Prosim razjasnite mi

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
V razmislek naslednji lasten (sinov) primer, ki sem ga enkrat že napisal: vozil po kolesarski v pravi smeri, s primerno hitrostjo, čelada, zavore,... vse OK. Izza ob cesti parkiranega vozila (cesta, vzdolžni parkingi, kolesarska, pločnikod leve proti desni) mu na kolesarsko tik pred kolo stopi ženska, ki jo ob divjem bremzanju in posledično lastnem padcu (ravno je začelo deževati) zadane s kolesom in le-ta pade ter je par sekund v nezavesti. Posledično nekdo pokliče reševalca, le-ta po službeni dolžnosti javi na policijo, po dveh mesecih sodnik za prekrške - kriv ker ni ustavil, oz. vozil s tako hitrostjo, da se lahko kadarkoli varno ustavi!

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Hm, zanimiva dilema. Zdaj ko je debata se mi zdi logično, da ustavim. Ne bi pa na kolesu pomislil na to na prvo žogo, ker kolesarska je narisana, kot da je nič ne seka, za razliko od ceste, ki ima zebro.
tongue-1.gif

Sicer pa, po kaki logiki pa velja za kolesarja [za kolesarje so posebni semaforji, ki se nanašajo na kolesarsko stezo] in če le-ta semafor velja za kolesarja, pomeni da se mora tudi pešec, ki gre naravnost ustavit...in počakat pešce ki grejo čez prehod? :confised:

Nima veze, pičijo tud če je narisano kot ti praviš. Enkrat mi je en skor snel otroka.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Ne rabi ustaviti, ker ni semaforja za kolo, kolesarska steza pa je fizično ločena od vozišča. V nasprotnem primeru bi se morali ustaviti tudi pešci na pločniku.

ZVCP-1-UPB4; Svetlobni prometni znaki; 119. člen;

(12) Kolesarji morajo upoštevati svetlobne znake za pešce, če potekata pešpot in kolesarska pot ena ob drugi in ni posebnih svetlobnih znakov za kolesarje.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006133&stevilka=5573

Če je pešec tam, ki ima zeleno lepo rabi ustaviti, ker pešec ima pred kolesarjem vedno prednost, Preden boš preveč pameten bi te le na to opozoril.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.575
4.494
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Ne rabi ustaviti, ker ni semaforja za kolo, kolesarska steza pa je fizično ločena od vozišča. V nasprotnem primeru bi se morali ustaviti tudi pešci na pločniku.

ZVCP-1-UPB4; Svetlobni prometni znaki; 119. člen;

(12) Kolesarji morajo upoštevati svetlobne znake za pešce, če potekata pešpot in kolesarska pot ena ob drugi in ni posebnih svetlobnih znakov za kolesarje.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006133&stevilka=5573

Če je pešec tam, ki ima zeleno lepo rabi ustaviti, ker pešec ima pred kolesarjem vedno prednost, Preden boš preveč pameten bi te le na to opozoril.

Pa pozabite že enkrat ta ZVCP

Že nekaj let je veljaven Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) s posodobitvami tudi glede kolesarjev iz pred nekaj dnevi.

ZPrCP-UPB2
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?sop=2013-01-3031

Novi popravki - ZPrCP-C
http://www.uradni-list.si/1/co...ometa-(ZPrCP-C)

Sicer besedila v členu kolesarjev in semaforjev ne spremeni pa vseeno, dajmo se pogovarjat o aktualni zakonodaji.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik 2CV pravi:
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Kaj pa pešci? Ali smejo čez kolesarsko stezo,glede na to,da čez kolesarsko stezo ni narisanega prehoda za pešce?

A sprašuješ konkretno za prvi primer ali na splošno?
konkretno za prvi primer.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.103
3.158
113
Da že jaz enega prilepim, to križišče poznate vsi pri hotelu Lev. V zadnjem letu ni bilo enega dneva da ne bi kolesar zapeljal v križišče (do sredinskega pasu) ob rdeči na semaforju (enako velja za pešce). Kot da tukaj ni pasu za avto. Nekateri so celo tako pogumni da ga 20-30 na uro žge čez pas s kolesom, to da bi kdo pogledal ali prihaja avto pa od zadnjih n-tisoč kolesarjev še nisem doživel (tudi sam sem kolesar in se ob takih samo za glavo držim).

Trenutni primer, na semaforju za pešce je rdeča, kolesar pa želi na sredinski pas avto mora seveda čakat. Zjutraj se tukaj zaradi takih nabere kar precej vrste.

Nazadnje urejeno:

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Tudi (uradna) maksimalna hitrost na kolesarski stezi je takšna, da do težav ne bi smelo priti.
Konkretno ob Dunajski je uradna max hitrost 60 km/h, drugje večinoma 50 km/h - dovolj podlage za težave.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.669
6.708
113
pri taščici
Mene so učili da imajo kolesarji in pešci ki jih imam na boku prednost (ko jim jaz sekam pot). Tole sicer ni klasično križišče , ampak se vedno z avtom sekas pot kolesarju.

