Covid-19 Cepiva

SirFartsalot

Fizikalc
23. okt 2021
202
108
43
Sedaj bi pa bilo dobro vedeti koliko od teh je cepljenih z Johnson om samo, da so lahko šli na Pag???
Pomembno pri teh podatkih (zato sem jih tudi iskal) je to, da potrdijo to kar nekateri trobimo tukaj okoli kot zmešani.
Mulci niso problem. Pa cepljeni ali necepljeni. Osredotočiti bi se bilo potrebno na 55+ (pogojno dodamo 45+) in imamo (vsaj kolikor toliko) normalne razmere v bolnicah.
Ampak ne. Gremo mi z iglami mulce in zdrave mlade ljudi preganjat naokoli, medtem pa v bolnici mlajši od 24 let odžirajo celo 3 (TRI) postelje.

Čista zmaga!

Edit: Popravek. Od zadnjih 520 sprejetih odžirajo 3 postelje. Ampak OK, pomnožimo x2, pa še vedno ni problem.

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Torej, ce vzamemo od 55 naprej in bi mel 100% precepljenost tle, neb mel nekega resnega problema v bolnicah.

Tudi tako lahko gledaš na to. Oz. nimamo podatka koliko je dejansko efektivno cepivo v skupini 55-65 let, v skupini od 65 let je namreč po grobi kalkulaciji učinkovitost cepiva proti hospitalizaciji samo malo nad 60% kar je precej manj kot se je omenjalo (90%+).

Oz. če postavimo številke v kontekst trenutnega stanja. Če bi cepivo bilo 100% učinkovito (hospitalizacije) bi imeli danes v bolnišnicah vsaj 1/3 manj ljudi, če bi pa recimo precepili 18% manjkajoče populacije 65+ bi imeli pa v bolnišnicah pa tudi 1/3 manj ljudi. Cepivu ne moremo povišat učinkovitosti, lahko pa pocepimo 18% populacije nad 65 let, kar je cca. 70 tisoč prebivalcev slovenije. Lahko pa iščemo tisto 1/3 v necepljeni ostali populaciji (to se tudi počne s temi ukrepi in vsem ostalim PRom), teh je pa nekaj več kot 500.000 oz. če štejemo še otroke jih je še malo več vsega skupaj.

Skratka gremo po težji, da ne rečem nemogoči poti čeprav je rešitev dokaj enostavna.

SirFartsalot

Fizikalc
23. okt 2021
202
108
43
A na to, da oni sledijo kakemu drugemu cilju, kot si ti misliš, pa še nisi pomislil?
Če mene vprašaš je verjetno v igri denar. Nekje sem bral da mora vlada precepiti toliko in toliko ljudi (mislim da 70% vseh) da dobi nek denar za obnovo po epidemiji. Ne me lovit na besede, ker sem tole bral kak mesec nazaj in nit ne vem kdo je bil točno vir. Se pa šušlja tole tudi med medicinsko stroko, tako da možno da je kaj na tem.
Ker kaj takega bi bilo vsekakor lahko možno. Razložilo bi tudi to manično preganjanje mladih, da naj se pocepijo, čeprav vsi podatki kažejo na to da so oni absolutno zadnja skupina na katero bi se morali spravljati politiki in "stroka".

Če namiguješ na kake hujše scenarije ... govoriva tukaj o raznih kampih, zasužnjevanju, New world order, veliki reset (al kaj že je tista stvar)... to (vsaj zaenkrat) ne verjamem.
Ker, če pride do takih scenarijev potem bo itak vojna (verjemi, ja vojna bo v tem primeru), in bo kovid še najmanjši problem na tem svetu ;)
Ne rečem da ni možno - je znala "elita" že kakšne hujše svinjarije po svetu zganjat.
Pravim zgolj da mislim da tukaj, pri kovidu, ne gre za take stvari. Ker tudi ne vidim kaj bi "elita" pridobila s tem v trenutnih razmerah.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Ker imam ravno čas ...

