Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.531
4.645
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
V zadnjih 15 letih smo doma šli iz turške kave na Dolce Gusto mašinco na kapsule, kjer nam je bila kava z nekaj mleka zelo dobra, sam espresso pa ne preveč.
Nato smo v želji po kavi s pravim mlekom in boljšim espressom šli na avtomatsko mašino (De Longhi), kamor streseš zrnje, zraven pa je bila palčka za pripravo mlečnih napitkov. Od tam smo v želji po še boljšem espressu šli na pol avtomatsko mašino z ločenim mlinom. Tu je bilo veliko učenja in veliko zadel/zgrešil momentov, tudi veliko čiščenja in dela.

Če potegnem črto, nismo preveč zadovoljni. Mlečni kavni napitki so super, a mleko itak skrije marsikaj in tista profi palčka naredi svoje. Še vedno pa nič takega, kar ne bi ločen 100 eur penilec naredil enako dobro in bolj konstantno. Espresso je pa odvisen od dneva, v povprečju pa bolj tako tako. Očitno pač ne znamo, se nam ne da, težko je navaditi druge člane to uporabljat konsistentno, skratka ni nam ok. Menjavaš zrnje, pa je prestaro, presveže, vmes že spremeni lastnostni,...eh. Še bolj se je vse spremenilo, ko so pri enemu družinskemu članu v službi kupili Caffitaly namizno mašinco in nekaj različnih kapsul. Trdi, da je tisti espresso precej dober, predvsem pa vsak dan isti, kar doma ni.

Ker pijemo več ali manj izključno italijanski stil espressa, americano, ki je zalit espresso in pa macchiatte/cappuchine, ne maramo pa sveže praženih novodobnih stvari, razmišljam o menjavi na nekaj bolj preprostega, a kvalitetnega. Očitne rešitve so Nespresso mašine in kapsule, kjer je tudi ogromno izbire. Nismo še uspeli sprobati kakšne so, katere so ok, itd. In dodamo ločen penilec mleka za tiste občasne mlečne zadeve. Ne spijemo tega ogromno, tako, da cena kave ni nekaj pomembnega. Druga opcija je že nekoliko poznani Cafditaly mašina in kapsule. Mleko zopet ločeno.

Ali pa namesto kapsul iti nazaj na avtomatsko dobro mašino (Jura, Gaggia, De Longhi spet,...), kjer spet dvomim v kvaliteto espressa, zopet mečeš notri zrnje, ki se stara in končni izdelki so no ja.

Kdo uporablja karkoli od tega in lahko potrdi predvsem odličen, nevoden espresso?
 

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.831
113
Lublana
Obišči stran
O teh domačih kavomatih ne vem nič. Jaz že nekih 20 let doma pripravljam kavo izključno s tako imenovano kafetiero Bialetti. Preprosto - primitivno in za mene odlično. Kava je vedno enaka. Razlika je lahko samo, če zamenjam znamko kave. Je pa res, da jaz pijem samo esspreso, brez mleka, brez sladkorja, brez česarkoli, samo kava in voda. Teli domači aparati me ne prepričajo. Meni se zdi to bolj afnarije za tiste, ki bolj mleko in cuker konzumirajo in kave, kot takšne sploh ne marajo.

 

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
O teh domačih kavomatih ne vem nič. Jaz že nekih 20 let doma pripravljam kavo izključno s tako imenovano kafetiero Bialetti. Preprosto - primitivno in za mene odlično. Kava je vedno enaka. Razlika je lahko samo, če zamenjam znamko kave. Je pa res, da jaz pijem samo esspreso, brez mleka, brez sladkorja, brez česarkoli, samo kava in voda. Teli domači aparati me ne prepričajo. Meni se zdi to bolj afnarije za tiste, ki bolj mleko in cuker konzumirajo in kave, kot takšne sploh ne marajo.

Saj imajo tudi te mašine samo kapsule s kavo brez vseh dodatkov, tako, da imaš lahko samo kavo in vodo.

Sem mislil, da se z Bialetti dela samo daljša kava, ne epressa? Kako to izgleda, ker mi ni poznan način dela? Moraš imeti ločen mlin in iskati pravo mletje, imeti sveže zrnje, itd.? Kako potem narediš espresso ali daljšo kavo?
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
sumica prehodili pomoje podobno pot. začeli z kavomatom na kapsule (hofer/lidl?), ko so kapsule postale nedobavljive je šlo vseskupaj od hiše. Potem sem kupil Philips Saeco Intelia 87** - na zrna. Kava je bila korak naprej, ker je bilo s "kapučinom" preveč dela - smo pili več al manj kavo / kavo z mlekom.
Ko je ta oddelal svoje - sem se spogledoval z "stopnjo višje" (Jura E8), na koncu vzel Saeco SM6582/30. Meni je trenutno zadeva top (zna narest kapučino v celoti, več različnih napitkov, več različnih profilov ljudi).. Sem parkat pil kavo iz Jure - pa smo pomoje "tam tam" (ne opazim za 500€ razlike) - veliko je odvisno od zrna in čistosti/vzdrževanja mašine.
Kavomat laufa veliko (2 redna pivca večkrat dnevno + otroka počasi začenjata kofetkat + obiski) - zaenkrat vse OK. Trenutno več kot zadošča.
 

