Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.832
5.163
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.348
31
48
Ljubljana
Je slabši, ne boljši, ker Krups je v glavnem iz 55% komponent švicarske Jure, ohišje in elektronika sta pa njihova.
Imel sem 2 krupsa, 2 philipsa in pristal (in ostanem) pri DeLonghiju. Ni šans, da je Krups boljši. Meni niti Jura (pa nimam osnovnega modela Delonghi aparata) ne potegne oz. aparati pri katerem ne moreš sam oprati, očistiti, imenujkakorkoli - notranje enote.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.756
800
113
Imel sem 2 krupsa, 2 philipsa in pristal (in ostanem) pri DeLonghiju. Ni šans, da je Krups boljši. Meni niti Jura (pa nimam osnovnega modela Delonghi aparata) ne potegne oz. aparati pri katerem ne moreš sam oprati, očistiti, imenujkakorkoli - notranje enote.
Na Juri z lahkoto očistiš vsaj na cenjeni cladic liniji, priznam pa, da te švicarske Jure niso ravno ugodne. Sam bi gledal še WMF in Saeco. Gre pa za profi aparate, ki rabijo na nekaj let na določeno število kav tudi servis, pretesnitev bojlerja, odstranitev kamna, vendar to so aparati za 15 + let in ja po 5 letih ne razpada vse, da rabis novega.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.143
20
38

To je bil tudi moj pomislek včasih. Lahko pa zadnjih 5 let primerjam Juro in nek Philips v službi in razlika je res kot dan in noč glede kvalitete kave.

Jura, kljub temu, da se čisti "od zunaj", samo s tisto tableto, ki jo vržeš noter... nobenih težav, nobenega vonja, plesni ali česa podobnega.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.390
2.369
113
Iskajoč brata
Moj komentar, jaz imam delonghi, fotr ima Philips... dan in noč... oba vstopna modela na mlinček...
Zelo podobna sistema, vse se da enako pucati, samo kako kavo skuha, je delonghi ene 3 razrede boljši... sedaj je že pomoje ene 5 let doma, skuha okoli 20 kav na teden... ga ne zamenjam, mi je malo škoda, da nisem zadnjič v akciji vzel enega na zalogo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.832
5.163
113
Glede kuhalnikov kave v avtomatikih je že dolgo jasno, da gredo v vrstnem redu Jura - DeLonghi - ostalo. Med Juro in Delonghi so male razlike. Glede na ceno bi lahko rekel, da celo ni razlike. Vse ostalo od Philipsov, Krupsov in podobnih zadev je konkretno slabše.
Če dodaš še mlečne zmogljivosti, ostale dodatke in ceno, je DeLonghi verjetno top. Če se ti gre za najboljšo kavo, kot kavo, potem Jura (moraš pazit na pravi model). Vse ostalo pač ni na tem nivoju. Imaš še kar nekaj nišnih firm in modelov, ki so pri nas težje dobavljive in jih nisem omenjal, da ne bo kdo skakal, kjer je industrijski WMF ali xyz.

Glede kuhalnikov kave v avtomatikih je že dolgo jasno, da gredo v vrstnem redu Jura - DeLonghi - ostalo. Med Juro in Delonghi so male razlike. Glede na ceno bi lahko rekel, da celo ni razlike. Vse ostalo od Philipsov, Krupsov in podobnih zadev je konkretno slabše.
Če dodaš še mlečne zmogljivosti, ostale dodatke in ceno, je DeLonghi verjetno top. Če se ti gre za najboljšo kavo, kot kavo, potem Jura (moraš pazit na pravi model). Vse ostalo pač ni na tem nivoju. Imaš še kar nekaj nišnih firm in modelov, ki so pri nas težje dobavljive in jih nisem omenjal, da ne bo kdo skakal, kjer je industrijski WMF ali xyz.
mogoče veš, poznaš koga ki ima doma Nivono ali pa Melitto? Gledam majdiča pa je polno tega, strojčki, vsaj Nivona ne zgledajo švoh..

