DOBRE gostilne, SLABE gostilne

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Z vsem, kar si napisla se absolutno strinjam. K temu bi dodal še božanske biftke. Nazadnje sem bil spomladi pri njih. Prvič sem šel pa zato, ker so jih v Konzumu pohvalili.

C/P Ilovarjevih:

Tukajšnje objedanje je vedno pod drobnogledom zaskrbljene javnosti: ko Ilovarjevi prevečkrat zaporedoma uživamo ali mažemo s kruhom, gre glas, da smo izgubili kriterije, kadar nas peče zgaga, pa se sliši, da ata Ilovar več ne najde dobre oštarije. No. Dejstvo je, da je za nami težavno obdobje in da nas je pogosto pekla zgaga. Zanjo pa ni boljšega zdravila od izleta v bratsko Istro, kjer se v imena vrednih konobah še vedno kuri pod gradelami in nanje polaga kose sočnega mesa ter jadransko ribo.

Ena konob, ki je tekom let preniknila v izročilo, je Astarea, katere jedro, za nemogočo teraso ležeči brlog, kar prekipeva od steklenic, spominskih fotografij, karikatur in pisarij, ki so jih na dodobra patinirane zidove ovesili čelništvo Astaree ter zadovoljni gostje. Sredi brloga seje vonjave impozantno ognjišče, okoli njega pa se z neverjetno lagodnostjo, ki izdaja leta prakse, sučejo domači.

Čeprav Astarea prisega na preverjeno istrsko košto, povsodi ponavljajoči se scenosled, je Ilovarjev trio z užitkom spomnil brbončice, kako je treba zoreti pršut, kako vonja nič postana nastrgana rakovica in kako sanjsko slastne in morske so lahko le z olivnim oljem in belim vinom zalite kapesante z žara. V Astarei kuhajo bistro ribjo juho, mesijo kompaktne njoke in jih zalivajo z divjačinskim golažem, ampak še tako dražljiva predigra utegne zbledeti v primerjavi s paradno disciplino, z zapekanjem uležanih in sočnih kosov mesa na žaru, da zahrusta prekajena skorjica pod zobmi in se pocedi sok tudi drugje tako težavnega in dostikrat žvečilnega florentinca.

Čeravno je ata Ilovar zaradi korektnosti preverbe navadno tisti, ki jo ubere po morsko in se lahko potem repenči, da se je žrtvoval za rubriko, mu je vrhunski ligenj z žara izničil argumente, triu pa je popoldne zapečatil jabolčni štrudel, katerega v Astarei poujčkajo pod peko. Uspešna rehabilitacija! Tako uspešna, da lahko na niti ne tako zanemarljive kikse, ki si jih privošči Astarea, denimo na gobovo juho iz vrečke za kontinentalce, na neustrezno odprto, pa podhlajeno ali toplo buteljčno vino, gledaš kot na istrsko posebnost.



Mejo prečkate pri Kaštelu in nadaljujete proti Bujam, odkoder je le par križišč do Brtonigle, kjer se je ob glavni cesti proti Novigradu vgnezdila Astarea.



Specialitete
Olivno olje, domač kruh in na roko rezan pršut, rakovice in kapesante, golaži, njoki in rižote, škampi, lignji, riba, mesovje z žara ali izpod peke, pod katero zaide tudi kak štrudel.

Vina
Solidna odprta malvazija in vodeno rdeče ter desetina lokalnih buteljk, žal le s pregrete stalaže ali iz hladilnika. Žganjeljubi se bodo težko odtrgali od rutice in biske. Sorbetto: preskočite.
 
Nazadnje urejeno:

andrejb

Jasnovidec 2008
9. okt 2007
948
0
16
Dobr napisan, vino majo res bl k ne toplo, ampak bmk
grin1.gif
 

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Na poti na morje/iz morja je fajn tudi konoba Buščina.
Je kmalu pred/za mejo (100m pred priključkom na hitro cesto proti Puli gledano proti Istri)
 

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Iz Domžal se pelji proti Kamniku in v tistem križišču kjer je Opel prodajalec zaviješ desno in se pelješ vzporedno ob glavni cesti in potem maš enih 300 kasnej na desni strani oštarijo (so tut table)

Lahko greš pa do servisa Toyote in tem zaviješ desno
boš našel, ni težko
 

Baloo

Pripravnik
2. nov 2007
938
0
16
Pred kratkim sem bila v gostilni River house v stari Ljubljani in moram reči, da sem bila zelo zadovoljna, tako s postrežbo (zelo prijazen in strokoven personal, kar je zadnje čase že prava redkost) kot tudi z zelo okusno hrano, izvirnimi idejami ter prijetnim ambientom. Izbrane jedi so bile bolj vegi in morsko obarvane:

paradižnikova juha z gamberi;
škamp juha s kavijarjem in (zdi se mi da) konjakovo peno;
mala mešana solata (motovilec, češnjev paradižnik, leča, zelena solata), ki sploh ni bila mala;
koruzni narastek z jurčki in gorgonzolo;
kozice in kalamari pečeni na žaru, rukola in češnjevi paradižniki.

