Covid-19 Cepiva

tony

Guru
23. jul 2007
9.773
1.546
113
Narobe si me ocenil. Nisem antivax vernik in cepit se mi tudi ni treba it ker sem se že (in ne zaradi PCT pogoja).

Pa od razumnega in inteligentnega človeka bi tudi z druge strani pričakoval kanček skepse in malo objektivnega vpogleda v situacijo. Za začetek predlagam branje prvih 100 strani original teme o covidu (klik), je precej zanimivo branje ko stvari pogledaš nazaj in vidiš če hočeš videt. Recimo vidiš kako so se časi spremenili in z njimi se spreminjajo mnenje, kako so eni šli od posrancev do prerokov, kako se je stroka v večini zmotila in kako smo predvsem nabijali poste za brezveze.
Prosim, ne podtikaj. Zdravo skepso sem se potrdudil izkazati tako, da sem si za 2. odmerek cepiva izbral tisto cepivo, ki ima po statistiki NIJZ najmanj stranskih učinkov. Ljudje, ki zaupajo sistemu, grejo pa vzet Janssen, ker bodo prihranili uro časa...

Sicer nimam pojma kaj si po izobrazbi (glede na vse avto teme menda nisi nek družboslovec in bi moral že kdaj reševati kak kompleksen tehnični problem, o katerem je v štartu več neznank, vendar to na primeru Covida uspešno skrivaš).

Tvoje razumevanje poteka obvladovanja epidemije in posmeh strokovnjakom je brez osnove. Ne pišem ti tega prvič (pa očitno ni prijelo): šlo je za boj s patogenom o katerem nihče, niti sam bog (in niti ti ne) ni vedel vsega. Kar smo vedeli je, da je soroden takim in takim virusom. V tako kompleksnih procesih seveda vedno pride tudi do napačnih odločitev in vsaka stroka se najprej obrne k preizkušenim rešitvam (to je npr. karantena, rokavice in maske), še posebej, če ni znanih zdravil.

Medicina in epidemiologija ima v osnovi že čez glavo dela s poznanimi boleznimi in je preprosto veliko bolj navajena delati v takih scenarijih, pričakovati podobno (še boljšo!) učinkovitost v boju z novim patogenom pa je neresno.

Prav tako je normalno, da pri takem pojavu izplava nekaj dreka na površje, na položaje se pririnejo komolčarji, med dobavitelje vojni dobičkarji, o vsem pa odloča politika in ne stroka (Eržena so odje6ali prvi dan, ker jih ni hotel ubogati), vendar to ne implicira, da je zato znanost v *****.

Sklicevati se na to, da stroka ni vedela vsega (in še vedno ne ve) je neverjetno naivno. A ti sploh veš, kako deluje znanost? Si samo pozabil na primeru Covida?

Glavna fora znanosti je, da znanost dvomi v svoja spoznanja. Če pogrunta nekaj novega, kar znegira prejšnje spoznanje, to ni minus, pač pa plus za znanost. To pomeni, da znanost deluje kot je treba.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.696
559
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Zdravo skepso sem se potrdudil izkazati tako, da sem si za 2. odmerek cepiva izbral tisto cepivo, ki ima po statistiki NIJZ najmanj stranskih učinkov.
Ampak kaj pa tisti, ki smo dobili 2 ista odmerka in potem na vsake tolk EMA doda nek stranski ucinek glede tega cepiva. Recimo danes spet zvemo neki novga:
"EMA predlaga, da se trombocitopenija uvrsti med neželene učinke z neznano pogostostjo pri cepivih Janssen in AstraZenece."

nimamo vsi moznosti izbire drugega odmerka kot ti

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: javr

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.160
16.416
113
:valjamse: A ti si se cepil za druge? :valjamse:
Iz katere risanke pa si? :aplauz:
Tudi za vsesplošno korist ja, torej tudi za druge. To sem naredil že samo s tem, da sm z lastno cepljenostjo pripomogel k višji precepljenosti prebivalstva ter zmanjšanju možnosti, da zasedem kakšno bolniško posteljo. Kje so potem še tiste opcije manjšega širjenja vrusa ipd.
Me pa tudi malo ne preseneča, da je to izven dosega tvojega razumevanja. Za egoista tvojega kova, ki kljub morebitni prezasedenosti zdravstvenega osebja ter manjku postelj pričakuješ v primeru lastne okužbe in hospitalizacije enako obravnavo, kot na povsem navaden oz. povprečen necovid dan zgolj zato, ker pač plačuješ prispevke za zdravstvo zapovrh vsega se ti pa še j3be za povsem enostavne preventivne ukrepe, je to pač pretežka reč za dojet.

