Delodajalci izkoriščajo "recesijo"

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Ti si pa res cuden. Ne poznas slovenskega sistema racunanja?

Osnovna Placa
+ malica
+ prevoz iz ene cist x lokacije, kjer sem bil prijavljen za 2 dni pred 15 leti
- kredit za avto
- kredit za televizijo
- kredit za to-ali-ono
- sindikalna ozimnica
=
KolkSemJazBogiKerMamSam300eurPlace.press
Predvidevam da si to zase pisal samo na koncu si pri 300 pozabil dodati eno nulo ali pa še več.....
Sicer pa sam o 300 ne pišem, pišem pa o 400 za 8 urni delavnik v 2 ali treh izmenah, stimulacija za preseženo normo. pa na njej ni nobenega kredita in ostalih tvojih postavk (so pa postavke za sindikate, DZZ, parking (na deželi ne vmestu?!) ..... Če ne verjameš, ti lahko zrihtam scan plačilne liste, povrh vsega MORAJO biti zaposleni tudi delničarji (katere pa menedžerji uspešno strižejo, čeprav so zaposleni delničarji skoraj polovice)
In kako naj delavec s 400 evri plače zbere kapital da bo kupil firmo. Najbolje da naredi tako kot IB. Samo njemu so dali zaradi imena mio kredita, delavcu pa ne dajo kurilnega olja za zimo na kredit.....
Saj razumem.
Lažje je ležati doma, dobivati 221 EUR socialne pomoči, + višji otroški dokladi + zastonj vrtec + prehrana všoli, + zastonj dodatno zdravstveno zavarovanje + oprostitev RTV prispevka + ....

Socialne pomoči so prevelike oz. dodeljene napačni (beri za delo sposobnim) ljudem.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Ti si pa res cuden. Ne poznas slovenskega sistema racunanja?

Osnovna Placa
+ malica
+ prevoz iz ene cist x lokacije, kjer sem bil prijavljen za 2 dni pred 15 leti
- kredit za avto
- kredit za televizijo
- kredit za to-ali-ono
- sindikalna ozimnica
=
KolkSemJazBogiKerMamSam300eurPlace.press
Predvidevam da si to zase pisal samo na koncu si pri 300 pozabil dodati eno nulo ali pa še več.....
Sicer pa sam o 300 ne pišem, pišem pa o 400 za 8 urni delavnik v 2 ali treh izmenah, stimulacija za preseženo normo. pa na njej ni nobenega kredita in ostalih tvojih postavk (so pa postavke za sindikate, DZZ, parking (na deželi ne vmestu?!) ..... Če ne verjameš, ti lahko zrihtam scan plačilne liste, povrh vsega MORAJO biti zaposleni tudi delničarji (katere pa menedžerji uspešno strižejo, čeprav so zaposleni delničarji skoraj polovice)
In kako naj delavec s 400 evri plače zbere kapital da bo kupil firmo. Najbolje da naredi tako kot IB. Samo njemu so dali zaradi imena mio kredita, delavcu pa ne dajo kurilnega olja za zimo na kredit.....

Ne. Nimam kreditov. In kdo je rekel, da mora delavec kupiti firmo?

Sicer pa, ti ni nekdo lepo povedal, da manj kot 420-or-something-EUR NE MORES/SMES dobiti?
smile-1.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Hanzi pa tudi vsi ostali (predvsem coolpower) ste leteli mimo bistva mojih postov. Ne gre za Zasavje niti za Slovenijo, pač pa za kompleten svetovni ekonomski sistem, ki je v dreku. Ne gre niti za posamezna podjatja pač pa za celotna gospodarstva.

