Bomo plačevali za 'špekulante' pri stan. kreditih?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

samo da krava crkne. sosed trpi. šlampasto ravnanje? a razumeš, ali ti rabim narisat, ker ne dojemaš:
- prideš na banko
- bankir ti pove, da dej vzem v frankih ker je to fuuul dobr se fuuul splača
- v časopisih prebereš, da so posojila v frankih dobra
- vzameš v frankih
- potem pridejo nihanja in to kar luštna
- greš na banko, rečeš dejte spremenit
- reče bankir ne ne splača se vam, je nesmiselno, dejte raj kr plačvat...
- v časopisih prebereš da se nimaš kaj bat...

no in zdaj si tam kjer si.

ker tukaj se a veš, če ti iteligenca dovoli, ne pogovarjamo o ekonomistih, direktorjih itd.. ampak o delavcih, ljudeh, ki niso ekonomisti kot si očitno ti. niti se ne spoznajo na tveganja FOREX trga... (hej, večina jih najbrž niti ne ve kaj to je) ampak so nažalost ljudje. ki so jih IZOBRAŽENI, POUČENI, NAUČENI diplomirani, magistrirani, doktorirani mangupi povedal, da je chf isti šmorn kt eur... sam za njih bo bolš...

ampak važno, da sosedu krava crkne. res, v tej temi ste zbrani biseri slovenske foušije in provišljivosti.

ja ja še dolgo ne bomo druga švica. pa čeprav eni plačujejo kredit v švicarskih frankih

Qrc, jaz sem kar na mobisux-u vprašal.
grin1.gif
Leta 2005.

(Ne morem najt teme, edino na alterju je ena iz leta 2008, ampak takrat je bilo še OK.)

Občuten skok višine obroka je bil avgusta 2011 in upam, da ne bo veliko više kot takrat. (vnašam vsak mesec v tabelo
cheer.gif
)

V glavnem, kolikor sem profitiral na začetku ne bom pušnil zdaj, razen če ne bo šlo v ekstreme.

Spomnem se pa, da v švicarjih niso radi takrat dali kredita, ker je imela banka manjši zaslužek kot v evrih. Oz. tolarjih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.532
7.050
113
zdaj po bitki je itak simpl biti pameten, v osnovi je pa samo problem, kako slovenci jemljemo kredite. do konca in še malo čez (dejmo še malico pa potne upoštevati) in ta najcenejšega možnega. Pa naj bo to kredit v tuji valuti, s spremenljivo in fiksno obrestno mero. Taka jokajoča zgodba se bo še ponovila, ko bo šel EURIBOR gor. koliko nas je tukaj gor s spremenljivo obrestno mero? pa koliko je jemalo kredit po vseh varnostnih reglcih. ne več kot 1/3 skupnega prihodka, pogledati koliko bi bil najdražji kredit in biti zmožen tudi tega plačevati (recimo trenutno s fiksno obrestno mero - bi lahko vzeoi taisti kredit s 5,5% EOM, kolikor so pri fiksni), dati razliko med dejanski kreditom in najdražjim lahko torej na stran, za predčasno poplačilo kredita ali pa za zlato rezervo za bilo kaki urgenten dogodek. Takrat bo mogoče spet kaki kredit v tuji valuti ali pa fiksni popularen - mi bomo pa kreteni, ki ne vemo, da se tako kredita ne jemlje.

Največji problem pri vsej zgodbi kreditov je jemanje kreditov preko svojih zmožnosti in brez maneverskega prostora. Edino tisti, ki so pa vse upoštevali, pa seveda niso mogli pričakovati krize, pa so izgubili, kar se je še leto poprej zdela sanjska in zagotovljena služba, so imeli res smolo.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.520
1.111
113
Obišči stran
Citat:
zakaj voham tukaj veliiiikoooo mero slovenske privoščljivosti? samo da sosedu krava crkne a ne?

še enrkat... telih frenkov niso jemali tajkuni... ampak povečini "povprečneži" ali "podpovprečneži". seveda takih na alterju, kjer je cvet ekonomistov analitikov, ki se praktično ne pufajo ni gor... in ljudje so odplaæevali. frank je vmes že zanihal (ne vem če se spomnite) ampak ne za toliko... sedaj pa... vzameš 78.000€ kredita PLAČAŠ že 50.000€ no sedaj ti pa izračunajo da si dolžan še 74.000€ to je podobno kot pri črnogorcih...

Te kredite so jemali tisti, ki so se zakreditirali preko svojih zmožnosti, ponavadi za nepremičnine, ki so krepko večje kot jih potrebujejo.

Imam raje stanovanje namesto hiše, malo manjše kot večje, pa za kredit v evrih in z obrokom, ki si ga načeloma lahko plačujem.

Lahko pa bi vzel hišo, kredit v švicarjih, pa sedajle jokal.
wink-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
guardy; sej VSI se pufamo preko svojih možnosti! ker a veš, trenutna tvoja zmožnost je X pride dogodek y in pade trvoja zmožbnost na 0.
torej si v trenutno tudi preko svojih možnosti...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.520
1.111
113
Obišči stran
Citat:
guardy; sej VSI se pufamo preko svojih možnosti! ker a veš, trenutna tvoja zmožnost je X pride dogodek y in pade trvoja zmožbnost na 0.