• Haha
Reactions: jonny77

javr

Guru
6. dec 2011
1.944
1.144
113
cepiva proti covidu so bila naročena za kratkoročni učinek. Zato, da se gospodarstvo (beri: dobiček) spet postavi na noge. Kakšni bodo dolgoročni učinki, naročnikov cepiv ne zanima, zato proizvajalci cepiv tega tudi niso preverjali. Tako kot ameriški neverjetni izgovor za ne-uvajanje ukrepov proti podnebnim spremembam: "To bi škodilo našemu gospodarstvu". In jih ne zanima da je lahko že čez nekaj let cel planet v taki riti da gospodarstva, razen lovstva-nabiralništva, ne bo več. Važno je da je profit zdaj. Enako z anti-covid cepivi: statistike (kolikor jim še verjamemo) kažejo da bi naj pomagala. Zdaj. Letos. Kakšen pa bo vpliv teh 1 mesec preizkušanih cepiv na cepljene v prihodnosti ? Ni važno. Važno je zdaj. Tako kot gasilci černobilske elektrarne: ogenj so pogasili, kratkoročno so preživeli, mogoče je bilo podeljenih celo nekaj medalj. Če je kdo od njih še danes živ, je to bolj po čudežu.

Nazadnje urejeno:
  • Haha
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.160
16.416
113
Ne, ne, to so direktni učinki vaših idiotizmov, ki jih berem tu gor na tabli :cheer:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.268
7.042
113
pri taščici
A je take alterjevska iz FB za sem? Toliko o nasih "strokovnjakih"!?
“A je to” mojstri… ali ko že misliš, da nižje ne gre: “Ministrstvo za zdravje zahteva izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca na nekaterih cepilnih mestih. Ti cepivi namreč nista registrirani za to starostno skupino.”

• Haha
Reactions: jonny77

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.494
3.590
113
Tudi za vsesplošno korist ja, torej tudi za druge. To sem naredil že samo s tem, da sm z lastno cepljenostjo pripomogel k višji precepljenosti prebivalstva ter zmanjšanju možnosti, da zasedem kakšno bolniško posteljo. Kje so potem še tiste opcije manjšega širjenja vrusa ipd.
Me pa tudi malo ne preseneča, da je to izven dosega tvojega razumevanja. Za egoista tvojega kova, ki kljub morebitni prezasedenosti zdravstvenega osebja ter manjku postelj pričakuješ v primeru lastne okužbe in hospitalizacije enako obravnavo, kot na povsem navaden oz. povprečen necovid dan zgolj zato, ker pač plačuješ prispevke za zdravstvo zapovrh vsega se ti pa še j3be za povsem enostavne preventivne ukrepe, je to pač pretežka reč za dojet.
Bmk za tebe in tvoje preventivne ukrepe.
Pa za gripo se pejt cepit še zame. Vsako leto.
Pa naslednjič se na plaži namaži še zame. :valjamse:

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Matey in Gonzo

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.160
16.416
113
Bmk za tebe in tvoje preventivne ukrepe.
Pa za gripo se pejt cepit še zame. Vsako leto.
Pa naslednjič se na plaži namaži še zame. :valjamse:
Saj vem, da ti je vseeno, si se že enkrat lepo razpisal o tem in zato tudi pravim, da si egoist, ki za piko na i s skorajda vsakim novim postom dokazuje nerazumevanje vsega skupaj. Pa ko bi dal vsaj kakšno bolj realno ali pa vsaj smešno primerjavo, ne pa to popolnoma neprimerljivo "foro" s sončno kremo ampak saj vem, če ne nese, ne nese :aplauz:

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.599
4.788
113
Saj vem, da ti je vseeno, si se že enkrat lepo razpisal o tem in zato tudi pravim, da si egoist, ki za piko na i s skorajda vsakim novim postom dokazuje nerazumevanje vsega skupaj. Pa ko bi dal vsaj kakšno bolj realno ali pa vsaj smešno primerjavo, ne pa to popolnoma neprimerljivo "foro" s sončno kremo ampak saj vem, če ne nese, ne nese :aplauz:
Če bi mu bilo vseeno, ne bi tukaj nabijal post za postom. Še kako ga stiska.

tony

Guru
23. jul 2007
9.773
1.546
113
Ampak kaj pa tisti, ki smo dobili 2 ista odmerka in potem na vsake tolk EMA doda nek stranski ucinek glede tega cepiva. Recimo danes spet zvemo neki novga:
"EMA predlaga, da se trombocitopenija uvrsti med neželene učinke z neznano pogostostjo pri cepivih Janssen in AstraZenece."

nimamo vsi moznosti izbire drugega odmerka kot ti
O teh stvareh še ne veš dovolj. Ni pa potrebe po razburjenju.

a) Neznana pogostost je tako kvalificirana zato, ker je TAKO ZELO redka. Šparaj živce.

b) FDAjina statistika pravi, da se stranski učinki cepljenja pokažejo v 2 mesecih. Skratka, že davno si na varnem.

c) Za 3. odmerek pač izberi eno od mRNA cepiv in to je vse. Simpl ko pasulj.