Bomo plačevali za 'špekulante' pri stan. kreditih?

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

samo da krava crkne. sosed trpi. šlampasto ravnanje? a razumeš, ali ti rabim narisat, ker ne dojemaš:
- prideš na banko
- bankir ti pove, da dej vzem v frankih ker je to fuuul dobr se fuuul splača
- v časopisih prebereš, da so posojila v frankih dobra
- vzameš v frankih
- potem pridejo nihanja in to kar luštna
- greš na banko, rečeš dejte spremenit
- reče bankir ne ne splača se vam, je nesmiselno, dejte raj kr plačvat...
- v časopisih prebereš da se nimaš kaj bat...

no in zdaj si tam kjer si.

ker tukaj se a veš, če ti iteligenca dovoli, ne pogovarjamo o ekonomistih, direktorjih itd.. ampak o delavcih, ljudeh, ki niso ekonomisti kot si očitno ti. niti se ne spoznajo na tveganja FOREX trga... (hej, večina jih najbrž niti ne ve kaj to je) ampak so nažalost ljudje. ki so jih IZOBRAŽENI, POUČENI, NAUČENI diplomirani, magistrirani, doktorirani mangupi povedal, da je chf isti šmorn kt eur... sam za njih bo bolš...

ampak važno, da sosedu krava crkne. res, v tej temi ste zbrani biseri slovenske foušije in provišljivosti.

ja ja še dolgo ne bomo druga švica. pa čeprav eni plačujejo kredit v švicarskih frankih

A je res to pisalo v časopisih in povsod?
smile-1.gif
Ker menda je Gaspari rekel, da naj ne vzamejo posojila v tuji valuti...
Pa tisti, ki vzame kredit za res dolgo obdobje, se bo ja tudi vsaj malo poglobil v to ali ne? Navsezadnje gre za recimo 1/3 oz. 1/4 njegovega življenja tukaj...če si pa ne more vzeti par dni časa, da pogleda, prebere in malo preuči stvari, potem tudi ne vem...
Jaz sem se tudi zafrknil z enim vlaganjem in kaj naj sedaj rečem državi naj mi vrne, kar sem izgubil? A mi bodo vrnili?
smile-1.gif

Pač so gemblali in izgubili, tako kot sem izgubil jaz, pa kaj hočem sedaj
smile-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Citat:
takoj ko vzameš KREDIT si preko svojih zmožnosti! in 100% "varovanja" ni. razen seveda, da imaš privarčevanega toliko denarja kot je kredit... ampak če imaš toliko privarčevanega potem kredita na rebiš...

zelo zelooo hitro namreč se ti v življenju kaj "zasuka" (no alter znalcem nikoli. oni so itak uber...) in si naenrkat brez fičnka + hud kredit... ampak tako je življenje

ne rečem, da bi chf morali poplačati ostali. vendar naj banka preračuna koliko je bilo kredita DEJANSKO poplačanega (v eur) pa naj konvertirajo kredit v EUR (seveda ne po najboljši obrestni... da smo na jasnem). ampak ne po sistemu. vzameš 78k, vrneš 50k ostane 74k...

Kakšen jok in stok bo šele takrat, ko bodo ljudje čez leta ugotovili, da za penzijo niso privarčevali nič. Kako le!, bodo rekli tisti z minimalcem, in tukaj si res zatiskamo oči. Ampak sedaj problema ni, zato bomo reševali takrat, ko bo prepozno.
in kako si naj tisti z minimalcem privarčujejo več, ko jim delodajalec pač tolko odvaja??? Oziroma, jim daje takšne plače, da odvojen delež pri penziji ne bo zadostoval kruh in mleko??

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Reči hočem samo to, da se delamo, da problema ni.

