Copati za tek

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj pa se priporoča za tek v naravi, neurejeni, recimo gozdnih poteh, travnikih, makadamu...

Firme, kot sta Inov8 in Salomon so prav specializirane za ta del trga. Sicer pa ima vsaka firma v svojem naboru kak trail model.
Po makadamu, PST-ju in podobnih "neurejenih" poteh lahko mirno laufaš v navadnih tekaških copatih.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Kaj pa recimo kaj za mešano, torej cesta + teren. Pa ne neko pretiravanje, tam do 1h torej.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj pa recimo kaj za mešano, torej cesta + teren. Pa ne neko pretiravanje, tam do 1h torej.

Vsaki navadni copati, z izjemo kakih tekmovalnih modelov.
Vedeti moraš, da so trail copati v osnovi nekoliko trši in bolj robustni, zato se mi jih ne zdi smiselno kupovati, če ni tvoj tek vsaj 90% po terenu. S tem mislim teren, ne kak pst ali makadam, kot sem že zgoraj napisal.
Salomon ima sicer model crossmax, ki naj bi bil namenjen kao tudi za to, da po asfaltu pritečeš do bližnjega gozda, kjer se začne.
Sam jih iimam, ampak zame so to čisto navadni trail copati. Lažje jih primerjaš s terenskimi kot s cestnimi.

Torej, če si se nadušil za gorske teke, ali te zanimajo tekme v gorskih tekih ali razne ultra variante, potem trail da, v vseh drugih primerih navadni copati.
Jaz glede na specifičnost terena, kjer živim, vsaj 50% teka opravim na neasfaltiranih poteh. Vse v navadnih copatih. Tudi obraba ni ne vem kako večja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Kul, hvala, torej bom kar z navadnimi začel. Tekat je plan v gozdu, po tratah, torej ravnina, nič gorskega.

Potem pa bi še vprašal glede občutka na nogi, nekaj sem testiral ascis model in se mi zdi, da je noga dobesedno ukleščena not, ni nekega lagodja, mora to taki biti? Drugič pa imam nekoliko višji nart, kar me že moti pri zavezovanju oz me potem jezik copata nekoliko "žuli", kaj je tu storiti?

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Potem najbolje sprobat čim več modelov različnih znamk. Meni recimo Mizuno odgovarja že kar nekaj let, zadnji čas pa tudi Brooks. Asics in Nike sta mi preozka. Predvsem prsti morajo imeti dovolj prostora, ko se noga segreje in posledično razširi.
Glede narta pojdi v kako trgovino, kjer ti znajo svetovat. Priporočam Tomas Sport ali pa internet, če boš hotel kaj cenejše in boš poznal model.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
nekatere imajo tekaško stezo. Ne boš zdej maratona odlaufal gor, par min tolk da vidiš ali ti nogo kej "zvija" ali nabija, če so ti dost široki v prednjem delu boš pa vidu.

Mogoče ve kdo, kje v MB ali CE, imajo tekaško stezo?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
A po "barefoot running" tehniki pa nihče ne teče?
Tukaj velja pravilo less is more. Ali bos ali pa z zeloo tankim podplatom. Popularni/priporočeni so uni 5finger "copati".
Nisem še probal.

jello

Guru
22. sep 2008
10.170
3.878
113
To je pomoje bolj za lahke tekače (tam do max 65 kil).

Tudi sam tečem ca. 80% makadama, tudi pozimi po snegu (nikoli več kot dve uri), vedno v "navadnih" supergah. Po štirih parih najkic sem sedaj presedlal na mizuno. Je kar razlika, predvsem v tem da pri najkicah sem rabil vsaj 50 km da sem jih "uhodil", pri mizuno imam občutek kot bi že dobil uhojene. Edino podplati včasih pečejo po ca. 15km asfalta/betona. Ampak to je pomoje bolj zaradi tega ker nisem toliko vajen asfalta.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
A po "barefoot running" tehniki pa nihče ne teče?
Tukaj velja pravilo less is more. Ali bos ali pa z zeloo tankim podplatom. Popularni/priporočeni so uni 5finger "copati".
Nisem še probal.

Kaj pa je barefoot tehnika?
Če misliš pristajanje na prvi del podplata, potem to lahko počneš z vsakimi copati. Jaz npr. že kar nekaj let tečem na tak način. Ne glede na copate. Ne bi pa iz tega delal neke religije, kot nekateri.
VFF je pa letos fasal tožbo, ker so obljubljali ne vem, kaj, v bistvu se pa lahko ravno tako poškoduješ.

Neka raziskava celo ugotavlja, da nekateri ljudje sploh ne preklopijo na tek po prednjem delu stopala, čeprav jih daš bose laufat. Tudi če jih dodatno treniraš ne. V primeru napačne tehnike, je pa bosi tek ali v minimalističnih copatih po peti zelo škodljiv, saj so sile na stopalo in nogo enormne.
V glavnem, tako kot pri vsaki stvari je treba imeti nekaj zdrave skepse.

Disclaimer: imam minimalistične copate in tudi bos občasno laufam.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
to je to ja, da stopiš bolj na prednji del in ne nabijaš v peto.
eni rabjo klik v glavi, eni pa 5prstne čevlje:))

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Jst sicer tečem v Asics, imam pa tudi te za "bosonogi" tek - Nike Free. Sicer jih kupila bolj zato, ker so mi bili všeč in sem rabila ene čisto lahke in fleksibilne superge ... jih imam za hodit. Po prstih tečem ponavadi kakšen kilometer in pol s kombinacijo navdnega teka, toliko da se ogrejem ... ampak to v navadnih supergah za tek... Za tek na prstih res niso potrebne posebne superge.
lp

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
brez misli na to debato sem šou lufat in se potem po parih km spomnu, da morem pogledat kako laufam:)
Imam navadne adidaske in tečem "po prstih":)
Pred nekaj časa pa sem tekel na mašini, tam se pa spomnem da sem skos neki menjavl tehniko, ker mi ni nič pasalo.
Glede na to, da zgleda da vredu tečem, in mi že te adidaske odgovarjajo, vidim, da pri naslednjih ne bom nič kompliciral:)

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Zivjo, gledam nekaj v smeri Adidas 2. Pa me zanima kje se kupujete sportne copate, ta link sem zasledil v tej temi, pa se en podoben. Koliko casa potuje roba? Je kje kaj nizja postnina?

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Jih grem dans zamenjat.

Kupil sem jih zjutraj, pred službo, ko sem jih pa doma še enkrat probal, so bile pa noge precej večje od zjutraj. Se kar pozna razlika med jutrom in večerom (bolj otekle).

Tole z zavezovanjem mi je pa ravno prej sodelavka povedala, razložit pa ni znala točno. THX.
zmaga.gif

hehe na koncu pa mašnco naredi narobe

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Sam imam plosko stopalo (platfus) pa me zanima, če se je kdo kaj zanimal in mi lahko priporoči kakšne superge za tek.

lp

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
V ponedeljek popoldan imaš v Tomas Sportu Asics analizo stopala pa greš lahko tja na posvet. Po končani analizi, ti predlagajo najustreznejše modele.

lp

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
V ponedeljek popoldan imaš v Tomas Sportu Asics analizo stopala pa greš lahko tja na posvet.
Kje točno? Me gležnji zajebavajo zaradi teka, pa bi rad preveril.