Alpsko mleko in okus

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Pasterizacija, Homogenizacija, pa še kakšni postopki se uporabljajo na mleku.

Jaz bi nasprotno trdil, da večina krav skozi leto je bolj ali manj isto, saj zmeraj jedo silažo iz silosa. Ni ravno veliko kmetij, kjer se kravam čez leto kosi sveža trava, se jim daje seno ali pa da se celo pasejo, je pa okus mleka povezan tudi s kvaliteto silaže.

Ljubljanske mlekarne pod Francozi sicer odkupujejo zgolj slovensko mleko, kar pod slovenskim lastništvom niso. Kako dolgo pa še bo tako pa nihče ne ve. Naše mleko sicer trenutno potuje v Italijo, Ljubljanske Mlekarne, Split, Bjelovar in nekaj malega še v Pomurske mlekarne (ki so na robu obstoja). Kakor so potrebe in kdor več plača. Cena je sicer trenutno na 28 centih/liter in še pada. Kdor želi najbolj domače je najbolje kupovati mleko na kmetijah, tisto ni nič predelano, je pa res, da ni istega okusa kot Alpsko mleko, pa rok trajanja tudi ni 4 mesece ampak kvečjemu kak dan.

Vse lepo napisano vendar se ne strinjam s tem, da bi se kupovalo mleko pri kmetu. Zakaj ne? Zato, ker tisto mleko smrdi po silaži, po krmilih da je joj, isto meso. Naši so leta kupovali mleko pri kmetu, bilo je za oblizniti, ko pa je začel s silažo in verjetno tudi krmili, pa se je ukinilo kupovanje.
Vem, tako pač je, žal se je kmetijstvo spridilo do amena.

Kmetijstvo se ni spridilo samo po sebi. Kmet ni pokvarjen. Kmet je pošten delavec, garač. Ampak kmet mora preživet in živet. Kmetijstvo je spridila kmetijska politika, ki se kroji v Ljubljani in pa potrošnik sam.
Kmetijsko politiko ustvarjajo ljudje, ki kmetije in kmetovanja od blizu še videli niso. Samii neki ekonomisti pa mešetarji delajo kmetijsko politiko, kateri vidijo samo poceni hrano. Pol se poceni kmetijske proizvode uvaža pa iz vsepovsod. Dobrega mleka in dobre hrane se ne da pridelat "poceni".
Mi je prav všeč, da so končno tudi potrošniki poštudirali, da je mleko in hrana zanič. Prav jim bodi. Pa naj slovenski škrti potrošnik žre pomije.
Da kmet preživi, se mora it masovno kmetijstvo. Ni druge. Masovno kmetijstvo pa pod nobenim pogojem ne more bit tudi dobro kmetijstvo. Krava ne more dajati dobrega mleka, če pa žre silažno skisano oziroma na pol nagnito travo. Kako naj iz kisle gnilobe, potem krava daje okusno mleko? Kako?
Doro mleko je edino iz posušenega sena in pogojno tudi iz pašne trave, kjer se kravica pase na sveži travi. Ampak zares dobro mleko daje krava, ki prežvekuje posušeno seno.
Jaz mleko kupujem od takega kmeta, ki krmi kravo s takim posušenim senom. Iz tega mleka dobim odlično dišečo pregreto smetano in skuto, ki me smrdi po kislem. Da prste poližeš. Cela hiša lepo diši ko se mleko kuha. In kmetu za to mleko jaz plačam trikrat višjo ceno, kot je v raznih Hoferjih, Merkatorji, Šparih in podobnih špecarijah, ki so se prilagodili šparovnemu in škrtemu, a hkrati neumnemu potrošniku, ki špara na sebi.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
E bogmi
467716-post_slo.gif

Ko dobimo mleko od žlahte s polanskih hribov... par cm debela smetana na loncu...

