2011 podvodni digitalc Pany TS3 ali Oly TG-610

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik sulaco pravi:
Folija: Primus, pa se ti je zdelo da je imel FT2 veliko prask na ekranu?? A je zelooo občutljiv na praske?

Pa bi baterija dejansko zdržala 60 min snemanja??

Kakšen silikonski ovitek?? A to pride samo okoli robov, da jih ne spraskaš?? Pa je uporaben, ali bolj v napoto??

Hvala za info, LP

Moj FT2 (in prav tako FT1 in vsi prejšnji) ni imel po enem letu uporabe (v vodi, in to precej globoko, je bil najmanj 50 ur) niti ene same praskice, kaj šele kaj več, ne na ekranu in ne na ohišju. Na njem je ostala celo tista nalepka na sprednji strani. Pa nisem niti enkrat uporabil silikonskega ovitka.

Baterija naj bi zdržala 155 minut snemanja ali 310 fotk * (Recording conditions by CIPA standard)

Silikonski ovitek res dobro zaščiti aparat, saj pokrije vse, razen ekrana, objektiva, mikrofona, zvočnika in gumbov. V vodi ga je s to zaščito veliko lažje držat, ker popolnoma nič ne drsi, a jaz se nanj (žal) nisem uspel navaditi (sem ga imel tudi za W60), še posebej me moti, ker se mi aparat zatika (ne drsi gladko) ko ga "pospravljam" za šortija, majico ali plavalne hlače (in prav tako v obratni smeri). Da bi mi pa kam padel me pa ne skrbi, ker imam ves čas obešenega za vrat ali za zapestje, približno takole: http://images44.fotki.com/v1490/photos/9/946657/7051291/14042009545-vi.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------

* Recording conditions by CIPA standard

• CIPA is an abbreviation of [Camera & Imaging Products Association].
• Temperature: 23 oC (73.4 °F)/Humidity: 50%RH when LCD monitor is on.
• Using a Panasonic SD Memory Card (32 MB).
• Using the supplied battery.
• Starting recording 30 seconds after the camera is turned on. (When the Optical Image
Stabilizer function is set to [ON].)
• Recording once every 30 seconds with full flash every second recording.
• Changing the zoom magnification from Tele to Wide or vice versa in every recording.
• Turning the camera off every 10 recordings and leaving it until the temperature of the battery
decreases.
• Not using the GPS function.
The number of recordable pictures varies depending on the recording interval time.
If the recording interval time becomes longer, the number of recordable pictures
decreases. [For example, if you were to take one picture every two minutes, then the
number of pictures would be reduced to approximately one-quarter of the number
of pictures given above (based upon one picture taken every 30 seconds).]

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ta vikend smo piknikoval, pa sem se malo poigral z njem.

Fimlčki so dobri. Marsikdo bi rekel, da so s kamero posneti. V senci so malce barvno bledi (lahko bi pa dal barve na Happy:) ), na soncu pa čisto ok.
Zgodila se mi je ena zanimiva stvar. Snemal sem otroka v v senci, nad njem pa je bilo sonce, ki je sijalo v mene. Tole sonce je aparat malce motlo in je bil otrok v senci malce barvno bled in presvetel. Potem sem pozumiral do konca in slika je kar "preskočla" v prave barve in kontraste:)
Zvok je malce "votel"
smile-1.gif
Vrjetno pride to tega, ker je mikrofon zaprt v ohišju pa pride do mal odbojev. Ampak to so malenkosti. Ni moteče, kaj pa ljudje govororijo pa se zelo dobro sliši. Tudi tist šum, ki sem ga slišal, ko sem v popolni tišini v sobi snemal, zunaj nekako izgine:) Vrjetno zaradi vseh drugih zvokov, ki ga preglasijo oz se avtomatika ne trudi tolk pupmpat, ker skos neke zvoke lovi.

S fotkami je pa tko, skor ima mau preveč nastavitev. Res ga je potrebno naštudirat, da si potem znaš izbrat pravilno nastavitev. Če ga spet primerjam z ixusom 860is se mi zdi, da je bil slednji bolj userfrendly (z manj nastavljanjem si lahko zajel širi spekter fotk). Ampak ok, aparata sta namenjena za različne uporabnike in med njima je tudi že par let razlike.
Ekranček nekak ne prikaže najbolj realno sliko, no saj tudi na ixusu ni:) So potem fotke na pc-ju velik boljše, tko da brez panike;)
V roko dober sede, edin moji predolgi prsti kar radi skočjo pred objekitv.

