Dizel, bencin, hibrid ali elektrika ?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Servis za Tesle je v LJ, tako da to zdaj ni več problem, pred časom je pa bilo ja, ko je bil najbližji graz.

Lahko tudi direktno pri njih kupiš rezervni del in popraviš sam/pri lokalnem mojstru.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Če ne razumeš razlike med prosto tekočo vodo in stoječo vodo, potem ti težko jaz to na kratko razložim. Osnovna šola pač očitno ne opravi pri vseh njenega poslanstva.
Lahko ti pa namignem, da jezovi na Savi bolj dvignejo temperaturo reke kot hladilni sistem JEK, vendar slednja mora delovati poleti z znižano močjo, kar je farsa za ekologijo.
Ne rabiš ti meni o osnovni šoli. Vsi ti jezi za razliko enega ali dveh so bili zgrajeni ko se ti še rodil nisi. Kaj te to zdaj tako boli? Pač je Sava bolj topla. Drava tudi. In kaj zdaj?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ne rabiš ti meni o osnovni šoli. Vsi ti jezi za razliko enega ali dveh so bili zgrajeni ko se ti še rodil nisi. Kaj te to zdaj tako boli? Pač je Sava bolj topla. Drava tudi. In kaj zdaj?
Vpliva na ekosistem in na delovanje NEK. Ne vem sicer koliko, ampak brezpredmetno pa ni. Ter seveda na celoten tok dalje, ni le lokalen pojav.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Pa dobro, te reči stojijo že 30, 40, 50 let na enem mestu, vi pa zdaj jokcate.
Ne vem koliko let ima Pepe, ampak vsaj 4 HE na Savi nimajo še niti 20 let. Jaz sicer ne jokam za tem, ampak tebe zanima "kaj zdaj". No, ali pa "zanima". Morda je sarkastično, morda ignorantno, ampak brez posledic to pač ni.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
To je itak hud poseg v naravo, ki bi bilo bolje da ga na bi bi bilo. Ampak pač rabimo več energije (na splošno, ne samo za EV) in to je cena za to. Jaz bi sicer raje videl kakšno nuklearko več.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Gre za hinavščino, da bo elektrika rešila marsikaj in to izdatno podpiramo z javnim denarjem. Elektrika v prometu bo samo malce očistila zrak, okolje pa bo marsikje nastradalo bolj kot doslej, ko smo kurili zbrano sončno energijo v preteklih milijonih let. Jezovi na reki Dravi so bili zgrajeni preden sem se rodil, razen v Markovcih za HE Formin.
Forsiranje elektrika v prometu je čisto navadna zlobirna odločitev velikih igralcev preko tehnično slabo poučenih politikov. Verjetno pa je zadaj tudi kak tok denarja. Slednje bi bilo pravzaprav bolj opravičljivo, ker bi pomenilo, da so ljudje podkupljivi, niso pa butasti.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: LarryClay in ales85

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Servis za Tesle je v LJ, tako da to zdaj ni več problem, pred časom je pa bilo ja, ko je bil najbližji graz.

Lahko tudi direktno pri njih kupiš rezervni del in popraviš sam/pri lokalnem mojstru.
A to ti iz lastnih izkušenj, al nam sam pravljice tu prodajaš? Namreč po prebranem so dokaj slabe izkušnje ljudi na tem servisu, tako da je to še kar vedno problem. Lahko da so se do danes že popravili in izboljšali svoje storitve.:sprasujemse:

