bedaki na cesti

Corvette

Majstr
6. nov 2008
420
281
63
Ni nujno, da semafor zmeraj prižge rdeče v obe smeri hkrati (primer so določeni semaforji LJ Brdo - Tehnološki park). V tem primeru pa je seveda razvidno zaradi rumene puščice, kot je že bilo omenjeno.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
KSZ... Če imaš ti rumeno puščico za izpraznitev križišča ima nasprotivozeče vozilo garant rdečo. In rdeča se prižge preje kot pa rumena puščica. V konkretnem križišču pa sta puščici iz obeh smeri in posledićno tudi rdeča. Puščica velja za tiste, ki so obtičali v križišču (2, 3je) ne pa za take paciente kot sta na posnetku.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Ce je rumena puscica, potem je obicajno (vsaj po mestih) tudi zelena puscica na levem semaforju. Seveda ce je podaljsan interval za zavijanje levo ( oziroma iz pravokotje smeri za desno)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ni nujno. V veliikih (in tudi dotičnem) križišču je rumena puščica zato, da sporoča da so vse smeri zaprte in da naj se sprazni križišče pred menjavo smeri prevoznosti.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
No ja no. Če smo pikolovski, je polna črta, razen za zavit levo, torej nimaš kaj gledat nazaj. Realnost je, da vedno za vsak manever preveriš če je varno, ne samo če imaš prednost. Podobna logika je pri železniških prehodih.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V tem "namšem" primeru ni bil nihče na nujni vožnji. V linkanem primeru pa zopet... če je čakal da bo zavil levo in za njim 2 vozili ki mu ovirata pogled nazaj... sireno pa tudi ne slišiš na 3 km.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.100
3.158
113
V tem "namšem" primeru ni bil nihče na nujni vožnji. V linkanem primeru pa zopet... če je čakal da bo zavil levo in za njim 2 vozili ki mu ovirata pogled nazaj... sireno pa tudi ne slišiš na 3 km.

Saj ni treba pretiravat, 150 m nazaj kolikor je bil stran jo pa moraš slišat če nisi gluh ali pa imam radio na 100dB.

Ker se na obeh strane

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa misliš da se je dolžan odpovedati zavijanju da gre lahko policaj mimo (ker se ne more drugače odmakniti kot da spelje naprej mimo križišča)?
Dejstvo je, da že ene 30 let in več vozilo na nujni vožnji nima absolutne prednosti na cesti... Torej mora tudi policaj paziti...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.100
3.158
113
Pa misliš da se je dolžan odpovedati zavijanju da gre lahko policaj mimo (ker se ne more drugače odmakniti kot da spelje naprej mimo križišča)?
Dejstvo je, da že ene 30 let in več vozilo na nujni vožnji nima absolutne prednosti na cesti... Torej mora tudi policaj paziti...

Seveda se ni dolžan in seveda mora policist paziti, ampak tale je verjetno zamujal na kosilo ker 2 sekundi kasneje bo juha mrzla in žena huda.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Ta bi komot pocakal še dve sekundi da bi policaj po levi tudi njega prehitel. Ampak ga ni videl/slišal.
Je že iz posnetka razvidno, da gre za butla. Bil je pomaknjen na skrajni desni rob cestišča in zavil, kot da ima za sabo še vsaj 30m dolgo prikolico. Tak ne more nič videti v vzvratnem ogledalu. Tudi policaji so zagotovo mislili, da jih je opazil in se je umaknil desno.

casio

Fizikalc
19. nov 2014
531
26
28
Moram dati iz sebe...

Jaz sebe nimam za dobrega voznika in tudi ne za slabega. Dnevno precej časa preživim po avtocestah v Sloveniji in večjih bedakov od avstrijcev in nemcev še nisem srečal. Oni enostavno ne vedno čemu služi prehitevalni pas, res ne. Vozni pas prazen popolnoma en kilometer naprej, na prehitevalnem pa kolona nemških naloženih vozil, ki se premika s povprečno hitrostjo do 100km/h. Zavijem na vozni pas in grem mimo z nespremenjeno hitrostjo 110km/h pa me gledajo kot, da prekršek delam jaz. Prikoličarji in avtodomarji se prehitevajo v klance in ponavadi na obeh pasovih vozijo z enako hitrostjo in delajo kolone.
Priznam, če ne gre drugače sem že tudi "varno" prehitel po desni. Pred mano vozilo z avstrijsko registracijo vozi s hitrostjo slabih 120km/h, ki je imelo pred sabo več kot kilometer praznega prostora in ravno tako na desni, ampak on se kilometre in kilometre ne premakne s prehitevalnega pasu. Sem ga prehitel po desni, kar nebi smel, ampak kaj morem.