Še se bo treba igrat z njem:). Držte pesti da bo čez vikend lepo vreme, pa ga vzmam seboj v hribe in spet kaj napišem in morda prilepim;)

böc

Majstr
1. avg 2007
2.372
438
83
Ker berem, da veliko "snorklas" v Egiptu. Kje je najbolje ? Je Hurgada OK. A to se potapljas na dih ob hotelskih plazah al' morasa kam bolj stran ?

boc

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Ne vem, če je to kar počnem večino časa snorklanje: zame je snorklanje bolj ogledovanje s površine s kratkotrajnimi "potopi" do kakih 5 metrov globine (kolikor gre brez izenačevanja pritiska), prosto potapljanje pa tisto, ko se človek brez dihalnega aparata spušča globje od 5ih metrov.

Zakaj to poudarjam in ločujem? Zato ker zadnje čase zelo veliko ljudi snorkla, še več se jih potaplja in zelo malo se jih prosto potaplja in od tega kam se prištevaš, je odvisna izbira lokacije kraja in hotela ter seveda opreme za podvodno snemanje (za snorklanje je dovolj UW kamera brez ohišja, ki zdrži 3 do 5 metrov ali povsem običajna kamera v npr. Dicapac vrečki, za prosto potapljanje potrebuješ kamero (z ohišjem ali brez), ki zdrži vsaj 10, še bolje 15, metrov globine, za potapljanje s SCUBA opremo pa potrebuješ kamero v ohišju, ki ponavadi zdrži 40 metrov ali več) .

Hurgada, prav tako kot Sharm, ni le eno mesto, ampak je to več 10 km obale. Večji del obale je popolnoma nezanimiv, del je primeren za nezahtevne snorklanje, zahtevni snorklarji, prosti potapljači in potapljači pa se morajo organizirano vozit na otočke in plitvine v bližini obale.

Sharm (v vsej dolžini, od Ras Muhameda na jugu, do zaliva Nabq na severu) pa je razen redkih izjem (Naama Bay) izjemen kraj za snorklarje, proste potapljače in potapljače. Korale so že takoj ob stiku morja s kopnim in se nadaljujejo od nekaj 10 metrov na jugu, do več kot 100 metrov na severu, vse do preloma, kjer se koralni greben navpično spusti na vsaj 5 metrov, nato se malo položneje spušča do kakih 25 metrov, od tam pa spet skoraj navpično na (ponekod tudi) več 100 metrov globine:

Če v Sharmu izbereš pravi hotel, lahko počneš vse troje kar s hotelske plaže in si le občasno "privoščiš" kak bolj oddaljen podmorski safari.
Jaz si zato vedno izberem hotel, pred katerim je lep koralni greben in drugi prelom na kakih 15 do 20 metrih globine. Zato se lahko večino časa potapljam kar s hotelske plaže, še zlasti zato, ker se zadnjih 6 let zelo malo patapljam s flašami, ker sem se skoraj povsem posvetil le prostemu potapljanju brez uteži in fotografiranju izključno z vodotesnimi kompaktnimi fotoaparati (brez ohišja). Pa tudi sicer je v Sharmu tako, da se SCUBA potapljači, ki se potapljajo z ladij, večinoma potapljajo pred hotelskimi plažami (na istih mestih kot tudi jaz ), saj te ladje 80% časa plujejo ob obali in le malo časa okrog otoka Tiran.

Večina potapljačev je čistih analfabetov na tem področju (
P1010651-vi.jpg
) in zato jih peljejo le v plitvine ob obali, malce bolj zahtevne tudi okrog otoka Tiran, zelo izkušene pa tudi na bolj globoko ležeče wrecke.

