A dizli vžigajo?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
ksz

Kaj pa pravite na prakticiranje, da ko si na smučanju (konkretno tekoči teden - Rogla, temperature okrog in pod -20), da folk hodi dnevno vžigat avte in jih pustijo kake pol do ene ure na mestu laufat.
rolleyes-1.gif

Kolikor se jaz spoznam na tehniko (ni sicer veliko
tongue-1.gif
) s tem ja narediš več škode kot koristi:
1. kuriš akumulator za vžiganje - tiste pol ure laufanj na mestu z ventilatorjem na ful in vključnim radiom verjetno napolni lih toliko, kot se pokuri za vžig
2. motorja na štandgasu itak ne moreš segreti na neko resno temperaturo
3. kobajagi topli povratek nafte v rezevoar je pa po mojem itak bolj kot ne pljunk v morje oz. se nafta do rezervorja že shladi
4. itak je največji problem, da se zaradi izločenega parafina zabije naftni filter - in to s cirkulacijo hladne nafte samo še pospešiš in s tem povzročiš ravno tisto čemur si se želel izogniti.

Ali se motim?
17758-icon_confused.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Me zanima kako bo zgledala debata cez par let z elektricnimi in hibridnimi avti. Kolk zdrzijo baterijo in kolk so unicene.
smile-1.gif

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.941
6.017
113
Kako je z "dodatkom za nizke temperature" pri novih dizlih ? Ga je varno uporabljati ?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
JAz nič ne dodajam; mi pa servisier pri vsakem posegu menja tudi naftni filter, čeprav v servisni piše, da se menja na vsak drug servis.
Do sedaj...bp! Danes pri -17 bp, prvih par sekund pa ropotal pa kot Zetor....:)

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.319
21
38
Ljubljana
Res ne vem kako nekaterim dizli sračkajo. TDCi vžiga iz prve. Prav tako nisem imel nikoli težav z DTi (opel) dizli pozimi. SDi (ja tudi to sem imel) je tudi vžigal.. Do sedaj z dizlvžiganjem dobre izkušnje
wink-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
težave so zaradi; slabega akumulatorja, slabih grelnih svečk ali zmrznjene vode v naftnem filtru. ZA vse te stvari niso krivi avtomobili , ampak šlampasti lastniki.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.270
113
a imaš še kakšen namig... mogoče kaken podatek zakaj v drugi in tretji pri cca 3700 obratih prekine dovod nafte medtem ko na mestu do 4500 brez problema obrne

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.069
128
63
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
A kdo prakticira "pokrivanje" maske zaradi segrevanja motorja
sprasujem se.gif

Danes zjutraj sem videl enega precej novega "terenca" s kartonom na haubi oz. mrežici.
Je bilo pa nekaj podobnega novi Kii sportage/Hyundai ix35/vitara/vitara... nisem dobro videl modela avta.

Nahitro izrezana kartonska škatla
stupid-1.gif

upwind7

Zelenc'
25. jan 2012
21
0
1
Mazda 6 ... -19 st. zunaj, avto na odprtem, kontakt 4 sekunde, se ugasne indikator, zalaufa v 2 sekundah ... brez najmanjšega problema. Kar zadovoljen glede tega.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Genialci, ki bodo izpraznili akumulator...
tongue-1.gif

Citat:
Uporabnik Zanzibar pravi:
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
sprasujem se.gif

Danes zjutraj sem videl enega precej novega "terenca" s kartonom na haubi oz. mrežici.
Je bilo pa nekaj podobnega novi Kii sportage/Hyundai ix35/vitara/vitara... nisem dobro videl modela avta.

stupid-1.gif

Ha, lepo bo tudi, ko bodo v kakšen fajn klanec pregreli motor
aplauz.gif

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
offtopic: Je možno da je pri bencincu -20 krivo da meni zadnjih par dni gre hudo na trdo v prvo in drugo prestavo
smile-1.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Ravno prišel s smučanja, kjer smo imeli tudi pod -20. Insignia je lepo vžigala prvih par dni, nato pa se je odločila, da ne bo šlo več. Nafta je bla Petrolova, za katero trdijo da je OK do -25, poleg tega smo vlili še tist dodatek pa zgleda še ni blo ql. Vžgala sicer je, vendar je po 50m crknila. Na srečo nam je nek domačin dovolil, da smo avto zrinili na njegov privat parkerplac, saj je asistenca prišla komaj naslednji dan. Tip iz ÖAMTC je z industrijskim fenom grel dovod goriva, filtre, itd., in šele po kakšni uri segrevanja ter kurblanja s starter gasom je mašina končno zalaufala. Vmes je priklopil kable iz svojega tovarjnačka, ker se je počasi že praznil akumulator, in čez nekaj časa še ene iz dodatnega akumulatorja. Nekaj časa smo mašino pustili laufat in nato šli en krog, vendar je čeprav ni nič pisalo avto izgleda šel v safe mode. Enostavno ni šlo nikamor, kot da bi bila fuč turbina (pri 40km/h v drugi in polnem plinu je komaj kaj pospeševal, čez 3000 rpm se pa sploh ni obrnil). Nekako smo se privlekli do Opel servisa, kjer so povedali, da bi lahko šele popoldne mehanik pogledal, kaj je sploh narobe in da bo za kakršnekoli dele potrebno čakati vsaj 2 dni ter da imajo vse nadomestne avtomobile in avtomobile za rentat zasedene. Avta prej nismo upali ugašat, da ne bi kje ostali, na servisu pa smo to vseeno storili. Po ponovnem zagonu je na srečo vse delovalo OK, je pa šel en dan smučarije, 120€ za asistenco (ker nismo imeli poleg članske kartice s saboj tudi kuponov od AMZS-ja oziroma nismo mogli uveljavljati niti asistence, ki je sicer del kasko zavarovanja - v tujini moraš dat unmu neke kupone, imeli pa smo le zavarovalno polico) in kar nekaj živcev.

Še sreča, da smo avto vžigali vsak dan, drugače bi nas to čakalo za zadnji dan in bi imeli konkretno sranje, ker je blo treba it naslednji dan po smučariji od doma na službeno pot, če bi se ukvarjali z avtom, pa vprašanje če bi bili do takrat sploh doma.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Poizkusi kaj dobiti nazaj od zavarovalnice z računi, če maš asistenco.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
danes zjutraj okrog -17, čez dan -5. Jutri so menda napovedane otoplitve.
Ni problema za dobro vzdrževan motor.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik Zanzibar pravi:
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
sprasujem se.gif

stupid-1.gif

Mariborski konec? Videl tudi jaz, mislim da je bil SSangYong al kako se že reče.
drugače pa Clio 1.5 Dci kake 2-3 sekunde vergla, preden vžge. Ni garažiran...