Zakaj USA niso (več) najboljša država na svetu

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.240
4.266
113
Tole sem se jaz spraševal iz katere riti je podatke ven potegnil. Ja pa fak no, kera luzerija.
Bo zanimivo, ko bodo kavbojci dojeli, da carine plača njihov potrošnik.
Trump bo kmalu imel problem, ko bodo ostali obdavčili (ocarinili) velikane, kot so Google, MS.... ter njihovo orožarska podjetja.

Trump tolerira lastnim podjetjem manipulacije plačevanje dobička... torej če se zgodi to bodo podjetja kar naenkrat začela javkat. Da pa se zgodi, da drugi šaltajo na alternative tako kot je recimo Huawei, pol pa bo jok.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.421
-8.965
113
:valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse:
facp2.png

:evil:

facp1.png

• Všeč mi je
Reactions: Robert in sad

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.667
5.256
113
Pred dnevi sem nekje zasledil članek, da se ugiba, da poskuša Trump destabilizirati dolar in znižati njegov tečaj. Kar pomeni, da pade realna vrednost ameriškega zunanjega dolga, ameriški izvoz pa postane bolj konkurenčen. Tvegane poteze, čudno bi bilo, če to ne bi škodilo tudi ZDA.
V naši gospodarski politiki smo na takih in drugačnih političnih idej, ki resno vplivajo na gospodarstvo, vajeni vsako leto, pa vseeno preživimo. Tudi Američani bodo in še kdo drug po svetu.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.368
11.378
113
kod Džej-Zija
Bojim se, da se načrt ne konča tam. Plan je opisal en njegovih svetovalcev in sicer prisilna menjava kratkoročnih obveznih s spodobnim donosom za stoletne obveznice s skoraj nič donosa. To zna pa sesut svetovne kapitalske trge.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.240
4.266
113
Pred dnevi sem nekje zasledil članek, da se ugiba, da poskuša Trump destabilizirati dolar in znižati njegov tečaj. Kar pomeni, da pade realna vrednost ameriškega zunanjega dolga, ameriški izvoz pa postane bolj konkurenčen. Tvegane poteze, čudno bi bilo, če to ne bi škodilo tudi ZDA.
V naši gospodarski politiki smo na takih in drugačnih političnih idej, ki resno vplivajo na gospodarstvo, vajeni vsako leto, pa vseeno preživimo. Tudi Američani bodo in še kdo drug po svetu.
Ps dolar kot menjalno sredstvo se hočejo otepsti. Sicer zaenkrat neuspešno z BRICSom, vendar težnje so močne. Zato je to norost, ker bodo dali še zadnjo kjukico, da $ ni za verjeti.

Ameriški izvoz bodo potamanili, zakaj, ker oni imajo problem velikih koorporacij, ki pa pri sebi ne plačujejo davka in če obdavčijo njih z carinami in stem prisilijo uporabnike, da izberejo alternative, bo z ZDA konec.

Recimo imamo v živo tak primer je Huawei, google ima precej manjše prihodke, njihov sistem pa dejansko že kaže prednosti. Če drugi šaltajo bo pa jok... Tudi zapenjanje v Natu je norost, sami delajo pizdarijo na bližnjem vzhodu, na koncu bodo pa sami ostali v godlji z Izraelci.

Ne vem, prav pametne poteze niso. Selekcionirane carine in področja ja, na vsesplošno pa je to norost prve klase.
Da ne govorim, da vojaški ameriški tehnologiji niti zavezniki ne zaupajo več...

super gre Trumpu...

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.240
4.266
113
Bojim se, da se načrt ne konča tam. Plan je opisal en njegovih svetovalcev in sicer prisilna menjava kratkoročnih obveznih s spodobnim donosom za stoletne obveznice s skoraj nič donosa. To zna pa sesut svetovne kapitalske trge.
To je scenarij, ki se lahko konča le z enim koncem...
Upam, da veste na kaj ciljam.