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
Ft3 ni nikjer za dobit......ima Panasonic zaradi potresa silne probleme z dobavo. Pa kakor slišim tudi ostali(Sony,etc)...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Par izkušenj z vikend testiranja:)
V soboto bil v hribih, kjer sem fotkal in snemal vse izključno v iA načinu in tako dal fotiču možnost, da pokaže kaj zna:)
No pa se je izkazal, da ne zna ravno tako dobro, kot sem pričakoval.
V temenjših okoliščinah, recimo v gozdu zelo hitro navije iso na višjo (previsoko) vrednost. Krivo je vrjetno to, ker lahko zaslonko opdre samo do 3.3 (ixus jo laho na 2.8), potem pa še panasonicova fora, da slike morajo biti svetle. To se je izkazalo na večih fotografijah, kjer je lahko večji del slike zelo svetel, pa če bo on zaznal, da je na sliki pa nekaj temnejšega, bo rajši celo sliko posvetlil. Primer je bil recimo, da sem slikal skalo, okoli nje pa je bilo drevje. Zaradi drevja, ki je temnejše od skale je on celo sliko presvetlil, ni je pa prežgal. Ostale fotke, kjer ni toliko razlik v kontrastih dela vredu. Občutno pa se pozna na kvaliteti, če zoomiramo do konca. Vrjetno posledica premikanja leč v tako stisnjenem ohišju.

V nedeljo sem šel malo v Tacen na kajak progo fotkat. Tudi tukaj se je pokazalo to kar sem opisal v zgornjem odstavku. Če zazna nekaj na sliki temnješe, bo sliko posvetlil. Tko da strah, da bi dobil samo črne packe ali silhuete je odveč:) Če bote na plaži slikal nage čehinje pod marelo, bodo čehinje lepo vidne, okolica pa bo izgubila na barvah in bo presvetla.

S filmčki je pa tako:)
Če je fotič pri miru, je slika super. Če pa se fotič premika pa slika kar moteče skače. Recimo snemanje med hojo je skoraj ne uporabno. Ali pa jst hodim tako zelo na trdo:) Recimo, to se da lepo elegantno rešit, da se da fotič na palco (glej sliko spodaj). Posntki s take palce pa so že zadovoljivi.

Ekranček se je spet izkazal kot ne ravno relevanten podatek o kvaliteti slike, no tukaj tudi ixus ni izjema.

GPS; Satelite najde zelo hitro na čisto odprtem terenu. S fotičem sem naredil 3 osmice, malo počakal in je že našel satelite. Pri podatku o višini pa je falil za cca 30m (napisal premalo). Če fotke z gps položajem naložimo na spletni album Picasa jih ta zna že avtomatsko tudi prikazat na zemljevidu.

Burst način: Probal sem samo 2x in se je izkazal za uporabno funkcijo. S pločnika sem slikal avto, ki se je peljal mimo mene s hitrostjo max 50km/h, jaz pa sem mu s fotičem sledil v smeri vožnje. Po spominu bi rekel, da sem na vsaj 3 fotke dobil cel oster avto.

Za konec:
V iA načinu boste dobili fotke, vendar bi se znalo zgodit, da jih bo potrebno na računalniku malo obdelat.
Filmčke snemajte s fiksiranim fotičem, gps-ju pa glede višine ne preveč zaupat:)

Hand-Self-photo-stand-stick-for-Camera-Camcorders-and-mobile-phone-Super-New-Wholesale-and-Free.jpg

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ha, zdej si me pa dobil:) Veš, da res nisem bil pozoren na to in sedaj z glave ne vem. Bom zvečer doma naredil en test.

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
"S fotičem sem naredil 3 osmice........."

Kaj pa to pomeni???

"Recimo snemanje med hojo je skoraj ne uporabno" kaj nisi vklopil superduper funkcije, ki je prikazana na promo videu, ko snema tisto punco pri hoji vzvratno......
Aha, tule je:
Active Mode for more correction effect in movie recording

For more effective countermeasure against blur, the Active Mode is newly equipped with DMC-TS3(FT3) for an option of image stabilization in movie recording. This mode is especially effective in active movie recording such as shooting while walking

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
fotič držiš v roki in po zraku narediš številko 8:) To je neka fora, da gps prej najde satelite. To mi je tudi na eni napravi samo napisalo, da naj naredim 8, ker je zaznala, da je preveč motečih elementov okoli nje.

tuakj eposnetek punce med hodjo
http://panasonic.net/avc/lumix/compact/ts3_ft3/ia.html
Po spominu bi rekel, da sem imel vklopljeno, bom pa doma še enkrat preveril za vsak slučaj!

