Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
AndY1

Izgleda da lahko. Domači se ne smejo družiti doma, lahko se grejo pa družiti v cerkev skupaj z ostalimi 490

Poroke, pogrebi, pikniki, rojstni dnevi, tabori, delavnice, cerkveni obredi, poslovni dogodki, koncerti, strokovna srečanja, seminarji, kongresi, občni zbori, skupščine …
Pri vseh tovrstnih zbiranjih velja omejitev do največ 500 ljudi, pri čemer mora organizator pridobiti pozitivno mnenje NIJZ, zagotavljati minimalno varnostno razdaljo med ljudmi in upoštevati higienska priporočila NIJZ.
Na teh zbiranjih ni dovoljena strežba oziroma pogostitev s hrano.

• Haha
Reactions: AndY1

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Evo. Neumnost N1:
vir Radio1

Od danes naprej NI VEČ DOVOLJENO:

- Zbiranje nad 10 ljudmi (dovoljeno pa je zbiranje nad 10 do 500 ljudi v primeru organiziranega dogodka - organizator mora dobiti zeleno luč od NIJZ)

Torej, domači se ne smejo zbirati, da se ne bi okužili med sabo. Lahko se pa zberejo npr, 2x po 5 in bo vse OK.
V organiziranem dogodku, se pa brezproblema lahko zbere do 500 ljudi, ker je NIJZ tako določu, katere ljudi okužiti.
Zdej treba samo še ugotoviti, kateri ljudi so problematični za vlado (NIJZ) in jim bodo dovolili zbiranje. Mogoče obiskovalci nogometnih tekem? Al kulturnih prireditev?

Najlažje je iskat problem za vsako rešitev. A si tudi v real life tok produktiven?

Sicer se pa zahvali spletnim influenserjem in sledilcem za stanje danes in ukrepe, ki se pridejo.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Seveda.
Ampak, je za tebe to rešitev? Je rešitev, da se prepove zbiranje nad 10 ljudi, po drugi strani se jih pa lahko do 500, če tako določi NIJZ?
ynos , ti ne smeš k sorodniku na obisk, ker vas bo tam 11, lahko greš pa na koncert kjer bo 500 ljudi! A je to rešitev?
Po tem bi se dalo sklepati, da je virus COVID 19 član neke stranke, institucije in bo povedu kje ne bo okužil nobenga.
Če so prepovedali zbiranje nad 10 ljudi ...ok.... bi bilo še za razumeti, da pod posebnimi pogoji lahko do 50 ob mnenju NIJZ. Ampak 500? wtf
Moje osebno mnenje (ki pa ni nujno, da je pravo).
Če so se odločil max 10 ljudi, naj bo to za vse. Izzvzame se naj podjetja oz gospodarstvo z več 10 zaposlenimi. Naj povedo, kakšni naj bodo tam varnostni ukrepi.
Kot sem že napisal, imam občutek, da se mora v čimkrajšem času okužiti čimveč ljudi.
Trenutno je pa v SLO prijavljenih 1556 javnih prireditev in shodov.

Nazadnje urejeno:

hgard

Guru
22. jul 2007
4.080
570
113
Če bo 500 ljudi z maskami mirno sedelo na 2m razdalje na prezračenem prostoru, se ne bo nobeden okužil. Če pa boste doma za mizo eno uro vpili en čez drugega in bo eden kužen, boste vsi okuženi. Toliko pa sedaj že vemo o tem virusu...

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Kaj pa takole? Stožice, fucbal, 500 "gledalcev"; na parking in z njega pa po 10 avtov naenkrat, pa po sediščih jih razdeliš po skupinah po 10 in vmes ograjo. :evil:

Če sem jaz na Kreku, to gladko podpišem. :fredi:

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.624
113
Seveda.
Ampak, je za tebe to rešitev? Je rešitev, da se prepove zbiranje nad 10 ljudi, po drugi strani se jih pa lahko do 500, če tako določi NIJZ?
ynos , ti ne smeš k sorodniku na obisk, ker vas bo tam 11, lahko greš pa na koncert kjer bo 500 ljudi! A je to rešitev?
Po tem bi se dalo sklepati, da je virus COVID 19 član neke stranke, institucije in bo povedu kje ne bo okužil nobenga.
Če so prepovedali zbiranje nad 10 ljudi ...ok.... bi bilo še za razumeti, da pod posebnimi pogoji lahko do 50 ob mnenju NIJZ. Ampak 500? wtf
Moje osebno mnenje (ki pa ni nujno, da je pravo).
Če so se odločil max 10 ljudi, naj bo to za vse. Izzvzame se naj podjetja oz gospodarstvo z več 10 zaposlenimi. Naj povedo, kakšni naj bodo tam varnostni ukrepi.
Kot sem že napisal, imam občutek, da se mora v čimkrajšem času okužiti čimveč ljudi.
Trenutno je pa v SLO prijavljenih 1556 javnih prireditev in shodov.
Daleč od tega, da zagovarjam vlado, ker se ne strinjam z marsičem kar počnejo, ampak zakaj se vam zdi to tako čudno? Po eni strani folk vpije, da se vse zapira, gospodarstvo umira, po drugi strani vpije, če vlada premalo zadrgne zanko. Kaj zdaj? Vsem je jasno, da čisto zapiranje ne deluje oz. deluje le na kratki rok, potem se vse vrne. S tem se konkretno sesuva tudi gospodarstvo, zdravstvo, skratka življenje nasploh. To smo se šli prvi val in temu bi se radi izognili kolikor se da. Zato se sedaj sprejemajo ukrepi, ki manj udarijo počez vse ljudi, s tem vsaj dajejo opcijo gospodarstvu za preživetje in se hkrati upa, da zdravstvo ne bo čisto krepnilo in se bodo ljudje držali in zadržali nivo okužb na sprejemljivi ravni.

Omejili so ljudi do 10, ker se ne držijo ničesar. Na vasi so zabave standard, pijanke po gostilnah tudi, itd. Zato omejitev. Hkrati dovolijo dogodke do 500 ljudi, če se pridobi pozitivno mnenje NIJZ. Pravila, da organizator pridobi pozitivno mnenje, so stroga, neživljenjska in mirno lahko zavrnejo kar želijo, torej imajo 100% kontrolo kaj bodo dovolili in kaj ne. Puščajo pa vsaj odprte opcije, da ne zabijejo dogodkov v nulo in s tem povezane industrije, ki skuša preživeti.

Za moje pojme je sicer duh že zdavnaj zunaj. Razen popolnega lockdowna okužb ne bodo več mogli konkretno zmanjšati, ker jih je že preveč. Potrebno bo čarati v zdravstvu, da požre obolele in upati, da nivo ostane tak in ne gre gor. Mislim pa, da se bližamo temu, da bodo šole zaprli in posledično tudi hendikepirali gospodarstvo ter smo na scenariju pomladi. Z nekaj sinusi bo tako celo zimo. Če upajo pustiti vse odpro vključno s šolami celo zimo pa zdravstvo ne bo preživelo navala ostalih respiratornih bolezni.

Pozitivno bo, da bo mrtvih veliko manj, ker so očitno ali spremenili zdravljenje ali pa je virus manj smrten in upam, da jim kapne nekje drugo leto, da je vsa ta norija brezveze, reševalo se bo turistično sezono zopet in svet se bo obrnil še drugič. Če ne bo cepiv, je to naša nova realnost v kateri ne bi rad sodeloval.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: sixpower in cappy

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
sicer ne vem kaj predlagaš za novo realnost v kateri pa bi rad sodeloval je ostalo razumsko napisano :zmaga:

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.624
113
sicer ne vem kaj predlagaš za novo realnost v kateri pa bi rad sodeloval je ostalo razumsko napisano :zmaga:
Ukrepi (ne samo pri nas, ampak po celem svetu) jemljejo gušt do življenja. Dejansko ratujemo zombiji, ki živijo med domom in službo, vse ostalo je tvegano ali prepovedano. In ni videti konca, kar je za neko napredno civilizacijo precej nedopustno. S tem bi se sprijaznil v primeru svetovne vojne, res morilskega virusa, skratka v primeru hude morije, ki ji ni mogoče ubežati. Nikakor pa se s tem ne morem sprijaznit v primeru virusa, ki večini svetovnega prebivalstva povzroči prehlad ali niti ne vedo, da ga imajo.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Odvisno kaj ti je pomembno v lajfu. Če so ti bili koncerti in potovanja prej vse, potem si zdaj pač najebal. Jaz ne čutim neke hude razlike, v shopping ne maram hoditi, večino stvari preko neta naročam, prosti čas preživim v naravi, hribih, kolesu, s psom, z otrokom itd...