me čist tko informativno zanima

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.832
5.163
113
mogoče veš, poznaš koga ki ima doma Nivono ali pa Melitto? Gledam majdiča pa je polno tega, strojčki, vsaj Nivona ne zgledajo švoh..

me čist tko informativno zanima
Žal ne poznam nobenega.
Sem obe firmi gledal pobližje, ko sem kupoval novo domačo mašino. Obe firmi dela ista tovarna kot Juro. Na splošno sta kvalitetni in dobro narejeni (nimata enakih delov sicer, malo več plastike kot Jura). Nimata Jurinega P.E.P. sistema ekstrakcije, tako, da za čisto kavo naj bi bila Jura malenkost boljša. Vse ostalo pa je baje čisto na nivoju, s tem, da Nivono skušajo umestiti bolj v pisarne, Melitto pa za domov. Pri meni je pretehtala odločitev predvsem v dosegljivost servisa, delov in zanesljivost delovanja in če tega ni v Sloveniji, nisem želel tvegat z manj znano mašino. Drugače jim pa po moje nič ne manjka, po okusu kave naj bi bili obe v rangu DeLonghi, torej takoj za Juro (in boljši od Philips, Krups,..).

Aja pa pri meni je odtehtalo predvsem to, da sem lahko kavo probal. Probal sem Philips 2 mašini, DeLonghi (eno imel tudi doma prej), Krups in Juro. Nisem imel možnost probat Nivone ali Melitte.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

AndrejD

Guru
20. jul 2007
8.069
1.667
113
Odkrito povedano ne vem če bi opazil razliko med Juro in recimo takšnim za 100-200€.

Kolega ima tistega philipsa za jurja pa prej je mel enega krupsa za 400 ima pa še avtomat pa ne opazim razlike proti tistemu v gostilnah...

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.413
283
83
Odkrito povedano ne vem če bi opazil razliko med Juro in recimo takšnim za 100-200€.

Kolega ima tistega philipsa za jurja pa prej je mel enega krupsa za 400 ima pa še avtomat pa ne opazim razlike proti tistemu v gostilnah...
Tole je tako zmešano povedano, da se ne čudim, da ne opaziš nobene razlike.

Dajmo naprej ločit pol avtomatsko mašino in avtomatsko mašino. Pol avtomati so mašine z bojlerji (največkrat) - enojni ali dvojni, v večini nižji in srednji rang z E61 kuhalno enoto in na klasične ročke. Rabiš integriran ali ločen mlin, tamper in nastavljaš parametre sam (razen kakšen Breville, ki nekaj pomaga). Vsi pol avtomati zahtevajo veliko vložka časa in so že bolj hobi. Rabiš odlično sveže mleto zrnje, pazit moraš na marsikaj. Taka mašina je sposobna naredit enako ali boljšo kavo (espresso) od povprečne gostilniške. Žal večina pije brozgo, ker se parametri mnogokrat ne poklopijo ali izgubijo voljo. Če pa te kava zanima in se misliš s tem malo ukvarjat, je pa zanimiva zadeva.

Avtomatske mašine so to o čemur se pogovarjamo zadnje par strani. Kjer se načeloma ne ukvarjaš dosti s parametri, vse je avtomatsko, kuhalna enota je pod pritiskom in deluje čisto drugače kot E61 in drugi pol avtomati. Sposobna je z dobrim zrnjem narediti odlično kavo (sploh boljše znamke, ki to niso Philips, Krups, itd.), espresso pa je približek pol avtomatu in gostilni. Ja je lahko boljši od gostilne, a to pomeni, da je gostilniški zanič. Avtomatiki niso sposobni narediti klasičnega, sirupastega espressa, kot bi mogel biti. Znajo pa narediti uravnoteženo, dobro kavo na pritisk gumba iz sveže mletega zrnja. Najbližje dobremu espressu pride Jura s svojim PEP sistemom, ki je bil že omenjen. Zna vzeti tudi največ kave med vsemi mašinami, da je končni produkt gostejši in močnejši. Ampak še vedno pa to ni odličen gostilniški espresso. Ne more biti in ni nič narobe s tem, sploh, ker ga večina folka itak ne pije.

