Čiščenje (Razpihovanje) računalnika – Kompresor

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Je primeren, imam zelo podobnega, ta sicer nima rezervoarja samo je za to primeren , bil bi pa še boljši če bi imel vsaj 5 l rezervoar za zrak, vendar tudi s tem spihaš vse brez problema je pa glasen samo to verjetno ni problem in ni dobro, da deluje na suho , se pravi ko ga vklopiš naj piha, ne da zapreš pištolco. Glede na cene sprejev z zrakom je tole veliko močneje in ugodneje ker spreji so tam po 6-10 eur in delajo kratek čas, potem se more segreti, to pa dela bp tam do 15 minut.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Mogoče ena neumesna... Kako pogosto pa misliš to uporabljati? Ker ~60€ za spihovanje lastnega računalnika enkrat na par mescev je malo overkill. Greš rajši 2x na leto k vulkanizerju pa si tam spihaš, pa ob enem še letne/zimske gume menjaš
grin1.gif

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
@philips, res je neumesna
smile-1.gif
kdo pa poleti hodi k vulkanizerju .. na bencinsko črpalko se gre, ni treba nič menjat.

Nazadnje urejeno:

tjukic31

Pripravnik
18. mar 2009
41
0
6
Rabil bom za šest računalnikov, doma in pri ženi v pisarni. Ker se prav nič ne razumem v kompresorje, se mi je zdelo pametno vprašati.
Hvala vsem za pomoč!

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Mogoče ena neumesna... Kako pogosto pa misliš to uporabljati? Ker ~60€ za spihovanje lastnega računalnika enkrat na par mescev je malo overkill. Greš rajši 2x na leto k vulkanizerju pa si tam spihaš, pa ob enem še letne/zimske gume menjaš
grin1.gif
Ni neumestna, čeprav comp k vulkanizerju vozit...

Ko imaš enkrat kompresor doma, ugotoviš, da je uporaben še za kaj drugega kot samo spihovanje prahu iz računalnika...

Alioth

Pripravnik
8. avg 2007
469
7
18
Tole je bolj za pumpanje kot pihanje. Vprašanje, če je 180l/min dovolj za resen zračni curek ali je bolj sapa.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Ko boš razpihoval po računalniku obvezno zaštopaj ventilatorje, jest kar kako vezico zataknem vmes. Če boš z vpihanim zrakom vrtel ventilatorje, ti lahko naredijo škodo, ker začnejo delat elektriko kot mali generatorji. Pa ko boš šlatal noter se prej primi kakega radiatorja, zaradi statične elektrike, da ne boš s pucanjem compa naredil več škode kot koristi.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.055
204
63
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Ko boš razpihoval po računalniku obvezno zaštopaj ventilatorje, jest kar kako vezico zataknem vmes. Če boš z vpihanim zrakom vrtel ventilatorje, ti lahko naredijo škodo, ker začnejo delat elektriko kot mali generatorji. Pa ko boš šlatal noter se prej primi kakega radiatorja, zaradi statične elektrike, da ne boš s pucanjem compa naredil več škode kot koristi.

Tale je malo bosa... da bi se samo od vrtenja propelerja delala elektrika
bonk.gif

Problem je v tem, da če se zaradi usmerjenosti zraka v ventilator ta zavrti prehitro, gre ležaj, vetrnica ni več nacentrirana in posledica je ropotanje. Zato je potrebno preh pihanjem blokirati vetrnice ventilatorjev.

bose

Pripravnik
23. sep 2009
294
14
18
daleč,daleč,daleč proč
S precej podobnim sem ravno prejšnji teden spihal svoj prenosnik. Gre brez težav, saj je zraven nastavek za izpihovanje (drobna okrogla cevka, ki jo vstaviš v pištolo). Je bil po izpihovanju comp naravnost neslišen (nič več se ni zaganjal ventilator). Je pa se zelo segreval. Zato sem ga poskušal razdreti, pa tako na hitro ni šlo. Sem samo na straneh malo razmaknil plastiko in še enkrat izpihal. Takrat sem šele ugotovil, da se je pri prvem izpihovanju del prahu zataknil med vetrnico in ohišje ventilatorja, zaradi česar se ventilator sploh ni vrtel. Sedaj se ventilator vklaplja normalno, je pa prenosnik kar precej manj glasen, kot pa je bil pred izpihovanjem. Tako, da pazi, da se po opravljenem delu ventilator normalno vrti (da ga nič ne blokira).

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
bonk.gif

Problem je v tem, da če se zaradi usmerjenosti zraka v ventilator ta zavrti prehitro, gre ležaj, vetrnica ni več nacentrirana in posledica je ropotanje. Zato je potrebno preh pihanjem blokirati vetrnice ventilatorjev.

Ti se kar mlati po glavi, drugič prej vsaj malo poguglaj. Za to mi je sicer enkrat povedal IBM serviser za serverje in mi je bilo čist logično.

recimo en primer iz yutuba:

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
če se vam zdi 8 bar primeren kompresor, da bo pihal po cpu , gpu in kondenzatorjih,nevem no
uporabi raje tlačilko za napihovanje blazin

lp

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Vrtenje ventilatorčkov mi v 17 letni IT karieri ni naredilo še nobene škode na MB!
Pa sem večkrat dnevno uporabljal kompresor in sesalec za čiščenje notranjosti.

Verjamem pa, da lahko v nekih trenutkih naredi nekaj škode, spoh če ga s pištolo ustaviš pri polni hitrosti vrtenja.
Tako pa sem že kdaj moral menjati kakšen ventilatorček...
redface-1.gif

1x so imeli v hoferju ali lidlu nastavek za sesalec. Kratka cevka, ki jo natakneš na sesalec in ima spredaj ozko šobo, da lažje dosežeš notranjost. Sploh kadar nimaš možnosti čistiti na prostem edina uporabna zadeva. Drugače pa poizkusi aktivirati S6 gasilni aparat v zaprtem prostoru in občuduj reakcije domačih...
evil.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
bonk.gif

Ti se kar mlati po glavi, drugič prej vsaj malo poguglaj. Za to mi je sicer enkrat povedal IBM serviser za serverje in mi je bilo čist logično.

Elektrika se sicer res ustvarja, saj vsak lahko elektro motor deluje tudi kot generator, ampak premalo za kaj kritičnega. Pa verjetno je itak vmes kakšna dioda, ki preprečuje tok v kontra smer.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Imajo
grin1.gif

Očitno nisi še nobenega razstavil...Vsi ventilatorji v pcjih so po principu delovanja brushless outrunnerji, notri na statorju so štiri tuljave (in vezje), na rotorju pa okoli in okoli magnet
smile-1.gif

lp

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
če se vam zdi 8 bar primeren kompresor, da bo pihal po cpu , gpu in kondenzatorjih,nevem no
uporabi raje tlačilko za napihovanje blazin

lp
Saj ni treba, da neprekinjeno pihaš iz razdalje 5 cm. Več kratkih impulzov iz večje razdalje...