Dizel, bencin, hibrid ali elektrika ?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.555
10.775
113
ko ne bo subvencij in kao netmeteringa, potem bo realna cena in boš sončno pa baterije dobil vse skupaj za max 10kilo. Pa boste lahko eni spet jokali.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.231
2.511
113
Zaradi subvencije se noben (pri zdravi pameti) ne odloča za SE, kaj šele za baterijo. Če pa ti glih denar tišijo pa bi bil neumen, če ga nebi vzel!
Trenutno je na novi razpis za subvencije prispelo 300 vlog, med njimi tudi moja (nepopolna, ker še nimam končnega računa, čeprav je SE že en mesec "on air") - sem kar s smučanja poslal, kjer sem za dve 6 dnevni karti vnaprej porabil skoraj celo subvencijo. ;)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.021
113
Sedanji sistem je milo rečeno neumen in škodljiv za porabnike elektrike. Imam kolege, ki imajo ugodne lege streh in zmontirane (prevelike) SSE. Sedaj pa jim je glavni "problem", kako svojo letno porabo povečati. Večinoma jo povečujejo v obdobju, ko njihova SSE ne proizvaja nič ali skoraj nič. Od ogrevanja raznih rastlinjakov, kjer ni notri nič pametnega, do idej, da bi se splačalo skoraj novo toplotno prodati in iti kar na grelce.
"Netmetering" po slovensko je resno škodljiva stvar, ker po nepotrebnem povečuje porabo elektrike.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.555
10.775
113
tako je, za hišo bi bila potrebna omejitev.... recimo 5 kw, in to razdelit med zainterisirane... in bi tako nekaj od te zelene elektrike imelo več gospodinjstve, tako pa potem imajo samo prvi in posvečeni. To je prinesel sistem. prva dva v vasi ko imata sta se zagnala, colala, pobrala še subvencije , ostali pa prst v rit. Da je zabava še večja, jamranje kaj vse gor obesit da bo poraba dovolj vlk. Omržeje pa preobremenjeno.
Verjetno tega scenarija ni noben upošteval. In prav to se je zgodilo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.231
2.511
113
Jao ne spet to sranje! 2%!!!!!!

Naj dajo normalno možnost porabe proizvedene energije na dveh, treh,... merilnih mestih pa bo.
Recimo jaz bi moral v alocirani garaži 150 m kabel trase od hiše naredit novo merilno mesto, ker kabla do tja ne morem normalno spravit. Na tem merilnem mestu bi polnil avto na podlagi proizvodnje SE na moji strehi, pa to "kar tako" ne gre zgolj z nekimi obvodi preko enega ponudnika.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.295
4.115
113
Nemškega uvesti.
Operaterji kupijo po tržni ceni za proizvajalce
In ti kupiš po ceni za uporabnike.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.231
2.511
113
Pa se vi sploh zavedate kak sistem je bil v D 10 let nazaj? Pa da imajo sedaj 50+% "zelene elektrike" iz obnovljivih virov in s tem zajebavajo pol Evrope? Da so francozi iz inata poslali pol JE na remont, da ne držijo švabom štange, pa da poljaki na polno kurblajo TE, da jim pokrivajo pomanjkanje,...

• Všeč mi je
Reactions: sad in NekdoK

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.021
113
Jao ne spet to sranje! 2%!!!!!!

Naj dajo normalno možnost porabe proizvedene energije na dveh, treh,... merilnih mestih pa bo.
Recimo jaz bi moral v alocirani garaži 150 m kabel trase od hiše naredit novo merilno mesto, ker kabla do tja ne morem normalno spravit. Na tem merilnem mestu bi polnil avto na podlagi proizvodnje SE na moji strehi, pa to "kar tako" ne gre zgolj z nekimi obvodi preko enega ponudnika.
Se strinjam, v tistem času, ko višek oddajaš, bi lahko dali pravico, da energijo porabljaš drugje v omrežju.
Da pa bi avto polnil ponoči na osnovi viškov svoje SSE čez dan, pa je malo za lase privlečeno s stališča fizike in resnične ekonomike proizvodnje vseh v omrežju.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.231
2.511
113
Ker ponoči je največja poraba pasovne energije?

Pa dejansko niti nimam potrebe po polnjenju ponoči. PS: tudi podnevi imaš redko dovolj proizvodnje za hitrejše polnjenje.

Še zadnjič - ko SE delajo na polno je lahko manjša proizvodnja iz ostalih virov, ampak verjamem, da se za 2% nihče ne sekira.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.912
6.546
113
Pa je kaka silna zelja, da bi vec porabljali takrat ko SE dela. Ce bi bila bi bila VT in MT zamenjana. Saj ni vazno, kdo porablja, ko se toci v omrežje, samo da nekdo porablja. bi bilo res bolje ce bi vsi EVje priklopili ib 11h za 5 ur? Pa vse masine. Ponoc naj pa delajo samo fabrke, ki imajo 3+ izmen.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Marxon

Majstr
24. feb 2009
730
377
63
Sedanji sistem je milo rečeno neumen in škodljiv za porabnike elektrike. Imam kolege, ki imajo ugodne lege streh in zmontirane (prevelike) SSE. Sedaj pa jim je glavni "problem", kako svojo letno porabo povečati. Večinoma jo povečujejo v obdobju, ko njihova SSE ne proizvaja nič ali skoraj nič. Od ogrevanja raznih rastlinjakov, kjer ni notri nič pametnega, do idej, da bi se splačalo skoraj novo toplotno prodati in iti kar na grelce.
"Netmetering" po slovensko je resno škodljiva stvar, ker po nepotrebnem povečuje porabo elektrike.
Poznam enega, ki je rekel, da bo kalorifer na dvorišču laufal cel december, 24/7.

• Všeč mi je
Reactions: darjan