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Saj imajo tudi te mašine samo kapsule s kavo brez vseh dodatkov, tako, da imaš lahko samo kavo in vodo.

Sem mislil, da se z Bialetti dela samo daljša kava, ne epressa? Kako to izgleda, ker mi ni poznan način dela? Moraš imeti ločen mlin in iskati pravo mletje, imeti sveže zrnje, itd.? Kako potem narediš espresso ali daljšo kavo?
Uh sem pogledaš na netu pripravo espressa ali česarkoli na Bialettiju. Ne hvala, to ni za zjutraj, še več dela kot pri pravi espresso mašini.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Ne vem kaj ti hočeš in iščeš. Najlažje in najhitreje, definitivno pa neprimerljivo boljše od vseh kapsul in povprečnih kofetov za šankom je robot. Sam imam tega in sem zelo zadovoljen. Kav skuha ene 6 na dan.

Od Delonghija imaš potem tud na ročko z integriranim mlinčkom, ki ti tud sam stisne kavo v ročko, sam tist je dodatno delo.

Na morju pripravljam kofe z Bialetti kafetjero. Včasih z enko, včasih s trojko. Vedno filam vode malenkost pod varnostni ventil. kava je dobra, moti me samo da nima pene.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl in zakon

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
... zopet mečeš notri zrnje, ki se stara in končni izdelki so no ja.

Ko odprem svežo kilo kave, je nekaj stresem v mlinček, ostalo pa porazporedim po 3-4dl steklenih kozarčkih "za vlaganje", jih napolnim do roba, dobro zaprem in v predal. Potem pa enega po enega porabim. Občutna razlika, kot če bi posodo mlinčka napolnil do konca, ostalo pa pustil v vreči.
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.504
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
V zadnjih 15 letih smo doma šli iz turške kave na Dolce Gusto mašinco na kapsule, kjer nam je bila kava z nekaj mleka zelo dobra, sam espresso pa ne preveč.
Nato smo v želji po kavi s pravim mlekom in boljšim espressom šli na avtomatsko mašino (De Longhi), kamor streseš zrnje, zraven pa je bila palčka za pripravo mlečnih napitkov. Od tam smo v želji po še boljšem espressu šli na pol avtomatsko mašino z ločenim mlinom. Tu je bilo veliko učenja in veliko zadel/zgrešil momentov, tudi veliko čiščenja in dela.

Če potegnem črto, nismo preveč zadovoljni. Mlečni kavni napitki so super, a mleko itak skrije marsikaj in tista profi palčka naredi svoje. Še vedno pa nič takega, kar ne bi ločen 100 eur penilec naredil enako dobro in bolj konstantno. Espresso je pa odvisen od dneva, v povprečju pa bolj tako tako. Očitno pač ne znamo, se nam ne da, težko je navaditi druge člane to uporabljat konsistentno, skratka ni nam ok. Menjavaš zrnje, pa je prestaro, presveže, vmes že spremeni lastnostni,...eh. Še bolj se je vse spremenilo, ko so pri enemu družinskemu članu v službi kupili Caffitaly namizno mašinco in nekaj različnih kapsul. Trdi, da je tisti espresso precej dober, predvsem pa vsak dan isti, kar doma ni.

Ker pijemo več ali manj izključno italijanski stil espressa, americano, ki je zalit espresso in pa macchiatte/cappuchine, ne maramo pa sveže praženih novodobnih stvari, razmišljam o menjavi na nekaj bolj preprostega, a kvalitetnega. Očitne rešitve so Nespresso mašine in kapsule, kjer je tudi ogromno izbire. Nismo še uspeli sprobati kakšne so, katere so ok, itd. In dodamo ločen penilec mleka za tiste občasne mlečne zadeve. Ne spijemo tega ogromno, tako, da cena kave ni nekaj pomembnega. Druga opcija je že nekoliko poznani Cafditaly mašina in kapsule. Mleko zopet ločeno.

Ali pa namesto kapsul iti nazaj na avtomatsko dobro mašino (Jura, Gaggia, De Longhi spet,...), kjer spet dvomim v kvaliteto espressa, zopet mečeš notri zrnje, ki se stara in končni izdelki so no ja.

Kdo uporablja karkoli od tega in lahko potrdi predvsem odličen, nevoden espresso?
Nespresso je super. Zelo velika izbira kapsul, vedno isti okus, enostavno za pripravo in čiščenje.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Jaz pijem iz bialetti kofetiere kavo italijansko Caffe Dieme (Romeo). Po priporočilu lastnika dveh gostiln, ki doma namesto aparatov uporablja kofetiero s to kavo. Moras pa kavo v kofetieri tudi znati narest, podobno kot zeleni čaj. Lahko zajebes pa zagrenis kavo, narediš vodeno itd… lahko pa narediš res vrhunsko kavo ali espresso ali podaljšano.
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
V zadnjih 15 letih smo doma šli iz turške kave na Dolce Gusto mašinco na kapsule, kjer nam je bila kava z nekaj mleka zelo dobra, sam espresso pa ne preveč.
Nato smo v želji po kavi s pravim mlekom in boljšim espressom šli na avtomatsko mašino (De Longhi), kamor streseš zrnje, zraven pa je bila palčka za pripravo mlečnih napitkov. Od tam smo v želji po še boljšem espressu šli na pol avtomatsko mašino z ločenim mlinom. Tu je bilo veliko učenja in veliko zadel/zgrešil momentov, tudi veliko čiščenja in dela.

