Bomo plačevali za 'špekulante' pri stan. kreditih?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Na pred nekaj minutami končani novinarski konferenci je Mramor med drugim povedal tudi to, da so bili (po priporočilu NBS bi morali biti) kreditojemalci iz strani banke opozorjeni na valutno tveganje...
In da država s temi krediti nima nič, gre za pogodbeni odnos med banko in kreditojemalcem, ker pa smo v evrskem območju tudi ne moremo ukrepati tako, kakor Hrvati...

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Mene bolj moti zavajanje, ki se dogaja po TV.

Namreč. vsi govorijo, da so vzeli "75k kredita v €", sedaj ga morajo pa vrnit "90k€".
Ampak noben pa ne pove, da se jim v švicarjih glavnica vseeno zamnjšuje, samo pač tečaj je manj ugoden danes kot ko so vzeli kredit... Dejansko bi morali vse podatke podajati v frankih, saj je to njihova valuta kredita.

Oz. ali imam napačno predstavo?

Predvsem pa se ljudje na zavedajo koliko je obresti pri tako dolgih kreditih. Če si vzel 100.000 na 30 let (po eurobor), si po desetih letih plačevanja še vedno dolžan več kot 100.000eur.

"švicarji" so imeli pač manjše obresti (in s tem na začetku navidezno manjše preplačilo) a jim je zato sčasoma glavnica zlezla gor (oziroma realna plača dol).

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Folk ni mogu dobit krede....pa si sli na svicarje? Ma nemoj, dons je tud marsikdo ne dobi, pa gre loh kam? Na fuzine do capla, k ti pobere x2 al pa se vec ce mu ne vrnes. Tile pa jokajo, ker so sami sli v to, ker so nekej hotl met. Marsikdo bi gradil, pa ne more.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik guardy pravi:

Torej, kaj je potem razlika glede na moj kredit v €? Tudi meni se na začetku glavnica zelo počasi zmanjšuje in večinoma plačujem obresti...

Ni razlike,glavnica se pri vseh kreditih enako zmanjšuje (linearno se povečuje delež iz mesečnega obroka,ki gre za zmanjševanje glavnice. Proti koncu odplačevanja pri istem obroku odplačuješ v glavnem glavnico in zelo malo obresti - preprosto ker so obresti na tisto glavnico tako majhne).
Razlika glede na tvoj kredit v EUR je v tem,da se je CHF dvignil proti EUR. To potem vse potegne za sabo: višja glavnica v EUR + višji obroki v EUR.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Preveč smo pametni in pozabljamo da je od leta 2006-2008 bil kredit v CHF naravna izbira, ne samo zaradi nižje obr mere in posledično višjega zneska in nižje anuitete, ....propagirale so ga banke, prijatelji, sodelavci, sorodniki so ga jemali, edino kaka stara mama in stric iz Goričkega ki "nimata pojma" sta vzela v EUR kredit in plačevala več, kot mi. Kako smo se jima smejali za hrbtom
smile-1.gif
Takrat je bilo 80 % vseh kreditov v CHF, stanovanjskih pa 90%. To je tko kot eden ki je rekel: varčujte v CHF,...seveda ene 3% ljudi to dela in so profitiral ampak nismo zato ostali 97% nič bolj neumni ker tega ne delamo,.... PO BITKI JE LAHKO BITI GENERAL ! (ps: nimam kredita v CHF ampak v EUR ampak me vseeno stisne ko pomislim da nekdo od leta 2008 plačuje 300 eur/mesec pa je še vedno na istem z glavnico kot je bil takrat GULPPP,..medtem pa sem jaz že pol odplačal.... )

Nazadnje urejeno:

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Glede na situacijo vezano na CHF lahko povem le, kakršnakoli debata o možnostih reševanja kreditojemalcev CHF s strani države je brezpredmetna. Je sploh ne bi smelo biti. To je odnos med banko in kreditojemalcem.
Banka ni dolžna reševati CHF kreditojemalcev, lahko pa to stori, če se za to interno odločijo. Še enkrat, ni pa dolžna.
Tudi ni dolžna pojasnjevati kakšna so tveganja pri najemu kreditov v drugi valuti. Ona ponudi opcije, kreditojemalec pa se SAM odloči in izbere svojo opcijo kredita glede na svoja pričakovanja, tveganja.

V primeru, da bo vmes posegla država (upam, da ne) ali da banke naredijo konverzijo kreditov v EUR in glavnice ostanejo iste kot prej v CHF pa to pomeni, da so posredno oškodovani vsi tisti kreditojemalci, ki so kredite vzeli v EUR. Ti so vsa ta leta plačevali več. V tem primeru, gredo lahko vsi ti takoj na sodišče po pravico, ker pa je pričakovati, da je v SLO ne bodo deležni, se naj pripravijo kar na vložitev tožbe na EU sodišču.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Na konc bojo itak banke zmagale, kar je itk point....nategnt folk. Sej so itk v klincu, pa jim zdej to prov pride. A bo dnar iz drzavne blagajne, al pa od kreditojemalcev jim je pa cist vseen.

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
KSZ

Kje je logika vzeti kredit v pregovorno močni in stabilni valuti, kakršen je CHF?
Zgodovina nas uči, da je bilo najlepše odplačevati kredite v Jugo dinarjih.
V močni valuti je smiselno varčevati - ne pa jemati kredita.

Tako so pa ljudi premamile sladke besede bančnikov in nižji zneski obrokov v tistih letih.
Veliko ljudi je skreganih z logiko.
Finančno nepismenih pa tudi ne manjka.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Jokajo, da niso bili opozorjeni, bullshit. Ampak prov velja.....Ni samo lisica zvita, ampak tudi kokos neumna. TKo da.....

