Copati za tek

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Se strinjam, da ni dobro pretiravat z vso znanostjo, ki stoji za supergami, sploh če gre za neka blaga odstopanja, cena pa naj bo vseeno zadnji oz. naj sploh ne bo kriterij pri nakupu, ker si lahko narediš ogromno škodo, tko da je treba biti pozoren na svoj način teka, morebitne napake, opazovat zvračanje gležnjev in obnašanje drugih sklepov in na podlagi tega zbrat najboljše superge še prej pa odpravit morebitne napake in izboljšat tehniko.
Če nimaš zelo izrazite pronacije ali supinacije ter imaš normalno telesno težo, se mi zdi veliko bolje vzeti superge za nevtralen način teka, ker lahko nepotrebna opora na notranji ali zunanji strani povzroči kontra efekt in te sili v drugo skrajnost.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Brooks superg v Sloveniji veliko ravno ni.
Jaz sem jih kupil sicer v tomas sportu na čopovi v lj in sicer Glycerin 9.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Zdravo, spet jaz.

Končno sem se odločil in začel gledati superge za tek. Prej je bil mraz, pa še malo bolezni, sedaj pa grejo toplejši dnevi notri in bom RES začel teči :D

Torej, gledal sem tole: Mizuno Wave Rider 14
Te zgoraj so sicer ženske, ampak model je isti. Gledal sem jih v Intersportu za 95 eur. Na nogo mi lepo sedejo in sem bil kar zadovoljen z občutkom.

Gledal pa sem tudi te: Salomon XR Crossmax Neutral
Te tudi stanejo 95 eur. Bolj se nagibam k slednjim, torej Salomonovim, ker nekako omogočajo tudi tek čez drn in strn.

Sej je pa včeraj med kolegi razvila debata, kateri čevlji bi bili zame bolj primerni, pa je vsak podal neko različno mnenje. Zelo rad bi se namreč letos udeležil Ljubljanskega maratona na 20 km, poleg tega bi pa zelo rad tudi kdaj tekel po gozdnih poteh in po koreninah na bližnje vrhove. Kateri copati bi bili torej bolj primerni? Salomon naj bi kao omogočal oboje, ampak nisem povsem prepričan, če so mišljeni za 20 km teka po asfaltu. Najbolje bi bilo seveda kupit oboje, pa nisem pripravljen vreči toliko denarja za to.

Prosim za nasvet. Hvala.

Nazadnje urejeno:

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Zakaj pa šele sedaj? Bi jih januarja kupil, ko so ble razprodaje, saj se ne pokvarijo, če so v škatli
wink-1.gif

Če si iz LJ ti priporočam, da greš v tomas sport v centru na Čopovi, spodaj, pa ti bodo svetovali.
Pa če hočeš še pogledali ali si supinator ali pronator, pa ti potem priporočili pravi copat, razen če že veš kaj si.
Jaz sem letos tam kupil Brooksove copate (Glycerin 9), pa so super! Na začetku (prve tri teke) so me malce boleli gležnji, sedaj pa so super, nič ne boli. Res odlični copati!!

Nazadnje urejeno:

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Najrajši bi vzel neutralno blaženje, saj so že zgoraj napisali, da se stvari lahko še poslabšajo. S tem se ne bi preveč ukvarjal.

Je pa res, da na razporodaje nisem pomislil no, bom pač sedaj dal par eur več
smile-1.gif

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
ksz
Jaz sem probal po mojem že večino znamk na našem trgu in mi sedejo samo superge znamke Mizuno ali Asics. Ne vem sicer kje je razlog za to.
smirk-1.gif
Res pa je da je verjetno odvisno od modela. Moraš pa prej dobro probat vsake in jih met nekaj časa na nogah, da vidiš, če ti ustrezajo. Vzemi si čas pri kupovanju...

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik dejk0 pravi:
ksz
Jaz sem probal po mojem že večino znamk na našem trgu in mi sedejo samo superge znamke Mizuno ali Asics. Ne vem sicer kje je razlog za to.
smirk-1.gif
Res pa je da je verjetno odvisno od modela. Moraš pa prej dobro probat vsake in jih met nekaj časa na nogah , da vidiš, če ti ustrezajo. Vzemi si čas pri kupovanju...

Točno to. Mene na začetku ti copati, ki jih imam sedaj niso prepričali, ker so me boleli gležnji kar precej, sedaj pa je vse ok, nič več me ne bolijo. So se morali malce vdelati
tongue-1.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ojla.

