Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.273
113
Sedaj že dobrih pol leta uporabljam Delongi ECAM22.110 SB Magnifica SB in z aparatom sem kar zadovoljen. Nastavitev se nisem dotikal, saj sem mislil, da so tovarniške nastavitve najbolj optimalne za dobro kavo (italijansko). Poleg tega aparata sem imel priključen tudi Illy aparat na kapsule, z razlogom, da kapsule porabim. Opazil pa sem, da je kava iz Illy aparata, oziroma iz kapsul, neprimerno boljša kot iz Delongi ECAM22.110 SB Magnifica SB. Kava je bolj vodena in ni tako gosta kot pri Illy aparatu. Ni zanič, ampak vseeno, to ni to.
Vem da se da tudi to nastaviti, vendar se zaenkrat v navodila še nisem poglobil. Mi lahko kdo od vas uporabnikov tega aparata napiše, kako nastaviti da bo kava bolj gosta in res tista prava.
Verjetno je samo preveč vode, samo, če so tovarniške nastavitve takšne, potem ne vem...

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
Sedaj že dobrih pol leta uporabljam Delongi ECAM22.110 SB Magnifica SB in z aparatom sem kar zadovoljen. Nastavitev se nisem dotikal, saj sem mislil, da so tovarniške nastavitve najbolj optimalne za dobro kavo (italijansko). Poleg tega aparata sem imel priključen tudi Illy aparat na kapsule, z razlogom, da kapsule porabim. Opazil pa sem, da je kava iz Illy aparata, oziroma iz kapsul, neprimerno boljša kot iz Delongi ECAM22.110 SB Magnifica SB. Kava je bolj vodena in ni tako gosta kot pri Illy aparatu. Ni zanič, ampak vseeno, to ni to.
Vem da se da tudi to nastaviti, vendar se zaenkrat v navodila še nisem poglobil. Mi lahko kdo od vas uporabnikov tega aparata napiše, kako nastaviti da bo kava bolj gosta in res tista prava.
Verjetno je samo preveč vode, samo, če so tovarniške nastavitve takšne, potem ne vem...
Mogoče ti odgovor ne bo všeč, ampak poizkusimo. Avtomatiki delajo vodeno kavo, to je dejstvo. Koliko vodeno, je res lahko stvar nastavitev in kaj mašina omogoča, ampak na splošno bo bolj vodena od pravih pol avtomatikov, kjer imaš kontrolo nad vsem, predvsem pa je sistem delanja kave čisto drugačen in pride ven gost, sirupast espresso. Na pol avtomatikih je drug problem...redko prideš do dobrega espressa, kljub temu, da je sirupast. Vsaj meni je to uspevalo tako tako, drugim, ki se doma niso želeli toliko ukvarjati s kavo, pa sploh ni uspevalo. In smo pred kratkim šli nazaj na...kapsule in ne bi mogli biti bolj zadovoljni.
Pol avtomatika sedaj prodajam.

Na tvoji mašini (sem jo imel) lahko vplivaš na finost mletja, količino kave, dolžino kave (koliko tekočine), katero zrno daš notri in mislim, da je to to, mogoče še temperaturo, ki nima dosti veze z gostoto. Za bolj gosto (manj vodeno) kavo se lahko poigraš z mletjem in sicer, da nastaviš nekoliko bolj fino, bo pa odvisno tudi od zrna, torej poizkusi uporabiti drugačno zrno. Če sedaj uporabljaš 100% arabico, mogoče kupi zrno z recimo 20% Robuste, ki bo dajala več kreme in boš imel občutek večje gostote. Vplivaš lahko tudi tako, da si narediš krajšo kavo, kot si si jo do sedaj. Namesto espresso (40ml nekje) pojdi na Ristretto (25ml). In pa, da uporabiš več kave za posamezni napitek. To je nekje to. Pa probaj mogoče znižati temperaturo, ker, če kupuješ klasične italijane iz trgovine, so močno, temno pražene in imajo raje nižjo temperaturo priprave (pod 90 stopinj). Kava ne bo bolj gosta, mogoče ti bo pa boljša po okusu.

Karkoli nastaviš, si označi, da boš vedno znal priti nazaj na default. Pri vseh kapsulah ali avtomatikih je dobra praksa, da pred prvo kavo in po zadnji kavi narediš rundo čiščenja (spustiš le vodo čez). S tem pred prvo kavo segreješ mašino in dele in bo kava boljša, po zadnji rundi pa je to namenjeno čiščenju.

• Všeč mi je
Reactions: Fadil

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Obrneš gumb za doziranje kave na max, finost mletja na max (pri Ily zrnu mal manj kot na max), pa temperaturo vode povišaš. Ven pride zelo soliden espreso. Plus tega manifica omogoča nastavitve dolžine posamezne kave. Če želiš navaden espreso, ali dolgo skrajšat al pa podaljšat enostavno držiš gumb, da se začne proces kuhanja, ga spustiš in ga ob primerni dolžini pritisneš še enkrat, da se kuhanje ustavi. Aparat si bo to dolžino zapomnil za naslednjič.