Prejšnji teden sprejetih v bolnišnice skupaj 530 covid pacientov od tega po letih:
0-24 = 3
25-34 = 20
35-44 = 32
45-54 = 67
55-65 = 92
65-74 = 114
75-85 = 106
85+ = 91

Torej od vseh sprejetih je tistih starejših od 65 let 311 oseb ali cca 60% vseh. Imamo pa tudi podatek o cepljenih za to skupino, sprejetih je bilo namreč 140 polnocepljenih oseb v skupini na 65 let (skupno pa 177 polnocepljenih oseb). Torej delež cepljenih v bolnišnicah v skupini 65+ let je 45%. Ta skupina pa ima splošno precepljenost trenutno okoli 82%.

V intenzivni je prejšnji teden skupina 65+ predstavljala natanko 50% vseh pacientov.

Sedaj vsak si lahko sam dela zaključke, ampak dejstvo je da je problem glede na velikost populacije pa tudi glede na absolutna dejstva skupina 65+. Tudi če precepimo to skupino 100%, bi imeli še vedno z njimi precej dela v bolnišnicah kakorkoli obrneš. Torej številke kažejo da cepljenje zelo dobro deluje pri maljših, ampak tam kjer je bistvo problema je pa zelo slabo delujoče, vsaj iz aspekta obremenitev zdravstva.

• Všeč mi je
Reactions: endvatri

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.551
-3.695
113
Če mene vprašaš je verjetno v igri denar. Nekje sem bral da mora vlada precepiti toliko in toliko ljudi (mislim da 70% vseh) da dobi nek denar za obnovo po epidemiji. Ne me lovit na besede, ker sem tole bral kak mesec nazaj in nit ne vem kdo je bil točno vir. Se pa šušlja tole tudi med medicinsko stroko, tako da možno da je kaj na tem.
Ker kaj takega bi bilo vsekakor lahko možno. Razložilo bi tudi to manično preganjanje mladih, da naj se pocepijo, čeprav vsi podatki kažejo na to da so oni absolutno zadnja skupina na katero bi se morali spravljati politiki in "stroka".

Če namiguješ na kake hujše scenarije ... govoriva tukaj o raznih kampih, zasužnjevanju, New world order, veliki reset (al kaj že je tista stvar)... to (vsaj zaenkrat) ne verjamem.
Ker, če pride do takih scenarijev potem bo itak vojna (verjemi, ja vojna bo v tem primeru), in bo kovid še najmanjši problem na tem svetu ;)
Ne rečem da ni možno - je znala "elita" že kakšne hujše svinjarije po svetu zganjat.
Pravim zgolj da mislim da tukaj, pri kovidu, ne gre za take stvari. Ker tudi ne vidim kaj bi "elita" pridobila s tem v trenutnih razmerah.
Ja, to je še ena pritlehna kost vržena narodu, da bodo "razumeli" pritiske in teror in bili pridni misleč, da bodo kaj zaslužili.
A to pomeni več okuženih, več bo denarja?
Kdo pa bi ta denar dal, in od kje ga bo dobil? In zakoj vlada to tako ne pove?

Ja saj bi verjel, da je denar v igri, ampak ne bo prišel v proračun ampak v privatne žepe .

V teorije zarote, da gre za new world order pa vseskozi bolj verjamem, vse gre v to smer. Demokracije, spoštovanja človekovih pravic je vse manj - in to nima veze s kovidom. Začelo se je pa že davno pred kovidom, s propadom konkurenčnega sistema v Rusiji je kapitalizem dobil monopol.
Sicer pa, kaj pa je bilo oblastnikom hudega v diktaturah, sužnjelastništvu, fevdalizmu, zakaj nebi izkoristili možnosti za uvedbo neke nove digitalne diktature, totalnega nadzora, o katerem so stasi kgb, cia in udba lahko samo sanjali, sedaj pa tehnologija to omogoča. Če bi bila diktatura zanič, zakoj se jo diktatorji tako oklepajo? Sedaj je proložnost, s kovidom so ljudi samo ustrahovali, da se sedaj odpovedujejo pravicam, priborjenih skozi stoletja.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Ker imam ravno čas ...

