Dobra kava doma

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
zakaj pa nisi samo malo podaljšal časa za par sekund ? daj probaj pa poročaj, me res zanima če bo še vedno kisla

Na Juri F90, lahko spreminjam količino kave, vode, temperaturo, timing pa ja imam na dolgo long.....
 

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Zdaj ste me pa čisto zmedli s kuhanjem turške kave.
Mi smo vedno kuhali da je voda zavrela, odmaknili in dodali kavo, potem pa še enkrat dali nazaj da zavre.
Kaj je zdaj najboljši način, da probam?
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Carlito149 pravi:
Zdaj ste me pa čisto zmedli s kuhanjem turške kave.
Mi smo vedno kuhali da je voda zavrela, odmaknili in dodali kavo, potem pa še enkrat dali nazaj da zavre.
Kaj je zdaj najboljši način, da probam?

Vsak pravi drugače, večina pa pravi, da ne smeš zavreti vode, s tem zjebeš okus. Pa kavo moraš imeti frišno zmleto na čimbolj fini prah.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Evo, sem probal zdaj kar nekaj različnih kav in ponudnikov. Lahko rečem, da ima zame najboljšo kavo kavarna in pražarna Čokl.

To je to: http://www.24ur.com/novice/slo...iti-z-nami.html

Tudi svetujejo ti katero kavo vzeti za kateri način kuhanja. Kupim v zrnju, doma zmeljem tik pred kuhanjem.


Kar se tiče turške kave. Najboljša kava mi uspe, če segrejem vodo skoraj do vretja, da se že vdijo mehurčki. Odstavim đezvo, dodam kavo in z žličko ornk premešam parkrat, da se usvari tista fajn penca. Pomembno je, da čimbolj na fino zmelješ kavo.

Kar se tiče Hario V60 pour over metode. Če prefino zmelješ kavo, predolgo traja, da ti kavo odceja, kava je potem enostavno premočna. Če ti uspe zmleti na pravo zrnavost, je super. Važno je, da konstantno dolivaš vodo, ki je non stop vroča, skoraj vrela. Kava je res odlična. Edina slabost je, da težko pripraviš malo dozo, 2 dcl je skoraj minimum.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Čuj koliko časa pa traja, da izpelješ celoten postopek za eno šalco kave?
smile-1.gif
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
S Hario v60 metodo? Mletje cca 2 min, predpirava filtra, posode cca 2 minuti, postopek cca 3 minute. Vodo pa das gretcv grelnik, ko meljes kavo. Sam dam cca 6-7g/100ml vode. Pri turski pa malo vec, 12g/150ml.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Kaj pa pucanje potem, mlinček je potrebno po vsaki uporabi očistiti, ali?

Ene 10-15min za celoten postopek, potem?
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj pa pucanje potem, mlinček je potrebno po vsaki uporabi očistiti, ali?

Ene 10-15min za celoten postopek, potem?

Pod vodo splahnes posodo za kavo pa hario nastavek (10 sekund), filter vrzes v smeti in to je to. Mlincka nikol ne perem. Malo potresem da pride vse ven.

Bom se stopal danes pa javim komplet cas.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Rezila so problematična, ne plastični pokrovček. Tisto je še sila težko spucat...

Pač, zaradi tega sem jaz nehal kuhat na roko, vsak dan 10min je preveč, pa krat tri...pa gre pol ure v nič. Raje kafe avtomat pa naredi vse namesto tebe
smile-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Enostavna priprava, jebeno pucanje...kafe avtomat na blazinice je še vedno najboljša izbira, imo
smile-1.gif
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Nikakor mi ne zgleda komplicirano za spucat.

Sprazniš posodo pa splakneš vse skup, filter je železo, tk da se ga ne menja samo opere. Itak pa kuhaš vsak dan z vrelo vodo, kaj bi pa pral to v nedogled?
confused-1.gif


Blazince? to je meni na istem nivoju kot dolče nagnusno, drago in nekvalitetno.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Hja sprazniti moraš v koš, kava je "pocasta" in ne pade lepo ven, moraš pošobati z žličko torej, pa še vedno ostane nekaj not, kar spereš pod vodo...saj ne da je dosti dela, ampak če kuhaš parkrat na dan, ziher gre nekaj časa v nič.

Blazinice lahko imaš kakšne hočeš, od cheap shit kvalitete kjer te pride skodelica kave 8c, pa tja vse do..ulalal...pač naročiš kakšne hočeš. Saj je enako, kot če kuhaš doma barkafe ali pa escobar kavo.

Nagnusno je sicer podobno primeren za uporabo, enostaven, ampak izbire sploh ni, samo tisto kar je od njih, pa odpadek je plastika....pri blazinicah pa je odpadek organski...torej bolj okolju prijazno
smile-1.gif


PS, nisem nek kafe-gurman da bi iskal top shit okus kave in padal v omamo zraven pitja...itak si not namečem maslo pa še kaj, tako da je okusa po kavi bolj malo
smile-1.gif