Celoletne gume...

disc

Guru
4. feb 2011
2.671
776
113
Ne znam si predstavljat, kakšna zmes more bit to, da je tako "trda" , da se ne obrabi tako hitro in da je še vedno varna za vožnjo v vseh pogojih (predvsem v dežju).

tesfalar

Majstr
1. nov 2008
1.225
193
63
Ali jaz to prav razumem, da ti je en komplet gum zdržal 100 000km? :sprasujemse:
Ja, in je bil na koncu čisto normalno uporaben, profila je pač začelo zmanjkovat.
Je pa res da se ni imel časa postarat, to je pri meni slabi 2 leti.
Pa še enkrat, za zapisnik; vsaj 80% je AC. Za zavorne ploščice in diske pa raje ne povem koliko zdržijo

Silos

Majstr
6. jun 2024
153
317
63
Zadnjih 10 let vozim samo še celoletne. Za tisto 2x ali 3x letno, ko ga vrže več kot 2 cm, so čisto ok. Tudi to zimo, ko ga je po dolgem času vrglo 20 cm v enem dnevu, je šlo s 4wd bp v klanec, kamor 2wd na zimskih niso prišli.

Zakaj celoletne? Ker imamo pri hiši 3 avte, tako da se z vsakim od njih naredi relativno malo km. Skupaj z vsemi tremi cca. 15k km letno, posamično pa v povprečju 5k km z enim. Torej bi ločeni kompleti bili prej za v kanto zaradi starosti kot zaradi obrabe. In glede na cene vulkanizerskih storitev zadnja leta tudi ni zanemarljivo 3 avte 2x letno preobuvat. Bi naneslo slabih 400€ na leto samo za vulkanizerja. Tako pa vsakih 5 let nove celoletne in to je to. Za 400€, kolikor bi dal za vulkanizerja na leto, dobim že nov komplet celoletnih za tamali avto.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in darjan

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.495
9.075
113
pri taščici
Poleti mal po slovenski obali poglejte kako so obuti avti. Ogromno jih je na zimskih gumah. In potem tukaj nekateri pridigate o 4S.
Kaj bi sele primorcem povedal...

• Všeč mi je
Reactions: novaa

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.316
9.445
113
Vrjetno je fora v tem, da se na celino zapeljejo ravno ko je zima, na smučanje ipd. To je meni edin smiselen odgovor.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.715
699
113
Jaz imam slabše izkušnje s HANKOOK 205/55R16 94H KINERGY 4S
Že takoj sem opazil, da so bolj glasne.
Po 25k km pa so bile že za iskat nove. Do 35k sem jih imel, ker sem malo pozabil...
Pa recimo, da teh zadnjih 10k, so bile tudi občutno bolj trde. ko sem peljal avto na servis, sem rekel naj pregledajo vse kar se tiče podvozja, da avto ropota, kot da drva vozim.
Sedaj sem dal gor conti all season contact 2. So tišje in ker so nove so bolj udobne. bomo vidli kaj bo čez par k km.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.981
3.233
113
Ima kdo izkušnje z GOODYEAR Vector 4Seasons Gen-3?
Glede na to, da snega praktično več ni, si ogledujem to opcijo.
Te bi naj bile najboljši kompromis med pomembnimi lastnostmi in predvsem da dolgo zdržijo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.753
4.966
113
Če snega ni, voziš letno gumo celo leto, 3mm profila je itak min. kar je uporabno tudi za čez poletje pri malo širših gumah, snežne nogavice s TUV ki veljajo po celi EU kot nadomestek verig (razen za jodlarske prelaze) pa dobiš od 30-40 EUR dalje. Ne vem kaj bi kompliciral s celoletnimi gumami, zakonsko si pokriti s tistimi nogavicami in letnimi gumami. Če bi rad kam v snegu prišel pa s celoletnimi gumami na 3mm profila ne boš, boš prej z letnimi pa "malo boljšimi" nogavicami.

Poleg tega kot omenjeno pozimi se rabi profil, nova celoletna ok, nekako gre tudi v sneg .. samo koliko tistih ki jih rabi jo menja ko pride profil na 4-5mm? Noben. S 3mm celoletno liziko si pa ista ovira na cesti kot z letno, samo da si tam legalno brez verig, in zadnja leta opažam vedno več tega na cesti.

novaa

Pubec
19. jul 2007
9.057
1.865
113
Ima kdo izkušnje z GOODYEAR Vector 4Seasons Gen-3?
Glede na to, da snega praktično več ni, si ogledujem to opcijo.
Te bi naj bile najboljši kompromis med pomembnimi lastnostmi in predvsem da dolgo zdržijo
Jaz jih imam.... nič posebnega. Gume ko gume. Snega pa tak ni.