Kdor ne opazi razlik med kavami med pol avtomati, avtomati in gostilnami, pije "kavo" razredčeno s 3 deci mleka ali vode kar je čisto vseeno kaj zliješ vase. Kdor želi espresso, bo razliko opazil takoj.

Jaz glasujem za pol avtomata, če imaš veliko časa in ti bo to hobi. Če ne, potem dober avtomatik po svojih finančnih zmožnostih. Če ne piješ nonstop mlečnih kav, potem vsekakor mašino, ki je samo za kavo, penilec mleka pa bi si kupil posebej. S tem je mašina manjša in dela točno to kar rabiš brez, da se ukvarjaš s cevkami za mleko, itd. Če si na mlečnih kavah, potem jasno dražjo opcijo z integriranim mlečnim delom. Firm je veliko, a bi se držal tistih, ki imajo pri nas servis, ker bolj ko so mašine "poceni" in komplicirane, bolj gre kaj narobe. Preproste dražje opcije so top.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.326
814
113
nisem nek poznavalec kave, ampak rad pijem kavo, pijem samo espresso, včasih s kapljico mleka. v gostilni naročim espresso s smetano, kjer smetano prej pojem preden se raztopi in ostane tista kapljica mleka v kavi. Vedno počakam, da se kava malo ohladi, nikoli ne pijem vroče takoj.

še vedno skoraj ne verjamem, da bi opazil razliko med (govorimo o avtomatih) Philipsom in Delongijem.
opazim pa razliko med različnimi vrstami kave. opazim tudi, da ljudje imajo različne okuse.
ne prebavljam kislih kav, recimo barcaffe.
rajše imam arabico kot robusto.

trenutno imam Philipsa 2210 (al neki takega brez mleka) in kavo Caffe Creme in Dm-a. Segafredo Caffe Creme je tudi zelo dobra.
Najboljša kava kar sem jih pa pil v gostilni je pa Bar2000 Supreme.

Torej a bi jaz opazil razliko pri isti kavi med Philipsom in Delongijem?
Mislim, da ne in to je verjetno 95% folka.

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.413
283
83
nisem nek poznavalec kave, ampak rad pijem kavo, pijem samo espresso, včasih s kapljico mleka. v gostilni naročim espresso s smetano, kjer smetano prej pojem preden se raztopi in ostane tista kapljica mleka v kavi. Vedno počakam, da se kava malo ohladi, nikoli ne pijem vroče takoj.

še vedno skoraj ne verjamem, da bi opazil razliko med (govorimo o avtomatih) Philipsom in Delongijem.
opazim pa razliko med različnimi vrstami kave. opazim tudi, da ljudje imajo različne okuse.

trenutno imam Philipsa 2210 (al neki takega brez mleka) in kavo Caffe Creme in Dm-a. Segafredo Caffe Creme je tudi zelo dobra.

Ob enakih pogojih seveda bi (krajša kot je kava, bolj bi opazil razliko), ne vem zakaj se ti zdi to tako čudno? Manj vodeno, več okusa, enostavno boljše. Saj niso avtomati kot Nespresso kapsule mašine, ko vse delajo enako ne glede na embalažo pa še tam pride do malih razlik v končnem produktu.

