Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.846
5.173
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?

kajn

Guru
5. okt 2007
3.425
2.402
113
Iskajoč brata
tile kavomati so ratali pravi biznis... spominja me audiofile včasih.... zlati konektorji, ojačevalci, zvočniki,....
Vse drago ko zlato, zapravljali plače za zvok, ki ga je potem samo on slišal, kako je boljši in 100% kakovost...
Isto je s kavomati, ko greš čez eno mejo, potem samo lastniki vedo kuk je dobra kava, ker je skuhana pod x pritiskom in pred tem mleta na y strojku z XY nastavitvam, nato prečesana z zobotrebci, nato prešana ravno prav....
Ne me narobe zastopit, ni moj denar, ni moj hobi... mi je pa malo smešno tale prepričevanja kaj je boljše... Da ne bo pomote, vi se meni smejite, zakaj zapravljam za moje hobije... na koncu smo isti, da preveč zapravljamo za hobije :) dobimo pa nasmeh na koncu

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.424
290
83
Ne vem kakšne mašine danes delajo, ampak moj philips/saeco, ki bo kmalu star 9 let (preko 15k skuhanih kav, in še vedno dela) ima:
- nastavljiv keramični mlinček z 9 stopnjami grobosti mletja
- nastavljivo doziranje količine zmlete kave (5 stopenj)
- nastavljivo količino vode za vsak program
- nastavljivo temperaturo vode, ki jo porine čez kavo

(kar se od ostalih parametrov ne da nastavljat je tlak in pa stiksanje, to dela kuhalna enoto po svoji logiki in dela kot dela, če bi še to mašina imela potem ne vem kaj bi še lahko vplivalo na končni produkt)

.... skratka en kup nastavitev ki se jih noben povprečen uporabnik ne bo dotikal, ampak se pa da vse to nastavljat. Tako da pod črto nekaj trdit z absolutnimi vrednostmi je čista bedarija.

Pa vsi ti avtomati so nastavljeni po defaultu na "srednjeevropski" način kave, torej na na italjanskega. Tako da prva stvar ki jo moraš naredit če želiš dober espresso je da znižaš količino vode na pol, pa doziranje kave daš na max., in s pravo kavo dobiš to kar dobiš v gostilni iz profi mašine. V razne barista specialne kavarne pa ne hodim.
Marija, niti približno, če govorimo o espressu (avtomat proti pol avtomatu proti gostilni). Razlika je točno v tisti kuhalni enoti (poleg še kupa drugih stvari, ki so včasih lahko tam tam). Saj je lepo, da ste eni zelo prepričani v svoj prav, ampak včasih ne škodi razširit obzorij, da ne trdite neumnosti. Razlika v pripravi espressa med mašinami, ki uporabljajo zaprt sistem s pritiskom (vsi avtomatiki) proti pol avtomatom (E61 in drugi sistemi) in gostilniškimi (enak sistem kot pol avtomati, samo boljše, bolj stabilno,..) je ogromna (v končnem izdelku), če je vse narejeno prav. Če ni narejeno prav ali človek s pol avtomatom ali v gostilni ne ve kaj dela, potem je lahko celo avtomatik boljši.