Glede prej omenjene "problematike" s presvetlo sliko pa panasonic to imenuje Intelligent Exposure – Light Detection (več o tem najdete na zgornjem linku)

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
KSZ

Motorček zuma se sliši, ampak le, če snemaš v zelo tihem okolju (pri FT2 se ni slišal)

3 osmice z aparatom narediš, da kalibriraš kompas, vendar mislim, da to ni povezano z GPSom, za to imaš v menuju možnost, ki se imenuje repositioning

Kljub vklopljeni omenjeni funkciji je snemanje med hojo problematično, pa ne samo pri FT3, ampak pri vseh aparatih in "prave" kamere niso izjema. Malce bolje je, če snemaš v 720p, namesto v 1080. Največ se pa naredi pri montaži videa (v mojem primeru je to program CyberLink PowerDirector 9), ko program "umiri" sliko tako, da "obreže" video za nekaj pikslov (približno za toliko, kolikor je razlika med zgornjo in spodnjo pozicijo pri tresljajih) in nato frejme zlaga v ta, rahlo pomanjšan okvir.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Evo novih podatkov:)
Baterija je na izletu/testiranju zdražala dobrih 200fotk in malo čez 30min snemanja. GPS sem uporabil samo na 4 fotkah. Lcd display pa imam nastavljen na varčevalni način (svetilnost se malce zmanjša).

Nekdo je spraševal, če sem imel vklopoljen POWER O.I.S. (Active Mode) med snemanjem med hojo. Ja sem imel vklopljenga, ker v iA načinu ga niti ne moreš izklopit.

Obljubljeni test glede šuma in motorčka
Testiral sem v dnevni sobi, glasba je iz rada. Šum pa iz fotoaparata:( Wind Cut funkcija je izklopljena.
Vsaj jst pa ne slišim motorčka med zumiranjem.
https://www.youtube.com/watch?v=eVLjJv-OBU8

Nekoga bi pa prosil, da mi pove kako se nastavi, da mi snema s 1280x720 /50p, sedaj mi snema 25p v nastavitvah pa nisem nič našel.
Citat:
*1 Full HD (1,920 × 1,080) movies are output by the image sensor at 30p (NTSC) / 25p (PAL), and recorded at 60i (NTSC) / 50i (PAL). HD (1,280 × 720) movies are output by the image sensor at 30p (NTSC) / 25p (PAL), and recorded at 60p (NTSC) / 50p (PAL)

Nazadnje urejeno:
22. jul 2007
13.382
1.641
113
124
ja motorčka res ni slišati, samo se pa sliši nenavadno veliko šuma katerega pobira mikrofon iz okolice, če se ti da daj še posnemi brez glasbe v ozadju
zmaga.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Obljubljeni test glede šuma in motorčka
Testiral sem v dnevni sobi, glasba je iz rada. Šum pa iz fotoaparata:( Wind Cut funkcija je izklopljena.
Vsaj jst pa ne slišim motorčka med zumiranjem.
https://www.youtube.com/watch?v=eVLjJv-OBU8

Nekoga bi pa prosil, da mi pove kako se nastavi, da mi snema s 1280x720 /50p, sedaj mi snema 25p v nastavitvah pa nisem nič našel.

Motorček zuma se sliši le, ko snemaš v popolni tišini. Meni je to uspelo okrog polnoči, ko sem ugasnil vso elektroniko in je tudi zunaj vse potihnilo in sem nato med snemanje dnevne sobe zumiral.

Vsi Panasoniki FT (pa TZ in večina drugih tudi!) snemajo v 25 fps in ne moreš nastaviti 50 fps. Zaradi kompatibilnosti z BD (BlueRay) je izhod na HDMI res 50 fps, a dejansko je na kartici zapisanih le 25 RAZLIČNIH slik v sekundi. Pač finta, da je stvar kompatibilna z BD.

Tudi če greš analizirat MTS datoteko s kakšnim starim SW boš dobil podatek, da je v njej 50 fps, novejši SW pa ve, da pointerji pač dvakrat pokažejo na isti frame.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ene 2 sekundi vmes je brez glasbe ko se pesmi zamenjajo, pa proti koncu sem dal bolj potiho radio.

@Primus
thnx.
Bem jim sunac! Sam v une drobnem tisku piše, kot da lahko snema tudi v 50p. Vlc mi pokaže 100p:)) Adobe premiere pa pokaže prov 25p.