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Glede na situacijo vezano na CHF lahko povem le, kakršnakoli debata o možnostih reševanja kreditojemalcev CHF s strani države je brezpredmetna. Je sploh ne bi smelo biti. To je odnos med banko in kreditojemalcem.
Banka ni dolžna reševati CHF kreditojemalcev, lahko pa to stori, če se za to interno odločijo. Še enkrat, ni pa dolžna.
Tudi ni dolžna pojasnjevati kakšna so tveganja pri najemu kreditov v drugi valuti. Ona ponudi opcije, kreditojemalec pa se SAM odloči in izbere svojo opcijo kredita glede na svoja pričakovanja, tveganja.

V primeru, da bo vmes posegla država (upam, da ne) ali da banke naredijo konverzijo kreditov v EUR in glavnice ostanejo iste kot prej v CHF pa to pomeni, da so posredno oškodovani vsi tisti kreditojemalci, ki so kredite vzeli v EUR. Ti so vsa ta leta plačevali več. V tem primeru, gredo lahko vsi ti takoj na sodišče po pravico, ker pa je pričakovati, da je v SLO ne bodo deležni, se naj pripravijo kar na vložitev tožbe na EU sodišču.

a to pa da smo probanko reševali vsi in da so jamčli za vse vloge tudi nad 100.000 pa ni totalno brezveze? eni so priviligirani drugi ne...

nacek

Guru
13. okt 2012
2.960
606
113
zanimivo mnenje iz Pod mojo streho

Kar se finančnih in valutnih tveganj tiče, se sam držim enega osnovnega pravila. Nikoli ne kupim ničesar, za kar že ob nakupu NE bi vedel točno koliko me bo stalo.
Do sedaj se je to pokazalo za ........ "zdravo".

Po drugi strani - je včeraj izgledalo na TV, kot da so banke vsiljevale kredite. :shock:

Je pa Arhar povedal zanimivo "resnico", namreč da smo ves čas imeli ta "valutna tveganja". Kolikor se spomnim smo kar uspešno "tavšali" Dinarje v Orle, pa kasneje Tolarje v Orle - da smo nekako ohranjali vrednost mesečnih zaslužkov.

Je pa seveda res, da današnji 30 letniki tega niso počeli, mi starši pa očitno nismo svojih izkušenj iz financ in ekonomije prenesli na potomce.

Ergo - krivi smo! :
evil.gif

http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=58917&start=285

pa še eno razmišljanje
smile-1.gif

Torej ker je CHF vzdignil kar nekaj prahu sem tudi jaz zacel razmisljat kaj bo z nami kateri imamo kredit v eur. Glede na to da je euribor trenutno najnizji me zanima kako dolgo bo se padalo oz se lahko zgodi da se bo zacelo dvigati? Imam se 13 let kredita obrok je zaenkrat se pod zmoznostjo placevanja oz je se nekaj rezerve za primer dviganja. Se bi splacalo ze zdaj zamenjat za fiksno obrestno mero? Bi bila to norost? Verjetno nas je kar nekaj taksnih kateri tehtajo vse mozne varjante... ce bodo banke ali drzava poskrbeli za švicarje je prav da zasciti tudi nas ??!
http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=60351

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Dygscxpixm pravi:

Kje je logika vzeti kredit v pregovorno močni in stabilni valuti, kakršen je CHF?

Ni nobene logike,kredit se vedno splača v tisti valuti,za katero se predvideva,da bo padla (zanima me,koliko ljudi je vzelo kredit,vezan na tečaj ruskega rublja?
cool-1.gif
)
V praksi pa je zadeva taka: če bančni svetovalec vpraša povprečno finančno izobraženega kreditojemalca,v kateri valuti bi raje vzel kredit,v močni in zanesljivi (CHF) ali šibki in nezanesljivi (Rubelj),grem stavit,da bi se 90% odločilo za CHF. "Močna in zenesljiva valuta" se pač lepše in varnejše sliši
evil.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Sodelavka je imela kredit v švicarjih in ko je 2011 prišlo do rukarja, je takoj letela na banko in ga konvertirala v evre. Kot so včeraj izjavili bančniki, je to takrat storilo le malo ljudi. Drugi so verjetno še naprej špekulirali, da se bo stanje popravilo. To me malo spominja na vzajemne sklade ali borzo, ko kazalci vztrajno kažejo navzdol, ljudje pa še vedno ne prodajo.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
V bistvu se sedaj splača Eur kredit konvertirat v Chf.
smile-1.gif

Ok, resno, meni se sedaj ni jasno ali so Chf krediti s strani bank poplačani. Npr. NLB je poplačala švicarski (narodni?) banki? In sedaj služijo z valutnim tveganjem svojih strank ali morajo tudi banke plačevat 'višje' zneske naprej.

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Kot je včeraj izjavil Arhar, so banke zavarovane pred valutnimi tveganji in zato na račun tega ne morejo služiti.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Ponavadi si zavarovan proti izgubi, ne proti dobičku? tega ne razumem, če so banke kredite v CHF takoj poplačale naprej, komu gre sedaj razlika?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Nekdo na racun tega zagotovo zasluzi. Kdo? Kako so banke zavarovane? Tako da so ze poplačale ali kaksen drugi način?

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Pa o čem to vi vsi skupaj govorite? Kakšno poplačilo CHF s strani bank?
Komu so banke karkoli poplačale?
Banke dajejo kredite fizičnim osebam predvsem iz depozitov in denarja,ki ga dobijo od že obstoječih kreditov vsak mesec,torej iz trenutno prostih denarnih sredstev! Ne razumem,zakaj se je razširilo prepričanje,da bi se morala banka zakreditirati,da lahko nekomu da kredit?