Imam pa eno vprašanje za vas. Kaj bi se zgodilo s svetovno ekonomijo, če bi se delavci v razvitem sveti preselili v jame in kapitalistom delali zastonj
confused-1.gif
Ideja ni tako neuma, strošek izdelka bi bil samo material in energija, ki se potroši pri proizvodnji. Za Kitajce je tako ali tako skoraj vseeno, če jih kapitalisti sploh kaj plačajo, ker njihove plače zaenkrat še nimajo kakega hudega vpliva na svetovno potrošnjo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Manjšinski lastniki imajo precej vzvodov odločanja (jih pa večinoma ne poznajo ali ne izkoristijo), sploh pa lahko, če ne gre drugače, delnice prodajo in vložijo denar tja, kjer jim pustijo soodločati. Ali pa zberejo denar in izvedejo prevzem
@: evrofil: evo kdo je pisal o prevzemu.... ker ne bereš vsega....
Slovenet: zastopim tvoje razmišljanje o zastonj delavni sili globalno, jaz sem za tiste ki niso preveč globalni samo bolj lokalno napisal....
Ja 420 je minimal.
PA se zavedate da po mojem mnenju kaka tretjina zaposlenih dobi plačo od 420 -500, druga tretjina pride tja do povprečne, ena tretjina pa pošteno dviguje povprešje plače z enormno visokimi plačami....saj so zaposleni v eni firmi, hkrati pa imajo v več drugih firmah funkcije v NS in podobnih "odgovornih" DOBRO plačanih mestih....
Pa ne zdaj na alterju narest ankete od višini plače, ker je že bila....

Nazadnje urejeno:

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Kdo je kriv za nizke place? Drzava.

Ponavljam: drzava.

Se enkrat? Drzava?

Se posebej hitro to vidis, ce si na "placniski" strani, kako hitro se polakomijo denarja. Ta prispevek, to zavarovanje, ta dave, ta akontacija.

Dokler folk ne bo zacel drzavi grozit, si take place cisto zasluzimo!

LP,
PIC

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Ti dam tudi tukaj prav, nekateri si "upajo" to rešit z denarjem v kuverti, nekateri pa tudi tega nočejo in bi najraje vdieli da bi delavec še kaj plačal da lahko dela v službi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
daj ne bodi pameten spet...ko sem priso do tvojega prvega posta sem napisal kar sem pac napisal...

in v tvojih ni ravno neke mega razlage...

ker kar se tukaj pogovarjamo gre v vecini za taksna podjetja, ki so na pol drzavna in v njih nobene ne odgovarja...

kar bi ti lahko bilo ze jasno, da folk tukaj ne govori o neki firmi popolnoma skapitalizirani ampak predvsem o drzavnih firmah...
In za ta podjetja sem jasno napisal za upravo
Citat:
v drugem pa licence (kot pri zavarovalnicah, recimo) res ne bi bile odveč

Kaj tukaj ni jasno?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Kaj pa, če bi že enkrat v tej debati ločili "prave" managerje, torej ljudi, ki vodijo zasebna podjetja in so nastavljeni od lastnikov zato, da ta podjetja vodijo uspešno, od tistih, ki so (politično ali podobno) nastavljeni v državnih ali posredno državnih firmah in ki morajo (ali hočejo, ker se jim splača) delati usluge svojim političnim botrom in po nareku skrbeti za socialni mir, ne pa za uspešnost podjetja.
Drugače primerjamo jabolka in hruške.
In v prvem primeru gre (praviloma) za ljudi, ki delajo po najboljših močeh in poskušajo čim bolje najti kompromis med kratkoročnim dobičkom in dolgoročno uspešnostjo (ki vključuje tudi skrb za primerno zadovoljno delovno silo, kjer je to potrebno), v drugem pa licence (kot pri zavarovalnicah, recimo) res ne bi bile odveč. Kar v končni fazi tudi za direktorje velja enako kot za delavce: če se ne strinjaš z delodajalcem (v tem primeru lastnikom), lahko daš mirno odpoved. In če te skrbi, dati bodo politični botri s svojimi zahtevami zafurali licenco, pač prej najdeš novo službo.

No saj licence bi bile ravno zato, da se loči zrnje od plev. ne vem pa zakaj bi se v primeru licenc dobri managerji bali licenc. Po mojem bodo v luft skakali samo tisti ta slabi.
Ker se v privat lastnino (dokler je dogajanje znotraj zakonskih okvirov) nimaš kaj vtikat. Pika. Kar je moje je samo in izključno moje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Lej, če s svojim denarjem ustanovim podjetje in se nastavim za direktorja, ga lahko mirno zafuram, poplačam upnike, zaprem in odprem novega (če imam za to še kaj denarja). In ga spet zafuram in tako naprej.
Kdo mi sme preprečiti, ta legalno zafuravam svoje firme in izgubljam lastni denar?