Sedaj sem še enkrat prebral drobni tekst in po mojem se je nekdo zmotu in zamenjal vrstni red.
movies are output by the image sensor at 30p (NTSC) / 25p (PAL)
and recorded at 60p (NTSC) / 50p (PAL)
Če bi pisalo ravno obratno bi bilo res bolj logično:)

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
KSZ, še eno zanimivo (in vsaj meni tudi zelo uporabno) funkcijo, ki je prejšnji FTji niso imeli, sem našel, "Handheld Night Shot" (navodila stran 71). Ta omogoča narediti nočne fotke, pa sploh ne slabe, tudi v primeru, ko je okolica zelo borno, ali pa sploh nič osvetljena, fleša pa ne smeš uporabit. Aparat preklopi na 3Mpix in v rafalu naredi kakih 10 fotk, ki jih nato sestavi v eno samo. Za test sem naredil dve fotki, eno s flešem in drugo na prej opisan način (fotki sta seveda surovi, čisto nič obdelani!):

1.FT3(TS3)_iA_Flash_(iso800,5Mpix)

1.FT3(TS3)_Handheld Night Shot_(iso1600,3Mpix)

Na potovanjih sem večkrat v položaju, ko sploh ne bi smel fotkat, kaj šele uporabljat fleš in tole mi bo še kako prav prišlo; fotke sicer niso briljantne, a vsaj so!

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Sedaj sem še enkrat prebral drobni tekst in po mojem se je nekdo zmotu in zamenjal vrstni red.
movies are output by the image sensor at 30p (NTSC) / 25p (PAL)
and recorded at 60p (NTSC) / 50p (PAL)
Če bi pisalo ravno obratno bi bilo res bolj logično:)

Meni pa se zdi stvar čisto logična (mogoče zato, ker sem stvar precej podrobno tudi tehnično preučil): izhod iz senzorja je za PAL sistem 25p (25 slik na sekundo), na kartico pa posname film kot 50p (50 slik na sekundo). Žal teh 50 ni različnih, ampak je takih le 25!

Ker vem, da senzor v FT3 pri ločljivosti 1280×720 (720p: http://en.wikipedia.org/wiki/720p ) dejansko vsako sekundo zajame 25 različnih slik, je jasno, da zapis 50 fps na kartico ne more imeti enakega števila različnih slik in da do 50 lahko pridejo le tako, da vsako sliko zapišejo 2x, ali pa izračunajo vmesne frejme. V nobenem primeru pa ne bi šlo za pravi 50p (pravi bi bil le, če bi to omogočal senzor). Odločili so se za prvo varianto in naj bi vsak frejm zapisali 2x, pa ga ne, le kazalci v datoteki .MTS kažejo 2x na isto sliko (domiselno, saj kvaliteta ne trpi, datoteka pa je pol manjša). Zakaj pa se sploh ukvarjajo s tem? Zato, da je stvar (celo struktura imenikov na SD kartici) kompatibilna z BlueRay (BD) sistemom - v principu lahko celo strukturo imenika "Private" na SD kartici zapečeš na BD in boš lahko filmčke posnete z FT3 (tudi FT1 in FT2) gledal direktno na BD predvajalniku.

Pri 1080i (1920×1080: http://en.wikipedia.org/wiki/1080i) pa senzor odda le 25 polslik v sekundi (v prvem intervalu le lihe vrstice ene slike, v naslednjem pa sode iste slike, nato spet lihe naslednje slike in tako naprej) in je zato vsako sekundo posnetih le 12,5 polnih in različnih slik. Tisti ki želimo iz filma naredit tudi kakšno fotko moramo to upoštevat in film pripraviti s funkcijo deinterlace in nato lahko iz filma dobimo sliko/fotko v velikosti 2 Mpix, a le omenjenih 12,5 različnih na sekundo. Pri 720p deinterlace ni potreben in iz filma lahko dobimo 25 različnih slik/fotk na sekundo, a zato le v velikosti 1 Mpix. V vsakem primeru (za FT3) na fullHD ekranih (pa tudi na PCjih) veliko lepše teče 720p film, kot pa 1080i - bolj tekoče, bolj zvezno, pa tudi slika je bolj ostra.