Še posebej fenomenalni sta bili sladici in sicer kakijeva krema v čokoladni posodici in maskarpone z jagodami v čokoladni posodici.

Jedilni list (razen tedenske ponudbe) in cene (gre za restavracijo višjega srednjega ranga; račun brez pijače je znašal okoli 40 eur.) pa je mogoče videti na njihovi spletni strani.
 

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Jaz pa bi pohvalila kmečki turizem Ratoša iz Gorič pri Postojni. Stregla nas je mlada lastnica, ki je bila izjemno prijazna. Za mizo nas je bilo 10 kom, vsak je jedel nekaj drugega in prav vsi smo na koncu hvalili postreženo hrano. Za začetek so nas postregli z aperitivčkom in pršutom, katerega so pred našimi očmi tudi narezali (ne vsega, ampak samo eno šnitko za vsak krožnik, saj bi drugače trajalo predolgo). Potem smo dobili odlično juhico (na meniju so imeli govejo, bučno in gobovo). Sledila je glavna jed. Jaz osebno sem jedla testenine z gobami in stegence zajčka. Solata je bil iz solatnega bara, pili smo teran in domač jabolčni sok. Na koncu je sledila še sladica.

Kot zanimivost lahko povem, da se oče lastnice ukvarja z nabiranjem tartufov, po katerih naj bi gostilna tudi slovela in ima v ta namen nekje odkrog 15 psov, ki mu pri tem nabiranju pomagajo.

Žal cene ne morem napisati, saj smo bili tja povabljeni in se ob taki priložnosti ne spodobi spraševat za ceno. In kakor mi je bilo rečeno, se je potrebno v naprej naročiti. Upam, da jih kmalu ponovno obiščem, saj je bilo res okusno.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Jaz pa sem bila v soboto prvič v gostilni Pr Noni v LJ: http://www.copia.si/nona/ambient.htm

Kakor je gostilna zgledala od zunaj grozno, ko smo prišli tja, sem bila toliko bolj presenečena nad zanimivo notranjo urejenostjo, odprt zakurjen kamin, postrežbo in hrano!
Zanimiv jedilnik z jedmi, ki jih ne srečaš v vsaki drugi gostilni ter res velik solatni bar!

Cenovno je sicer malo dražja, a mi smo bili zadovoljni!
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja Ratoševi so že od nekdaj vešči kurjenja pod lonci. Večkrat smo jedli pri njih, ko so imeli še restavracijo z morskimi zadevami v Merčah pri Sežani. To je bila daleč najboljša ribja restavracija, z vedno svežimi dobrotami z morja.

Pred cca. dvemi leti so se odločili zapreti. Preselili so se k Postojni, kjer so odprli kmečki turizem, ki ga omenjaš.
Sicer rib več ne cmarijo, kar je po svoje škoda. Ampak tudi njihove mesnine in ostala "kmečka" hrana, gre v slast. Se pridružujem tvoji pozitivni oceni.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Gostilna "Pri Noni" je usmerjena predvsem v opoldansko/popoldanska poslovna kosila. Izbira je, kot praviš, res pestra.
Sestavine kvalitetne, zato tudi ne čudijo malo višje cene. Najbolj všeč mi je pa ambient.

Repliciram ti pa predvsem zato, da slučajno ne bi kdaj zavila v lokal podobnega imena - "Pri babici", ki je le cca. 300m stran, v smeri Brezovice.
To je bila včasih zelo obiskana oštarija s prijetnim ambientom in dobro "košto". Vmes se je zamenjalo nekaj lastnikov, zdaj sumim, da ga imajo čez Šiptarji. V glavnem, ko sem bil nazadnje tam na kosilu nas je zeblo, stregel nas je nek zanemarjen natakar, hrana mrzla...
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Pa veš da sem omenila, da naslednjič prvič sprobamo restavracijo Pri babici!!
Hvala za opozorilo... vem pa, da je bila to včasih zelo dobra domača oštarija. Škoda, da se z menjavo lastnikov ime tako pokvari
rolleyes-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.