Pri avtomatih boljše firme dejansko poizkušajo potegnit ven kar se da ob tehnologiji, ki jih omejuje. Jura je trenutno tu najboljša s svojim malo ekstra sistemom, ki so ga zaščitili, da ga drugi ne smejo kopirat, ni pa DeLonghi daleč za njimi. Če bi ti dal slep test enakega zrnja v espressu iz več mašin ti garantiram, da bi dal na vrh Juro in DeLonghi (pa še kakšna mašina, ki se pri nas ne dobi oz. težje). Že logika ti pove kako delujejo. Philips ti za en espresso porabi do 9g zrnja, za dvojnega do 11g in ima tudi slabši mlin. DeLonghi porabi 11g za enojnega do 15g za dvojnega z boljšim mlinom. Jura variabilno do 16g z dobrim mlinom.
Espresso narejen z 9g proti 16g + boljši mlin + boljši sistem za kuho naredi pač boljši espresso. Ki pa še vedno seveda ni tak kot pri pol avtomatih ali v gostilni, da je jasno, kjer iz 7g s čisto drugo tehniko naredijo kratek/gost njami espresso. Če vedo kaj delajo.

Če nimaš rad kislih kav, potem ne smeš posegat po sveže praženih pri naših ali tujih pražarjih in glej origin bolj proti Braziliji. Klasične italjanske so ok, mogoče daj šanso Lavazzi Super Crema (modra embalaža), ni zastonj med top za avtomate.
Malo robuste je za avtomate kar ok, ne vpliva na kislost, pač pa na mehkobo in "kremo". Tam do 20% brez problema, več raje ne oz. po okusu.

V gostilni si pil kavo od bariste (lokala), ki ve kaj dela in mu je mar kaj da od sebe in kako skrbi za mašino. Katero zrnje je imel, je vseeno (Bar2000, Lavazza, Segafredo, Meinl,...).

• Všeč mi je
Reactions: matej_

damirj

Guru
9. maj 2012
6.140
2.876
113

Ker je odvisno kaj piješ. Pravi kafetarji bodo itak dvojni espresso. Standard za dvojni espresso je 18g kave (ali tu nekje) in 40ml vode (štamperle). Navaden oz enojni espresso pa 9g kave in 20ml vode. Philips to zmore, mlinček ni toliko slabši, itak ga lahko naštelaš, ne boš pa tudi z dvojnim espressom na philipsu uspel narediti pravega dvojnega zaradi omejitev velikosti mlinčka. Zato tisti pravi kafetarji ki rabijo smrtnonosno dozo kofeina razliko opazijo. OStali pa jim je vseeno praktično. Zatoj za nekoga, ki to ceni, potem philips itak ni OK, ker pač.. po drugi strani pa, nekdo ki pije kavo z mlekom ali kapučino ali late machiatto, potem je pa v resnici enakovredna izbira. Glede na to, da itak natočiš kapljico mleka v espresso, si že v skupini tistih, ki ni kafetar.

• Všeč mi je
Reactions: matej_

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Ne vem kakšne mašine danes delajo, ampak moj philips/saeco, ki bo kmalu star 9 let (preko 15k skuhanih kav, in še vedno dela) ima:
- nastavljiv keramični mlinček z 9 stopnjami grobosti mletja
- nastavljivo doziranje količine zmlete kave (5 stopenj)
- nastavljivo količino vode za vsak program
- nastavljivo temperaturo vode, ki jo porine čez kavo

(kar se od ostalih parametrov ne da nastavljat je tlak in pa stiksanje, to dela kuhalna enoto po svoji logiki in dela kot dela, če bi še to mašina imela potem ne vem kaj bi še lahko vplivalo na končni produkt)

.... skratka en kup nastavitev ki se jih noben povprečen uporabnik ne bo dotikal, ampak se pa da vse to nastavljat. Tako da pod črto nekaj trdit z absolutnimi vrednostmi je čista bedarija.

Pa vsi ti avtomati so nastavljeni po defaultu na "srednjeevropski" način kave, torej na na italjanskega. Tako da prva stvar ki jo moraš naredit če želiš dober espresso je da znižaš količino vode na pol, pa doziranje kave daš na max., in s pravo kavo dobiš to kar dobiš v gostilni iz profi mašine. V razne barista specialne kavarne pa ne hodim.