Če potegnem črto, nismo preveč zadovoljni. Mlečni kavni napitki so super, a mleko itak skrije marsikaj in tista profi palčka naredi svoje. Še vedno pa nič takega, kar ne bi ločen 100 eur penilec naredil enako dobro in bolj konstantno. Espresso je pa odvisen od dneva, v povprečju pa bolj tako tako. Očitno pač ne znamo, se nam ne da, težko je navaditi druge člane to uporabljat konsistentno, skratka ni nam ok. Menjavaš zrnje, pa je prestaro, presveže, vmes že spremeni lastnostni,...eh. Še bolj se je vse spremenilo, ko so pri enemu družinskemu članu v službi kupili Caffitaly namizno mašinco in nekaj različnih kapsul. Trdi, da je tisti espresso precej dober, predvsem pa vsak dan isti, kar doma ni.

Ker pijemo več ali manj izključno italijanski stil espressa, americano, ki je zalit espresso in pa macchiatte/cappuchine, ne maramo pa sveže praženih novodobnih stvari, razmišljam o menjavi na nekaj bolj preprostega, a kvalitetnega. Očitne rešitve so Nespresso mašine in kapsule, kjer je tudi ogromno izbire. Nismo še uspeli sprobati kakšne so, katere so ok, itd. In dodamo ločen penilec mleka za tiste občasne mlečne zadeve. Ne spijemo tega ogromno, tako, da cena kave ni nekaj pomembnega. Druga opcija je že nekoliko poznani Cafditaly mašina in kapsule. Mleko zopet ločeno.

Ali pa namesto kapsul iti nazaj na avtomatsko dobro mašino (Jura, Gaggia, De Longhi spet,...), kjer spet dvomim v kvaliteto espressa, zopet mečeš notri zrnje, ki se stara in končni izdelki so no ja.

Kdo uporablja karkoli od tega in lahko potrdi predvsem odličen, nevoden espresso?

Enako. Sem šel na Illy ESE aparat in ESE tabletke, Espresso in podaljšan espresso je top. Ker gre za blazinice so biorazgradljive, tako da gre vse v kanto. Kavo pa kupujev v IT, lavazza se dobi že za 12 centov na kavo
 

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Saj imajo tudi te mašine samo kapsule s kavo brez vseh dodatkov, tako, da imaš lahko samo kavo in vodo.
Saj to mi je jasno ampak predvidevam, da si človek omisli kavomat bolj zaradi priprave kapučina... Želel sem povedati, ker jaz pač pijem samo kavo in če še kdo samo takšno kavo pije (espresso, americana, podaljšano...) je kafetiera odlična in najcenejše opcija.
 

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Kapsule/blazinice imajo to lepo lastnost, da lahko brez težav kolobariš med več okusi, kar pride prav pri več uporabnikih khm, družina). In čiščenje je načeloma enostavno.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Ne vem kaj si ti gledal ampak meni se mi ne zdi, da je to nek dolgotrajen postopek. Je pa avtomat verjetno res bolj na komot, sploh če nimaš ravno časa in se ti mudi.
Tisto kar sem gledal je bila priprava v tem smislu: mletje zrnja, polnjenje kave v posodico, stiskanje kave v posodico, vretje vode in polnjenje kafetiere, nato daš skupaj in začne delovat. Velik del podobno kot imam sedaj v pol avtomatu. Sklepam, pa da je kava bolj polnega okusa kot blazinice. Včeraj sem sprobal Nespresso dve različni kavi. Dokaj ok, manjka pa nekaj tistega polnega okusa oz. gostote, ki sem je navajen sedaj - to bi še najbolj pogrešal. Uporaba je seveda sveta preproščina, izbire kave pa "miljon", ker delajo za to mašino vsi proizvajalci skoraj. Mleko si narediš posebej kot pač želiš, ker nimajo aditivov, mleka v prahu ali sladkorja v kapsulah.

Bo še malo za razmišljat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Saj to mi je jasno ampak predvidevam, da si človek omisli kavomat bolj zaradi priprave kapučina... Želel sem povedati, ker jaz pač pijem samo kavo in če še kdo samo takšno kavo pije (espresso, americana, podaljšano...) je kafetiera odlična in najcenejše opcija.
Jest pijem izključno espresso brez. Zjutri pred službo si pritisnem dva. Pridem v kuhinjo, stisnem gumb, pojem in pol dva hitra espresa in gas. Avtomat se je že trikrat poplačal, ker prej sem to počel za šankom na poti iz garaže do službe. S kafetjero se mi zjutri ni dal ubadat. Sta pa dve obvezna oprema kamperja.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Car in bertoncl