bedaki na cesti

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.682
113
zdrava pamet starejših je mogoče v max 10% voznikov. Recimo deda moj je vozo samo še v soncu, ker je vedel da samo takrat še dovolj dobro vidi. Soseda je rekla, da jo ceneje pride taxi kot lastn avto pa še vozit nerabi. pa sta bla oba še relativno ok voznika.
Po drugi strani pa neka daljna sorodnica nardi totalko 1x letno in to tak, da razsuje od garaže v razdalji 1km par korit in prometnih znakov predn pogrunta, da je nekaj narobe. Totalno nesposobna za vozit ampak ker ji še izpit velja ji noben nemore nič, če ji kdo od familije kaj reče se skrega. So že hteli, da bi ji policija vzela izpit pa so rekli žal nič nemoremo.

@naliM govoril sem o hitrosi okoli 120kmh na voznih in konkretno hitrejšem romuni na desnem (tolko da se je moj avto streso)
Drugače pa tudi v tvojem primeru je po zakonu prepovedano prehitevat po desnem pasu. Ker če si sam nisi kolona.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.856
879
113
MB
Citat:
Uporabnik Slayer pravi:
Ali mi lahko nekdo razloži oz. kakšno je vaše mnenje za pravilno vključitev iz neprednostne v prednostno cesto v spodnjih primerih?

Mene so v avtošoli namreč učili, da ko pripeljem v takih primerih iz neprednostne ceste, da ne smem kar naprej zapeljati, čeprav ostajam na svojem pasu in mora tisti, ki prihaja s prednostne zamenjati pas in se vključit na mojega, če želi desno. V praksi se sicer vedno prepričam predem zapeljem, da nima nekdo smerokaza za desno. Kadar sem pa v obratni situaciji, se pravi da prihajam po prednostni cesti, opažam, da vsi brezskrbno peljejo naprej, kljub temu, da pravočasno vklopim smerokaz za desno. Kakšno je vaše mnenje o takih situacijah?

P.S. Se opravičujem, če je kje že tekla deabata o tem, vendar je nism zasledil.

Pravilno voziš. Pri vključevanju ima prednost tisti, ki vozi na prednostni in z vključenim smerokazom zavija na stransko...namreč na prednostni se ne more/sme zaustavit in čakat, da lahko zavije....

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Citat:
Uporabnik naliM pravi:
KSZ:

Naj narišem, jih bo več razumelo:
ac.jpg

V takšni situaciji, ko vozim po desnem voznem pasu, brez nekega resnega razloga niti pod razno ne mislim zmanjševati svoje hitrosti na hitrost kolone na prehitevalnem pasu. To bi bilo nevarno, neumno in tudi po zakonu nepotrebno.
In ja, skrajno desni pas redno uporabljam, tudi, če je dolg le nekaj 100metrov, ne glede na to, v kakšnem avtu sem na cesti.
V primeru, da dejansko dohitim tovornjak ali kako drugo, res počasno vozilo, pa bom z (kot kaže, za presej udeležencev) nadnaravnimi, recimo alter
smile-1.gif
sposobnostmi uskladil upravljanje treh stopalk in volana ter varno izvedel manever prehitevanja, brez, da vznemirjam čredo na levi. Ta je tako ali drugače preokupirana z buljenjem v 5metrov oddaljen odbijač vozila pred seboj. Ker je tam in tako bolj varno...

Ma jest ne vem kje imaš takšne ceste,ali niso v angliji in na japonskem takšne
crazy1.gif

Pa razloži kaj imaš ti za delat na počasnem pasu,ali imaš šleper ali pa trabanta ??

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik naliM pravi:
V takšni situaciji, ko vozim po desnem voznem pasu, brez nekega resnega razloga niti pod razno ne mislim zmanjševati svoje hitrosti na hitrost kolone na prehitevalnem pasu. To bi bilo nevarno, neumno in tudi po zakonu nepotrebno.

Te ssicer razumem, čeprav sam tega nikoli ne počnem. Ampak nimaš prav: po zakonu tega ne smeš počet. Ja, zmanjšat moraš toliko, da ne prehitevaš po desni. Sodobni avti z aktivnimi tempomati znajo to na primer sami naredit.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
pač mora (mislim) vsako leto opraviti zdravniški pregled. Le-ta pa ni tak ajnfoh -

haha si pa pravljičar. Ded ki se mu na uho dereš pa neve, da se z njim pogovarjaš, trenutek kasneje pa reče da je še čisto ok da ga še nič starost ne jebe. Ded, ki rabi da pride iz avta v delavnico preko parkinga 10 minut in potem še 10 minut počitka, da k sebi pride. Folk ki avta ne prestavi višje od druge prestave. Valda vsi podalšan izpit BP. Se spomnim ko sem delal pregled za izpit je bil pred mano en stari ki se je še komaj premikal. Podaljpanje seveda. No malo sta se pogovorila z dohterjem kak nemore brez avta kaka ga noge jebejo in to pa je šel z podalšanim domov.