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.424
290
83
tile kavomati so ratali pravi biznis... spominja me audiofile včasih.... zlati konektorji, ojačevalci, zvočniki,....
Vse drago ko zlato, zapravljali plače za zvok, ki ga je potem samo on slišal, kako je boljši in 100% kakovost...
Isto je s kavomati, ko greš čez eno mejo, potem samo lastniki vedo kuk je dobra kava, ker je skuhana pod x pritiskom in pred tem mleta na y strojku z XY nastavitvam, nato prečesana z zobotrebci, nato prešana ravno prav....
Ne me narobe zastopit, ni moj denar, ni moj hobi... mi je pa malo smešno tale prepričevanja kaj je boljše... Da ne bo pomote, vi se meni smejite, zakaj zapravljam za moje hobije... na koncu smo isti, da preveč zapravljamo za hobije :) dobimo pa nasmeh na koncu
Vsekakor, sam se zapravil kar nekaj v pol avtomatskih vodah, naredil barista tečaj, ko sem iskal tisti perfect espresso in na koncu ugotovil, da zahteva preveč časa, prostora in da še vedno na koncu ko se nekaj ne poklopi naredi zanič..in se naveličal. Še posebej, ko so družinski člani želeli nekaj na easy kar tu pač ne gre. Sem nazaj na avtomatiki. Imam še doma mašinerijo (pol avtomatski), ampak sedi v kotu.
Zato sem pa napisal. Pol avtomat je za hobi. Mi gre pa na živce, da folk trdi nekaj, kar enostavno ni res oz. so tako navajeni neke brozge, da so prepričani, da je vse brozga, samo dražja. Pač ni res, so razlike. So razlike med mašinami, načini, parametri, zrnjem in še in še.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.499
4.883
113
Marija, niti približno, če govorimo o espressu (avtomat proti pol avtomatu proti gostilni). Razlika je točno v tisti kuhalni enoti (poleg še kupa drugih stvari, ki so včasih lahko tam tam). Saj je lepo, da ste eni zelo prepričani v svoj prav, ampak včasih ne škodi razširit obzorij, da ne trdite neumnosti. Razlika v pripravi espressa med mašinami, ki uporabljajo zaprt sistem s pritiskom (vsi avtomatiki) proti pol avtomatom (E61 in drugi sistemi) in gostilniškimi (enak sistem kot pol avtomati, samo boljše, bolj stabilno,..) je ogromna (v končnem izdelku), če je vse narejeno prav. Če ni narejeno prav ali človek s pol avtomatom ali v gostilni ne ve kaj dela, potem je lahko celo avtomatik boljši.
Ja meni je espresso to da je črn, gost in da ima na vrhu penco, ki se ti obesi na brke. In če avtomat to naredi iz najcenješe kave iz hoferja oz. eurospina je zame to to (ne da bi to pil, sam kdaj pa tudi to pade v avtomat ker pozabim nabavit kaj boljšega online oz. preko meje). Spijem 2 (kratki) kavi na dan, eno zjutraj da se zbudim in drugo po kosilu da ostanem buden. Da natoči tist espreso mi vzame 2 pritiska na gumb, vsakih 15-20 kav se tist "zoc" vrže v kompostnik in odvečna voda odlije, ter dolije sveža v tank. Občasno aparat očistim in to je zame to. Avtomat = naprava ki dela stvari namesto tebe.

Če bi bil pa kavoholik oz. kavopurist bi pa najbrž šel mlet kavo na roke, pa kuhal bi jo na polavtomatu oz. na avtomatih z ročko. Sam za kaj takega nimam časa, zato polni avtomat. Jura ne dela 10x boljše kave, če jo naredi 10% boljšo mi pa dol visi, ker kot rečeno jst preživim tudi z najcenejšo kavo.

• Všeč mi je
Reactions: kajn

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.424
290
83
Ja meni je espresso to da je črn, gost in da ima na vrhu penco, ki se ti obesi na brke. In če avtomat to naredi iz najcenješe kave iz hoferja oz. eurospina je zame to to (ne da bi to pil, sam kdaj pa tudi to pade v avtomat ker pozabim nabavit kaj boljšega online oz. preko meje). Spijem 2 (kratki) kavi na dan, eno zjutraj da se zbudim in drugo po kosilu da ostanem buden. Da natoči tist espreso mi vzame 2 pritiska na gumb, vsakih 15-20 kav se tist "zoc" vrže v kompostnik in odvečna voda odlije, ter dolije sveža v tank. Občasno aparat očistim in to je zame to. Avtomat = naprava ki dela stvari namesto tebe.

Če bi bil pa kavoholik oz. kavopurist bi pa najbrž šel mlet kavo na roke, pa kuhal bi jo na polavtomatu oz. na avtomatih z ročko. Sam za kaj takega nimam časa, zato polni avtomat. Jura ne dela 10x boljše kave, če jo naredi 10% boljšo mi pa dol visi, ker kot rečeno jst preživim tudi z najcenejšo kavo.
Vse jasno, lol. Če si prepričan, da je tvoja brozga (ni ne espresso, ne gost, pena ni pena) top, je to to. Itak kot praviš kaj boljšega ne bi znal niti prepoznat. Je pa zanimivo, da se taki čutite poklicane soliti pamet ljudem, ki o temi dejansko nekaj vedo. Ampak ja, alter.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.499
4.883
113
Ja zdej najboljše da naj vpade pa še en turk oz. bošnjak pa začne razlagat, da je kava samo tista ki je kuhana in to 3x povreta v bakreni tolčeni džezvi. In da so ti avtomati vsi eno sranje.

