Bomo plačevali za 'špekulante' pri stan. kreditih?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Banka vzame kredit eli in ga plasira med kreditojemalce, v tem primeru so ga vzeli pri švicarski banki.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
en pameten se je končno našel

Citat:
Najprej naj povem, da sočustvujem z vami, ker vem, da ni fajn če se to zgodi. Sem že povedal, v enem starejšem postu, da smo imeli podoben primer v družini, le da je tam šlo še za razmerje tolar:šiling. Samo ljudje božji, vsi omenjate zavajanje. Kolko berem, jaz več časa porabim za izbiro in financiranje telefona, kot ste ga vi za kredit stanovanja. V času ko imamo internet se je lahko vsak pozanimal pred podpisom kaj se lahko zgodi. Večina vas je podpisovala po letu 2000 in takrat mislim, da je imel vsak dostop do interneta. Kot je bila za nas šola šiling:tolar tako je tudi za vas ta nesrečni frank. Pa še eno vprašanje bi imel. Kaj ste pričakovali od države? Primerjava med nami in Hrvati ter Madžari ni primerna, ker oni nimajo Eura in imajo zato lažjo pot do pomoči in zamrznitve tečaja. Nočem da vzamete ta post, kot neko norčevanje, ker kot sem omenil sem bil z mojimi starši na istem, pa nam tudi ni nihče pomagal. Kar smo si sami skuhali to smo tudi pojedli.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.120
16.337
113
467716-post_slo.gif

Sploh primerjava s telefonom se mi dopade
smile-1.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Banka vzame kredit eli in ga plasira med kreditojemalce, v tem primeru so ga vzeli pri švicarski banki.

Tudi če je že kakšna banka res jemala kredit (in še to samo za plasiranje visokih zneskov večjim kreditojemalcem,kot je bil včeraj omenjeni kredit Unicredita v Slovenske železnice),ga sigurno ni jemala pri švicarski banki.
Ne verjemi vsem pravljicam,ki jih preko govoric v medije servirajo banke,ampak zaupaj zdravi pameti...

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Sploh ni bistveno kje je denar banka dobila, ampak to da je takrat za CHF kredit nekomu izplačala 100k EUR kredita, ki bi ga moral vrniti recimo 150k EUR. Zaradi trenutne situacije bo banki vrnil 200k EUR. Je do tukaj kaj narobe? CHF v celi zgodbi nikjer niso obstajali, "razen" v pogodbi. Torej kdo bo na račun valutnih tveganj zaslužil 50k EUR?

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Torej v drugo stran, da bi oni naredili minus, ne morejo, ker so zavarovani, svojim komitentom pa te možnosti ne ponujajo. Pa še svetovali so jim take kredite. Pa še v plusu bojo. Če to vse drži, ne vidim nobenih zadržkov, da se banke ne prisili v to, da nekako ukrepajo.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.120
16.337
113
Kaj meniš - kdo bo dejanski plačnik razlike, če se "banke prisili v to, da nekako ukrepajo"? Banka oz. banke same?

In zavarovanje za take primere banke ponujajo svojim komitentom a žal ne fizičnim osebam. Dodaten razlog za tehtnejši premislek o takšnem kreditiranju torej - zakaj banke ne nudijo tega svojim komitentom - fizičnim osebam? Običajno se takšne stvari ne izvaja zaradi povečanega rizika. In če se banki zdi to povečan riziko in mi ne nudi zavarovanja za tak primer potem najverjetneje to ni ravno najugodnejša in hkrati najvarnejša opcija temveč zgolj najugodnejša (ta oz. pretekli moment). Zastonj kosilo pač ne obstaja in nekateri so to videlo kot točno to (zastonj denar, ki ga nebi videli v primeru kredita v €€€).

