilema - ai mi je razlozil da je mlincek najverjetneje odletel ker je plasticen in keramicen, predlaga jekleno alternativo (naj zanemarim “famo o pregrevanju mlincka”).

kaj izbrati? Ne bi dal 1.500, ne bi dal 400 - torej nekje vmes.. jure ne bi imel ker mi ni problem oz. zelim oprati enoto. Philips/Saeco sta se mi s plastiko mal zasrala, Delonghi ne vem kako ima z mlekom? AI mi predlaga Nivono serije 7/8, pa prvic slisim zanjo.
Kofe smo zaceli piti zdej 4 redno, pridejo se obiski, pa “tamladi”.. tko da je to aparat ki laufa najvec takoj za pomivalcem/indukcijo.

kaksen nasvet? Ideja?

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.413
283
83
Rabm mal pomoci..
Imam Saeco GranAroma SM6582, gre v 5 leto, nakuhanih nekje 8-10.000 kav. Vsec mi je da naredi dve kavi hkrati, vsec mi je cevka za mleko (da ne rabim se z posodami ukvarjat).

problem - odletel je mlincek oz. motorcek se vrti, mlin pa ne melje. niti ne bom ugibal kaj ga je odneslo (kamencek al enostavno leta uporabe in plasticni materiali). Kar sem gledal - ranga na amazonu nekje 120€+postnina. Slovenske cene se cakam (najbrz z lahkoto 200 z delom).

dilema - ai mi je razlozil da je mlincek najverjetneje odletel ker je plasticen in keramicen, predlaga jekleno alternativo (naj zanemarim “famo o pregrevanju mlincka”).

kaj izbrati? Ne bi dal 1.500, ne bi dal 400 - torej nekje vmes.. jure ne bi imel ker mi ni problem oz. zelim oprati enoto. Philips/Saeco sta se mi s plastiko mal zasrala, Delonghi ne vem kako ima z mlekom? AI mi predlaga Nivono serije 7/8, pa prvic slisim zanjo.
Kofe smo zaceli piti zdej 4 redno, pridejo se obiski, pa “tamladi”.. tko da je to aparat ki laufa najvec takoj za pomivalcem/indukcijo.

kaksen nasvet? Ideja?
Če želiš preverjeno kvaliteto, tudi dobro kavo in servis blizu, kar se mi zdi pomembno pri teh avtomatikih, ne boš kaj dosti zgrešil z DeLonghi ali Juro. Za pod jurja dobiš od DeLonghi že zelo zmogljivo mašino tudi za mleko. Pa bližje ti je po preferencah glede čiščenja, kot Jura.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej
Rabm mal pomoci..

kaksen nasvet? Ideja?
glede nivone je nekaj pisal janez40 nekaj strani nazaj sem ga jaz o nivoni spraševal. Imaš pa nekoliko cenejš opcijo Melitte, kaki kitchenaidi pa raje ne

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.317
1.055
113
Narocil Nivono 8 101.
Kar sem gledal/googlal/AI-jal naj bi pokrila vse moje potrebe - pa zaradi kovinskega mlincka zdrzala dlje.. izbire bi imel vec - sam sem se “zapicil” v dvojni capucino hkrati in cev za mleko namesto posode..

koliko % nabavne cene je vreden 4-5 let star aparat? Da vidm kolk se mi splaca popravljat/prodajat..

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.575
50
48
46
Zgleda v redu. Jaz sem pa zadnjič gledal Miele, me je tudi navdušil :) Sicer je bila cena okoli 1500eur, ampak recimo da se dobi kje 20% popusta, bi bilo kar v redu.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.896
714
113
Zgleda v redu. Jaz sem pa zadnjič gledal Miele, me je tudi navdušil :) Sicer je bila cena okoli 1500eur, ampak recimo da se dobi kje 20% popusta, bi bilo kar v redu.

Jaz sem pred leti imel mieleta v ožjem izboru ampak po temeljitem testiranju pri njih v Črnučah, nisem uspel iz njega izmolzti nekega decent espressa. Preveč je na nemško oz severnjaško narejen za moj okus. Morda je sedaj drugače.