Smrtnost se bo močno povečala, če bodo premajhne kapacitete na intenzivni negi - primer Bergamo. Zato ni dobro, da smo vsi hkrati bolani. Ampak, da se zadeva kontrolirano širi.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Če bo 500 ljudi z maskami mirno sedelo na 2m razdalje na prezračenem prostoru, se ne bo nobeden okužil. Če pa boste doma za mizo eno uro vpili en čez drugega in bo eden kužen, boste vsi okuženi. Toliko pa sedaj že vemo o tem virusu...
Ok.. tolko že naj bi vedeli o virusu. Ampak:
Če se ti doma z družino družiš vsaki dan z vsemi, ampak problem je pa če ste slučajno vsi skupaj?? Sicer mi pa ni jasno najbolj o kakšni družini ti govoriš, da vpijejo eden čez drugega?
Pa objasni praktično ne samo teoretično, kako bi zgledala neka javna prireditev oz katera je to prireditev, kjer je 500 ljudi, da je med vsakim 2m razlike in vsi z maskami sedijo pri miru. Koncert?? Fuzbal tekma? Kakšen bi to moral biti prostor? Kakšen sejem? Kako 500 ljudi spraviti v neki prostor, da bo 2m med njimi že v vrsti? (aha... pred vhodom so lahko skupaj, se ne okuži nobeden ali pa bo ta kolona dolga 1000m. Veliko manj že ne bi bila, ker vsi pridejo malo pred začetkom.)
Vzami še v zakup dejstvo, da nekateri ljudje ne upoštevajo nobenih ukrepov. V dokaz naj bo samo interviju (radio1) z tisto deklico, ki so jo vklenili v avtobusu. Dečva je mnenja, da ji po nekih pravicah ni potrebno nositi maske v javnem avtobusu, policaj je nima pravice legitimirati, ker je mladoletna, policaj se ji mora predstaviti/legitimirati, preden se sploh se hočejo pogovarjati z njo, nimajo je menda pravice odstraniti na silo ker je, ker po mirni poti spet nimajo pravice, nimajo se pravice z njo ukvarjati, ker je mladoletna.....In na neki prireditvi z 500 ljudmi boš imel minimalno vsaj 50 takšnih.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.666
9.462
113
Po moji skromni logiki bi morale tud preostale respiratorne bolezni manj kosit, nosmo maske, polivamo se z razkužili. Mene najbolj moti to, da se niso pripravili ama nič. Pa ne morjo ti bolnice pokat po šivih, če rabiš 100 dodatnih postelj, še posebej, če tja voziš starčke iz DSO, ki drugače hospitalizacija sploh ne rabijo. In pol se zdej pregovarjajo, kje in kako in katera bolnica bo covid bolnica. V pol leta bi mogu bit načrt jasen. Prav tako ukrepi in stopnjevanje le teh.

Ni pa panike, kot je bla marca, to pa res.

ynos Lepo te prosim, glih influencerji da so krivi. Ma ne ga srat no. Krivo je katastrofalno komuniciranje odgovornih, še posebno Kaco in Krek, kar potem da večjo kredibilnost bedakom, kot je Potrč. Kva ma Hojs pred kamerami za iskat, on nej se svojga dela drži. Tole majo da komunicirajo tisti, ki imajo zdravstvo čez, ne pa da se grozi biciklistom, kot da so oni glavni problem. Hojči pač ne more iz svoje SDSovske kože in bi pač grozil in diskreditiral, namesto da bi delal.

Potem so pred influencerji naši usrani (drugega ne morem rečt) mediji. Celo poletje je blo samo vpitje...Hrvaška ima tok okuženih, a bo na rumenem seznamu, al ne bo, bo karantena, al je ne bo vpitje, skakanje Slaka v glavo marsikomu. REKORRD na hrvaške,.....ali bodo meje zaprte buhaha, Kiksi Kacota eden za drugim....krneki, brezvezna panika. Če tele naše zdajšje številke pogledaš, je bla tista panika okol Hrvaške milo rečeno smešna. Nimamo nobenih Zrć, pa imamo to okuženih dnevno, kot bi jih mela hrvaška 800. Če bi polet udarla številka na hrvaškem 800, bi Slak najbrš kr iz kože skoču. Ti si delal paniko skupaj z našimi mediji in si prešteval kihajoče po kampu....:nigladek:. Mimogrede, tist ki misli, da bi se tega sranja rešli, če ne bi niti en Slovenec šel na dopust na Hrvaško, je milo rečeno naiven. No ko gleda povprečen Janez ki ima mal možganov te številke, se sam smeji. Sicer se drži enih logičnih stvari, tej paniki in vpitju se pa smeji, drugač se mu lohk itak zmeša.
Pol so tu ljudje, ki živijo po principu, ne može nam niko ništa, moj sosed je mel cel lock down odprt lokal, sam zadi so not hodil...in? misliš, da je bil edini? Kje so šele pol biciklisti in kje je šele ubogi (na umu) Potrč in ostali "influencerji".

