Copati za tek

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Saucony ali Brooks, pa seveda kake nišne zadeve kot so innov8 ipd...

Kupil Brooks Glycerin, dobil ugodno malo cez 100 eur. Sprobal ene 15 parov, te so se zdele Ulite, pa stabilne in oblozene. Upam da zdrzijo dolgo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Moje Brooks imam že dve leti, pa še kar delajo, čeprav je za njimi gotovo preko 500 km, večji del makadama in gozdnih poti.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Moje Brooks imam že dve leti, pa še kar delajo, čeprav je za njimi gotovo preko 500 km, večji del makadama in gozdnih poti.

A ti sploh laufaš?
grin1.gif

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
KSZ

Najbrž se bo komu zdelo čudaško - svoje tekaške copate (Nike) uporabljam od leta 2009.
Tečem enkrat na teden in pri tem v hrib pretečem od 10 do 15 km.
Podlaga običajno makadam, včasih asfalt.
Torej na mesec cca 60 km in na leto dobrih 700 km.
V šestih letih dobrih 4000 km.
Meni se po teh cca 4000 km zdijo copati še čisto OK, nobenih težav nimam z njimi.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ma vse delam, čeprav je zdajle laufanja mal manj, je le vroče, pa že tako komaj cajt najdem. Ne laufam pa zelo veliko, to je pa res.

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Citat:
Uporabnik Dygscxpixm pravi:
KSZ

Najbrž se bo komu zdelo čudaško - svoje tekaške copate (Nike) uporabljam od leta 2009.
Meni se po teh cca 4000 km zdijo copati še čisto OK, nobenih težav nimam z njimi.

4000km si naredil?!!! Nemogoče. Pa si izmeril tole razdaljo ali ocenjuješ tako čez palec? Jaz za polmaratonske razdalje in treninge uporabljam Mizuno Sayonara in zdržijo okoli 800km. Uporabljam jih izključno samo za tek! Po 800km oz. že malce prej se že čuti iztrošenost materiala in potreba po menjavi.
Ta kilometrina je povsem normalna za vsak tekaški copat in se niti ne pričakuje, da bo zdržal 1000km+. To, da jih imaš ti 4000km in da so še vedno uporabne, pač ne more biti res. Vsak kolikor toliko resen tekač že ve o čem govorim!

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Dygscxpixm pravi:
KSZ

Obuj nove copate, pa boš čutil razliko. to da "zgledajo čisto ok", še ne pomeni, da so ok.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Ziher niso več tako mehki, ampak če je podplat še ok, potem so še uporabni. Moji reebok trail majo 800+ km za sabo, večinoma po makadamu in gozdu. Podplat je še čisto ok, mrežica je že bla strgana in zašita na desnem čevlju, notranja obloga pri peti je cela natrgana, ampak k sreči ni moteča in ne riba. Za sezono ali dve še bojo, kaj dosti prek 1k km pa nebojo zdržali.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Lej, če si mnenja, da copat s strgano mrežico in notranjo oblogo na peti še funkcionira, potem super zate.
smile-1.gif
Sam bi verjetno investiral v nove copate, te pa imel za okol bajte.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Gre se za klasicno dilemo kaksen mora biti copat za tek. Sodoben, kot pravijo marketinski strokovnjaki ali pa je boljsi le navaden platnen copat z lahkim podplatom. Zagovorniki blazenih sodobnih copatov bodo rekli da pravi copat pod 100 eur ne obstaja, zdrzi pa max 500 km. Na drugi strani pa je ekstrem bosonogec.
smile-1.gif

Mravlje je napisal, da je eno sezono tekel le z enim parom copat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Dokler se teče "v naravi" je dovolj tudi bosa noga (v teoriji pač)

Vso to famozno blaženje, ipd, je itak velik nateg..ok..mogoče komu koristi, ki je že tak zjeban, da teče brez bolečin, ampak zdrava noga ne bi smela imeti problemov, seveda spet v mejah normale.

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
Citat:
Uporabnik ishtar007 pravi:
4000km si naredil?!!! Nemogoče. Pa si izmeril tole razdaljo ali ocenjuješ tako čez palec? Jaz za polmaratonske razdalje in treninge uporabljam Mizuno Sayonara in zdržijo okoli 800km. Uporabljam jih izključno samo za tek! Po 800km oz. že malce prej se že čuti iztrošenost materiala in potreba po menjavi.
Ta kilometrina je povsem normalna za vsak tekaški copat in se niti ne pričakuje, da bo zdržal 1000km+. To, da jih imaš ti 4000km in da so še vedno uporabne, pač ne more biti res. Vsak kolikor toliko resen tekač že ve o čem govorim!

Razdalja je seveda ocenjena, +- 10%.
Svojo običajno dolžino teka sem pomnožil s tedni in leti in prišel do ocene skupnega števila km.