• Všeč mi je
Reactions: ales85

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Gre za hinavščino, da bo elektrika rešila marsikaj in to izdatno podpiramo z javnim denarjem. Elektrika v prometu bo samo malce očistila zrak, okolje pa bo marsikje nastradalo bolj kot doslej, ko smo kurili zbrano sončno energijo v preteklih milijonih let. Jezovi na reki Dravi so bili zgrajeni preden sem se rodil, razen v Markovcih za HE Formin.
Forsiranje elektrika v prometu je čisto navadna zlobirna odločitev velikih igralcev preko tehnično slabo poučenih politikov. Verjetno pa je zadaj tudi kak tok denarja. Slednje bi bilo pravzaprav bolj opravičljivo, ker bi pomenilo, da so ljudje podkupljivi, niso pa butasti.
Prašiči so tej politiki ja. Jaz tudi hočem nazaj vlake, ki rohnijo in bruhajo saje bi luft, pa oranžne tamiče, pa golfe enke, dvotaktne motorje, ahhhhhhh, stari dobri časi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Prašiči so tej politiki ja. Jaz tudi hočem nazaj vlake, ki rohnijo in bruhajo saje bi luft, pa oranžne tamiče, pa golfe enke, dvotaktne motorje, ahhhhhhh, stari dobri časi.
Včasih je bolje, da nič ne napišeš, če ti zmanjka argumentov.
Nobena od tehničnih novosti v preteklosti se je na nivoju večje skupine držav izdatno podpirala z javnim denarjem. Sedaj se pa pač davkov pobere preveč in je denar nekako potrebno zapraviti.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.179
1.187
113
Nobena od tehničnih novosti v preteklosti se je na nivoju večje skupine držav izdatno podpirala z javnim denarjem. Sedaj se pa pač davkov pobere preveč in je denar nekako potrebno zapraviti.
Seveda je. Ti se še ne zavedaš koliko javnega denarja je v svoji zgodovini pobrala naftna industrija. In koliko ga še vedno pobira.
Povračila davkov in trošarin za fosilna goriva ipd so še vedno v polnem teku ...

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Edit: Nobena od tehničnih novosti v preteklosti se NI na nivoju večje skupine držav izdatno podpirala z javnim denarjem. Sedaj se pa pač davkov pobere preveč in je denar nekako potrebno zapraviti.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Seveda je. Ti se še ne zavedaš koliko javnega denarja je v svoji zgodovini pobrala naftna industrija. In koliko ga še vedno pobira.
Povračila davkov in trošarin za fosilna goriva ipd so še vedno v polnem teku ...
Kaj tle od vračil davkov in trošatin pobira naftna industrija???? Če že pobirajo so tu upravičenci..kot so Kmetje, avtoprevozniki...pol se pa kar neha...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.242
2.518
113
Kaj tle od vračil davkov in trošatin pobira naftna industrija???? Če že pobirajo so tu upravičenci..kot so Kmetje, avtoprevozniki...pol se pa kar neha...
Tudi tebi ni jasna korelacija med spodbujanjem porabe (kar so subvencije in vračila trošarin) in povečanjem proizvodnje/prodaje?

Pa toliko imate za povedat čez vse subvencije EKO sklada. Mimogrede - subvencionirane "energetske sanacije" objektov so v kriznih letih rešile skoraj vso malo gradbeništvo v SLO.

• Všeč mi je
Reactions: LarryClay

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.179
1.187
113
Avto fabrike, ceste in avtoceste so se gradile, vse za spodbujanje fosilne avto industrije. Pri nas je Renault kasiral državne pomoči in podobne zadeve za proizvodnjo fosilcev v Novem mestu. Magni smo dali najboljša kmetijska zemljišča, da so začeli proizvajat dele za fosilce.

V ZDA je pa avto industrija šla še tako daleč, da je po 2. svetovni vojni pokupila javne prevoze in jih zaprla.
In obenem lobirala, da zvezna država na polno gradi avtoceste, seveda brez-cestninske. Vse na račun davkoplačevalca. Izgovor je seveda bil, da se 7 pasovnice rabi za prevoz kmetijskih pridelkov od kmeta do mestnega človeka. 98% prometa na cestah so pa seveda bili avti.
Res mislite, da folk, ki se vozi z avtobusi in vlaki rabi 7 pasovnice?

Tako, da ne si utvar delati, kako trenutna fosilna situacija ni bila delana skozi obilne subvencije. Še vedno se to počne.