• Všeč mi je
Reactions: VanZ

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.007
5.630
113
Jutr da je vojna si ti prvi panik ki bi se mu spipalo...

Pač se prilagodis....najdeš druge hobbye za zapolnit glavo.... YT jih je poln...

Kar tebe iebe je da si od tistih ki rabite stalno zabavo da se zamotite...da vas nekdo skos zabava...ko ste sami s sabo v svoji glavi pa ludilo....

EDIT: Janez40 !

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.666
9.462
113
Ukrepi (ne samo pri nas, ampak po celem svetu) jemljejo gušt do življenja. Dejansko ratujemo zombiji, ki živijo med domom in službo, vse ostalo je tvegano ali prepovedano. In ni videti konca, kar je za neko napredno civilizacijo precej nedopustno. S tem bi se sprijaznil v primeru svetovne vojne, res morilskega virusa, skratka v primeru hude morije, ki ji ni mogoče ubežati. Nikakor pa se s tem ne morem sprijaznit v primeru virusa, ki večini svetovnega prebivalstva povzroči prehlad ali niti ne vedo, da ga imajo.
Gušt do življenja si lahko vzameš samo sam.

• Všeč mi je

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Gušt do življenja si lahko vzameš samo sam.
Res je odvisno od navad, pa tudi od tega, kje živiš.
Mi živimo na kmetih (milo rečeno) in teh omejitev niti ne občutimo toliko.
Kafičev sploh ni, v štacuno se moramo peljat 10+ km, tako da to opravimo 1x ali 2x na teden.
Manjka edino gledališče (v obeh perspektivah) in kak daljši izlet ali vikend pobeg s prikolico.
Govorim za razmere kot so bile aprila, kaj bo pa ....

• Ljubezen

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Točno tako.
Sem že tukaj postavil vprašanja, pa ni nihče odgovoril na njega. Vsaj v kontekstu ne.
Še enkrat.
-Je covid-19 grožnja za zdravje in življenje?
-Je cilj zatreti okužbe?
-Je cilj imeti čimveč okuženih? (nekak mi ni logočno, ampak občutek pa je, kot da je to to)

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Seveda razumem, samo po tvojem pisanju sodeč, tebi ne gre.
Če imaš manjši prostor, nikoli ne boš dobil dovoljenja za prireditev s 500 ljudmi. Mogoče ga boš pa dobil za 60 ali 100.
V Stožicah pa komot tudi za 500, pa za šalo boš zagotovil 2m razdaljo med obiskovalci.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.095
3.173
113
ynos Lepo te prosim, glih influencerji da so krivi. Ma ne ga srat no. Krivo je katastrofalno komuniciranje odgovornih, še posebno Kaco in Krek, kar potem da večjo kredibilnost bedakom, kot je Potrč. Kva ma Hojs pred kamerami za iskat, on nej se svojga dela drži. Tole majo da komunicirajo tisti, ki imajo zdravstvo čez, ne pa da se grozi biciklistom, kot da so oni glavni problem. Hojči pač ne more iz svoje SDSovske kože in bi pač grozil in diskreditiral, namesto da bi delal.

"Ma ne ga srat no." (bom tvoje besede upoabil.

Katastrofalno komuniciranje nima nobene veze z neupoštevanjem ukrepov. Maske so predpisane, razkuževanje tudi, varnostna razdalja tudi. A če Kacin reče da je 100 okuženih pa Krek da to ne drži, to zate pomeni da sedaj pa ne rabiš držati pravil.?
Slovencelji samo iščete vse možne izgovore da vam nečesa ni treba potem pa krivite druge. A zato če en reče otroci ne rabijo mask v šoli drugi pa da jih, kaj ima zdaj to veze da ti v trgovini nosiš masko na bradi 2 tedna pozneje pa pizdiš zakaj vse zapirajo ko imamo 300+ okuženih na dan.