Prejšnji teden sprejetih v bolnišnice skupaj 530 covid pacientov od tega po letih:
0-24 = 3
25-34 = 20
35-44 = 32
45-54 = 67
55-65 = 92
65-74 = 114
75-85 = 106
85+ = 91

Torej od vseh sprejetih je tistih starejših od 65 let 311 oseb ali cca 60% vseh. Imamo pa tudi podatek o cepljenih za to skupino, sprejetih je bilo namreč 140 polnocepljenih oseb v skupini na 65 let (skupno pa 177 polnocepljenih oseb). Torej delež cepljenih v bolnišnicah v skupini 65+ let je 45%. Ta skupina pa ima splošno precepljenost trenutno okoli 82%.

V intenzivni je prejšnji teden skupina 65+ predstavljala natanko 50% vseh pacientov.

Sedaj vsak si lahko sam dela zaključke, ampak dejstvo je da je problem glede na velikost populacije pa tudi glede na absolutna dejstva skupina 65+. Tudi če precepimo to skupino 100%, bi imeli še vedno z njimi precej dela v bolnišnicah kakorkoli obrneš. Torej številke kažejo da cepljenje zelo dobro deluje pri maljših, ampak tam kjer je bistvo problema je pa zelo slabo delujoče, vsaj iz aspekta obremenitev zdravstva.

Super, se pravi spet dokaz več, da cepivo deluje OK. Ampak ta tabela tudi kaže, da je smiselno cepiti tudi delovnoa aktivno populacijo oziroma drugače povedano, jim ne bi padlo nebo na glavo, če bi se toliko potrudili in se cepili. s tem bi ta del populacije tudi pomagal k omejitvi širjenja virusa na ostali del populacije. Na temu delu populacije tudi cepivo najbolje deluje. S tem bi verjetno tudi dosegli, da se najmlajši del populacije ne bi bil primoran cepit in pa zelo vejetno tudi najstarejši85+ ali celo 75+, kjer cepivo deluje, kot pišete le 60% (kar je še vedno boljše kot 0)

• Haha
Reactions: SamSvoj

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.959
2.634
113
Ker imam ravno čas ...

0-24 = 3
25-34 = 20
35-44 = 32
45-54 = 67
55-65 = 92
65-74 = 114
75-85 = 106
85+ = 91

***Mirsi spodnjega ti ni treba brat, ker itak ne boš razumel napisanega.***

Glede na zgoraj citirano 18% populacije (necepljeni) predstavlja 55% hospitaliziranih v starostni skupini 65+ let. Drži?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Tudi tako lahko gledaš na to. Oz. nimamo podatka koliko je dejansko efektivno cepivo v skupini 55-65 let, v skupini od 65 let je namreč po grobi kalkulaciji učinkovitost cepiva proti hospitalizaciji samo malo nad 60% kar je precej manj kot se je omenjalo (90%+).

Oz. če postavimo številke v kontekst trenutnega stanja. Če bi cepivo bilo 100% učinkovito (hospitalizacije) bi imeli danes v bolnišnicah vsaj 1/3 manj ljudi, če bi pa recimo precepili 18% manjkajoče populacije 65+ bi imeli pa v bolnišnicah pa tudi 1/3 manj ljudi. Cepivu ne moremo povišat učinkovitosti, lahko pa pocepimo 18% populacije nad 65 let, kar je cca. 70 tisoč prebivalcev slovenije. Lahko pa iščemo tisto 1/3 v necepljeni ostali populaciji (to se tudi počne s temi ukrepi in vsem ostalim PRom), teh je pa nekaj več kot 500.000 oz. če štejemo še otroke jih je še malo več vsega skupaj.

Skratka gremo po težji, da ne rečem nemogoči poti čeprav je rešitev dokaj enostavna.
Seveda gospod doktor virologije in epidemiologije, pojasni zakaj države z dobro precepljenostjo nimajo splošne mobilizacije in lockdowna v bolnicah za vse druge bolnike, tako kot mi? Prosto po Godlerju, postali smo svetovni prvaki, najlepša hvala necepljenim in tistim, ki se ne držijo ukrepov. :aplauz: :aplauz:

böc

Majstr
1. avg 2007
2.392
452
83

Ni samo ucinkovitost cepiv (ki je odvisno od cepiva med nekje 60% do 90% - manj pri starejsih) ampak tudi, da s casom imunski sistem izgubi učinkovitost. Tudi po prebolelosti.
Enostavna? A mislis precepiti tiste na 65+? No ne vem ce je ravno enostavna .....