Najbrž nisem prav resen tekač - na tek nikoli ne vzamem štoparice, GPS-a, merilca utripa in podobnih pripomočkov.
Merljive količine (čas, porabljene kalorije, srčni utrip) me sploh ne zanimajo.
Tečem z namenom sprostitve (služba zna biti stresna), pa seveda tudi zaradi krepitve pljuč, mišic v nogah, srca itd.
Običajno izberem poti, kjer ni prometa, da ne diham smrdljivih izpušnih plinov.
Edina izjema je občasni tek iz Zreč na Roglo, ampak poskusim izbrati čas, ko ni veliko avtov (kakšen večer med tednom, nikakor pa v soboto ali v nedeljo).

Ti copati mi ne povzročajo nobenih boležin in žuljev, celo po šestih letih je tek z njimi udoben.
Verjamem pa, da bi občutil razliko, če bi obul nove copate.
Morda je skrivnost tudi v tem, da tečem skoraj izključno v hrib.
Teku po ravnem se izogibam, teku navzdol pa še bolj.
Pri teku navkreber so sklepi precej manj obremenjeni, morda podobno velja tudi za tekaški copat.
Najbrž pripomore tudi umirjen tempo (npr. od Zreč do Rogle dobri dve uri), če bi tekel na polno, bi copati zdržali manj.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Ali pa imaš utrjene sklepe in vezi, ter nisi tak švohnat kot metrosexualci, ki potrebujejo oblazinjene čeveljce, da jih ne bolijo nogice.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Tale zadnja bo najbolj realna.Vazn, da se dobr pocutis v copatih. Da ti prodajalec prodaja razne kilometrine, vemo zakaj.

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ali pa imaš utrjene sklepe in vezi, ter nisi tak švohnat kot metrosexualci, ki potrebujejo oblazinjene čeveljce, da jih ne bolijo nogice.

Ne vem, če se sklepe (npr. kolena) da utrditi, po mojem se jih da edino varovati pred poškodbami.
Se pa da okrepiti in utrditi stegenske mišice, kar potem najbrž pomaga, da kolena manj trpijo.
Teku po ravnem in navzdol se izogibam predvsem zato, ker ne želim težav s koleni.

Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Mravlje je napisal, da je eno sezono tekel le z enim parom copat.

Dušan Mravlje se mi zdi sicer ekstremist, ampak občudujem njegove sposobnosti in dosežke.
Zanimivo je njegovo mnenje o tekaški obutvi:

- “Vse to, kar naj bi bila danes neka pomoč, je navaden blažev žegen. Pred 30 leti smo brez štoparic in današnje kemije Spartathlon odtekli z vrhunskim rezultatom, danes pa … Saj vemo, tekači so ovce, eden bo nekaj predlagal in napisal, pa bodo že naslednji dan vsi posegali po tem. Samo poglejte, koliko "blagodejnih" napitkov obstaja, pa je v resnici vse eno in isto. Podobno je s športno obutvijo. Najboljša je tista, ki je najbolj preprosta. S tankim podplatom. Danes vsi stremijo k oblazinjenim copatom, ki povzročajo zabetonirane noge, distrofijo stopalnega loka, posedanje nog … Vse poškodbe v zadnjih dveh letih sem saniral s copati s tankim podplatom.”

- “Če imaš pravo obutev in če tečeš pravilno, potem za sklepe ni nobenih težav. Mislim, da so največja napaka moderni športni copati. Pri tekačih z moderno obutvijo prej ko slej nastanejo poškodbe in tega ne govorim kar tako, to potrjujejo znanstveni dokazi. Če imaš copat s tankim podplatom in tečeš pravilno, je možnost poškodb bistveno manjša.”

http://www.siol.net/sportal/sportal_plus/intervjuji/2013/09/dusanmravlje_intervju.aspx

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:

Kupil Brooks Glycerin, dobil ugodno malo cez 100 eur. Sprobal ene 15 parov, te so se zdele Ulite, pa stabilne in oblozene. Upam da zdrzijo dolgo.

Tudi jaz sem jih nabavil prešnji teden in zaenkrat (po cca. 25 kilometrih) jih lahko samo pohvalim. Cena pa je tudi bila malo čez 100€ (Intersport, 30% znižanje). Sem preizkusil ene 10 parov, v finalu sta se znašle Glycerinke in Mizuno WR18, na koncu pa sem imel za odtenek boljši občutek v Glycerinkah.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:

Tudi jaz sem jih nabavil prešnji teden in zaenkrat (po cca. 25 kilometrih) jih lahko samo pohvalim. Cena pa je tudi bila malo čez 100€ (Intersport, 30% znižanje). Sem preizkusil ene 10 parov, v finalu sta se znašle Glycerinke in Mizuno WR18, na koncu pa sem imel za odtenek boljši občutek v Glycerinkah.

Super. Jaz žal še nisem mogel resno sprobati, ker me še stopalo matra pri teku. Čez kak teden, dva.... Tudi pri meni je bil tisti feeling, ko si obul, pač pravi iz prve.

npr. Tiste Asics Nimbus kaj so že, oblazinjene do amena, so mi bile čisto premehke in nestabilne. Mizuno so bile OK.

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Profiči itak uporabljajo superge s tankim podplatom, saj so čevlji s tem tudi lažji itd.... Amaterskim rekreativcem pa dodatno oblazinjenje ne bo škodilo. Malo mešamo potrebe profičev in amaterskih rekreativcev.