Cene goriv part I.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
ti pa ne pozabi odšteti nek povpreček najvišje in najnižje cene in boš ugotovil da bi se morala realno cena malenkost znižat!

Kaj pa je to "nek" povpreček najvišje in najnižje cene?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
pri izračunu črtajo najvišjo in najnižjo ceno v tistih 14 dneh ko izračunavajo. KAk točno gre ne vem ko se v to nisem nikoli poglabljal ampak vem pa da se črtsa najvišja in najnižja cena pri končnem izračunu!

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
pri izračunu črtajo najvišjo in najnižjo ceno v tistih 14 dneh ko izračunavajo. KAk točno gre ne vem ko se v to nisem nikoli poglabljal ampak vem pa da se črtsa najvišja in najnižja cena pri končnem izračunu!

Če ne veš točno, kako to gre, kako pa potem veš, da je povpreček nižji?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
lej črta se najvišja cena in tudi najnižja cena v izračunavanem obdobju! Bencin bi moral ta teden dol, ker so ti že napisali da imamo pri kurjačeku najvišje možne trošarine in je cena če tega padla! Bo šlo? Če ne bo pa pošlji mail na vlado al pa petrol pa ti bodo točno povedali kako se računa aja pa ne pozabi še na razmerje evro dolar tut to je pri izračuno pomembno!

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Povprečna 14-dnevna prodajna cena tekočega obdobja brez dajatev (v nadaljnjem besedilu: modelska cena) za posamezen naftni derivat se določi z naslednjim izračunom: samo zate!
Enačba
RS_-2008-094-03963-OB~P001-0000023000000.jpg

pri čemer je:

P(t): modelska cena naftnega derivata v eurih/liter;
ro: gostota naftnega derivata (za motorna bencina
znaša 0,755 kg/l, za dizel in KOEL 0,845 kg/l);
r: članarina Zavodu za obvezne rezerve nafte in njenih
derivatov v eurih/l, ki ga na podlagi 21.b člena
Zakona o blagovnih rezervah z uredbo določi Vlada
Republike Slovenije;
M: marža distributerjev, kakor je navedena v 11. členu
te uredbe;
i: dnevni podatek; i = 1, 2, 3, …, n;
t: 14-dnevni interval tekočega obdobja;
n: n = 14; spremljamo 14-dnevno povprečje (dejansko je
n = 10, ker za soboto in nedeljo ni objave
borznih kotacij);
e: 1 USD = x EUR (objavljeni dnevni tečaj Banke Slovenije
ob 8.00 uri);
CIF MedH: borzna kotacija derivata (najvišja dnevna vrednost v
USD/tono po viru: Platt's European Marketscan).

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
No in zdaj? Jaz sem že od samega začetka skušal upoštevati to formulo, (ki ,mimogrede, vsebuje tudi razmerje med dolarjem in eurom) Zato me zanima, kateri je tisti podatek, ki je v moji zgodbi napačen. Je to cena nafte na mediteranski borzi? Ali mediteranska borza ni merilo? Če je vzrok v trošarinah koliko te znašajo? So za nižjo ceno dizelskega goriva morda krive članarine?
Bo šlo?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
poleg vsake enačbe imaš napisano tut katera odredba in kateri člen velja za določeno stvar! Zdaj pa gugla in akcija pa boš našel napako. Men se ne da it sedaj to računat niti nimam nobenega podatka pri roki zdaj bom moral pa na babo splezat ko je že malo tečna kdaj bom nehal delat!
evil.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Petrol objavlja struktruro maloprodajne cene goriv.
Greš na http://www.petrol.si/index.php?sv_path=98,104,106 za Eurosuper 95.

Tako vidiš, da si večino denarja vzame država.
Pri Eurosuper 95 si od 0,965 EURa naša požrešna država vzame 0,459 (trošarina) + 0,16083 (DDV) = 0,61983 EUR ali skoraj 65% maloprodajne cene.
uf-1.gif

Smo happy?
Jaz ne.
cry12bpy.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Pa tudi lepo se vidi kako moramo vizniki vozil na bencin subvencionirati votila na smrdljivo in strupeno nafto.

Ne vem zakaj mora biti trošarina občutno večja, očitno vozniki vozil z benc. motorji nismo enakopravni s tistimi z dizli. Trošarina je kar 30 % višja če gledamo primerjavo glede na ceno brez dajatev. Če bi bilo linearno dodan enak procent na obe vrsti goriva, potem bi bil dizel cca. 10 % dražji, kar je realno.

Očitno je potrebno nekatere lupiti, drugim pa dajati "potuho".

