bedaki na cesti

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Sem bom ponavljal:

Zato pa nikoli (z besedo: nikoli) ne ustaviš tik pred črto ozr. tik za zadnjim vozilom ampak vsaj 3-4 dolžine vozila prej, vse 4 žmigavce (tudi bimmerji) , daš v prvo in noge na kuplungo in gas, oke pa na peclje in v retrovizor, da lahko odreagiraš, ko prileti kak projektil od zadaj.

kar pa seveda ne zmajšuje odgovornosti voznika, ki je naletel.

Pa še nekaj glede EBA (emergency brake assist) - od 2015 vsi novi, žal se ga da izklopiti in žal tudi ni 100% nezmotljiv. Vem za nekaj primerov, kjer je bila kolona in predzadnje ozr. predpredzadnje vozilo tovorno, nato pa še osebno ali dva - in očitno imajo nekateri EBA težavo določiti kje je "konec stoječe" kolone.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.928
113
Čakte, čakte... Emergency braking se nanaša na to, da avto zazna šoferjev sunkovit input zavore in posledično poveča pritisk v zavornem sistemu in jih tako pripravi na maksimalno možno bremzanje.

To nima nobene veze s kamerami, radarji oz. takim ali drugačnim zaznavanjem stoječe kolone. Če kak avto to ima so to drugi asistenčni sistemi, ki pa niso povezani z EU regulativo iz 2015.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Enkrat sem bil sopotnik, ko je voznik prehitel tovornjak z le nekoliko večjo hitrostjo kot jo je imel tovornjak in se precej hitro vrinil pred njega. Tovornjak je kar "obstal", seveda smo bili deležni tudi hupanja in lučk. Sklepam, da je butast manever avta sprožil nek asistenčni sistem na tovornjaku, ki je sam zaviral, zaradi prekratke varnostne razdalje. Ali pa je sistem avto celo zaznal za stoječo oviro, čeprav je ves čas vozil hitreje od tovornjaka. Močno dvomim, da je voznik zaviral, ker smo bili hitrejši od njega.
Zaenkrat asistenčni sistemi ne dajejo vtisa, da so nezmotljivi in da bodo rešili vse situacije kot so nekateri prepričani. Tu in tam bodo še kako dodatno nevarno situacijo povzročili.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
Čakte, čakte... Emergency braking se nanaša na to, da avto zazna šoferjev sunkovit input zavore in posledično poveča pritisk v zavornem sistemu in jih tako pripravi na maksimalno možno bremzanje.

To nima nobene veze s kamerami, radarji oz. takim ali drugačnim zaznavanjem stoječe kolone. Če kak avto to ima so to drugi asistenčni sistemi, ki pa niso povezani z EU regulativo iz 2015.
takšni so bili prvi sistemi, zdaj so že samodejni.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.531
113
Če kamionar gleda televizijo al pa tapka po telefonu ne pomagajo nikakršne table. V tem primeru je bilo zagotovo nekaj takega. Mene osebno je vedno groza, ko sem zadnji v koloni, po možnosti pa pred mano kamion. Vedno imam nekaj lufta in načrt za pobeg, če bi se našla kaka kamikaza v zadnjem špeglu.

Glede zaprtja ceste. Bi rad videl tabrihtne, kako bi v eni uri odstranil na polno goreč kamion in uredil vozišče na katerem je gorelo.

Kakorkoli pa že, tist okol Jarš pacajo že vsaj 10x preveč časa, pa nikomu ništa. To pa vseen ne spremeni dejstva, da je kamionar kriv za smrt treh brez pardona.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.542
1.721
113
Jaz tudi ne vem, če je pametno, da stojiš kot zadnji v koloni na voznem pasu. Še posebej, če je pred tabo prikolica kamiona. Če že ne gre na prehitevalnega, enako kot Kalbo pustim nekaj prostora spredaj in v prvi čakam, če se bo za mano ustavil ali bom moral odviti na odstavnega. Seveda lahko v zadnjem trenutku tudi kamikaza odvije na odstavnega in je potem pizdarija.

btw. Kaj so res voznika kamiona, tujca, spustili na prostost?

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Jaz tudi ne vem, če je pametno, da stojiš kot zadnji v koloni na voznem pasu. Še posebej, če je pred tabo prikolica kamiona. Če že ne gre na prehitevalnega, enako kot Kalbo pustim nekaj prostora spredaj in v prvi čakam, če se bo za mano ustavil ali bom moral odviti na odstavnega. Seveda lahko v zadnjem trenutku tudi kamikaza odvije na odstavnega in je potem pizdarija.

btw. Kaj so res voznika kamiona, tujca, spustili na prostost?
So. Saj bo sojenje. Kaj bo iz sojenja je drugo vprašanje najbrž pa ni potrebe da čaka v arestu.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.542
1.721
113
Odvisno, če je iz države katera nima izročitvenih sporazumov, ga lahko nikoli več ne vidimo. Pripor se lahko uredi zaradi suma pobega. Včasih zasežejo vsaj potni list.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.403
4.976
113

Tisti kar ti misliš je BAS in ne EBS

BAS - Sistem za pomoč pri zaviranju (Brake Assistent Sistem); z njim vozilo učinkoviteje zavira in skrajša zavorno pot v nevarnem položaju.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
eno je BAS eno pa je emergency braking...mercedes to fura s pre-safe, kjer pobira podatke iz G senzorjev radarjev in podobno... ko avto "vidi" da bo nalet, ojača tlak v zavorah, pripravi avto in potnike za trg in novejši tudi potem sami zabremzajo, če še to zmorejo.

V glavnem pišemo o dveh zadevah..za preprečitve trka, kjer črtamo voznika je samo drugi sistem AEB, ki je nekaj časa že serijsko v avtomobilih in verjetno tudi v tovornjakih.

V USA še ni obvezno, mogoče od letos??? za tovornjake
v EU pa še tudi ni , študije so začeli komaj lani in letos forsirat...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.098
16.268
113
Res upam, da ga res dobijo ter izmečka doživljenjsko izločijo iz družbe. Na sodišču pa potem lahko zadeva izpade takole:

Top 10 Teenagers Who Freaked Out After Given A Life Sentence

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
ravno danes padla debata ob novici onih fran. teroristov kak so dobili dosmrtne pa take fore.
bi potrebno za kazni it v srednji vek. take izmečke v kletko pa naj na trgu zivijo. vprašanje kako dolgo hitro bi se to popucalo