Vsak ki pije kavo ima svoje preference in potrebe, meni je avtomat stvar ki mi skuha esspresso in sam ne vidim razlike med mojim domačim ali pa tisim v lokalnem bifeju iz profi avtomata. Pijem drugače pogosto tudi kavo iz kafetjere, in tudi turško če je treba ... (preferiram pa espresso, zato je pa tudi avtomat doma)

Ob tvoj post sem se obregnil samo zato ker si napisal da philips dozira XXg in je zato kava zanič ... in sem ti povedal da moj 9 let star očitno zna dozirat različno (ima gumb za to nastavitev), sedaj merit koliko dozira na kateri stopnji pa ne bom šel ker se mi ne da o tem prerekat.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.499
4.883
113
Aja pa še to. Sam osebno bi preživel z polavtomatom in sem si ga nekaj časa tudi lastil. Ampak kava je tudi "kulturni" dogodek in ko se recimo razširjena družina zbere po kosilu in je treba skuhat 6 različnih kav je avomat idealen ker samo daš dve šalce in daš dvojni "dolgi expresso" pa ti ga naredi, potem vzameš dve nove in vmes v tiste prvi dve naliješ mleko, dodaš sladkor (kdor pač konzumira kavo z mlekom/cukrom) in preden daš gostom na mizo prvi dve sta ostali dve že narejeni in tako še zadnji dve. Torej vsi sedimo za mizo in srkamo svojo kavo, družabno. Alternativa temu je bila včasih turška kava v neki ogromni đezvi, ker kafetjere za 12 ljudi pa žal ni doma (ker kaferjera ima "doze" za espresso, tako da kdor pije klasičen dolg espresso oz. podaljšane/dolge kave mora imet dvojno velikost kafetjere).

AndrejD

Guru
20. jul 2007
8.103
1.679
113
Tole je tako zmešano povedano, da se ne čudim, da ne opaziš nobene razlike.

Dajmo naprej ločit pol avtomatsko mašino in avtomatsko mašino. Pol avtomati so mašine z bojlerji (največkrat) - enojni ali dvojni, v večini nižji in srednji rang z E61 kuhalno enoto in na klasične ročke. Rabiš integriran ali ločen mlin, tamper in nastavljaš parametre sam (razen kakšen Breville, ki nekaj pomaga). Vsi pol avtomati zahtevajo veliko vložka časa in so že bolj hobi. Rabiš odlično sveže mleto zrnje, pazit moraš na marsikaj. Taka mašina je sposobna naredit enako ali boljšo kavo (espresso) od povprečne gostilniške. Žal večina pije brozgo, ker se parametri mnogokrat ne poklopijo ali izgubijo voljo. Če pa te kava zanima in se misliš s tem malo ukvarjat, je pa zanimiva zadeva.

Avtomatske mašine so to o čemur se pogovarjamo zadnje par strani. Kjer se načeloma ne ukvarjaš dosti s parametri, vse je avtomatsko, kuhalna enota je pod pritiskom in deluje čisto drugače kot E61 in drugi pol avtomati. Sposobna je z dobrim zrnjem narediti odlično kavo (sploh boljše znamke, ki to niso Philips, Krups, itd.), espresso pa je približek pol avtomatu in gostilni. Ja je lahko boljši od gostilne, a to pomeni, da je gostilniški zanič. Avtomatiki niso sposobni narediti klasičnega, sirupastega espressa, kot bi mogel biti. Znajo pa narediti uravnoteženo, dobro kavo na pritisk gumba iz sveže mletega zrnja. Najbližje dobremu espressu pride Jura s svojim PEP sistemom, ki je bil že omenjen. Zna vzeti tudi največ kave med vsemi mašinami, da je končni produkt gostejši in močnejši. Ampak še vedno pa to ni odličen gostilniški espresso. Ne more biti in ni nič narobe s tem, sploh, ker ga večina folka itak ne pije.

Kdor ne opazi razlik med kavami med pol avtomati, avtomati in gostilnami, pije "kavo" razredčeno s 3 deci mleka ali vode kar je čisto vseeno kaj zliješ vase. Kdor želi espresso, bo razliko opazil takoj.

Jaz glasujem za pol avtomata, če imaš veliko časa in ti bo to hobi. Če ne, potem dober avtomatik po svojih finančnih zmožnostih. Če ne piješ nonstop mlečnih kav, potem vsekakor mašino, ki je samo za kavo, penilec mleka pa bi si kupil posebej. S tem je mašina manjša in dela točno to kar rabiš brez, da se ukvarjaš s cevkami za mleko, itd. Če si na mlečnih kavah, potem jasno dražjo opcijo z integriranim mlečnim delom. Firm je veliko, a bi se držal tistih, ki imajo pri nas servis, ker bolj ko so mašine "poceni" in komplicirane, bolj gre kaj narobe. Preproste dražje opcije so top.
Pac odkrito povem da se na zadeve ne spoznam.

Pijem vse od navadne do tiste z mlekom, capuchino, itd...

Doma sem nekaj casa imel ono masino na filtre. Zal je tam toliko plastike v stiku z vodo da mi ni bila vsec.
Pac iscem nekaj kjer zadeva nebi prisla v stik z plastiko.

V bliznji gostilni se gostinec ze 40+ let ukvarja z kavo. To more bit tak ono tam itd... V eni drugi gostilni "barista" hodi na tekmovanja.
Meni oba naredita dobro kavo. Neke razlike med njima nisem opazil.