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.551
-3.695
113
Seveda gospod doktor virologije in epidemiologije, pojasni zakaj države z dobro precepljenostjo nimajo splošne mobilizacije in lockdowna v bolnicah za vse druge bolnike, tako kot mi? Prosto po Godlerju, postali smo svetovni prvaki, najlepša hvala necepljenim in tistim, ki se ne držijo ukrepov. :aplauz: :aplauz:
Pa še to je za pojasnit, če smo že svetovni prvaki, ki smo pristali na prvem mestu v svetu po številu okuženih , zakaj so države, ki so slabše precepljene (bolgarija....) boljše kot mi? A tam ni balkancev, al ni Janše?

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.551
-3.695
113
Od kje si pa ta pdatek dobil, da je Bolgarija boljsa? Boljsa v cem?
Boljša je tam, kjer smo mi prvi na svetu.

Zna kdo obrazložit, zakaj ima manj precepljena Bolgarija manj okužb od nas? A nimajo nič balkancev, ki bi se švercali s tujimi kodami na javni wc? Ali le nimajo Janše in Logarjeve?

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ni samo ucinkovitost cepiv (ki je odvisno od cepiva med nekje 60% do 90% - manj pri starejsih) ampak tudi, da s casom imunski sistem izgubi učinkovitost. Tudi po prebolelosti.
Enostavna? A mislis precepiti tiste na 65+? No ne vem ce je ravno enostavna .....

Sej sem narobe napisal, ko sem rekel da se ne da povečat učinkovitosti cepiva, povečat učinkovitost cepiva se da s 3jo dozo. Vsaj tako se pravi*. Pa drugače učinkovitost cepiva proti bolezni ni enaka kot proti hospitalizaciji. Učinkovitost cepiva proti bolezni mora bit v populaciji 65+ po teh podatkih še precej nižja (pod 50%), ker vsak ki zboli ne gre v bolnišnico in bi odstotek jasno moral sam še padat. Stroka še vedno trdi da je zaščita proti hospitalizaciji 10x večja kot pri necepljeni populaciji, kar bi recimo lahko držalo za populacijo do 50 let, ampak ta je itak minorna v bolnišnicah in z njo ni nobenih težav v absolutnih številkah.

* podatkov o 3ji dozi in hospitalizacijah žal niso dostopni, tako da se samo ugiba pri nas kako je s tem, je pa po tujih statistikah čas od zadnjega cepljenja dosti pomemben za zaščito in tudi pri hospitalizacijah.

Pač epidemijo vodimo še vedno po napačnih strategiji. Mi smo še vedno v strategiji da preprečujemo prenose, s čimer se potem na koncu prenos na skupino 65+ zmanjša in jih je manj v bolnišnici. Ampak to smo videli da ne deluje. Lani ni delovalo z lockdowni, letos ne deluje s cepivom. Tako da strategijo bi morali preusmerit na to kar se vidi iz statistike, in to po najlažji poti. Torej pocepit 65+ s tretjo dozo ker jim staro cepljenje deluje zanič in pocepit tisti 18% v tej skupini ki niso cepljeni. S tem bi imeli v bolnišnicah samo še 40% trenutnega stanja kar je recimo na ravni dobrih EU držav v tem trenutku. Če je pač teh 40% še vedno preveč za naše zravstvo, potem bi morali it ciljno na skupino 50-65 s tem bi pa zmanjšali potem obremenitev bolnišnic na 10% trenutnega stanja. Teh 10% pa ni preveč, ker bi potem po trenutni statistiki itak imeli 2x več hospitaliziranih od drugih respiratornih obolenj kot pa od covida. Skratka smiselnost cepljenja na skupini pod 50 let ni, prej ima smisel cepit proti drugim respiratornim virusom spet populacijo 65+.