Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Sem se malo zmotil :=) Tole sem pobral s tistih tabel, ki so recimo na vrhniskem klancu - ampak tiste samo oznacujejo kaksna je priporocena hitrost na kaksnem pasu.
Resnica je se hujsa...
110. clen ZVCP pravi:
"(1) Na avtocesto ali cesto, rezervirano za motorna vozila, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h."
Se pravi je najnizja dovoljena na AC 60 km/h
Je pa res, da v zakonu piše tudi da moras, ce vozis polovico pocasneje od najvecje dovoljene hitrosti (v tem primeru 130km/h) imeti vklopljene utripalke.
"(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo. "
Torej 65km/h po prehitevalnem pasu lahko vozim brez utripalk ce se folk na glavo postavi, pa se umaknit se mi ni treba
(Pa da ne bo kdo mislil, da to podpiram, odobravam ali delam - zdi se mi prismojeno in nevarno - ampak ni pa prepovedano.)