• Všeč mi je

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.273
113
Hvala lepa za podrobno pojasnilo.
Zadnje čase uporabljam izključno Illy brezkofeinsko in tako bo tudi ostalo.
Torej, bom vse skupaj pustil pri miru, saj kava ni slaba, ampak sem pa opazil razliko med omenjenim Illy aparatom na kapsule it tem. Jbg

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Pa sej finost mletja ni tok problem nastavit, sam obrneš gumb tam pri mlinčku. Za količino kave je pa ta srednji tavelik. Meni pod 3/4 vedno kuha vodeno kavo, na max je pa zadovoljiva. Za T vode je treba pa mal telovadit po navodilih, ampak gre. Vem, ker se jezim vedno, ko pridem za tamlajšim mulcem in pozabim obrnit. on si kuha bolj vodeno namreč. Je pa seveda to robot in se sigurno ne more primerjat z Ily kapsulami, ki so idealno stisnjene. Kuha pa definitivno kavo, ki je ob boku tej, ki jo skuha povprečna kelnarca. Mi nakuhamo po eno do dve kili kave na mesec v tem aparatu.

• Všeč mi je

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.273
113
Finost mletja sem že štelal, tako da ni problem. Zanimalo me je predvsem, če je možna nastavitev količine vode, pa kot kaže ni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Količina vode = dolžina kave, to ma vsak avtomat kot osnovno funkcijo, vsaj moral bi imet. Še te na kapsule se velikokrat da nastavljat.

In ja vsi avtomati imajo nastavljeno vsaj za kratko kavo (espresso) predolgo za naš trg, to veš ker pride ven cela šalca za espresso namesto da bi bila po pravilih < 3/4. Tako od oka je pravi italjanski espresso 25-30ml, ti avtomati dajejo pa 40ml+. Kompenzacija na "aromo" (količina kave) ni dovolj, ker itak za pravi espresso moraš dat "aromo" na max (največ kave), zato da se ustvari čimvečji tlak preko kave. Tu mimo fizike ne moreš.

Skratka najprej moraš nastavitev za dolžino zmanjšat pa je kava čisto druga. Nobena nastavitev (temperatura, aroma) ne deluje tako kot zmanjšana dolžina.

Če govorimo pa o podaljšanih kavah pa jih sam ne pijem in ne morem svetovat, ampak načeloma tam bolj pridejo v igro tudi drugi parametri ne samo dolžina.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
Finost mletja sem že štelal, tako da ni problem. Zanimalo me je predvsem, če je možna nastavitev količine vode, pa kot kaže ni.
Lahko nastaviš količino vode. Daj delat espresso in ko teče ven, še enkrat pritisni isti gumb in ti ustavi. Malo lahko telovadiš, da najdeš kakšna količina ti ustreza, potem pa lahko na isti gumb to tudi nastaviš in ti bo vedno dal ven krajšo verzijo.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.273
113
Lahko nastaviš količino vode. Daj delat espresso in ko teče ven, še enkrat pritisni isti gumb in ti ustavi. Malo lahko telovadiš, da najdeš kakšna količina ti ustreza, potem pa lahko na isti gumb to tudi nastaviš in ti bo vedno dal ven krajšo verzijo.
To mi je jasno, da doziranje lahko prekineš, vendar pa gostota kave ostane ista. Enako bo vodena, samo manj jo bo. To pa ni ravno rešitev.
Količino kave imam nastavljeno nekje na 80%, ker pa sedaj tako ali tako uporabljam brezkofeinsko, lahko navijem do konca.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.273
113
Kateri model od illyjaa na kapsule (ali blazinica?) uporabljata?
x71_colors.jpg

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.273
113
Sam imam rdeče barve, vendar sem ga zaradi predragih kapsul, zaenkrat prestavil v klet na polico.
Sicer sem v preteklosti nekaj let uporabljal kovinske kapsule, katere sem sam polnil z Illy kavo, vendar kava vseeno ni bila tako dobra, kot original kapsule. Pa še 2x sem imel aparat na servisu, ker je nekaj crknilo (pozabil kaj je bilo) in prepričan sem, da sem aparat zajjebal s temi kapsulami.
Oba servisa skupaj, pa sta me stala že več kot sem takrat dal za nov aparat v akciji. Zato sem se tudi potem odločil za DeLonghi

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.363
3.427
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Sam imam rdeče barve, vendar sem ga zaradi predragih kapsul, zaenkrat prestavil v klet na polico.
Sicer sem v preteklosti nekaj let uporabljal kovinske kapsule, katere sem sam polnil z Illy kavo, vendar kava vseeno ni bila tako dobra, kot original kapsule. Pa še 2x sem imel aparat na servisu, ker je nekaj crknilo (pozabil kaj je bilo) in prepričan sem, da sem aparat zajjebal s temi kapsulami.
Oba servisa skupaj, pa sta me stala že več kot sem takrat dal za nov aparat v akciji. Zato sem se tudi potem odločil za DeLonghi
Jaz še vedno uporabljam rostfrei kapsule za polnit in v 10.letih ni bilo nobenega problema na aparatu... S temi za polnit ne vem kako bi naj uničil aparat, saj je samo drugačna kapsula iste velikosti...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
To je tko k bi reku, da je pečt jajca na oko brezveze, sej jih skuhaš.... Čudak :valjamse:

Mimgrede, tud turško je treba znat skuhat, če ne je brezveze, aja pa Barcafe je fejst drag šrot....

• Všeč mi je
Reactions: igi