Avto-prikolica

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Če prikolico uporabljas 3x na leto - potem niso.. če delaš nekaj tisoč km letno z njo - potem ima smisel. jaz jih imam na eni, ko/če bom kupoval novo prikolico jih sigurno naročim zraven.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.608
709
113

Glede največje dovoljene hitrosti v (SLO):

navadne ceste: 80km/h

hitre/avtoceste: 100km/h

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)​

47. člen

(najvišje dovoljene hitrosti posameznih vrst vozil)

(1) Na cestah je hitrost vožnje omejena za naslednja vozila:

1. 80 km/h:

- za motorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t in za takšna vozila, ki vlečejo lahki ali bivalni priklopnik,

- za avtobuse in avtobuse s priklopnim vozilom za prtljago, razen zgibnih avtobusov;

2. 70 km/h:

- za motorna vozila, z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t, ki vlečejo priklopno vozilo, ki ni lahki ali bivalni priklopnik,

- za zgibne avtobuse;

3. 60 km/h:

- za avtobuse na cestah zunaj naselja, v katerih potniki med vožnjo stojijo,

- za motorna vozila, ki vlečejo pokvarjeno motorno vozilo na avtocesti in hitri cesti;

4. 50 km/h:

- za avtobuse na cestah v naselju, v katerih potniki med vožnjo stojijo in za avtobuse mestnega potniškega prometa,

- za tovorna vozila, na katerih se v tovornem prostoru prevažajo potniki,

- za vozila, ki imajo na kolesih nameščene verige za sneg,

- za motorna vozila, ki vlečejo pokvarjeno motorno vozilo, razen na avtocesti in hitri cesti,

- za vsa vozila, kadar je vidljivost manjša od 50 m,

- za avtomatizirana vozila med preizkušanjem;

5. 30 km/h:

- za motorna vozila, na katerih se vozijo potniki na stojiščih ali sedežih, prigrajenih na zunanji strani vozila;

6. 20 km/h:

- za cestni turistični vlak.

(2) Avtobusi, tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, priklopna vozila, razen lahkih in bivalnih priklopnikov, morajo imeti na vidnem mestu na zadnji levi strani označbo največje dovoljene hitrosti, ki je predpisana za to vrsto vozil. Dodatno morajo biti s takšno označbo označena motorna vozila in skupine vozil, ki smejo voziti na avtocestah in hitrih cestah, s hitrostjo 80, 90 oziroma 100 km/h. Ta označba je po obliki in barvi enaka prometnemu znaku za omejitev hitrosti, njen premer pa je najmanj 20 cm.

(3) Voznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, se kaznuje za prekršek z globo:

1. 40 eurov, če prekorači hitrost do vključno 10 km/h;

2. 120 eurov, če prekorači hitrost nad 10 do vključno 20 km/h;

3. 300 eurov, če prekorači hitrost za več kot 20 km/h.

(4) Voznik avtobusa, tovornega vozila, katerega največja dovoljena masa presega 3,5 t, traktorja in priklopnega vozila, razen lahkega priklopnika in bivalnega priklopnika, ki na vidnem mestu nima predpisane označbe za to vrsto vozil v skladu z drugim odstavkom tega člena, se kaznuje za prekršek z globo 40 eurov.

48. člen

(najvišje dovoljene hitrosti posameznih vozil na avtocestah in hitrih cestah)

(1) Na avtocestah in hitrih cestah, ki imajo fizično ločeni smerni vozišči z najmanj dvema prometnima pasovoma, je hitrost vožnje omejena na:

1. 80 km/h:

- za zgibne avtobuse in za motorna vozila s priklopnimi vozili, razen za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do vključno 3,5 t, ki vlečejo priklopno vozilo;

2. 90 km/h:

- za tovorna vozila brez priklopnih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, če imajo to vpisano v prometnem dovoljenju oziroma s potrdilom (certifikatom), s katerim pristojni organ ali pooblaščena organizacija države, v kateri je vozilo registrirano, dovoljuje za to vozilo vožnjo s takšno hitrostjo;

3. 100 km/h:

- za avtobuse brez priklopnih vozil, razen zgibnih avtobusov, če imajo to vpisano v prometnem dovoljenju oziroma s potrdilom (certifikatom), s katerim pristojni organ ali pooblaščena organizacija države, v kateri je vozilo registrirano, dovoljuje za to vozilo vožnjo s takšno hitrostjo,

- za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do vključno 3,5 t, ki vlečejo priklopno vozilo,

- za avtomatizirana vozila med preizkušanjem.

