Domača hrana, po čem največkrat povprašujete

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Ravno danes sem v mercatorju naletel na paradajz ... od zgoraj zelo lep od spodaj pa cel neki čuden, gnil pa zelen ali kaj
to je znak kvalitete
Daj v hladilnik en domač in en Lidl paradajz, pa poglej čez mesec dni, dobesedno -mesec dni
evil.gif
 

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
Sem že naletel na to, da sem kupoval nekdaj testo za čevapčiče pa ražnjiče v eni mesnici, dokler se ni razvedelo, da ima skoraj vso meso uvoženo iz madžarske.

In kaj tocno je narobe z mesom iz madzarske, oz kako ti ves da je kaj narobe? Pri nas kmeti bozajo kravo 5x na dan in rocnk futrajo, madzari pa jih futrajo z senom iz cernobila, al ki je problem?

Pri meni pa je sicer tako da sem hvalezen ce kaj dobim od koga ki ga osebno poznam in vem da je njegovo, za vse ostalo velja da ko vidim napis domace se zgrabim za denarnico in letim stran
 

B81

22. jul 2007
37.764
11.032
113
Narobe je to, da so npr. eni antibiotiki pri nas prepovedani, v HU pa jih kupiš brez problema, ker so tam dovoljeni...pač kogar to moti, mene osebno ne. Itak gre tudi madžarsko meso mimo nekih kontrol pri nas, upam vsaj.
Te kontrole in nenapovedano analiziranje na slepo bi moglo bit 100 krat pogosteje, kot je zdaj. Bi hitro tričetrt dobaviteljev odpadlo.

Eko jabolka, kot je nekdo napisal zgoraj, ne pomeni neškropljeno....lahko škropijo, ampak z naravnimi preparati (baje iz kremena, hlevskega gnoja...).
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.554
5.112
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:Eko jabolka, kot je nekdo napisal zgoraj, ne pomeni neškropljeno....lahko škropijo, ampak z naravnimi preparati (baje iz kremena, hlevskega gnoja...).
Bakrovi pripravki so tudi dovoljeni, žveplo, itd...
Dejstvo je, da sadje in zelenjava, ko ju je bog planiral, nista bila mišljena za 1000 km transportne poti, 1 teden na trgovski polici in 1 teden v hladilniku. Nekako je tudi bio reči potrebno "pripraviti" na to ravnanje.
Kolikor se jaz spoznam na kontrole izdelkov na neke ostanke nevarnih snovi je tako, da kontrola lahko najde tisto, kar išče. Če naš laboratorij nima pojma, da so nekje na svetu ugotovili, da neka stvar pomaga pri proizvodnji, tega verjetno ne bo iskal in tudi ne našel. Mislim pa, da so tudi na forumu,poznavalci, ki bodo to potrdili ali zavrgli.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.642
3.097
113
v lokalni ostariji
pepe imaš kar prav.

drugače pa meso iz tujine je bistveno manj kontrolirano kot slovensko. ker so tam drugi zakoni. tukaj se pa pač ne kontrulira vse še enkrat...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.300
7.058
113
Ampak a niso antibiotiki in hormoni prepovedani v celotni EU, torej tudi v mađarski?
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.219
6.996
113
pri taščici
Tam se je še nedavno marsikaj dobilo. In ker očitno nekateri slovensko kmetje to vejo, ni hudiča da tega tudi ne izrabljajo.
Sicer pa že dober teden jem lastna (nekatera grda) jabolka. Niso pa špricana niti z bakrom, žveplom.....
Tudi štrudel je bil dober iz njih. Še ta teden so potem pa grem na sosednje drevo.
Pa paradajz je začel dobivati barvo.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.554
5.112
113
Za zdravljenje živali so antibiotiki verjetno dovoljeni po celi EU, tudi na Madžarskem. Madžarska je bila vsaj včasih znana, da se v prosti prodaji dobi marsikaj, kar pri nas lahko gre samo preko veterinarja.
Seveda imajo taka zdravila svojo karenco. Če jih je živali dal veterinar, jo boš težko prej uradno spravil v zakol. Če si jih kupil nekje v Evropi in dal sam, težav ne boš imel.
Kdor se spomni zadnje (se mi zdi) mlečne afere z antibiotiki (kloramfenikol) pri nas. Danes ni možno preprečiti, da nekdo ne bo uporabil zdravila, ki je namenjeno neki drugi uporabi. Dermo sprej za mečke in pse so nekateri uporabljali pri kravah. Kot se je na koncu v "drobnem tisku" pokazalo pri tej aferi, celo ni možno povsem preprečiti, da ne bi bila z neko snovjo "okužena" že posoda za jemanje vzorcev.
 

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
pepe imaš kar prav.

drugače pa meso iz tujine je bistveno manj kontrolirano kot slovensko. ker so tam drugi zakoni. tukaj se pa pač ne kontrulira vse še enkrat...

In ti to ves od kot tocno?
 

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
Sem že naletel na to, da sem kupoval nekdaj testo za čevapčiče pa ražnjiče v eni mesnici, dokler se ni razvedelo, da ima skoraj vso meso uvoženo iz madžarske.

In kaj tocno je narobe z mesom iz madzarske, oz kako ti ves da je kaj narobe? Pri nas kmeti bozajo kravo 5x na dan in rocnk futrajo, madzari pa jih futrajo z senom iz cernobila, al ki je problem?

Pri meni pa je sicer tako da sem hvalezen ce kaj dobim od koga ki ga osebno poznam in vem da je njegovo, za vse ostalo velja da ko vidim napis domace se zgrabim za denarnico in letim stran

Aja, pozabil sem razložiti, da je mel na etiketah slovensko poreklo. Me ne moti, če bi pripeljal magari iz kitajskega, samo da bi potem pisalo gor da je iz kitajske, ne pa iz slovenije, če ni.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.642
3.097
113
v lokalni ostariji
steve iz prakse!

tujina ima bolj milo obliko kontrole (recimo vzorčenje govedi ni tako striktno kot v slo...) tudi haccap so si malo "prilagodil" posledično so znižal strošek zakola.

in kopride to meso v slo se ne kontrolira... (ok včasih kaknaključn vzorc se vzame... ampak tojenaključno).

drugače pa veliko tudi slo kmetov je hodilo po antibiotike na madžarsk... in ker jih ni predpsal veterianr so se izognili karenci, nižji ceni mesa...