2011 podvodni digitalc Pany TS3 ali Oly TG-610

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
KSZ, japonci so naredili in objavili nov FW (ver1.1) za FT3 (http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/download/FT3_TS3/index.html). Popravki:

Improvement of landmark acquisition accuracy(especially Europe).
[Attention]
Soon after the firmware update terminated, GPS location name information, which displayed in Recording Mode, shall be initialized. There is no influence to taken photos by "positioning".
The calibrate compass is required after the firmware update. An Altimeter adjusted value is initialized.

Sem pa prepričan, da je spremenjeno še kaj drugega, kot ponavadi!

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Po dolgem času in izbiranju sem se odločil in si omislil nov GSM. V vsem (preizkusil nisem edino le fotoaparata/kamere) me je prepričala Nokia N8-00, ki pa naj bi imela zlasti dobra prav fotoaparat in kamero, pravijo da najboljša kar jih je kdajkoli imel kak telefon. Zato sem naredil malo primerjavo med FT3 in N8: http://public.fotki.com/Primoz/panasonic-dmc-ft3-t/ . Moram reči, da me je N8 na tem področju prav prijetno presenetila!

Vse fotke s FT3 so narejene z 5Mpix, z N8 pa z 12Mpix, zato so prve 100% izrez, druge pa ustrezno manjši, okrog 70%, da je zajet enak del motiva (to pa ne velja za prvi dve fotki, ki sta še digitalno povečani). In seveda, fotke so "surove", direktno iz aparatov, popolnoma neobdelane.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
thnx, je že gor:))
v hitrem preletu čez meni, nisem opazil razlik, sem upal, da so kaj popravli šum pri senmanju pa žal niso:(

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
NO pa ga imam tudi jaz
smile-1.gif

Prvi vtis je zelo pozitiven, meni intuitiven, lahka-trpežna kompaktna kamerca. Zbudi se zelo hitro, slika hitro....skratka sami plusi. No edini minus je v nepriloženem microHDMI-ju! sicer bo pa kitajc poslal po pošti (skupaj z luštno torbico). Na žalost pri meni ni bilo priloženega silikonskega ovitka...bomo že.
Slike in en prvi filmček na HDTV so SUPER in tako sem že pred prvo dilemo, v katerem formatu naj slikam slike (itak bo 99% na iA), ali je to 4:3 5M(kot navajen dosedaj) ali naj raje prešaltam na 16:9 (monitor imam sicer 16:10) ?? Kako imata Primus in Fusion??

Zeloo pozitivno sem presenečen tudi nad GPS-om, ki je takoj našel pozicijo, calibracija kompasa (2sec.), zelo informativen display z GPS-kompas-barometer-višinomer, skratka vsi +gadgeti funkcionirajo tako kot sem si predstavljal....Višinomer sicer kaže 322m/Suunto pa 380m? A dela višinomer od FT3 na GPS ali pritisk??

Ali lahko tudi meni pošljeta link za ENG. navodila?? Loiloscopa sicer nisem inštaliral (trial), priložen PHOTOstudio sicer zgleda dovolj za amaterja....

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Sem se dolgo odločal in testiral in na koncu vse fotkam v 4:3 in nato po potrebi obrežem na 16:9. Je lažje kot obratno!

Višinomer na ekrančku FT3 ti kaže barometrično višino, zato ga moraš kalibrirat. V EXIF fotke pa ti vpiše GPS višino (vendar ta ni "popravljena" in zato moraš v Slo prišteti cca 40 metrov), pa GPS datum, uro in število satelitov ter GPS koordinate in še smer (od 0 do 359) v katero je bil aparat obrnjen, ko si škljocnil.

Navodila sem ti poslal.

lp

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
"vendar ta ni "popravljena" in zato moraš v Slo prišteti cca 40 metrov"
Zakaj pa to??

HVALA, HVALA za navodila! Tudi jaz sem se medtem odločil, da bo 4:3 5M najbolj primeren format za slike...Ker pa nimam izkušenj z videom, sem kar presenečen nad "potratnostjo" m2ts formata-nekaj filmčkov, pa je takoj 1GB prostora zasedenega...pa imam SH (720) brez GPS-a vklopljeno. No ja, saj so externi diski dandanes res zeloo poceni.

A sta mogoče že zasledila kakšno neoprensko torbico (z zadrgo)?? Na ebay-u nič takšnega (ozkega, pa da (iz ledra) ven ne pade) ne najdem....ali imata kar v žepu??

Tnx, LP

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
zakaj cca 40 metrov? Dolga razlaga, preberi si več o WGS84. Gre pa zato, da je zemlja okrogla, vse karte pa so ravne in se zato lahko vse ujema le na nekaj točkah, drugje pa so odstopanja. Na cestnih GPS napravah se to kompenzira, na ostalih GPSih pa ponavadi ne. Moj Garmin 405 pokaže enako kot FT3, GarminXT na N8 in GarminNuvi pa enako, popravljeno višino.

4:3 in 5 (pod vodo pa 6 ali 7) Mpix je tudi moja izbira.

Če ne bi snemal v AVCHD formatu (H.264 kodiranje) bi bile datoteke z video posnetki vsaj še enkrat večje. Sicer so pa pri FT3 datoteke 720p in 1080i enako velike (razlaga je nekaj postov višje). Tudi GPS ne vpliva na velikost datotek.

Najboljša torbica je CaseLogic (kupil pri najboljšem sosedu) z malim žepkom spredaj, kamor spravim še razervno baterijo in par SD kartic, pa še malo tubico s silikonskim tesnilom.