(2) Voznik, ki ravna v nasprotju s prejšnjim odstavkom, se kaznuje za prekršek z globo:

1. 40 eurov, če prekorači hitrost do vključno 10 km/h;

2. 120 eurov, če prekorači hitrost nad 10 do vključno 20 km/h;

3. 200 eurov, če prekorači hitrost za več kot 20 km/h.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Malo za izven..včeraj gledal, kako je policaj potegnil enega z AC in ga masiral na avtobusni..bil je s terencem (mislim da Nissan), zdaj je imel pa prikolo (takole po mimohodu) vsaj 10 metrov dolžine (se ni nehala)..je za take zadeve rabi že kak orožnil ist ali kje bi bil razlog da se ga je spravil ustavljat (rabiš izpit druge kategorije kot B, skupna teža ni štimala)?...v roku pol ure sem se 2 x peljal mimo (šel iskat malo) in sta bila oba še na postaji.

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Rabiš kategorijo BE, katera ti dovoljuje do 24m dolžine ter 7T skupne mase (3500+3500kg). Je pa vse pogojeno z vlečnim vozilom in ndm prikolice..

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
NDM po homologaciji, max. masa priklopnika, izpit, pa verjetno se še kaj najde.

RoMeX veš slučajno na pamet kateri avto (do 3.500 kg) ima dovoljeno maso priklopnika 3.500 kg?
PS: pa BE ni edina kategorija za to, lahko imaš polni E. ;)

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Z telimi sem že vlekel in lahko potrdim 3500 na kljuki.. To so: Mercedez ML, Jeep Grand Cherokee, Ford Ranger, vem da je imajo 3,5T še Dodge RAM, Audi Q7, WV Tuareg ter Mitshubishi L200. PA mislim da še enepar kombijev..

P.S. BE ti priznajo tudi če imaš C in narediš polni E.. Ampak dejansko v vsakem primeru rabiš BE kateri mora bit vpisan...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
Če imaš samostojni E ne rabiš vpisanega BE.
Verjamem, da si vlekel z vsemi temi, pa dejansko imajo vpisano v homologaciji 3.500 kg?

Voznško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije CE vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije BE in C1E, v kombinaciji z vozniškim dovoljenjem kategorije D1 pa tudi kategorije D1E ter v kombinaciji z vozniškim dovoljenjem kategorije D tudi kategorije DE.

• Všeč mi je
Reactions: RoMeX

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Ja, te katere sem naštel najprej imajo 100% 3500kg.. Razen v enem primeru izmed prvih treh sem imel vpisano drugače, ker je bil avto uvozen z Italije - so vpisali 3365 vlečne ter 135kg pritiska na kljuki kar je skupno 3500kg. Verjetno njihov sistem tolmačenja NDM.

No to pa nisem vedel, da nerabi bit vpisano..

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
Ja zelo teoretično gledano bi s C kategorijo lahko vozil tudi B vozila, ker vsaka višja kategorija vsebuje tudi nižje - vendar je tu dvojna varovalka: C kat. sploh ne moreš opravljat brez opravljene B in pa še bolj pomembna za poklicne voznike - pri odvzemu "vozniške", ti jo vzamejo zgolj za kategorijo v kateri si naredil prekršek. Tako recimo voznik C med vikendom napiha v osebnem avtu, pa lahko vseeno gre v ponedeljek "šleper" vozit - če je trezen upam. :)

• Všeč mi je
Reactions: RoMeX

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Včasih je menda bilo, da si naredil npr. C in si dobil vse nižje zraven.. Potem so pogruntal, da lahko še en kup ljudi oberejo če je treba vsako kategorijo posebej delat..

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
Od leta 1982 je zagotovo tako, da rabiš B za pristop k C. Mislim, pa da so ravno eno leto prej zamenjali.

jello

Guru
22. sep 2008
10.131
3.875
113
Kaj pa si napisal da drži, jaz pa potem da ne drži?

WTF? Na kaj pa sem odgovarjal?

Se bom vseeno potrduil in ti opisal/prepisal. Napisal si da si od leta 1982 dalje moral delat najprej B da si lahko šel delat C. Jaz pa sem napisal da to ne drži.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
Jaz pa iz lastne izkušnje vem da drži - mogoče sem se vsekal za kako leto in je dejansko veljalo že pred 1981.
Leta 82 sem opravljal izpit za C in pogoj za pristop je bil veljaven B.