Cene goriv part I.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Zakaj so (smo) tiho ???

To ni pravično, da mora za vsak prevožen km nekdo plačati okoli 50 % državi kot drugi. Razlika naj bo v porabi in ceni vozila ( spet realni in ne napihnjeni ) in ne v napihnjenih trošarinah za del ljudi.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Kaj ti meni mutiš!
Na gornjem linku imaš cene na naftnih borzah celega sveta zadnjih 14 dni, tudi mediteranski, po kateri bi se naj pri nas oblikovale maloprodajne cene, lepo razvrščene po datumih!!!
V odgovorih zgoraj si ves čas trdil, da je cena surove nafte na borzah v zadnjih 14 dneh narasla in tako opravičeval dvig prodajne cene derivatov pri nas, kar smo ti lepo z danimi linki demantirali.
Ti si povlekel trošarine, potem ko nisi mogel dokazati dviga cen na svetovnih borzah.
Še nekaj, prilepi nam link s cenami iz referenčne mediteranske borze, kjer naši naftarji (z lastniški deleži države) kupujejo in na podlagi tega spreminjajo cene na 14 dni. Pa brez bluzenja o poznavalcih, pa o dostopih in podobnem. Neverjetno bi namreč bilo, da cena surove nafte in njenih derivatov na vseh borzah padala, razen na "referenčni" mediteranski, kjer kupuje olje naša kamarila.
Mene ne zanima sprememba trošarine, mene kot končnega porabnika naftnih derivatov zanima razlog za nenehni dvig prodajnih cen derivatov v obdobju, ko cene nafte na tržiščih padajo in čisto nič drugega.
Za stručkota na tem področju si me oklical ti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Zakaj so (smo) tiho ???

To ni pravično, da mora za vsak prevožen km nekdo plačati okoli 50 % državi kot drugi. Razlika naj bo v porabi in ceni vozila ( spet realni in ne napihnjeni ) in ne v napihnjenih trošarinah za del ljudi.

Kaj pa boš naredil? Volitve bodo čez slabe 4 leta. Večina pa s itak ukvarja s tem, kako bi se jebalo hrvate.

Raja nima kaj za narediti, zato se dviguje cena bencina, dizel pa ostaja enako, ker drugače bi imeli frko z avtoprevozniki, kaj pa vlada v tem trenutku noče.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.585
339
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Zakaj so (smo) tiho ???

Ne se sekirat. Pri dizlih so popravila pogostejša in dražja, pa se potem ravno izravna, ker od delov in storitev odvedeš DDV državi.
aplauz.gif

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
Kaj ti meni mutiš!
Na gornjem linku imaš cene na naftnih borzah celega sveta zadnjih 14 dni, tudi mediteranski, po kateri bi se naj pri nas oblikovale maloprodajne cene, lepo razvrščene po datumih!!!
V odgovorih zgoraj si ves čas trdil, da je cena surove nafte na borzah v zadnjih 14 dneh narasla in tako opravičeval dvig prodajne cene derivatov pri nas, kar smo ti lepo z danimi linki demantirali.
Ti si povlekel trošarine, potem ko nisi mogel dokazati dviga cen na svetovnih borzah.
Še nekaj, prilepi nam link s cenami iz referenčne mediteranske borze, kjer naši naftarji (z lastniški deleži države) kupujejo in na podlagi tega spreminjajo cene na 14 dni. Pa brez bluzenja o poznavalcih, pa o dostopih in podobnem. Neverjetno bi namreč bilo, da cena surove nafte in njenih derivatov na vseh borzah padala, razen na "referenčni" mediteranski, kjer kupuje olje naša kamarila.
Mene ne zanima sprememba trošarine, mene kot končnega porabnika naftnih derivatov zanima razlog za nenehni dvig prodajnih cen derivatov v obdobju, ko cene nafte na tržiščih padajo in čisto nič drugega.
Za stručkota na tem področju si me oklical ti.

Nič ne mutim, je pa res, da sem spregledal tvoje sporočilo s podatki, o katerih govoriš. Ampak tudi iz teh podatkov jaz ne znam razbrati povprečne cene za obe obdobji, iz katerih bi bilo razvidno, koliko se je cena nafte na borzi spremenila (po tvojih trditvah pocenila). Zato bi te prosil, da mi pokažeš, kje je to točno razvidno.
Trošarin nisem povlekel jaz, ampak so o njihovi spremembi trdili drugi. Jaz sem samo napisal, da trošarine po mojih informacijah niso bile spremenjene in zato ne morejo biti razlog za spremembo cen. Nekdo je tudi prilepil link na to temo. Tudi link s podatki, iz katerih se pri nas obračunava drobnoprodajne cene, sem ti prilepil.

Glede na to, da si ti mene označil za slepca, sem te jaz, upoštevajoč tvoj argument, da eni redno spremljate cene nafte na borzah, pač za stručkota. Se opravičujem, če sem te s tem kakorkoli prizadel.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Možnosti imaš več. Lahko organiziraš pritisk, kot bi ga organizirali Pintar & co v primeru dražje nafte, cestnin ipd. Seveda imajo oni več jajc in močnejše argumente, ker s 50 tovornjaki lahko blokiraš pol države. Ampak po drugi strani - avtomobilistov je neprimerno več in če jih oni zberejo 50, ni hudič, da jih ti ne bi mogel 1000. In toliko avtomobilov v protestni povorki je že nekaj. Plus politični pritisk preko poslancev, ki so za tvojo stvar. To se že malo prekriva z drugo možnostjo, da vstopiš v politiko z željo, da spremeniš sistem od znotraj. Tretja možnost: greš tja, kjer se tovrstne požrtije ne dogajajo. Tankaš pri sosedih ali se preseliš v državo X in upaš, da bo tam bolje.