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Še ena kočljiva stvar je pri tej silaži.
Danes se silira trava, ki sploh še ni zrela. Nobenih cvetov, nobenih semen ne vsebuje, ta silažna krma. Toi je prezgodaj pokošena prazna slama.
Če hošeš pit dobro mleko, mora krava jest zrelo suho travo, ki diši kot čajček.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
Mleko, če je s silažo vse vredu, nima okusa po silaži. Vsaj pri nas tega nisem nikoli opazil. Žal je res tako, da je intenzifikacija prisilila vse, da se ne more krmiti zgolj z senom in svežo travo in koruzo (pozimi tako ni druge opcije kot silaža). Brez krmil pa nimaš ustreznih parametrov Beljakovin in Maščob in te trg z nizko odkupno ceno enostavno povozi in uniči.

Edit: Mogoče je pri nas razlika v okusu, ker zraven čez leto pokrmimo še ene 30 okroglih bal sena, saj je za zdravje krav zelo dobro če jedo suho, pa tudi silaža je precej kakovostna.

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:Za seno še nisi slišal?
Ko so krave jedle čez zimo samo seno, so dajale mleka za kak liter na dan, mi pa smo pri dveh kravah kupovali mleko v prahu, da smo ga imeli dovolj zase. Ne rečem, če gre za sušene silažne bale s toplotno črpalko, kjer je seno celo nekoliko zelene barve. Pridelava mleka ob senu pomeni krmila v dodatnem obroku in veliko naivnost kupca.
Ampak kdo bi to ljudem, ki "so okusili okus silaže v mleku"... Kislo zelje čuti otrok, ki sesa mamo? Če ne je samo tega, potem močno dvomim.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Že dolgo časa kupujem mleko v Hofru po 12 pack, pa ko zmanjka spet..., ker je skoraj pol ceneje in dobrega okusa.

Najcenejše mleko je Alpsko od Lj. mlekarn pakiranje 10+2 gratis s 25% kuponom v Sparu, ki ga dobiš 1x na teden. Okoli 60c/l se mi zdi, skratka ceneje od vseh Lidlov in Hoferjev..

Mleko pa uporabljam samo za kavo 2x dnevno, si ne predstavljam kakšne probleme bi imel na wc-ju, če bi ga pil kar tako.
grin1.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Ko so krave jedle čez zimo samo seno, so dajale mleka za kak liter na dan, mi pa smo pri dveh kravah kupovali mleko v prahu, da smo ga imeli dovolj zase. Ne rečem, če gre za sušene silažne bale s toplotno črpalko, kjer je seno celo nekoliko zelene barve. Pridelava mleka ob senu pomeni krmila v dodatnem obroku in veliko naivnost kupca.
Ampak kdo bi to ljudem, ki "so okusili okus silaže v mleku"... Kislo zelje čuti otrok, ki sesa mamo? Če ne je samo tega, potem močno dvomim.

Dobro veš, da to ne drži kar si napisal.
Je stardec včasih tudi kmetoval in sam imel svoje krave.

Seno da mleko in to najbolj kvalitetno mleko. V starih časih ni bilo silaže, pa so samo ob mleku živeli. Je pa res, da je taga mleka morda za polovico manj kot pa pri silaži. Ni pa tako kot praviš ti, da je mleka samo en liter. Tolk ga da celo koza. Kakih 6 ali 8 litrov ga pa je. Včasih tudi več, včasih pa manj, odvisno v kakšnem stadiu brejosti je krava in kakšne pasme je krava. Ne rabiš dodajat krmil, če pač ne štartaš na čimvečjo količino.
In ja, silažno mleko smrdi. Verjamem, da tisti, ki skoz pije silažno mleko, tega niti ne opazi in misli, da pač takšno mora bit. Kdor pa je kdaj pil mleko kravic, ki so papcale zrelo košenično ali celo v kozolcu posušeno seno, pa ve kaj je dobro mleko, dobra smetana in dobra skuta.
Uf, se mi kar sline cedijo, ko pomislim na pregreto mleko in posneto rjavkasto smetano iz stare pečice štedilnika na drva.
Jaz že kar nekaj časa razmišljam, da bi si spet v štalo, namesto konja, privezal eno kravico šekico in se šel kmeta, ker to, kar dobiš danes v trgovini, je navadno, v tetrapak zapakirano kozlanje..