B81

22. jul 2007
38.520
11.541
113
Tole.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.294
-1.003
48
Valparaiso
prije 31 minutu
Apple izgubio gotovo 300 milijardi dolara tržišne vrijednosti zbog Trumpovih carina
Dionice Applea pale su jutros za gotovo 9%, nakon što su ulagači reagirali na veliku najavu carina predsjednika Donalda Trumpa. Riječ je o jednom od najvećih dnevnih padova vrijednosti tvrtke od pandemijskog ožujka 2020., čime je izbrisano više od 293 milijarde dolara tržišne kapitalizacije u samo nekoliko sati.
Apple, ali i druge velike tehnološke kompanije – uključujući Microsoft, Amazon, Google, Teslu i Metu – pogođeni su jer većinu svojih uređaja proizvode u Kini, Vijetnamu i Indiji, a Trumpove carine značajno poskupljuju njihov uvoz u SAD.
Dionice Mete pale su za 8%, Amazon i Tesla za 9%, Google za 4%, a Microsoft za 3%.
Analitičar Angelo Zino iz CFRA Researcha kaže da bi Apple mogao pokušati ublažiti udar poboljšanjem učinkovitosti u opskrbnom lancu i dijeljenjem troška s potrošačima. No upozorava da će "teško moći prenijeti više od 5 do 10 posto povećanja troškova" na krajnju cijenu bez ozbiljnog rizika za prihode.
dajmo tale bolana japka zbojkotirat, nategunski precenjeni izdelki, naj potone

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.843
3.992
113
Ljubljana
hmpg.net
TRump se ne šali, carine je razpisal na vse:

vendar nasprotniki prav tako stvari jemljejo zelo resno, saj se pripravljajo na nasprotne ukrepe :

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.240
4.266
113
Ne gre to tako, tist k bo hotu japka ga bo kupil tudi dražje, prav tako Američan audija recimo.....
Tudi danes lahko kupiš ti ne vem dačo ali pa audi.... pelješ se z vsakim od a do b.... Kako se boš peljal pa je od tvojga prepričanja in predvsem od tošla odvisn.

boš pa danes levičarsko mladino težko prepričal, da se odpove najnovejši ameriški tehnologiji. Vem da stiskajo pest in nosijo zvezdo, ko jim vzameš mobitel pa gre v fetus položaj in depresijo.

Če bi bilo drugače, danes Amerika nebi bila to kar je. Tudi Kitajska bi bila velika vukojebina, če nebi bilo nas konzumerčkov.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.412
3.194
113
Ne vem kaj imaš proti japki? Jabolko na dan, odžene zdravnika stran!

Sicer pa: iPhone sem skenslal tam nekje pri 6 se mi zdi, ker se mi zdi neumno dat 1000+€ za telefon, ki se ga naveličaš (če ne crkne) v dveh do treh letih. Po drugi strani trajbam MacBook že devet let, kar je moj absolutni rekord pri notesnikih, pa dejansko iščem razlog za zamenjavo in ga ne najdem - baterija pa je tretja ja.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.294
-1.003
48
Valparaiso
Ne gre to tako, tist k bo hotu japka ga bo kupil tudi dražje, prav tako Američan audija recimo.....
Tudi danes lahko kupiš ti ne vem dačo ali pa audi.... pelješ se z vsakim od a do b.... Kako se boš peljal pa je od tvojga prepričanja in predvsem od tošla odvisn.

boš pa danes levičarsko mladino težko prepričal, da se odpove najnovejši ameriški tehnologiji. Vem da stiskajo pest in nosijo zvezdo, ko jim vzameš mobitel pa gre v fetus položaj in depresijo.

Če bi bilo drugače, danes Amerika nebi bila to kar je. Tudi Kitajska bi bila velika vukojebina, če nebi bilo nas konzumerčkov.
da, ampak na koncu smo mi tisti, ki imamo moč in večina se tega ne zaveda