Ponavadi ne poblendam, razen če ugotovim, da drugače ne gre. Danes se vozim po gorenjski avtocesti in pred mano naložena Opel Astra z nemško registracijo na praznem prehitevalnem pasu vozi s hitrostjo med 115-120km/h. Prehitiva vse tovornjake in vozni pas se sprazni in hitro dojamem, da se ne bo umaknila, ampak bo vozila z nespremenjeno hitrostjo še naprej. Prijazno enkrat poblendam in se po kakih 2 minutah končno umakne in ko jo prehitim vidim za volanom žensko z otroci kako mi kaže sredinski prst in nepremično gleda naprej. Budala res.

• Všeč mi je
Reactions: Dik in chili

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
casio: dnevno srečujem Avstrijce, Nemce na Podravski avtocesti, ko se od Gruškovja do Šentilja verjetno kar nonstop pelje po prehitevalnem. Občasno se umakne, če se mu kdo zadaj lepi na rit, hupa in blenda. Ampak, ko ga tak prehiti, se takoj spet spravi na prehitevalnega, kot da je po njem obvezna vožnja. Je pa tudi res, da glede na naloženost teh vozil sklepam, da je vsaj 90% teh neke balkanske krvi ...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.574
336
83
Kras
www.mtl.si
Moram dati iz sebe...

Jaz sebe nimam za dobrega voznika in tudi ne za slabega. Dnevno precej časa preživim po avtocestah v Sloveniji in večjih bedakov od avstrijcev in nemcev še nisem srečal. Oni enostavno ne vedno čemu služi prehitevalni pas, res ne. Vozni pas prazen popolnoma en kilometer naprej, na prehitevalnem pa kolona nemških naloženih vozil, ki se premika s povprečno hitrostjo do 100km/h. Zavijem na vozni pas in grem mimo z nespremenjeno hitrostjo 110km/h pa me gledajo kot, da prekršek delam jaz. Prikoličarji in avtodomarji se prehitevajo v klance in ponavadi na obeh pasovih vozijo z enako hitrostjo in delajo kolone.
Priznam, če ne gre drugače sem že tudi "varno" prehitel po desni. Pred mano vozilo z avstrijsko registracijo vozi s hitrostjo slabih 120km/h, ki je imelo pred sabo več kot kilometer praznega prostora in ravno tako na desni, ampak on se kilometre in kilometre ne premakne s prehitevalnega pasu. Sem ga prehitel po desni, kar nebi smel, ampak kaj morem.

Ponavadi ne poblendam, razen če ugotovim, da drugače ne gre. Danes se vozim po gorenjski avtocesti in pred mano naložena Opel Astra z nemško registracijo na praznem prehitevalnem pasu vozi s hitrostjo med 115-120km/h. Prehitiva vse tovornjake in vozni pas se sprazni in hitro dojamem, da se ne bo umaknila, ampak bo vozila z nespremenjeno hitrostjo še naprej. Prijazno enkrat poblendam in se po kakih 2 minutah končno umakne in ko jo prehitim vidim za volanom žensko z otroci kako mi kaže sredinski prst in nepremično gleda naprej. Budala res.
Če smem, bi te popravil: ''Nemcev'' in ''Avstrijcev'' ;)
Sicer tudi pravi Nemci in Avstrijci niso ravno perle, ampak takih zadev običajno vsaj Nemci ne delajo.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Oja vedno več hochdeutchsprachige Nemcev tako vozi. V zadnjih recimo 20 letih se je situacija grozno poslabšala. Včasih je bilo normalno, da je prehitevalni pas "rezerviran" za porše in ostale zelo hitro vozeče, drugi pa samo v "izrednem primeru prehitevanja" - sedaj je zaradi nenormalnega števila kamijonov na voznem pasu slika tudi drugje taka kot jo opisujete - pač navada. :(

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Jaz imam popolnoma nasprotne izkušnje. Da pravi Nemci brez sramu s porshejem tudi na šest pasovnici zavijejo na skrajno desni pas, če je prometa malo. To, kar se se fijaka z njihovimi tablicami po naših cestah z vozili nižjega srednjega razreda ali še manj in nekaj let starimi vozili, praviloma niso Nemci.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Sredi dneva se po NEMŠKIH avtocestah ne vozijo gastarbajterji - ti so takrat za tekočim trakom ali na baušteli. ;)