Če ne smrtna, potem vsaj dosmrtna

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik noker pravi:
KSZ

Ena izmed tem, ki se časovno zaciklira in vedno znova ugotavljamo, premlevamo, tuhtamo eno in isto. Rešitve pa ni.

Razumne ljudi pa sprašujem za točno določen primer :
nek X storilec je moril pri 15 letih, nato je moril pri 25. Prvič je bil obsojen po zakonu o mladoletniškem kriminalu, drugič je bilo drugače, bolj resno (ali "resno", ni pomembno). In ja, storilec bo čez X časa PONOVNO na prostosti. Ker ima več kot očitno težave, ker RAD mori, z veliko verjetnostjo predvidevam, da bo to storil (vsaj) še 1 x (v upanju, da takrat najdejo kako bolj primerno rešitev, drugače bo VERJETNO moril dokler se njegovo življenje ne bo končalo "po naravni poti".
In zdaj, grand finale, vprašanje: kaj storiti s človekom, kjer PRIČAKUJEŠ (resda insinuacija), da bo ponovno moril (OK, lahko tudi kaj malce "milejšega" ... posilstvo, hujša poškodba .. ) ? En tak primer smo že imeli, kajne (S.P.), ampak je k sreči sam dvignil roko nadse - no, mogoče je bilo celo uprizorjeno tako in tudi, če je bilo, je bilo pravilno. Smrtna kazen je kao nedopustna, nehumana, več, kot 30 let ne bo dobil (torej bo star cca. 65 let, ko bo prišel ven - 25 + 10 zdaj + 30 takrat, če bo ponovil), torej mu bo dana še 4.možnost, al kaj?

Torej, odprt sem za predloge, hkrati pa upam, da nekoč ne bom njegova tretja (še manj pa, četrta) "trofeja". Še manj pa moj otrok ...

EDIT: sem še vseeno enkrat prebral, drugič NI moril. Zgornji tekst sem popravil, zato pišem o "neki X" osebi, katere scenarij bi lahko potekal, kot v opisu.

Torej ?? A mogoče ni razumnih ljudi na Alterju ...
evil.gif

lordinho

Pripravnik
3. avg 2007
155
0
16
MB
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Za tisto je dobil 10 let mladostniškega zapora, karkoli že to pomeni.

To je dobil njegov sostorilec, ki je bil ob storitvi dejanja star 17 let. Njemu kot mlajšemu mladoletniku (15 let), je bil izrečen vzgojni ukrep oddaje v prevzgojni dom.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Če se v USofA pri takemu vzpostavi sum, da je bilo dejanje naklepno in sorry, en 15letnik lahko čisto dobro presodi, kaj je prav in kaj ne, se mu sodi kot odraslemu. In tam bi verjetno dobil dosmrtno... Kar v končni fazi tudi podpiram. Ne pa da mu pri 25 letih spet sodijo zaradi drugega zločina... Samo še vprašanje časa je, kdaj bo naslednjega pospravil.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:
Imajo pa vsaj pravičen sodni sistem ... Morilci sedijo v zaporu lahko od 50 let dalje ... Tam nekdo ubije enega človeka, pa ga čaka skoraj zagotovo dosmrtna kazen ali pa smrtna kazen, glede na stopnjo umora in vzrok umora ... pri nas lahko ubiješ 20 ljudi naenkrat, pa si 30 let notri ... prideš ven pa si oddahneš, ker tvojih sovražnikov ni več ... ostali pa so itak v strahu pred tabo ...

Kako to, da se Američani ne strinjajo s tabo in da že mnogo let trajajo žolčne razprave in študije, kako ga popraviti in približati rimskemu pravu (to je ta, ki ga pri nas uporabljamo)?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik AndrejK pravi:
Če se v USofA pri takemu vzpostavi sum, da je bilo dejanje naklepno in sorry, en 15letnik lahko čisto dobro presodi, kaj je prav in kaj ne, se mu sodi kot odraslemu. In tam bi verjetno dobil dosmrtno... Kar v končni fazi tudi podpiram. Ne pa da mu pri 25 letih spet sodijo zaradi drugega zločina... Samo še vprašanje časa je, kdaj bo naslednjega pospravil.
Ne, 15 letnik niti v USofA ne dobi kar tako dosmrtne kazni.

Nazadnje urejeno:

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Do letos so precej hitro mladoletniku dali life (with or without parole):
Until June 25, 2012, even as an automatic sentence, life without parole was allowed for offenders under 18, but was heavily restricted- any life without parole sentence, automatic or eventual, could only be used in juvenile cases where a homicide had taken place- and in those cases, it was usually a first degree murder case, generally where the felony murder rule had to apply. In many jurisdictions that still allowed it then, it was only used if the juvenile had committed first-degree murder and also had aggravating circumstances present, such as a planned rape and murder of a minor or the murder of a law enforcement officer. However, on June 25, 2012, the U.S. Supreme Court banned its automatic use entirely in juvenile cases (for anyone under 18), because it violated the Eighth Amendment's prohibition of cruel and unusual punishment. The Court said it could still be used, just not as an automatic (statutory) sentence- only in severe cases of intentional homicide and only once the judge had weighed mitigating factors and other factors.