Rabimo družbeno odgovorne kapitaliste, ki se ne bodo norčevali iz svojih zaposlenih. Namensko zafuranje podjetja je ravno to. Po mojem ti mora v socialni državi taka dejanja preprečiti država.

Če imaš keš na banki, ga lahko mirno dvigne in skuriš, vržeš čez okno ali karkoli neumnega narediš z njim. Ko pa imaš firmo si pa odgovoren, če ne že sebi, pa vsaj delavcem, da dobro vodiš firmo, pa seveda tudi državi, da ne slabšaš njene socialne slike.
Nikomur ne škodim. Nasprotno: tudi če nekoga zaposlim le z 1 mesec, je en mesec nekaj zaslužil, državi pa 1 mesec ni bilo treba plačevat sociale. Torej so v plusu.
Tukaj pač nimaš prv, sorry, je pa ta debata itak nepotrebna, ker v privat sektorju namerno zanič uprav praktično ni (razen, ko gre za kriminal, kar je čisto druga zgodba). In nesposobneži na vodilnih mestih ne preživijo dolgo ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Zdaj me pa zanima koliko ljudi je zaposleno v podjetjih v katerih ima tako ali drugače država največji vpliv in koliko v podjetjih kjer je lastnik eden oziroma manjša skupina ljudi - fizičnih oseb..... Ne mi o nekih velikih podjetjih (ki niso državna), kjer mali delničarji nimajo vpliva, kljub temu da imajo precej % v lasti....

Tukaj vsaj zaenkrat precej pljuvamo čez menedžerje ki so tako ali drugače nastavljeni od države.
Lahovnik je zdele lepo rekel: ko bo prvi član NS ki je postavljen od države odgovrajal za poslovanje podjetja se bodo za funkcije članov NS nehal grebsti. Upam da to naredijo čimprej, ker tole "javno" krajo izvajajo že desetletje in pol (saj prej pa najbrž ni bilo veliko bolje, vendar imam občutek da je vsaj nekaj delavcev manj bilo na minimalcu kot je sedaj-pustimo sedaj socializem : kapitalizem.......)

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Lažje je ležati doma, dobivati 221 EUR socialne pomoči, + višji otroški dokladi + zastonj vrtec + prehrana všoli, + zastonj dodatno zdravstveno zavarovanje + oprostitev RTV prispevka + ....

Socialne pomoči so prevelike oz. dodeljene napačni (beri za delo sposobnim) ljudem.

Bi ti delal za 500 EUR, če pa lahko dobiš cca 600 EUR socialne (če imaš 3 mladoletne otroke) + otroški + zastonj vrtec + lahko zaslužiš kaj postrani?

In ne, socialna pomoč ni previsoka (samska oseba dobi cca 220 EUR, pa plačaj ti iz tega stanovanje in hrano), ampak so plače prenizke.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Plače niso nizke. Ljudje vidijo neto plačo, delodajalci pa občutijo bruto bruto strošek, ki je občutno višji.

Delodajalec vam ne da "500 EUR plače". Da krepko več, razlika pa leti delno v proračun, delno za zdravstveno blagajno ipd. To obremenitev je treba zmanjšati. Je pa res, da bo potem manj cekinov v proračunu in se bo rušilo vse po vrsti - zdravstvena blagajna, zamujale bodo penzije, socialne pomoči in še marsikaj. Čez noč pa javne porabe ni možno zmanjšati.

Lahko se sicer na cesto postavi 100.000 javnih uslužbencev, a bo država zaradi tega obstala, tale forum pa bo poln tem z naslovi "40 otrok na vzgojiteljico v vrtcu - kaos", "Kje je moja penzija?", "Zakaj čakam uro in pol na upravni enoti", "Zakaj premalo zdravnikov?", "Dol s policijo, saj je nikjer ni" itd.

Vsega ne moremo imeti. Lahko se zmanjša obremenitev nekje, bo pa to vplivalo na mnoge stvari, ki so nam danes samoumevne.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Še vedno nii odgovoril na moje vprašanje, kaj se bi zgodilo s svetovno ekonomijo, če bi delavci v razvitih državah začeli delati zastonj. Ko si boš pošteno odgovoril na to vprašanje boš imel tudi odgovor na vprašanje o primernosti plač.