Glede izbire nimam posebnih pripomb. Moraš pa vedeti, da so mizunke lanski model, tako da se jih po mojem dobi tudi ceneje, ko poznaš števlko. Npr. tukaj , pa najbrž še kje.
Vzemi vsaj pol št. do številko večje od tistih, ki so ti kot uliti pa da te ne tiščijo.

Salomonke imam tudi sam. So odličen copat, vendar po moji oceni še vedno predvsem za teren. To pomeni, da so malce trši kot navadni copati za cesto.

Če je tvoje prva izbira in želja trda podlaga, potem vzemi navadne copate. Vsi ti copati so tudi primerni za delni teren. Se pravi makadam in podobno. Za PST in podobno ne potrebuješ trail copata.

Predvsem pa še enkrat poudarjam, da začni počasi. Na začetku povečuj razdaljo in ne intenzivnosti.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Danes kupil superge mizuno wave rider 14.
Če dam prste do konca naprej, lahko, ampak komaj dam prst pri peti noter. Predvidevam da sem kupil premajhne.
jezen.gif
). V številki večje sem se počutil zelo dobro, kot na blazini, se mi je pa noga malo bolj premikala noter levo-desno, ker imam ozko stopalo. Manjša številka mi pa fajn objame celotno stopalo in mi je kot druga noga, s prsti sicer ne pridem do konca, vendar je zelo malo prostora. Ne vem pa če noga med tekom ne uide naprej, jih še nisem stestiral (če jih grem slučajn zamenjat).

Kaj je bolje za tek? Da imajo dovolj lufta spredaj in so ohlapne na nogi ali da te oprimejo, vendar je lufta manj spredaj?

p.s. Ko rabiš prodajalca so vsi zasedeni, ko jih pa ne, pa stojijo zraven in ti gledajo pod roke.
jezen.gif

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
definitivno noge zleze naprej... tako da obvezno večje kupit. sploh pri daljših tekih 10km+

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Bom kar tukaj povprasal nekaj o teku. Kaksna je 'pravilna' drza rok. Da so zapestja v visini komolcev ali nizje, proti pasu. Ker osebno drzim zapestja, podzavestno v visini komolcev pri teku, sem pa sedaj nekajkrat jih zavestno potisnil nizje in se mi zdi bolje.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Če misliš resno laufat (nad 1uro), potem kupi večje. Noga ti bo hvaležna. Itak lahko s primernim načinom zavezovanja fiksiraš malce bolj vse skupaj.

Tako se navadi zavezovat tekaške copate.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Jih grem dans zamenjat.

Kupil sem jih zjutraj, pred službo, ko sem jih pa doma še enkrat probal, so bile pa noge precej večje od zjutraj. Se kar pozna razlika med jutrom in večerom (bolj otekle).

Tole z zavezovanjem mi je pa ravno prej sodelavka povedala, razložit pa ni znala točno. THX.
zmaga.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jaz sem se tudi vedno spraševal, čemu je namenjen tisti dodaten par lukenj na copatih, dokler nisem zvedel za to.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik dejk0 pravi:
ksz
smirk-1.gif
Res pa je da je verjetno odvisno od modela. Moraš pa prej dobro probat vsake in jih met nekaj časa na nogah , da vidiš, če ti ustrezajo. Vzemi si čas pri kupovanju...

Točno to. Mene na začetku ti copati, ki jih imam sedaj niso prepričali, ker so me boleli gležnji kar precej, sedaj pa je vse ok, nič več me ne bolijo. So se morali malce vdelati
tongue-1.gif

Kako pa naj človek v trgovini sproba copate oz jih ima na sebi dlje časa? Saj če si jih dam gor je čisto drug filing, kot pa če tečem par km. Na koncu bom tak kot babe, ki so par ur v trgovini, le da one zamenjajo par 10 kosov oblačil, jaz pa bom dva al tri copate?
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
nekatere imajo tekaško stezo. Ne boš zdej maratona odlaufal gor, par min tolk da vidiš ali ti nogo kej "zvija" ali nabija, če so ti dost široki v prednjem delu boš pa vidu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Kaj pa se priporoča za tek v naravi, neurejeni, recimo gozdnih poteh, travnikih, makadamu...

iGE

Pripravnik
1. okt 2007
239
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj pa se priporoča za tek v naravi, neurejeni, recimo gozdnih poteh, travnikih, makadamu...
jaz imam salomon wings 2 in so mi vrhunski