Ob sojenju kot odraslemu mu nekaj desetletij ne bi ušlo. Ob možnosti predčasnega pogojnega izpusta. Kakšna varianta twentyfive to life with posibility of parole after 10.... Ampak, bottom line je, da ga ne bi poslali v prevzgojni zavod ob storjenem takem zločinu kot ga je v prvem postu omenjeni storil.

Nazadnje urejeno:

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Citat:
Uporabnik noker pravi:
KSZ

Ena izmed tem, ki se časovno zaciklira in vedno znova ugotavljamo, premlevamo, tuhtamo eno in isto. Rešitve pa ni.

nek X storilec je moril pri 15 letih, nato je moril pri 25. Prvič je bil obsojen po zakonu o mladoletniškem kriminalu, drugič je bilo drugače, bolj resno (ali "resno", ni pomembno). In ja, storilec bo čez X časa PONOVNO na prostosti. Ker ima več kot očitno težave, ker RAD mori, z veliko verjetnostjo predvidevam, da bo to storil (vsaj) še 1 x (v upanju, da takrat najdejo kako bolj primerno rešitev, drugače bo VERJETNO moril dokler se njegovo življenje ne bo končalo "po naravni poti".
In zdaj, grand finale, vprašanje: kaj storiti s človekom, kjer PRIČAKUJEŠ (resda insinuacija), da bo ponovno moril (OK, lahko tudi kaj malce "milejšega" ... posilstvo, hujša poškodba .. ) ? En tak primer smo že imeli, kajne (S.P.), ampak je k sreči sam dvignil roko nadse - no, mogoče je bilo celo uprizorjeno tako in tudi, če je bilo, je bilo pravilno. Smrtna kazen je kao nedopustna, nehumana, več, kot 30 let ne bo dobil (torej bo star cca. 65 let, ko bo prišel ven - 25 + 10 zdaj + 30 takrat, če bo ponovil), torej mu bo dana še 4.možnost, al kaj?

Torej, odprt sem za predloge, hkrati pa upam, da nekoč ne bom njegova tretja (še manj pa, četrta) "trofeja". Še manj pa moj otrok ...

EDIT: sem še vseeno enkrat prebral, drugič NI moril. Zgornji tekst sem popravil, zato pišem o "neki X" osebi, katere scenarij bi lahko potekal, kot v opisu.

evil.gif

Še tretjič sprašujem, kaj bi bila najboljša možnost za dani primer?

No, sicer pa vem, najlažje je bit pameten, trdit nekaj, ko pa je treba razmislit, kaj in kako, pa ...system down.

Moj post lahko smatrate kot retorično vprašanje.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Citat:
Uporabnik noker pravi:
KSZ

evil.gif

Še tretjič sprašujem, kaj bi bila najboljša možnost za dani primer?

No, sicer pa vem, najlažje je bit pameten, trdit nekaj, ko pa je treba razmislit, kaj in kako, pa ...system down.

Moj post lahko smatrate kot retorično vprašanje.

Po mojem mnenju bi moral pri drugem umoru brez nadaljnjega dobiti max kazen brez možnosti pomilostitve. Pri nas je to "samo" 30 let... Kakšna priznanja, kesanja, dogovori... Ne mi rečt, da se je spotaknil in padel na nož šestkrat, nož si imel pa v roki zato, da bi si odrezal kos kruha..
Tak stric bo ziher še v zaporu koga štihnil, pa se mu potem da še 30 na zaključeno kazen (brez vštevanja v prejšnjo, ker drugače ni nič) in je v čuzi do konca naravnega življenja, če ga prej kdo drug ne štihne.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik lordinho pravi:
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Za tisto je dobil 10 let mladostniškega zapora, karkoli že to pomeni.

To je dobil njegov sostorilec, ki je bil ob storitvi dejanja star 17 let. Njemu kot mlajšemu mladoletniku (15 let), je bil izrečen vzgojni ukrep oddaje v prevzgojni dom.

maš prav, površno sem prebral. Njega so vrnili nazaj v prevzgojni dom, kjer je bil že prej očitno, vsaj jaz tako razumem prebrano.

lordinho

Pripravnik
3. avg 2007
155
0
16
MB
tam se samo še večjih bedarilj naučijo in se uspospbijo v kriminalnih veščinah, ki jih prej pač še niso obvladali.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Jah, če daš ogromno težavnih ljudi na kup, je malo verjetno, da se bodo prevzgojili v normalne osebke.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Kaj ti to pomaga, če ima proste izhode in nobenih hudih obveznosti? Narediti podobno komuni. Če hočeš imeti hrano, jo bo treba pridelati, če boš želel mleko, boš moral pomolzti kravo, kasneje pa za njo še počistiti in nahraniti.

Ko se vleže v posteljo mora biti na smrt utrujen, ne pa da ima energijo bluziti in delati pizdarije katere mu še psihopati zavidajo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik synthman pravi:

In koliko kazni je že pokasiral kazni tisti ameriški pilot, ki je v Italiji prizemljil gondolo in ubil 20 ljudi?

Glavno, da so v Italiji obsodili in zaprli srbskega pilota, ki je pod ukazom sestrelil helikopter unproforja ali česa že.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.785
6.174
113
blizu močvirne prestolnice
Kaj se sedaj jokaš, imeli so vse, moč, če niso bili sposobni osvojiti čim več ozemlja, so pač luzerji! Žal, so nam zelo podobni, oboji zgubljamo zemljo!