Bomo plačevali za 'špekulante' pri stan. kreditih?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.078
11.180
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
umetniki so reševali svoj stanovanjski problem. in če želiš psotavit bajto "iz nule" rabiš pač cca 100.000€ (+- par K).

Če želiš ferrarija, narediš enako
evil.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
če pač preračunaš vse potem se ne smeš kreditirat. ker vedno lahko ostaneš brez dohodkov...

Tisti trenutek, ko vzameš kredit, greš čez svoje zmožnosti.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Jaz tudi samo gledam... Imajo po 950 eur obrok, vrednost kredita 160k eur..., Če upoštevam da je bilo še nekaj prihrankov so to lepe vrednosti stanovanj. Hudič, a ne, če je bilo treba obvezno v ljubljano, kakšna boljša soseska, pa novogradnja...

Nihče mi namreč ne bo rekel da se stanovanjskega problema ni dalo rešit za manj kot 200k eur. Pa ok, časi se spreminjajo, prodaš in greš v manjše. Ali pa izven lj.

Res moraš biti hraber, da vzameš 160.000 EUR kredita, pa naj bo v EUR ali CHF.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.078
11.180
113
To seveda ni čisto res, ker je celo življenje in sistem en KREDIT. Tudi ko delaš dobiš plačo za prejšni mesec, torej si kreditiral podjetje, podjetje kreditira svoje kupce, ki plačajo s 60 dnevnim zamikom (ča sploh plačajo), itd, te vse pa potem kreditira banka, in potem si tudi na koncu verige še ti na kreditu. V tej verigi izstopa samo trgovina na drobno, kateri moraš takoj plačat, ona pa ima potem kredite.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
To seveda ni čisto res, ker je celo življenje in sistem en KREDIT. Tudi ko delaš dobiš plačo za prejšni mesec, torej si kreditiral podjetje, podjetje kreditira svoje kupce, ki plačajo s 60 dnevnim zamikom (ča sploh plačajo), itd, te vse pa potem kreditira banka, in potem si tudi na koncu verige še ti na kreditu. V tej verigi izstopa samo trgovina na drobno, kateri moraš takoj plačat, ona pa ima potem kredite.

Priden, res je. Si srečen sedaj? Sedaj pa nazaj na topic.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.078
11.180
113
Ti si napisal, da ko vzameš kredit, greš preko svojih zmožnosti, pa sem ti odgovoril, da to ni res.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
V tej verigi izstopa samo trgovina na drobno, kateri moraš takoj plačat, ona pa ima potem kredite.
... pa gostilne
evil.gif

Lahko je biti sedaj pameten. Pred časom, ko so jemal te švicarske kredite, je pa folk razmišljal tako, da so bolj verjel frankom kot €.
Neumnost je pri nekaterem folku samo ta, da so se preveč zakreditiral..... danes odplačevat kredite, ko gre vse še samo navzdol je že umetnost.
Sicer pa... a lahko kdo odpre temo, kjer se bomo hvalili, kako nam gre dobro??
evil.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Pa tudi če ne bi bilo tega z franki... Meni je šla od leta 2008 plača dol za 400-500 eur. Pač firma je zategnila pas, nekaj je šla dol osnova, večina pa na račun stimulacije, ki jo je bilo v zlatih časih. Če bi vzel tako našponan kredit kot nekateri, bi danes tenko piskal. Pa me je vleklo, ko so se sodelavci selili v bleščeča nova stanovanja, za super poceni kredite v švicarjih.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Ni se lahko upreti skušnjavi "Keeping up with the Joneses", ampak nekaterim se je le uspelo.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Ti si napisal, da ko vzameš kredit, greš preko svojih zmožnosti, pa sem ti odgovoril, da to ni res.