Pa še nekaj glede razbremenitev. V zadnjih letih se je ukinjal davek na izplačane plače, kdo je pokasiral to razbremenitev
confused-1.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
bolj butastega vprašanja ne bi mogel postavit. če ni plače, ni dohodka za preživetje torej ni ničesar. doooooh
bonk.gif

sej so tile iz vrhnike bogi, ampak ko ti prbije da se ne bo vozila v LJ ker je predaleč je pa konec. raje jamra da nima keša, kot da bi se vozila 20min do službe
bonk.gif

tale štrukel od sindikatov je pa tut bedak. pintar mu govori o profesorjih in direktorjih ZD ki imajo po 15.000€ plače, on pa trobi da zakaj bi odpuščali medicinske sestre
bonk.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Res neumno, hipotetično vprašanje, ki je daleč od kakršnega koli realnega scenarija. Če bi delavci delali zastonj, bi tudi dobrine kupovali zastonj, prej ali slej pa ne bi več delali ker tudi kupil ne bi nihče nič.

Iz časov jamskega človeka v sedanjost...

Mogoče bodo delavci sedaj ostali pri enakih ali celo nižjih plačah. Hkrati pa bodo mnoge dobrine cenejše zaradi kopičenja zalog, ki bodo privedle do konkretnih znižanj cen mnogo produktov in storitev. V preteklosti smo bili priče rasti osebnih dohodkov, hkrati pa inflaciji, ki je dvigovala cene.

Konec dneva pa je povsem vseeno, koliko enot denarja dobiš. Šteje namreč to, koliko dobrin lahko kupiš na enoto denarja.

Če jaz za 1000 EUR dobim 1000 kg kruha mi je čisto vseeno, če bom kasneje dobil 500 EUR in kruh kupoval po pol EUR na kilo. Še vedno bom dobil tono kruha.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Bi ti delal za 500 EUR, če pa lahko dobiš cca 600 EUR socialne (če imaš 3 mladoletne otroke) + otroški + zastonj vrtec + lahko zaslužiš kaj postrani?

In ne, socialna pomoč ni previsoka (samska oseba dobi cca 220 EUR, pa plačaj ti iz tega stanovanje in hrano), ampak so plače prenizke.

Še enkrat preberi kar sem napisal: Socialne pomoči so previsoke oz. dodeljene napačnim (za delo sposobnim) ljudem.

Pri nas so kar vsi reveži. Kot si rekla, samska odrasla oseba, ki prav zares ne more drugače do denarja z 220 EUR životari. Za njeno životarjenje so krivi ravno tisti, ki se brez vzroka šlepalo na socialno pomoč in druge bonitete (recime razne "samohranilke", ki veselo živijo skupaj s partnerjem na koruzi itd.)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
medtem ko poročeni z manj kot jurjem na mesec (trije ali več člani), plačujejo polne cene, o socialni lahko samo sanjajo....(dokladi minimalni...)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
da povzamemo:

- delavci naj delajo zastonj
- direktorji so vsi "jacki" si upajo...
- lastniki kapitala takisto
- minimalni strosek delodajalca je 1000€ (za 400€ place) na delavca

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
@tebi in Don Corleonu: Jaz sem pa mislil, da bo to nekaj blagodejnega za svetovno ekonomijo. Delodajalci bi se znebili stroškov dela in s tem povečali dobičke in bi šlo vsem fajn.

Zdaj pa k reševanju krize. Če se hočemo rešiti krize in preprečit krize za naprej, bodo morali delodajalci ugotovit najmanj kolikšne morajo biti plače delavce, da bo dovolj potrošnje, da se kriza ne ponovi. To morajo narest vsi delodajalci, ne samo nekateri. Masa za dohodke iz dela lahko ostane enaka samo drugače se mora ta pogača razdelit.

Kdo je pravzaprav izvor krize:
- delavci skoraj celo plačo porabi za dobrine, torej delavci niso
- proračun porabi denar za investicije, socialne transferje in plače uslužbencev, torej se tudi tukaj denar vrača v gospodarstvo
- ostanejo samo še kapitalisti, ki en majhen del svojih prihodkov vrnejo v gospodarstvo preko porabe, večji del gre pa nekam drugam, to je problem, ki povzroča krizo