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Ma kaj imajo tovornjakarji s tem. Razmerje med nafto in bencinom je povsod priblizno enako.

najvecja svinjarija je kako je sestavljena cena. K osnovni ceni goriva je pristeta trosarina in potem na vseskupaj se DDV.
Torej se placuje se DDV na trosarino.

Nazadnje urejeno:

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Petrol objavlja struktruro maloprodajne cene goriv.
Greš na http://www.petrol.si/index.php?sv_path=98,104,106 za Eurosuper 95.

Tako vidiš, da si večino denarja vzame država.
Pri Eurosuper 95 si od 0,965 EURa naša požrešna država vzame 0,459 (trošarina) + 0,16083 (DDV) = 0,61983 EUR ali skoraj 65% maloprodajne cene.
uf-1.gif

Smo happy?
Jaz ne.
cry12bpy.gif

Ogo

Najlepša hvala za tale link. Ker pa sem izhajal iz istih podatkov, mi še vedno ni jasno, na podlagi česa so nekateri tukaj tako suvereno zatrjevali, da je bila zadnja podražitev bencina oziroma pocenitev dizla posledica spremembe trošarin glede na prejšnje 14 dnevno obdobje. Tudi iz priloženega linka je namreč razvidno, da so bile trošarine tako za dizel kot neosvinčen bencin na dan 27.01.2009 in 10.02.2009 nespremenjene: trošarina za dizel je znašala 0,40200 EUR, za neosvinčen bencin 95 pa 0,45900. Zato me zanima, od kje na primer uporabniku z imenom Ergo podatek, da so za zadnjo podražitev krivi neki rdečkarji, kdo so oni in kako so vplivali na podražitev, Vaginka pa bi prosil, da razloži, kako je prišel do izračuna, da je bila cena nafte v zadnjem 14 dnevnem obdobju na borzi nižja kot prej in je podražitev pri nas posledica spremembe trošarin. Hkrati me tudi zelo zanima, kako je kaj izračunal, če se mu pa sploh ni dalo računati, pa še nobenih podatkov ni imel pri roki.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Ma kaj imajo tovornjakarji s tem. Razmerje med nafto in bencinom je povsod priblizno enako.

najvecja svinjarija je kako je sestavljena cena. K osnovni ceni goriva je pristeta trosarina in potem na vseskupaj se DDV.

Poglej si petrolovo stran. Trošarina na dizel je 0,402 EUR, med tem ko je na bencin 0,459 EUR. Torej za vsak liter goriva lastniki bencinskih avtomobilov prispevajo državi skoraj 6 eurocentov več, kot njihovi dizelski kolegi. Razlika se še dodatno poveča, ko se gor nalima še DDV. Na 50 literski tank goriva je to skoraj 3 EURe več davčnih obremenitev lastnikov bencinskih vozil.
In ne, ni res, da je v večini držav dizel cenejši. Ni. Ravno zato, ker nekatere države več ne priviligirajo tovornjakarje in imajo trošarine izenačene.

Ogo

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Krivi so v vsakem primeru, saj so takoj nabili trošarine na max in zdaj smo na tem.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:

Poglej si petrolovo stran. Trošarina na dizel je 0,402 EUR, med tem ko je na bencin 0,459 EUR. Torej za vsak liter goriva lastniki bencinskih avtomobilov prispevajo državi skoraj 6 eurocentov več, kot njihovi dizelski kolegi. Razlika se še dodatno poveča, ko se gor nalima še DDV. Na 50 literski tank goriva je to skoraj 3 EURe več davčnih obremenitev lastnikov bencinskih vozil.
In ne, ni res, da je v večini držav dizel cenejši. Ni. Ravno zato, ker nekatere države več ne priviligirajo tovornjakarje in imajo trošarine izenačene.

Ogo

Razlika je zanemarljiva, problem je samo v tem da je gorivo prevec obdavceno in to bencin in dizel.
Glede tovornjakarjev, v drugih drzavah kot Italija , Spanija imajo subvencionirano gorivo pri nas pa tega ni, drzava pa z njimi kar lepo sluzi vendar tisti ki vozijo tujino sedaj tankajo zunaj ker je cenej kot pri nas.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pravi čas, da sem dizla naročil
wink-1.gif

Pri bencinih so sedaj komunjare na maksimumu trošarine in jih ne morejo več dvigovat.
cheer.gif

Torej je edini luft samo še na dizlu. Investicije bank v Tycoon Brothers velike, proračunska luknja pa vsak dan večja.
evil.gif

Ogo

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.523
1.231
113
ne grem na dizla pa če bo bencin 2€ po litru!
evil.gif

vse se vrača vse se plača.... če ne prej, čez slabe 4 leta

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.