• Všeč mi je
Reactions: SpEkTr
Narocil Nivono 8 101.
Kar sem gledal/googlal/AI-jal naj bi pokrila vse moje potrebe - pa zaradi kovinskega mlincka zdrzala dlje.. izbire bi imel vec - sam sem se “zapicil” v dvojni capucino hkrati in cev za mleko namesto posode..

koliko % nabavne cene je vreden 4-5 let star aparat? Da vidm kolk se mi splaca popravljat/prodajat..
se priporočam, ko dobiš nivono, pa po kakem mesecu dveh rabe za kako sliko in opis kako si zadovoljen in kje se ti zdi da te je razočarala. lahk tu gor, lahk na privat kakor ti je lažje, me pa res zanima kaj in kako ker zgleda kr konkretna beštja

uživaj v kapučinih

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
Jaz sem pred leti imel mieleta v ožjem izboru ampak po temeljitem testiranju pri njih v Črnučah, nisem uspel iz njega izmolzti nekega decent espressa. Preveč je na nemško oz severnjaško narejen za moj okus. Morda je sedaj drugače.
So še kakšne druge "finte" pri Miele? Ker jaz imam tudi to nagledano. Ga ima mogoče kdo pa lahko iz prve roke kaj več pove?

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.896
714
113
So še kakšne druge "finte" pri Miele? Ker jaz imam tudi to nagledano. Ga ima mogoče kdo pa lahko iz prve roke kaj več pove?

Pojdi ga probat v salon. So zelo prijazni tam. Prijatelj ima vgradnega (neka 4k€+ cena), pa res zgleda fensi, sploh tista fora s senzorjem, ko se "šoba" za kavo sama vozi gor pa dol. Ampak meni je problem enak, espresso nima "duše".

Aja pa še enega minusa sem se spomnil. Sistem za mleko zahteva posebno čiščenje, ker gre mleko po cevki v aparat. Pri delonghiju recimo tega ni, ker mleko nikoli ne pride v direkten stik z aparatom, samo razstaviš vrček in ga daš v pomivalni stroj.

Tole:

Kakorkoli, na koncu sem se odločil za delonghija, veliko boljša kava, če dam pa v enačbo še ceno, pa sploh ni dvoma.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.575
50
48
46
Pojdi ga probat v salon. So zelo prijazni tam. Prijatelj ima vgradnega (neka 4k€+ cena), pa res zgleda fensi, sploh tista fora s senzorjem, ko se "šoba" za kavo sama vozi gor pa dol. Ampak meni je problem enak, espresso nima "duše".

Aja pa še enega minusa sem se spomnil. Sistem za mleko zahteva posebno čiščenje, ker gre mleko po cevki v aparat. Pri delonghiju recimo tega ni, ker mleko nikoli ne pride v direkten stik z aparatom, samo razstaviš vrček in ga daš v pomivalni stroj.

Tole:

Kakorkoli, na koncu sem se odločil za delonghija, veliko boljša kava, če dam pa v enačbo še ceno, pa sploh ni dvoma.
Kateri model pa?

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.353
228
63
Celje
Nekaj razmišljam... Pred kakšnimi 10-12imi leti sem imel Dolce Gusto Piccolo, s katerim sem bil še kar zadovoljen. Sedaj pa se je pojavila akcija v Mercatorju, kjer ob nakupu 12ih škatlic Barcaffe kapsul dobiš Piccola brezplačno. Kakšno kavo danes delajo tile Piccoli? A so te Barcaffe kapsule OK? Gre seveda za občasno uporabo, max 4 kave dnevno.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.384
4.895
113
Picola boš po dveh, treh letih vrgel v smeti in "kupil" novega - tako delamo mi. Barcaffe pa kot barcaffe, enim je dober, drugi ga ne marajo. Imaš še cel kup drugih kapsul kompatibilnih z DG. Sami recimo uporabljamo Eurospinove rdeče črne ker je not 100% kava.
Drugače pa te "nadomestne" itak dela ena ali dve firmi za vse.

Imaš pa na Aliju tudi prazne večkrat uporabne kapsule pa daš not kar ti paše.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.390
2.369
113
Iskajoč brata
Nekaj razmišljam... Pred kakšnimi 10-12imi leti sem imel Dolce Gusto Piccolo, s katerim sem bil še kar zadovoljen. Sedaj pa se je pojavila akcija v Mercatorju, kjer ob nakupu 12ih škatlic Barcaffe kapsul dobiš Piccola brezplačno. Kakšno kavo danes delajo tile Piccoli? A so te Barcaffe kapsule OK? Gre seveda za občasno uporabo, max 4 kave dnevno.
kje je ta akcija?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.943
5.024
113
51
Na sončni strani ALP
Kako se kaj obnesejo ta poceni Krups esspreso avtomati? Cene so tam od 200€ dalje...

Npr. kaj takega