Kdo česa ne more, je irelavantno, žal pa še kako pomembno.

tarzan333

Pripravnik
27. maj 2014
102
0
16
http://www.poslovni.hr/trzista/u-cetvrtak-moguc-novi-udar-svicarskog-franka-287824

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u četvrtak moglo doæi do značajnijeg pomaka tečaja eura u odnosu na ostale najtrgovanije valute bez obzira na odluku. Ukoliko ECB pokrene program, euro bi mogao dodatno oslabiti u odnosu na ostale najtrgovanije valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar i švicarski franak, a ako do pokretanja programa ne dođe, euro bi mogao privremeno ojačati.
Odmah pri objavi vijesti tečaj EUR/USD mogao porasti ili pasti 2-3%, a smjer æe ovisiti o odluci. Tečaj EUR/CHF mogao bi reagirati još i više, buduæi da se još nije stabilizirao nakon prošlotjednog događaja te se i dalje mijenja iz sekunde u sekundu.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Citat:
takoj ko vzameš KREDIT si preko svojih zmožnosti! in 100% "varovanja" ni. razen seveda, da imaš privarčevanega toliko denarja kot je kredit... ampak če imaš toliko privarčevanega potem kredita na rebiš...

zelo zelooo hitro namreč se ti v življenju kaj "zasuka" (no alter znalcem nikoli. oni so itak uber...) in si naenrkat brez fičnka + hud kredit... ampak tako je življenje

ne rečem, da bi chf morali poplačati ostali. vendar naj banka preračuna koliko je bilo kredita DEJANSKO poplačanega (v eur) pa naj konvertirajo kredit v EUR (seveda ne po najboljši obrestni... da smo na jasnem). ampak ne po sistemu. vzameš 78k, vrneš 50k ostane 74k...

Kakšen jok in stok bo šele takrat, ko bodo ljudje čez leta ugotovili, da za penzijo niso privarčevali nič. Kako le!, bodo rekli tisti z minimalcem, in tukaj si res zatiskamo oči. Ampak sedaj problema ni, zato bomo reševali takrat, ko bo prepozno.

Res je in nekateri še kar mislijo, da bo tudi takrat država za njih poskrbela. Pa se krepko motijo. Kdor sedaj ne začne skrbeti za svoje stare dni, zna končati pod mostom v kartonasti škatli.
uf-1.gif

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.073
110
63
Obstaja razlika me dolgorocnimi obvezami in kratkorocnim izdatkom.

Ce jaz kupim dolocen frutek, in ga moj otrok noce jesti, ali mi je drzava dolzna povrniti moj strosek ker nisem v naprej vedel, da bo moj otrok izbircen?

Mogoce pa je preveriti, ce je pri najemanju kreditov prislo do zavajanja. Torej ali so ljudje bili zavedeni, in niso mogli vedeti da se lahko valuta tuje drzave spremeni.

To je pa tezko dokazati. Skoraj vsak Slovenec je v devetdesetih letih sel vsaj nekajkrat cez mejo v Italijo ali Avstrijo in videl, da se medsebojne vrednosti valut spreminjajo... torej ne more biti presenecen nad nihanjem tuje valute....

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:

To ne, ampak vsekakor pa po pravilih, ki so takrat veljala za kredit v euribo in to za celo obdobje odplačila. In marsikdo bi ugotovil da niti ni zgubil toliko, samo profitiral ne bo tako, kot je najprej mislil.

Gospoda seveda misli da se bo samo zamenjalo v eur po tečaju, ki je veljal takrat, ostali pogoji (obrestna mera) pa bodo ostali isti (torej smešno nizki).

En EUR je bil leta 2007 1.6 CHF danes pa samo še 1. . Torej se je v času do zdaj povečala glavnica kredita v EUR konkretno za 60%. Tud približno nisi mogel tega notri prinest z manjšimi obrestmi (LIBOR vs EURIBOR).
Če preračunaš v obresti samo spremembo glavnice že izgleda kot oderuštvo, kaj šele z dodanimi obrestmi.

Kot drugo pa, banke so te kredite vrnile takoj oz. še v istem letu, pa četudi niso vrnile, so imeli zavarovano izgubo valutnega tveganja. Vse kar je razlike je njim čisti dobiček.

Vprašaj jih, če ti dajo zdaj ko je CHF visoko kredit v CHF. Saj njim bi moralo bit vseeno, če so samo posredniki do SNB.

krko

Guru
5. sep 2010
2.769
1.460
113
Tole je nekdo prilimal v eni izmed tisočih debat na forumih te dni.