Pogosto čutiš potrebo po pozornosti in potrjevanju?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Pa tudi če ne bi bilo tega z franki... Meni je šla od leta 2008 plača dol za 400-500 eur. Pač firma je zategnila pas, nekaj je šla dol osnova, večina pa na račun stimulacije, ki jo je bilo v zlatih časih. Če bi vzel tako našponan kredit kot nekateri, bi danes tenko piskal. Pa me je vleklo, ko so se sodelavci selili v bleščeča nova stanovanja, za super poceni kredite v švicarjih.

hmm... dobro si bil plačan do 08, pa da imaš še kar dobro plačo zdaj. Če so ti za tolko znižal. je mogla bit pa zelo zelo nadpovprečna.
S čim se pa ti ukvarjaš
sprasujem se.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
takoj ko vzameš KREDIT si preko svojih zmožnosti! in 100% "varovanja" ni. razen seveda, da imaš privarčevanega toliko denarja kot je kredit... ampak če imaš toliko privarčevanega potem kredita na rebiš...

zelo zelooo hitro namreč se ti v življenju kaj "zasuka" (no alter znalcem nikoli. oni so itak uber...) in si naenrkat brez fičnka + hud kredit... ampak tako je življenje

ne rečem, da bi chf morali poplačati ostali. vendar naj banka preračuna koliko je bilo kredita DEJANSKO poplačanega (v eur) pa naj konvertirajo kredit v EUR (seveda ne po najboljši obrestni... da smo na jasnem). ampak ne po sistemu. vzameš 78k, vrneš 50k ostane 74k...

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
No ja, eno je kredit za stanovanje, drugo pa za karkoli drugega. Lahko ti recimo rečeš da boš varčeval za avto, televizijo, počitnice itd..., za stanovanje pa (v večini primerov) to ne gre, ker moraš ta čas nekje biti (govorim za tiste, ki se niso imeli možnosti začasno namestiti pri starših ali podedovali česa od babice, tete itd..). Če greš v najem boš zelo težko kaj privarčeval, poleg tega je tisto stran vržen denar (najem se po moje splača samo tam, kjer recimo veš da te čez nekaj časa nekaj čaka).

Kredit je torej v veliko primerih edina opcija, seveda pa je vprašenje koliko, na koliko časa in za nakup česa. In tukaj gredo ljudje velikokrat preko svojih zmožnosti. Za 900 eur kredita bi moral biti pomoje dohodek na gospodinjstvo vsaj 2500-3000eur, še raje pa kakšnega jurja več. Oziroma jaz sem probal vedno biti zadolžen toliko, da bi lahko preživela samo z eni plačo (ob predpostavki da potem seveda avto takoj gre, ostalo pa se da na minimum).

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.078
11.180
113
Kdo se krega? A ti vsak odgovor čutiš kot napad nate? Potem je to tvoj problem, ne moj.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
takoj ko vzameš KREDIT si preko svojih zmožnosti! in 100% "varovanja" ni. razen seveda, da imaš privarčevanega toliko denarja kot je kredit... ampak če imaš toliko privarčevanega potem kredita na rebiš...

zelo zelooo hitro namreč se ti v življenju kaj "zasuka" (no alter znalcem nikoli. oni so itak uber...) in si naenrkat brez fičnka + hud kredit... ampak tako je življenje

ne rečem, da bi chf morali poplačati ostali. vendar naj banka preračuna koliko je bilo kredita DEJANSKO poplačanega (v eur) pa naj konvertirajo kredit v EUR (seveda ne po najboljši obrestni... da smo na jasnem). ampak ne po sistemu. vzameš 78k, vrneš 50k ostane 74k...

Kakšen jok in stok bo šele takrat, ko bodo ljudje čez leta ugotovili, da za penzijo niso privarčevali nič. Kako le!, bodo rekli tisti z minimalcem, in tukaj si res zatiskamo oči. Ampak sedaj problema ni, zato bomo reševali takrat, ko bo prepozno.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Kdo se krega? A ti vsak odgovor čutiš kot napad nate? Potem je to tvoj problem, ne moj.

Kakšen napad neki! Besedo "kregati" beri v navednicah. Je pa res, da ne maram imeti preveč opravka z osebki, ki iščejo malenkosti samo zato, da upravičujejo svoj obstoj, "the big picture" pa za njih nima pomena.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Citat:

To ne, ampak vsekakor pa po pravilih, ki so takrat veljala za kredit v euribo in to za celo obdobje odplačila. In marsikdo bi ugotovil da niti ni zgubil toliko, samo profitiral ne bo tako, kot je najprej mislil.

Gospoda seveda misli da se bo samo zamenjalo v eur po tečaju, ki je veljal takrat, ostali pogoji (obrestna mera) pa bodo ostali isti (torej smešno nizki).