Dobra kava doma

tomi

Guru
1. sep 2007
18.593
9.816
113
40
MB
jaz jo mam doma, pa je še nisem bil zmlet
grin1.gif
 

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Je kdo probal mogoče od Lidla kavo v zrnju? Pakirano v ličnem sodčku.
deluxe-colombia-supremo--4.jpg

te še nisem probal. Po večini pa je v našem avtomatu ena iz "redne ponudbe" Lidla Kava v zranju, rumena pakunga (mild), narejena na espresso avtomatu.
Za moje pojme zelo dober kompromis okus/cena.
 

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
mi smo iz Goriške pa valda da pijemo ekspreso. Kavo nakupimo ko je orng znižana in to čim več različnih zadev, ker si jih mama potem zmeša. Ita kave so ji premočne. Kupimo pa vse od Bristot Lavazze do mattioni (ma tam pražarnico), Gorizianr (ma glih tko pražarnico takoj čez mejo).

jaz pijem espresso iz kavomata (ni nek bavbav nekaj čez 100 € od saeca) in bristot classic, ali pa segafredo, lavazza (oba rdeča) sta top

jaz bi pri mlinčku pazil to da ima keramična rezila. vsak pošten kavomat ki ga ma vgrajenega, ima keramična rezila.

cafe vergano je tud okej, Pelini top tud menda (sam je hudičevo draga). Hausbrandt, segafredo,lavazza..nimaš kaj falit. Prosi koga ki je ob meji z Ita naj ti jih nabavi ko so znižane.

A mi lahko prosim bolj podrobno to razložiš z keramičnimi rezili in zakaj so ta boljša kot nerjaveča, ker tole prvič slišim al pa vidim, si pa pravkar kupujem mlinček za kavo. Ker sem nehal piti vse te pred pakirane mletance.

Imaš kak mlinček že ogledan? Tudi sam kupujem.

gledal sem npr. tole: http://espressomento.si/collections/rocni-kavni-mlincki

Ročni mlinček imam naredil ga je stric v Bosni in je top šit kava zmleta v nulo in taka z žmahom, kot mora bit. Kupil bi električnega, ker se mi verglat ne da. Električnih mlinčkov pa z keramičnimi rezili izgleda ni ali pa sem samo jaz smotan. Ročnih sem najdu kar nekaj tudi na mimo vrste itd.
 

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
mi smo iz Goriške pa valda da pijemo ekspreso. Kavo nakupimo ko je orng znižana in to čim več različnih zadev, ker si jih mama potem zmeša. Ita kave so ji premočne. Kupimo pa vse od Bristot Lavazze do mattioni (ma tam pražarnico), Gorizianr (ma glih tko pražarnico takoj čez mejo).

jaz pijem espresso iz kavomata (ni nek bavbav nekaj čez 100 € od saeca) in bristot classic, ali pa segafredo, lavazza (oba rdeča) sta top

jaz bi pri mlinčku pazil to da ima keramična rezila. vsak pošten kavomat ki ga ma vgrajenega, ima keramična rezila.

cafe vergano je tud okej, Pelini top tud menda (sam je hudičevo draga). Hausbrandt, segafredo,lavazza..nimaš kaj falit. Prosi koga ki je ob meji z Ita naj ti jih nabavi ko so znižane.

A mi lahko prosim bolj podrobno to razložiš z keramičnimi rezili in zakaj so ta boljša kot nerjaveča, ker tole prvič slišim al pa vidim, si pa pravkar kupujem mlinček za kavo. Ker sem nehal piti vse te pred pakirane mletance.

keramika je kovina + nekovina po sestavi.

http://www.gurman.eu/index.php?S=1&Article=459 tu maš opise nože oz sestave rezil

http://www.mizs.gov.si/fileadm...riali_Kisin.pdf stran 58 točka keramični materali


razlika je od tega da se rezila manj segrejejo do življenjske dobe. Pri nerjvanih rezlih je/so potem potem še dodtaki za nerjavenje, katerih pa če jih je malo in če se rezila mehansko poškodujejo lahk zadeve začno rijat. Pač kavna zrna majo/vsebujejo kisline tud kako bazo verjento ni to zna nagajat če pride recimo do mehanskih poškodb rezil. Keramika je v takih primerih inertna - odporna na vse živo

kar se toplote (gretja rezil tiče) ti zna toplota glih tko negativno vplivat na zmleto kavo (možnost razpada različnih komponent (od aminoklislin naprej) v kavi in to spet zna vplivat na okus. Dobro kave glih prav dolgo ne mrcvariš samo vseeno

kermaika ti na nič ne vpliva, nič je n emore poškodovat itd. zato je tolk fajn

Hvala za tako izčrpno razlaga očitno se človek res celo življenje uči umre pa butast. Tole so zelo kakovostni podatki.
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.593
9.816
113
40
MB
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Daj probaj
grin1.gif

sem danes zmlel, naj te opozorim da je zmlete tolko da je ta sodček poln do vrha
smile-1.gif

Zakaj si pa vse zmlel?
cry12bpy.gif
A ni point ravno sproti mleti, da imaš vedno frišno, boljši okus, penca...

mlinček se je zgubil med selitvijo, vsaka dva dni mi pa tud ni za hodit v špar mlet
grin1.gif
 

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.458
346
83
34
V temi malo nižje je eden pohvalil tole: Emonec. Meni osebno ni, mi je Barcaffe za turško še vedno boljši.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
Vprašanje...pije kdo kavo s cukrom? Če ja..potem se niti ne ubadajte z iskanjem boljšega okusa kave ampak kupite samo najcenejšo pa je..

cuker pokvari vsako kavo...pa ali je to cheap barkafe ali top shit escobar.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Drži tole zgoraj. Ko se enkrat odvadiš cukra, ne samo pri kofetu ampak povsod, se ti dejansko izostri okus in ločiš zanič kavo od povprečne oz. odlične. Isto velja za hrano. Jaz prav tako pijem Escobar, ki je top, iz manjših farm J. amerike in sveže pražena, nikoli starejša od dveh dni. Kupujem v zrnju in meljem sproti. Zdrži recimo 3 tedne. Pijem turško, kavo dam v mrzlo vodo in počakam da se malenkost dvigne pena. Ne smeš jo pit prevroče, po 5 min. je najboljša.
 

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Vprašanje...pije kdo kavo s cukrom? Če ja..potem se niti ne ubadajte z iskanjem boljšega okusa kave ampak kupite samo najcenejšo pa je..

cuker pokvari vsako kavo...pa ali je to cheap barkafe ali top shit escobar.

Se strinjam, doma vedno pijem brez sladkorja. V lokalih, kjer je po večini brozga pa žal moram dodati malo sladkorja, da je sploh pitno.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Sej podobno je z mlekom. Nekateri skuhaj 1 deci kave, pa čez polijejo še 1 deci mleka. Potem je itak vseeno katero kavo piješ.

Pijem sicer brez cukra. S cukrom mi je ogabna kava. Zadnje čase večinoma tudi brez mleka..


Čaj tudi brez cukra.
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
Mleko = cuker. 1.5dcl mleka ima nekje toliko cukra, kot žlička cukra. tako da..zato je mleko folku dobro v kavi
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
http://www.escobar.si/

kar na prvi strani je napisan seznam "kje kupiti", ampak glede na obvestilo, so trenutno na letnem dopustu..vseeno pa lahko ima kakšna štacuna še zalogo...ampak pohiti, dokler še ni rok potekel
wink-1.gif