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Torej v drugo stran, da bi oni naredili minus, ne morejo, ker so zavarovani, svojim komitentom pa te možnosti ne ponujajo. Pa še svetovali so jim take kredite. Pa še v plusu bojo. Če to vse drži, ne vidim nobenih zadržkov, da se banke ne prisili v to, da nekako ukrepajo.

Nisem vedel, da so banke v resnici dobrodelna društva, neprofitne organizacije, Slovenska Karitas. Če je tako bom vzel kredit in ga ne bom odplačeval takoj ko bo Euribor zrastel.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
ksz...

vidim, da novinarji pridno berejo alter, so že začeli uporabljati izraz 'švicarji'
evil.gif

klik

Izraz "švicarji" smo uporabljali že na suxu. Si bil preveč zaposlen z Alfo ali z Mirelo, da nisi opazil?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Priznam, nisem opazil, da bi za osebe, ki so najemale kredite vezane na frank, imenovali že tedaj 'švicarji'...z mirelo sva bila pa zadnjič 'na lepšem', samo sedaj ima bmw-ja
tongue-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Katerga?
grims-1.gif

Še nečesa sem se spomnil-takrat so ti pri dohodnini upoštevali reševanje prvega stanovanjskega problema. Ravno za en obrok kredita si dobil nazaj. Ampak so kmalu ukinili.
10.gif

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Verjetno so bili vsi s krediti v CHF danes pri maši in upali da ne dobijo tisti levi ekstremisti večine v Grčiji. Zna evro fajn past.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
(Banka, op. j.) Tudi ni dolžna pojasnjevati kakšna so tveganja pri najemu kreditov v drugi valuti. Ona ponudi opcije, kreditojemalec pa se SAM odloči in izbere svojo opcijo kredita glede na svoja pričakovanja, tveganja.
Samo za razjasnitev, banka seveda je dolžna pojasniti (tudi) valutna tveganja. V razmerju banka:kreditojemalec je jasno, kdo je finančni strokovnjak in nikakor ne zdrži domneva, da mora kreditojemalec v 0 poznati vse pasti.

To rekši, kolikor je meni znano, banke so informirale o valutnih tveganjih ("tečaj se lahko spremeni in potem obrok naraste", "izračun je narejen po trenutnem tečaju in je informativne narave", ...).

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.171
1.157
113
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
...
To rekši, kolikor je meni znano, banke so informirale o valutnih tveganjih ("tečaj se lahko spremeni in potem obrok naraste", "izračun je narejen po trenutnem tečaju in je informativne narave", ...).
Če ti pa potem takoj v drugem stavku reče "...ampak frank je zelo trdna valuta, tu ne bo sprememb...."
je pa spet eno hudo zavajanje.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ja dons je pa res pametn vsakmu verjet? Prvo pravilo danes..Trust noone, but yourself. Pa te nben nau nategnu.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.171
1.157
113
No ja, po bitki je lahko biti general.

In ti, kot najpametnejši, bi pa leta 2006 naredil kaj?
Verjetno se bi okoli informiral?
Vprašal tistega na banki, kaj misli (itak ti je že rekel, da je vse OK).
Povprašal pri sosedih (itak da je OK, saj tudi oni vzeli).
Pobrskal, kaj o švicarjih pravijo mediji (itak da vsi pravijo, kako je LIBOR nizek in krediti fajn)
Prižgeš TV in minister za finance pravi, da je tak kredit OK.
Na dopustu na hrvaškem v cajtengih bereš, da so vsi njihovi politiki vzeli kredite v švicarjih.
In ker se zelo spoznaš na te zadeve, poiščeš še tečajnice za 20 let nazaj in je CHF res stabilen.

In kaj bi naredil?
Točno to, kar je naredilo 20000 kreditojemalcev.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.741
6.636
113
če se ti pri vsaki stvari ne prižgejo vsi alarmi in ne sprocesiraš najbolj črnih scenarijev, potem si naivčina in prav je, da to udobje plačaš

naiven bit in kimat je vedno lažje kot razmislit in se informirat