I

Izbrisan uporabnik #488

Daj kravo nazaj, za njo drekec ni problem, pa še popasla bo

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.781
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:

Seno da mleko in to najbolj kvalitetno mleko. V starih časih ni bilo silaže, pa so samo ob mleku živeli. Je pa res, da je taga mleka morda za polovico manj kot pa pri silaži. Ni pa tako kot praviš ti, da je mleka samo en liter. Kakih 6 ali 8 litrov ga pa je. Včasih tudi več, včasih pa manj, odvisno v kakšnem stadiu brejosti je krava in kakšne pasme je krava. Ne rabiš dodajat krmil, če pač ne štartaš na čimvečjo količino.
In ja, silažno mleko smrdi. Verjamem, da tisti, ki skoz pije silažno mleko, tega niti ne opazi in misli, da pač takšno mora bit. Kdor pa je kdaj pil mleko kravic, ki so papcale zrelo košenično ali celo v kozolcu posušeno seno, pa ve kaj je dobro mleko, dobra smetana in dobra skuta.
Uf, se mi kar sline cedijo, ko pomislim na pregreto mleko in posneto rjavkasto smetano iz stare pečice štedilnika na drva.
Jaz že kar nekaj časa razmišljam, da bi si spet v štalo, namesto konja, privezal eno kravico šekico in se šel kmeta, ker to, kar dobiš danes v trgovini, je navadno, v tetrapak zapakirano kozlanje..

aplauz.gif
tukaj je od pravih kmetov le Daniel napisal resnico. Enostavno bo treba počasi nazaj, Slovenija oziroma naši kmetje se ne morajo kosati z Danskimi, Nemškimi, Francoskimi... kmeti, vsaj ne pri mleku. Zato bi morali iskati drugo smer, kot je domač futr, proizvodi iz teh futrov in to je to.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Najbrž, te bom tokrat pa res ubogal.
A veš ti za kakšno dobro kravo na štajerskem koncu? Jo boš skomandiral?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Drži, kar sem jaz napisal, če upoštevaš še zadnje okoljske smernice slovenske kmetijske politike. Torej košnja po cvetenju trav in rožc, ko v senu ostane bolj ali manj samo celuloza. V takem stadiju pa se je seno kosilo tudi pred letom 1970, ko še ni bilo mehanizacije. Torej košnja dvakrat letno tudi v nižinah, prva v začetku junija. Od takega sena krava ne da 8 litrov v dnevu, ker enostavno nima takega vampa, da bi iz te "slame" potegnila za 8 litrov hranil.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Dokler bo kmet dobil za liter mleka manj kot v trgovini stane liter vode, do takrat dobrega mleka ne bo. Ne more bit.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Drži, kar sem jaz napisal, če upoštevaš še zadnje okoljske smernice slovenske kmetijske politike. Torej košnja po cvetenju trav in rožc, ko v senu ostane bolj ali manj samo celuloza. V takem stadiju pa se je seno kosilo tudi pred letom 1970, ko še ni bilo mehanizacije. Torej košnja dvakrat letno tudi v nižinah, prva v začetku junija. Od takega sena krava ne da 8 litrov v dnevu, ker enostavno nima takega vampa, da bi iz te "slame" potegnila za 8 litrov hranil.
Kaj je tebi? Kakšna slama? A seno je zate slama?
Ravno obratno. Slama je v silažnih balah, ker se prvič silira že v začetku maja, ko na travnikih raste samo tista trava, katera se ne razmnožuje s semeni ampak z obraščanjem korenin. To je prazna slamnata trava, brez semen in cvetja. Semena in cvetje so pogoj za dajanje okusa mleku. Seveda prestara trava pa spet ni dobra. Taprav kmet dobro ve kdaj je seno zrelo in ravno pravšnje za košnjo. Zrelost sena je odvisna tudi od lege travnika in nadmorske višine. V hribovitih kmetijah seno pozneje dozori kot v nižinah.
Ti si malo zamenjal in pomešal zadeve.
Farmarski kmet silira 4x ali pa še večkrat na leto na istem travniku. Le kako naj trava v tako kratkem času dozori?
In ker trava ne dozori, pomeni, da taka trava ne daje semen in se ne zaseje za naprej.