Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Ta Krups Evidence ....zaprti tip penilca po cevki je fenomenalen. In ni nobene razlike ali iz kovinske posode ali iz tetrapaka.
Časi jebanja penjenja z mlekom so minili

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.274
113
Včeraj sem dobil Delongi ECAM22.110 SB Magnifica SB. Po navodili sem zadevo zalaufal in zadeva funkcionira. Me pa zanima kako imate nastavljen mlinček in jakost kave. Tovarniško vidim, da je vse na sredini, tako mlinček, kot tudi jakost.
Za test sem kupil eno izmed najboljših kav na svetu, etiopsko kavo Yirgacheffe. Ker mi je bil do sedaj okus kave Yirgacheffe nepoznan, po okusu nisem mogel ugotoviti najboljše nastavitve. Ugotovil sem samo to, da mi ta kava ne odgovarja, pa naj bo 100x ena izmed najboljših. Zame je preveč sadna. Sem ljubitelj italijanskih kav in do sedaj mi še najbolj paše Illy, zato nameravam njo kupovati tudi v prihodnosti.
Zato me zanima, kako imate uporabniki tega aparata nastavljen mlinček in jakost kave? Vem da je to v bistvu bolj stvar osebnega okusa, pa vendar...

Lep večer

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
Včeraj sem dobil Delongi ECAM22.110 SB Magnifica SB. Po navodili sem zadevo zalaufal in zadeva funkcionira. Me pa zanima kako imate nastavljen mlinček in jakost kave. Tovarniško vidim, da je vse na sredini, tako mlinček, kot tudi jakost.
Za test sem kupil eno izmed najboljših kav na svetu, etiopsko kavo Yirgacheffe. Ker mi je bil do sedaj okus kave Yirgacheffe nepoznan, po okusu nisem mogel ugotoviti najboljše nastavitve. Ugotovil sem samo to, da mi ta kava ne odgovarja, pa naj bo 100x ena izmed najboljših. Zame je preveč sadna. Sem ljubitelj italijanskih kav in do sedaj mi še najbolj paše Illy, zato nameravam njo kupovati tudi v prihodnosti.
Zato me zanima, kako imate uporabniki tega aparata nastavljen mlinček in jakost kave? Vem da je to v bistvu bolj stvar osebnega okusa, pa vendar...

Lep večer

Ko sem to mašino uporabljal, sem imel mlin nastavljen na čim bolj fino kot je šlo in moč nekje med srednje in najmočnejše.

Izogibaj se speciality kav, sploh, če ti je všeč italijanski stil. Illy meni ni potegnil, je trgovinski precej slabši od kavarniške. Poizkusi Lavazzo ali Pellini Top.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.948
7.274
113
Lavazzo in Pelini sem pil še preko kafetijere in nisem padel dol. Kot sem že napisal, Illy pijem doma že več let in mi je res odlična. Vsekakor mora biti 100% arabica.

Lavazzo in Pelini sem pil še preko kafetijere in nisem padel dol. Kot sem že napisal, Illy pijem doma že več let in mi je res odlična. Vsekakor mora biti 100% arabica.
nista enaka načina kuhana kave, posledično tudi okusa nista enaka...preverjeno, mam doma kafetiere in delongija na ročko. PS tud pene pri kafetieri ne bo pri delongiju pa bo....
lavaza suerte je meni dost okej taka bolj blaga, tud rosa, pa kaki segafredi tdi okej, pellini 100% arabica pa hard za pit

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113

Lep večer

Ce sem prav videl navodila za koj aparat (Saeco neki neki) - mislm da je notr napisan, da naj bi stelal sele po 100(?) kavah?

Ker vidim da ste tukaj bolj poznavalci... Kaj od kav priporocate za kafetiero oz katera vam je vsec?

a piše močno blago, neki vmes? Če rabš orto močno vzemi bialettija vijoličnega intenziteta 9, drugače kaka bolj blaga zadeva, kaka srednja lavaza (rossa, suerte), kak podoben segafredo, morda modra goriziana (če si prej pil mationija, ta je žal šel v stečaj se splača poseč po goriziani)

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
a piše močno blago, neki vmes? Če rabš orto močno vzemi bialettija vijoličnega intenziteta 9, drugače kaka bolj blaga zadeva, kaka srednja lavaza (rossa, suerte), kak podoben segafredo, morda modra goriziana (če si prej pil mationija, ta je žal šel v stečaj se splača poseč po goriziani)
Huh, hvala za nasvete. Morda kaksen link do teh nastetih (srednja jakost) da ne zaj*** ze prvic?

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.808
639
113
Ker vidim da ste tukaj bolj poznavalci... Kaj od kav priporocate za kafetiero oz katera vam je vsec?

Meni je ta super, pa še domače podjetje je:) prišel sem pa do te kave tako, da ko sem kupoval kafetiero, je bila tista, ki sem jo hotel, pri njih najcenejša.

Posoda? Aja...tetrapak
Ne ne perem pucam tetrapaka.
Dj mi povej...a maš fetiš na pucanje tetrapaka?
To piše v navodilih delođija?
tetrapaka glih ne cevi ki pa mleko sesajo oz posodo v katero se mleko natoči in kjer ga potem sesa za penjenje pa že. Amapk ...ja pač zavisi od uporabnika do uporabnika

Šobo za penjenje mleka čisitim po uporabi , pa decalc izvedem ko posveti opozorilna lučka, drugače pa dedica nima nekih hujših zahtev, pa tudi v navodilih ni kaj več izrecno napisano

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
tetrapaka glih ne cevi ki pa mleko sesajo oz posodo v katero se mleko natoči in kjer ga potem sesa za penjenje pa že. Amapk ...ja pač zavisi od uporabnika do uporabnika

Šobo za penjenje mleka čisitim po uporabi , pa decalc izvedem ko posveti opozorilna lučka, drugače pa dedica nima nekih hujših zahtev, pa tudi v navodilih ni kaj več izrecno napisano
Njemu ni treba pucat, ker se svinjarija razredči v 17cm visoki kahli z x dcl "kave".

Bosch neki neki se ni uporabljal kar nekaj časa se je nabrala plesen na zrnih in v mlinčku.
Kako to očistim?
kavo odstrani, mlinček po moje če prebrišeš s kakim alkoholnim robčkom? rezila so ali keramična ali pa nerjavno jeklo tako da se plesen zgolj usede. samo kaj pa pot od mlinčka do kuhalne enote? tisto zna biti tud nevarno, kuhalno enoto ter ohišje ne pozabt očistit