Zaradi mene, če je cena 2€ na liter in če gre ta država takoj juri cu grund. Žal...

p.s.
Tisti "ti" seveda ne leti nate osebno ampak je v funkciji splošnega osebka (mater se tole učeno sliši
wink-1.gif
)

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Zakaj so (smo) tiho ???

Kdo je tiho? Kaj pa naj rečem? Sem že povedal, da nisem nikdar trdil, da je sistem pravičen.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Idi na cesto in organziiraj blokado, zaradi previsokih cen. Če bo v LJ, se pridružim za par minut. Lahko zapremo obvoznico, pa bodo videli
wink-1.gif

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Idi na cesto in organziiraj blokado, zaradi previsokih cen. Če bo v LJ, se pridružim za par minut. Lahko zapremo obvoznico, pa bodo videli
wink-1.gif

Zakaj pa jaz? Saj nisem rekel, da so cene previsoke.
grin1.gif

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik safet_susic pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
wink-1.gif

grin1.gif

Če ti cene niso previsoke pa plačuj še komu z foruma bencin. Izberi kakšen V8 , obvezno.
cheer.gif

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
wink-1.gif

grin1.gif

Če ti cene niso previsoke pa plačuj še komu z foruma bencin. Izberi kakšen V8 , obvezno.
cheer.gif

Se javim, čeprav poraba V8 ni posebej visoka.
wink-1.gif

LP,

Milan

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Avtoprevozniki so poglavje zase. Nekaj stvari imajo zagotovo prav, še posebno zdaj imajo večjo krizo.

Po drugi strani pa zakaj vsak ki ima izpit za kamion misli, da lahko postane uspešen prevoznik ?? Že tako jih je veliko. Potem je najbolje ,da še jaz kupim 5 Scanij in grem jamrat.
Ne, potrebno je ponuditi storitev po kateri je povpraševanje in ne tam kjer jih je preveč. Žal je tako pri avtoprevoznikih, najprej naj se zavedajo za koliko od njih je dovolj dela, ostali naj pa druge stvari najdejo. Čeprav je zdaj to težko.

Ker so zdaj res v težji situaciji naj jim država pomaga z subvencijami ( no saj jih že imajo ) ter malo povišajo subvencije- recimo še nekaj subvencije za gorivo.

Tako bi lahko brez težav postavili sorazmerno trošarino za bencin in dizel. Vendar je žal v ozadju lupljenje ljudi ter ščitenje in forsiranje dizla. Ne nazadnje dizlu malo dvigneš trošarino, bencino malo dol in lahko poberejo enako. Vendar naj bo sorazmerno in ne 30% več za bencin.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Kar pošlji mu ZS, do 25 l na sto je vse v mejah normale.
evil.gif

Pa še čas za testiranje gorskih cest se bo našel
smile-1.gif

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
wink-1.gif

grin1.gif

cheer.gif

Kdo pravi, da mi niso previsoke? Glede višine cen se sploh nisem opredeljeval in se tudi ne mislim.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Avtoprevozniki so poglavje zase. Nekaj stvari imajo zagotovo prav, še posebno zdaj imajo večjo krizo.

Po drugi strani pa zakaj vsak ki ima izpit za kamion misli, da lahko postane uspešen prevoznik ?? Že tako jih je veliko. Potem je najbolje ,da še jaz kupim 5 Scanij in grem jamrat.
Ne, potrebno je ponuditi storitev po kateri je povpraševanje in ne tam kjer jih je preveč. Žal je tako pri avtoprevoznikih, najprej naj se zavedajo za koliko od njih je dovolj dela, ostali naj pa druge stvari najdejo. Čeprav je zdaj to težko.

Ker so zdaj res v težji situaciji naj jim država pomaga z subvencijami ( no saj jih že imajo ) ter malo povišajo subvencije- recimo še nekaj subvencije za gorivo.

Tako bi lahko brez težav postavili sorazmerno trošarino za bencin in dizel. Vendar je žal v ozadju lupljenje ljudi ter ščitenje in forsiranje dizla. Ne nazadnje dizlu malo dvigneš trošarino, bencino malo dol in lahko poberejo enako. Vendar naj bo sorazmerno in ne 30% več za bencin.

Ti samo kupi 5 kamionov ce jih lahko, ce jih bos na lizing verjemi da jih dolgo ne bos imel na dvoriscu.
Drzava prevoznikom ne pomaga nic, morali bi dubiti sobvencije za nakup visokotehnoloske opreme (kamioni EURO V), kot dobijo v drugih evropskih drzavah pri nas pa nic. V nekaterih drzavah se jim subvencionira tudi nekaj za gorivo pri nas pa nic......
Tako da ne govorit o necem, cesa ne poznas. Prevozniski kruh je stezka prigaran.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Kdor ne zmore... naj se neha s tem ubadat. Ostali bodo samo tisti, ki znajo in zmorejo.

Seveda legalno. Država naj pa lumpe lepo pohopsa...
10.gif

PS. A sploh obstaja kakšen prevoznik, ki ne posluje »z gotovino«?
confused-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Seveda, kdo ne zmore naj se ne ukvarja
...vendar je tudi drzava dolzna subvencionirat tistim ki vlagajo v moderne stroje.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.