Čiščenje (Razpihovanje) računalnika – Kompresor

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Tolikokrat, kot sem slišal "v XX letni karieri mi še nikoli ni škodilo", pa je folk počel kapitalne neumnosti, nisem slišal še nobene zadeve. Prekladanje komponent in RAMa brez ozemljevanja in podobno... pač kak ojačevalec odleti, sej itak potem stranka pogrunta, servis pa "ni pipnuli nismo".

Ventilatorje obvezno ustavit, pazit, da roko, s katero pihaš po PCju, ozemljiš s stikom z ohišjem.

ESD je [cenzura], še vidiš ne iskrice, pa letijo tranzistorji adijo...

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
So bili časi, ko si šel samo mimo CPUja, pa je že odletel. Takrat smo pa res bili z zapesnico priklopljeni na ozemljitev.
Ter uničeni diski so čudežno izginili, ko si dal na mize linolej in gobo na polico v skladišču kjer si skladiščil diske.
Ajde, to so vili časi 486 in prvih pentiumov, da so CPUji množično crkovali.
Da bi pa ventilator skuril vezje na MB pa prvič slišim... Lahko da si ti sesu plato, ko si tiščal hladilnik na ploščo?!
rolleyes-1.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Tule sta dve zadevi, ki sta mimosun:
Citat:
Da bi pa ventilator skuril vezje na MB pa prvič slišim... Lahko da si ti sesu plato, ko si tiščal hladilnik na ploščo?!

Marsikaj se "prvič sliši". Ventilator bi lahko skuril samega sebe. Moj odgovor je bil očitno na mestu, ker "v 17 letih prakse" ne veš niti osnov. Šraufamo, pa bo, kar bo. #grrrr

In drugo: WTF? Od kje ti pa ta "podatek"? Iz lufta? Ja, to bo! Dejmo kar nekaj napisat, saj je vseeno!
rolleyes-1.gif

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
če se vam zdi 8 bar primeren kompresor, da bo pihal po cpu , gpu in kondenzatorjih,nevem no
uporabi raje tlačilko za napihovanje blazin

lp

Na kompresorju imaš regulator s katerim nastaviš tlak izpiha...
grims-1.gif

tjukic31

Pripravnik
18. mar 2009
41
0
6
Danes sem ga kupil in seveda takoj preizkusil. Sem zadovoljen. Koliko se bo nakup amortiziral pa bo čas pokazal.
Hvala vsem za komentarje in nasvete.

bose

Pripravnik
23. sep 2009
294
14
18
daleč,daleč,daleč proč
Kako pogosto je po izkušnjah potrebno izpihovati prenosnik, ob predpostavki, da je prižgan 8-10 ur dnevno (v "čistih" prostorih-pisarna)? Pred cca. 4-5 meseci sem ga izpihal, pa je zadnje čase ponovno glasen - ventilator se pogosteje vklaplja. Ali je to lahko posledica česa drugega (baterija je že zelo slaba)?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Baterija tukaj nima veze. Jaz bi ga na tvojem mestu spihoval vsak mesec, ker na pol leta je (očitno) premalo.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Ponavadi se izkaže, da na 2 meseca, če pa je na kaki odejo, postelji, pa mesečno...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ker smo v poletju je občasno celo vroče in je to lahko vzrok za pogostejše vklapljanje.
nekateri občasni zamenjajo pasto med hladilnikom in procesorjem.
si nalagal kake nove programe, delaš kaj bolj zahtevnega...

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.455
570
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Statika zna res biti problem, vendar je potrebno vedeti, da je že ene 10 let takorekoč vsečipovje vsebije zaščito za vsak pin posebej, izjema so le kaka vezja, kjer se gre na popoln izkoristek silicija. Se pa strinjam, da se je pri teh posegih v računalnik dobro izenačiti s potencialom računalnika. Šlatanje kakih radiatorjev prej, pa potem direk šlatanje po vezjih pa lahko je iz stališča statike lahko še slabše, kot pa če ne primeš radiatorja. Računalnik je lahko na drugem potencialu kot radiator.

Tranzistorji pa marsikaj zdržijo, če misliš diskretne.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Ponavadi se izkaže, da na 2 meseca, če pa je na kaki odejo, postelji, pa mesečno...

confused-1.gif

Moji laufajo vsaj 16 ur na dan, pa še nikoli nisem nobenega spihal. Pa sem jih mel v povprečju vsaj 2 leti vsakega - in vsakega ogromno uporabljal na kolenih, na pojstli (evo, tole pišem v hotelu na postelji), v pisarni pa tapison po tleh. Ženinega, ki ima zdaj mislim da 7 let ali nekaj takega sem pred kratkim prvič (sicer laufa le kake 2 urci na dan, zato pa vedno na kolenih, kavču) ... Da bi pa vsak mesec ali dva šaril po računalniku oz ga vozil na servis
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Čak nebuloza...

Vsak z kondenzacijsko posodico je primeren, ker drgač pljuva vodo po plati, sploh če ga mal uporabljaš....

Sem pa videl enega iz firme ne bom sicer povedal, ki je prišel z kompresorjem in pri pucanju dobesedno opral plato na power edge 2950.
Smo bli tolk prisebni potem, da mu nimo pustil strežnika prižgat takoj....

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.578
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Jaz sem stacionarca, ki laufa 24\7 ravno vceraj spihal. Po treh mesecih so take malhe ven letele da je joj. Seveda sedaj dela obcutno tisje, ga bom pa naslednjic raje cez 2 meseca, bo sigurno bolje.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Comp je sesalc, čiščenje je potrebno zaradi boljšega hlajenja in dolga življenska doba fenov. Predvsem ležaji na fenih gredo radi, če je komp skoz poln prahu.

Najhuje pa je če maš comp ali server na kakšnem itisonu....