Člen iz pogojev pogodbe Austria Bank (zdaj UniCredit) iz leta 2006

dolocilo.png

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik krko pravi:
Tole je nekdo prilimal v eni izmed tisočih debat na forumih te dni.

Člen iz pogojev pogodbe Austria Bank (zdaj UniCredit) iz leta 2006

dolocilo.png

In lahko naredimo povzetek, da ta naš narod ne zna prevzemati odgovornosti za lastna dejanja. Kar se kaže tudi na drugih področjih kot sta ekonomija, politika, moralnost ... kadarkoli se zgodi nekaj kar jim ni všeč bodo javkali, kot da se jim je zgodila največja krivica. Pa se ni niti malo.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
KSZ.....

Prov je k***** zabitim. So nepremičninski balon pumpal, zdej naj pa požerejo.

Jst sem šel na novo prebeljeno klet gledat za superugodnih 100k€ leta 2008, sem se obrnu in pozabu na "stanovanje" v Ljubljani za nekaj časa.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik yahel pravi:

In lahko naredimo povzetek, da ta naš narod ne zna prevzemati odgovornosti za lastna dejanja. Kar se kaže tudi na drugih področjih kot sta ekonomija, politika, moralnost ... kadarkoli se zgodi nekaj kar jim ni všeč bodo javkali, kot da se jim je zgodila največja krivica. Pa se ni niti malo.

Sej jo prevzemajo ker, že zdaj vrsto let plačujejo ogromen bonus v dobiček lokalni banki za ta kredit.
Krivica je pa tu analogna tistemu, ki mu je vihar odnesel bajto. Kaj budala je pa na izpostavljeni legi šel zidat a ne.
Skratka nepredvidljiva katastrofa, v tem primeru celo umetno ustvarjena.

Vrsta argumentov je kontra, že to, da če je banka res trenutno zadolžena v CHF za kredit dan v preteklosti, potem se njim dejansko glavnica odšteva ker je medbančni CHF LIBOR negativen. In tega ne upoštevajo tudi pod razno.

Ampak ja, ti o tem sploh ne razmišljaš, glavno da sosedu krava crkne.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
"Kuj me življenje, kuj! Če sem kremen, se zaiskrim, če jeklo, bom pel, če steklo, naj se zdrobim!"

Oton Župančič, pesnik.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
631
56
28
Kaj pa, če bi se obroki kredita v frankih znižali za 90%...bi tudi država posredovala, da morajo višje obroke odplačevat? Ne ne, takrat bi pa švicarji bili tiho kot ritke...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Kaj pa, če bi se obroki kredita v frankih znižali za 90%...bi tudi država posredovala, da morajo višje obroke odplačevat? Ne ne, takrat bi pa švicarji bili tiho kot ritke...

ne-ne-1.gif

Takrat bi se hvalili, kak superduper posel s(m)o naredili.
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
če bi se znižali za 30% bi že banke posegle vmesin poskrbele, da vrnejo tolko kolko "treba"...

ja ja naj sosedu krava crkne. pa še moja da sosed nau k men po mlek hodu a ne?

jtfc in a misliš, da če nebi bilo "balona" da bi ti kaj bolje lahko kupil? nebi. ker se nebi gradilo. folk nebi prodajal... pač veriga...

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
alkoholik pustimo zdej to sosedovo kravo pri miru.

Povej mi samo to ali si res mnenja, da mora za špekulacije posameznikov plačevati država in posledično mi ostali? Potem pa še argumentiraj zakaj?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
ne, država ne. "plačati"oziroma to urediti morajo banke. brez pomoči države.

država kot taka naj kvečjemu pritisne na banke, da bodo to uredile tako, da bo POŠTENO (naj nekaj tudi najemniki kreditov v CHF pogoldnejo) do kreditojemalcev.....

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
631
56
28
Ampak ZAKAJ? Bi morali posredovati, če bi se 50% znižal kredit oziroma obrok?

Nazadnje urejeno: