Dobra kava doma

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Jaz po novem doma delam navadno kavo in ne instant, predvsem zaradi cene. Pa me zanima, uporablja kdo kakšne filtre čez katere prelije kavo da ni nikjer nobene usedline?

Ne da se mi počasi srebat na koncu da ne zaružim v peskovnik na dnu.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.423
3.808
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Slycer pravi:
Jaz po novem doma delam navadno kavo in ne instant, predvsem zaradi cene. Pa me zanima, uporablja kdo kakšne filtre čez katere prelije kavo da ni nikjer nobene usedline?

Ne da se mi počasi srebat na koncu da ne zaružim v peskovnik na dnu.

Ko skuhas, pusti kavo da pociva v dzezvi 2-3 min, pa potem prelij v salico.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.423
3.808
113
davorinm.wordpress.com
Priporočam Kenya kavo. Na voljo v Moderni galeriji v kafiču spodaj. Sproti pražijo, pred tabo zmeljejo. Zaenkrat najboljša kava, odkar testiram različne okuse.
 

Priponke

  • 2405948-image.jpeg
    113,2 KB · Ogledi: 244

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Priporočam Kenya kavo. Na voljo v Moderni galeriji v kafiču spodaj. Sproti pražijo, pred tabo zmeljejo. Zaenkrat najboljša kava, odkar testiram različne okuse.

Cena?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.053
7.006
113
Citat:
Uporabnik Slycer pravi:
Jaz po novem doma delam navadno kavo in ne instant, predvsem zaradi cene. Pa me zanima, uporablja kdo kakšne filtre čez katere prelije kavo da ni nikjer nobene usedline?

Ne da se mi počasi srebat na koncu da ne zaružim v peskovnik na dnu.

Seveda, "drip coffee" varianta. Jaz sem tako počel, dokler sem še doma mlel, kuhal, itd...

Rabiš pa "coffee cone holder" in pa filter, potem pa narediš takole: https://www.youtube.com/watch?v=zhTnwkqMcuU

Super način in najmanj dela, ko končaš samo zavržeš filter v smeti in je to to, nič ukvarjanja z usedlinami, ipd
smile-1.gif


V tušu se dobijo neki filtri za euro ali dva, 100 komadov. Ne jemat nekih bambusovih zadev, ker tisti so preveč porozni in fino mleta kava pride skozi.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.423
3.808
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik Slycer pravi:
Jaz po novem doma delam navadno kavo in ne instant, predvsem zaradi cene. Pa me zanima, uporablja kdo kakšne filtre čez katere prelije kavo da ni nikjer nobene usedline?

Ne da se mi počasi srebat na koncu da ne zaružim v peskovnik na dnu.

Seveda, "drip coffee" varianta. Jaz sem tako počel, dokler sem še doma mlel, kuhal, itd...

Rabiš pa "coffee cone holder" in pa filter, potem pa narediš takole: https://www.youtube.com/watch?v=zhTnwkqMcuU

Super način in najmanj dela, ko končaš samo zavržeš filter v smeti in je to to, nič ukvarjanja z usedlinami, ipd
smile-1.gif


V tušu se dobijo neki filtri za euro ali dva, 100 komadov. Ne jemat nekih bambusovih zadev, ker tisti so preveč porozni in fino mleta kava pride skozi.

Kakšen je pa kaj okus kave, narejen po tej metodi? Npr. glede na turško.
 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
762
113
Ynos , jaz sem probal tole Lidlovo v sodčku.

Po domače za laike OK, za poznavalce eno SR..... Zakaj. Kava je 100 % arabica, vendar precej pokisli, kar TOP premium kava DELUXE , kot pravijo v Lidlu nikakor ne bi smela. Imam TOP aparat Jura za kavo, pa verjami, da sem na koncu mešal to kavo pol pol z eno drugo, da smo jo porabili, skratka, meni je precej pre KISLA.
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.645
9.860
113
40
MB
zakaj pa nisi samo malo podaljšal časa za par sekund ? daj probaj pa poročaj, me res zanima če bo še vedno kisla
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.423
3.808
113
davorinm.wordpress.com
Zanimivo, jaz sem zadnjič opazil, da mi Illy kavo iz avtomata na tablete, vrže ven tako kislo, ne da malo potegne na kislo kot nekatere kave, ampak prav zakisli. Prej tega nisem opazil, ker sem pil z mlekom.

Kaj to pomeni, da kava pač ni nič posebnega ali da je avtomat kaj pokvarjen?
 

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.493
3.803
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kaj to pomeni, da kava pač ni nič posebnega ali da je avtomat kaj pokvarjen?
Načeloma Illy je precenjen ampak to je stvar okusa. - Enim je namreč to Illyjevo kislenje všeč in jemljejo kot kvaliteto te vrste kave. Pač ene kave so sladke, ene grenke, ene kislkaste... v boljših kavarnah in v skoraj vseh pražarnah imajo navadno konkretne opise kakšne kvalitete lahko pričakuješ od kakšne kave, od enih tudi kislino, pa niso zato nujno šodr.
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.645
9.860
113
40
MB
take izjave so mimo, najbolj me razpizdi ko recimo folk reče, da recimo illy al pa lavazza ni dobra kava, valda ni dobra če kafič v katerega zahajajo kupi najcenejšo opcijo, znajo tud vse te firme naredit kavo, je pa res da pol gostinec nima 100000 % rvcja na kili kave
smile-1.gif


@ynos, probaj se drzat navodil ... vem da na dolce gusto vsi pustijo precej dlje tect, se pravi s teh kratkih 30-50ml kav si nalijejo deci ali več, valda je pol kava za bruhat
smile-1.gif
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.289
1.920
113
Ja saj to je problem ker kot prvo moraš kupit dobro kavo (mislim da ima Hausbrand po številkah..višja kot je številka boljša (beri: dražja) je kava....in je potem odvisno od oštirja..a bi rad na kavi 800 % marže ali 1500 %
evil.gif
).
seveda je potem treba znat tudi kavo naredit...dasiravno se jo dela na stroju za 10 jurjev bo izpod pravih prstov prišla gurmanska kava napačnih pa čisti šrot.

Sem enkrat padel na hrbet, ker smo v službeni kantini imeli kavo od Haubranta (mislim daje kupoval 8.ko od 20.ke..a ne me držat za besedo pri številkah..v glavnem na spodnji polovici kakovosti)...in ni bila za nikamor. In potem se enkrat zajdem v Luciji v Domu za ostarele
aplauz.gif
.
Tako da...prideš do zaključka da je treba probat (!) ne glede na to kaj piše na skodelici (da naj bi bila vsebina, ki bo povedala ali bo kava dobra ali ne).
 

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
418
17
18
Rabim nasvet tistih, ki kupujejo kavo v zrnju v Italiji : ker grem jutri na morje se bom nazaj ustavil v Coop-u ali Famili - pa me zanima kaj naj vzamem za espresso avtomat - tak srednji razred. Hvala.

T.