Edino kar hitro opazim je zazgan kafe...

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.424
290
83
Pac odkrito povem da se na zadeve ne spoznam.

Pijem vse od navadne do tiste z mlekom, capuchino, itd...

Doma sem nekaj casa imel ono masino na filtre. Zal je tam toliko plastike v stiku z vodo da mi ni bila vsec.
Pac iscem nekaj kjer zadeva nebi prisla v stik z plastiko.

V bliznji gostilni se gostinec ze 40+ let ukvarja z kavo. To more bit tak ono tam itd... V eni drugi gostilni "barista" hodi na tekmovanja.
Meni oba naredita dobro kavo. Neke razlike med njima nisem opazil.

Edino kar hitro opazim je zazgan kafe...
Pri vseh avtomatskih mašinah je voda v stiku s plastiko že v rezervoarju in potem naprej v mašini...
Še najmanj v pol avtomatih, kjer je večinoma kovina razen rezervoar (lahko je priključni v steno za res resne uporabnike) s single dosing ločenim mlinom. Mleko pa si delaš v ločenem kovinski/emajl penilcu. Ampak to je resen, kompliciran setup za hobi kavarje.

Jest ne vidim sicer nekega resnega problema, pač vodo tankaš v rezervoar pred uporabo in je vedno sveža, čez avtomatsko mašino pade v sekundah in je to to? Seveda je kavno zrnje tudi v stiku s plastiko v posodi, ampak tudi lahko sproti dodajaš, da ne stoji tam 1 teden+.

• Všeč mi je
Reactions: AndrejD
Ja zdej najboljše da naj vpade pa še en turk oz. bošnjak pa začne razlagat, da je kava samo tista ki je kuhana in to 3x povreta v bakreni tolčeni džezvi. In da so ti avtomati vsi eno sranje.

Vsak ki pije kavo ima svoje preference in potrebe, meni je avtomat stvar ki mi skuha esspresso in sam ne vidim razlike med mojim domačim ali pa tisim v lokalnem bifeju iz profi avtomata. Pijem drugače pogosto tudi kavo iz kafetjere, in tudi turško če je treba ... (preferiram pa espresso, zato je pa tudi avtomat doma)

Ob tvoj post sem se obregnil samo zato ker si napisal da philips dozira XXg in je zato kava zanič ... in sem ti povedal da moj 9 let star očitno zna dozirat različno (ima gumb za to nastavitev), sedaj merit koliko dozira na kateri stopnji pa ne bom šel ker se mi ne da o tem prerekat.
napisal si da maš saeca, to ti je italijan in ne nizozemc, čeprav gor piše philips. Še vedno maš ita pamet zadaj in to je point

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.499
4.883
113
Dvomim da je philips sploh delal kavne avtomate prej, na trg je šel tako (kot večina večjih ind. konglomeratov) da je kupil eno od obstoječih znamk na trgu in ga rebrandal. Kar gledam se sedaj dobi tudi Saeco Philipse, to je sedaj ista stvar ali ima Philips še kaj cenejšega ki ni več Saeco?

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.424
290
83
Dvomim da je philips sploh delal kavne avtomate prej, na trg je šel tako (kot večina večjih ind. konglomeratov) da je kupil eno od obstoječih znamk na trgu in ga rebrandal. Kar gledam se sedaj dobi tudi Saeco Philipse, to je sedaj ista stvar ali ima Philips še kaj cenejšega ki ni več Saeco?
Philips je dolga leta delal mašine za filter kavo in na kapsule. Ko so kupili Saeco, so začeli prodajat Saeco avtomatske mašine brandirane še kot Philips (odvisno od trga). Problem ratuje v tem, da skozi leta Saeco vedno manj dela na mašinah (ali pač ne dobijo denarja) in vedno več Philips (ohišje, interface,..), kar se pozna na kvaliteti mašin in kave, saj kuhalnih enot praktično niso nič izboljšali. Konkurenca jih z boljšimi mašinami in idejami pač prehiteva.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec
philips je spodnji del lestvice, od polovice navzgor je saeco. saeca za male pare ne boš dobil, philipsa pa. Se je pa saeco vrgel tudi v te večje kavomate, ki delujejo na ključek, kovance in ti pripravijo željen napitek. Recimo enega maš v Europsinu v Ajdovščini

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.669
872
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
A mi prosim napises tocno oznako modela, ker jih je kar nekaj? Hvala.

Verjetno je slo za Kavni aparat ECAM De Longhi 12.12.B, ki je bil februarja z akcijsko ceno 199€

Kavni_aparat_ECAM_De_Longhi_12_12_B__Akcija__Spar__4_2_.png

• Všeč mi je
Reactions: klekej