Ne, nekateri pač preračunajo tudi za dogodke X in kaj to povleče za sabo. Da pa se kreditiraš v valuti, ki ni ista kot je tvoja plačila pa je debilizem prve klase.

Sorry, dobesedno nikomur ne privoščim trenutne situacije, (glede na to, pa da sem bil jaz pred isto odločitvijo, pa mi tudi ni noben pojasnil razlike), da bi pa jim mogla pomagat država se mi pa zdi pravzaprav "sramotno" dejanje.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
7
Ne, nekateri pač preračunajo tudi za dogodke X in kaj to povleče za sabo. Da pa se kreditiraš v valuti, ki ni ista kot je tvoja plačila pa je debilizem prve klase.

Sorry, dobesedno nikomur ne privoščim trenutne situacije, (glede na to, pa da sem bil jaz pred isto odločitvijo, pa mi tudi ni noben pojasnil razlike), da bi pa jim mogla pomagat država se mi pa zdi pravzaprav "sramotno" dejanje.

Ne bit pametn in mislit da si zase vse preracunal. Jutri ostanes brez sluzbe pa si se zayebal v preracunavanju. Se pa strinjam da je veliko krediov predimenzioniranih. Drzava pa itak ne bo financno pomagala lahko pa pomaga pri reševanju tega vprasanja za vse kreditojemalce ki so in ki se bodo nayebali

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Jp. Za polovico družinskega proračuna. Jaz sem vesel da sva midva z ženo za 1/7.tako imam manevrskega prostora precej

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.078
11.173
113
Čak, a jaz to prav razumem,da za 10% višje kredite takšna drama in nacionalna katastrofa? Kaj je s folkom narobe?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.078
11.173
113
tam je ena pisala da je imela v štartu 60k€ kredita, zdaj pa je to 68k..aja verjetno tudi glede na dobo odplačevanja. Drugače pa maš gor umetnike, 306 mesecev 130 k€ kredita. In potem se sprašuje, kako bo. Fak no. Jaz sem vzel eno simbolično malenksot za 10 let, glede na te umetnike, pa imam vseeno skrb kako pa kaj. Resno, ala vera raji.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.097
590
113
Recimo, da si nepremičnino kupil 2008, vzel kredit v CHF...

Takim se že bolj splača nehat plačevat, pa naj stanovanje zarubi banka.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik hgard pravi:
Recimo, da si nepremičnino kupil 2008, vzel kredit v CHF...

Takim se že bolj splača nehat plačevat, pa naj stanovanje zarubi banka.

Nehaš plačevat,banka pa naj zarubi stanovanje? In kaj boš potem,boš živel na ulici?
Poleg tega,banka ti že lahko zarubi stanovanje in ga proda na dražbi,ampak če iztrženi znesek ne pokrije tvojega dolga do banke,te banka terja naprej,torej nisi nič rešil ....

guardy

Guru
3. avg 2007
8.520
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik shift pravi:

Ne bit pametn in mislit da si zase vse preracunal. Jutri ostanes brez sluzbe pa si se zayebal v preracunavanju. Se pa strinjam da je veliko krediov predimenzioniranih. Drzava pa itak ne bo financno pomagala lahko pa pomaga pri reševanju tega vprasanja za vse kreditojemalce ki so in ki se bodo nayebali

Tudi ta opcija je vkalkulirana
wink-1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Jaz tudi samo gledam... Imajo po 950 eur obrok, vrednost kredita 160k eur..., Če upoštevam da je bilo še nekaj prihrankov so to lepe vrednosti stanovanj. Hudič, a ne, če je bilo treba obvezno v ljubljano, kakšna boljša soseska, pa novogradnja...

Nihče mi namreč ne bo rekel da se stanovanjskega problema ni dalo rešit za manj kot 200k eur. Pa ok, časi se spreminjajo, prodaš in greš v manjše. Ali pa izven lj.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.520
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Jaz tudi samo gledam... Imajo po 950 eur obrok, vrednost kredita 160k eur..., Če upoštevam da je bilo še nekaj prihrankov so to lepe vrednosti stanovanj. Hudič, a ne, če je bilo treba obvezno v ljubljano, kakšna boljša soseska, pa novogradnja...

Nihče mi namreč ne bo rekel da se stanovanjskega problema ni dalo rešit za manj kot 200k eur. Pa ok, časi se spreminjajo, prodaš in greš v manjše. Ali pa izven lj.

Seveda se je dalo. Kolega je kupil v Trebnjem, pa se pač vozi v Lj na šiht. Kak drug kolega se je selil na polico pri Grouplju, pa se vozi na Vrhniko, ipd... Ampak pač noben od njih ni imel kredita v švicarjih, niti se mislim da ni zakreditiral preko zmožnosti...