Priznam pa da je malo tricky situacija in bi dejansko lahko ustavili kolesarja in Lesce pred xsaro. Samo potem bo težava v času za prehod. Že sedaj stare mame ne prečkajo 4 pasovnice dovolj hitro, s to potezo boš pot več kot podvojil. Sploh če je na obeh straneh zavijalni pas za desno.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Da že jaz enega prilepim, to križišče poznate vsi pri hotelu Lev. V zadnjem letu ni bilo enega dneva da ne bi kolesar zapeljal v križišče (do sredinskega pasu) ob rdeči na semaforju (enako velja za pešce). Kot da tukaj ni pasu za avto. Nekateri so celo tako pogumni da ga 20-30 na uro žge čez pas s kolesom, to da bi kdo pogledal ali prihaja avto pa od zadnjih n-tisoč kolesarjev še nisem doživel (tudi sam sem kolesar in se ob takih samo za glavo držim).

Trenutni primer, na semaforju za pešce je rdeča, kolesar pa želi na sredinski pas avto mora seveda čakat. Zjutraj se tukaj zaradi takih nabere kar precej vrste.

In kaj je narobe, če tukaj avto počaka kolesarja (ali pešca) ? Saj imata prednost pred avtom.

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Edino logično je to,da kolesar počaka pešce da pridejo čez cesto,ker kako bi bilo da pešci čakajo na cesti kolesarje?

Tudi najprej imajo prednost pešci in pika !

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
V dotičnem semaforju po mojem mnenju kolesar ne rabi ustavit, ker je (Kot je že nekdo omenil) kolesarka ločena od ceste in ima svoje semaforje torej bi moral biti tu semafor za kolesarje.

Tu je pač glavni semafor na desni kolesarske ker niso imeli droga kam postavit.

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Citat:
Citat:
Uporabnik 2CV pravi:
Citat:
Kaj pa pešci? Ali smejo čez kolesarsko stezo,glede na to,da čez kolesarsko stezo ni narisanega prehoda za pešce?

Ja ne vem kako bi lahko drugače prečkali cesto, razen če naj preskakujejo kolesarko progo !?

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Citat:
Uporabnik sgh pravi:
Edino logično je to,da kolesar počaka pešce da pridejo čez cesto,ker kako bi bilo da pešci čakajo na cesti kolesarje?

Tudi najprej imajo prednost pešci in pika !

Pa saj je tudi meni to najbolj logično z vidika varnosti ampak glede na vse res nisem več prepričan.

Govorim za prvi primer v temi, saj so sedaj že dodatni nalimani pa se ne ve več o katerem govorimo.

LP

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik 2CV pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik 2CV pravi:
Citat:

Ja ne vem kako bi lahko drugače prečkali cesto, razen če naj preskakujejo kolesarko progo !?
Kako bi drugače? na kakšnem drugem prehodu mogoče? hehe.
Če je dovoljeno skočit čez cesto tam,kjer je prepovedan prehod, je pa naslednje vprašanje. :)

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Citat:
Citat:
Uporabnik 2CV pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik 2CV pravi:
Citat:

Kako bi drugače? na kakšnem drugem prehodu mogoče? hehe.
Če je dovoljeno skočit čez cesto tam,kjer je prepovedan prehod, je pa naslednje vprašanje. :)
Sorry samo ne razumem zakaj bi pešci hodili na drug prehod, če imajo tukaj prehod za pešce in semafor?
Najbrž se nekaj ne razumeva.

LP

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Citat:
Uporabnik Floki pravi:

In kaj je narobe, če tukaj avto počaka kolesarja (ali pešca) ? Saj imata prednost pred avtom.
Ta kolesar tukaj ima lepo rdečo in bi moral ustavit.

steiner

Pripravnik
2. sep 2007
74
2
8
Se strinjam, pri rdeči luči mora ustaviti - pred črto. Pri zeleni luči pelje, ima prednost pred vozili, ki zavijajo desno.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.937
572
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
V razmislek naslednji lasten (sinov) primer, ki sem ga enkrat že napisal: vozil po kolesarski v pravi smeri, s primerno hitrostjo, čelada, zavore,... vse OK. Izza ob cesti parkiranega vozila (cesta, vzdolžni parkingi, kolesarska, pločnikod leve proti desni) mu na kolesarsko tik pred kolo stopi ženska, ki jo ob divjem bremzanju in posledično lastnem padcu (ravno je začelo deževati) zadane s kolesom in le-ta pade ter je par sekund v nezavesti. Posledično nekdo pokliče reševalca, le-ta po službeni dolžnosti javi na policijo, po dveh mesecih sodnik za prekrške - kriv ker ni ustavil, oz. vozil s tako hitrostjo, da se lahko kadarkoli varno ustavi!

si imel še srečo
evil.gif

Gimnazijka s kolesom po napačni strani, vik in krik pa zagnale kar tri institucije
Za minimalni prestopek mladoletne srednješolke so paniko zagnali na policiji, sodišču in Centru za socialno delo.

http://mariborinfo.com/novica/...tri-institucije

steiner

Pripravnik
2. sep 2007
74
2
8
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Torej je situacija na Brezovici enaka kot pri Iliriji.

Ne bi rekel, da je situacija enaka kot pri Iliriji. Pri Paviljonu ima vozilo, ki zavija desno vedno prednost, ta nizek trikotnik je za kolesarski prehod.

V nadaljevanju križišča pa lep primer, ko morajo vozniki koles upoštevati svetlobne znake za pešce, če potekata pešpot in kolesarska pot ena ob drugi in ni posebnih svetlobnih znakov za kolesarje.
cool-1.gif