Se spomnim enega takega deda (zdaj že pokojnega), sva ob enem kosilu debatirala, malo počasi sicer, ampak je šlo. Pol je pa prijel palico (pravzaprav dve) in počasi odšepal do avta.
Sem pa kak mesec kasneje bral njegov test Audija R8 v Le Mansu (na stezi za 24 ur). 2 kroga, pa je bil pod 4 minutami s cestnim avtom. Pri 86 letih. Aja, rekord kroga na dirki (s prototipom) je bil tisto leto 3:35 ...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Se spomnim enega takega deda (zdaj že pokojnega), sva ob enem kosilu debatirala, malo počasi sicer, ampak je šlo. Pol je pa prijel palico (pravzaprav dve) in počasi odšepal do avta.
Sem pa kak mesec kasneje bral njegov test Audija R8 v Le Mansu (na stezi za 24 ur). 2 kroga, pa je bil pod 4 minutami s cestnim avtom. Pri 86 letih. Aja, rekord kroga na dirki (s prototipom) je bil tisto leto 3:35 ...
Izjeme seveda vedno so, ampak to so izjeme, ki potrjujejo pravilo. V real life-u žal običajno srečaš tiste, ki za seboj vlečejo kos korita za rože...
frown-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Audi R8. Saj sem napisal.
EDIT: ali je bil pa takrat še konceptni Le Mans Quattro, iz katerega je nastal serijski R8 ... Je že dolgo tega, ene 15 let ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Izjeme seveda vedno so, ampak to so izjeme, ki potrjujejo pravilo. V real life-u žal običajno srečaš tiste, ki za seboj vlečejo kos korita za rože...
frown-1.gif

Res je mi gre pa tako posploševanje na jetra. Voznike ocenjujem po tem, kaj počnejo za volanom, ne po tem, kako hodijo. In ja, večina 90-letnikov je za volanom katastrofa. Ampak še vedno to, kako gre peš po štacuni, ni pomembno.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.497
1.659
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Tudi zaradi takih bedakov kot si ti, se dogajajo hude prometne nesreče!
Pa kdo si ti, da si dovoliš tako nevarno in butasto vožnjo!?
Po moje eden od tistih, ki v primeru gužve tudi obračajo na avtocesti in se vozijo v napačno smer....
uf-1.gif

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik sgh pravi:
Ma jest ne vem kje imaš takšne ceste,ali niso v angliji in na japonskem takšne
crazy1.gif

Pa razloži kaj imaš ti za delat na počasnem pasu,ali imaš šleper ali pa trabanta ??
V Angliji je situacija podobna, le pasove malo zamenjaj. Na cesti me najdeš s celotnim spektrom: od kombi brunarice, preko na videz nenevarnega mamamobila, do (skoraj) dirkalnika.
smile-1.gif

@SJTV1 & luka51: vem, da tega ne smem početi če nisem našel še vsaj dveh podobnih pacientov, a se skrajno desno še vedno počutim bolj varno, kot v gneči na prehitevalnem.
@Car, kaj naj ti rečem, nick ti ne dela krivice, psihološki profil, ki si mi ga pripravil, pa gre na tiskalnik in v okvir, si zadel v nulo!
smile-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.682
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Res je mi gre pa tako posploševanje na jetra. Voznike ocenjujem po tem, kaj počnejo za volanom, ne po tem, kako hodijo. In ja, večina 90-letnikov je za volanom katastrofa. Ampak še vedno to, kako gre peš po štacuni, ni pomembno.

Ja ampak eno je ker ti hodiš tak ker ti noge ne špilajo ostalo še deluje. In če je človek peljal r8 je bil 100% v top formi. Recimo poglej si Leona Štuklja kaj je ded delal pri 100-ki. Telo in glava še vedno v top formi. Se ga spomnim ko je ded šetal po parku to je take šale, kape in rokavice pokal da ni res. Korak pa taki, da si ga že skoraj težko držal :D
Drugo je če tebi celo telo ne špila več. In ti je premik 20 metrov iz avta tak napor, da rabiš počitek. V tem primeru nimaš šanse da so še refleksi in zazanavanje okolice ok. Ni sploh to posploševanje ampak se vidi takoj kolko je ura. Kaj je pa še bolj žalostno. Da pri takem vidiš otroški sedež (ali dva) zadaj....

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Delo na cesti pri Ravbarkomandi. Dva pasova, 60 omejitev, model na levem pasu 40 kmh. pred njemu kilometre nobenega avta. Po parih kilometrih in nastali koloni za njemu mi zmigam nek se umakne. On nič. Do konca smo se vozili 40....

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Delo na cesti pri Ravbarkomandi. Dva pasova, 60 omejitev, model na levem pasu 40 kmh. pred njemu kilometre nobenega avta. Po parih kilometrih in nastali koloni za njemu mi zmigam nek se umakne. On nič. Do konca smo se vozili 40....
No, dejmo roko na srce, tole je čista izjema.
Namreč jaz se peljem na tempomatu 66km/h, pa sem običajno najpočasnejši. Mimo pa padajo s kar lepo hitrostjo...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Desni je bil poln s tovornjaki in osebnimi. In ni hotel mimo tovornjaka.

To da je izjema me pol kurca briga. Umakne nej se

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
113 pa naj mu colajo, dost je tega sranja po cestah....švabi in vsi nonstop po levem pasu, kje je Polciija?

ptil

Pripravnik
11. jun 2012
364
15
18
ksz

Nov pojav opažen znotraj LJ obvoznice: vozniki pri vklapljanju iz desne stranske ulice na desni pas gledajo samo v desno. Torej ne gledajo v smeri prihajajočega prometa, ampak v... ne vem kaj?? Videno 4krat v 2 dneh, vsakič je šlo za centimetre, da so se izognili trčenju. WTF? A so ljudje res tako zblojeni zdaj ko je konec počitnic?

(Me je že vnaprej strah 1. oktobra, ko pride nova pošiljka študentov, ki bodo zahvaljujoč naraščajočem standardu študentarije prvič z avtom v LJ.)

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
gledajo v desno na kolesarje, ki se vozijo po kolesarski v napačno smer?
ravno nekaj tednov nazaj sem videl, kako bi nek kolesar, ki se je vozil v napačno smer po kolesarski, skoraj poletel čez havbo voznika, ki je gledal levo in zavijal desno