Po M2TS sklepam, da iz FT3 podatke vlečeš s priloženim programom. Jaz jih raje prenesem direktno s kartice in tam imajo podaljšek MTS. Razlika je le v pakiranju podatkov.

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
A imaš kakšno od teh: http://www.caselogic.com/search/index.cfm?N=1006
koliko cekinov??
Ja, filmčke odprem z priloženim programom, ker mi XP-ji video datotek sploh ne prenesejo..go figure?? Pa všeč mi je tudi, da sam kreira mapo z leto/mesec/dan. Prej sem to vse na roke...
frown-1.gif
(Čeprav mi sam program ni preveč všeč-preveč enostaven)
Tnx, LP

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
thnx, je že gor:))
v hitrem preletu čez meni, nisem opazil razlik, sem upal, da so kaj popravli šum pri senmanju pa žal niso:(

Jaz ne opažam nobenega šuma pri snemanju (saj misliš šum motorčka pri zumu?)

Jaz sem pa danes opazil kar nekaj razlik (z novim fw1.1): GPS je veliko hitrejši kot prej, pri pregledu posnetega materiala, ko na ekrančku povečaš fotko, je premikanje v vse smeri mnogo hitrejše kot prej (sedaj je enako hitro kot pri FT1 in FT2), self portrait deluje bolje kot prej, ...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tole sem v eni drugi temi napisal:

Citat:
odvisno od načina fotkanja:)
Jst sem iskal tako, da jo lahko zapnem za pas (torbica je mogla imet ježka spodaj) ter da z eno roko fotič potegnem ven in pospravim nazaj, brez da gledam v torbico, torej so une na zadrgo odpadle. Mislim, da je Kata KT DP-405.
Sam ta model žepka za beterije ravno nima.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Mislil sem šum, ki ga ustvarja mikrofon. Sem kako stran nazaj prilepil filmček.

Pa res sedaj dela hitreje premik po slikah:) Jupej:)!

Jst slikam na 10MP, glede razmerja pa ne vem zdej z glave. Še vedno imam nekak v glavi, da mogoče bo pa kdaj lažje za razvijanje:)

Ne uporabljam nobenag priloženga programa. Za ogled slik in šeranje s frendi preko neta uporabljam picaso, za obdelovanje pa photoshop. Za video pa prenesem samo mts datoteke na disk in jih predvajam z vlc, montiram pa v adobe premieru.

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
Sem našel enakega "caselogica" (hvala Primos za namig)-je idealen, saj ni prevelik (6€).
Po nekajdnevnem druženju in matranju:
-bil na Kolpi. Zaenkrat ga še nisem potunkal-je bil pa ves moker
smile-1.gif
. Rokovanje je OK. Malo je problem, ker se je enkrat zarosil, pa če ima preveč kaplic na objektivu, se pozna na slikah (je treba imeti suho krpico, kar je/bo včasih težko).
- Slike so prva liga, če je lepo vreme (danes-sprano po dežju) sploh čudovite. Makro funkcija sprobana-super slika. Slike v jami-katastrofa=ni slik. Sploh ne vem, kje v meniju se skriva kakšen "night mode"?? Sport programa za kakšno čebelo ulovit še nisem sprobal.
-Baterija OK. Zdržala je (1polnjenje) cca. 200 slik pa za 15min filma. Baje da se še podaljša...
-pravkar posodobil Verz. 1.1 (se mi zdi, da display ni več tako svetel?!)
-Filmčki so super. Sploh gumb za takojšnje snemanje se mi čedalje bolj dopade. Zajemanje zvoka je bolj švoh (mono, pa šum). Zoomiranje se je pri meni precej slišalo (ugotovil kasneje pri ogledu-bom še testiral). Če snemam iz roke dejansko pobere tresljaje roke stran
smile-1.gif
, če pa je "šport program=premikanje aparata" se je pač treba sprijaznit, da to ni kamera...pa kljub temu je gledljivo. Zdej še čakam na HDMI-D kabel, da pogledam na HDTV. Snemanje vožnje po cesti (pritrjen F3, obe roki na volanu) je lahko prav zanimivo. Samo video je pa velik kot hudič (720p), pa tudi potem ko sem ga pretvoril v MKV ima še vedno 80MB... Kako je najbolj enostavno, da bi ga nalepil na Youtube?? (kateri format? MTS??MKV??)
-Fusion: Sem prebral, da v Picasi lahko kreiram album, ki je lahko odprt ali pa zaprt (za določene emaile?) in da se ob slikah z GPS podatkih prikaže lokacija v malem okencu (googlemaps)... Sem obljubil prijateljem iz Kolpe slike, pa nevem kako najbolj izkoristiti "novo tehnologijo".
-GPS: potem ko enkrat dela, dela OK. Tudi lokacijo ugotovi (kjer je veliko satelitov). Ampak ko sem se pa potepal po južnih gozdovih ga je pa malo "sral"...Imam nekaj čudnih lokacij prileplenih v določene slike-grrrr. Vse gadgete (kompas, višinomer, barometer) bo potrebno še bolj spoznati (+40metrov, pa to)
Pa še mal za okušino:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
youtube mislim, da ima najrajš mp4 (h264). Če imaš adobe premiere CS4 ali več imaš že nastavitve shranjene.

Pri picasi, ko uploadam na net pa izberem neko srednjo možnost, torej, da lahko gledajo samo uni, ko dobijo link. Ni zaklenjeno z geslom in ni samo za določene emaile. Potem ko so slike uploadane, na desni strani ustvariš link in ga pošlješ po mailu. Tam nek zraven je pa tudi mali zemljevid, ki prikazuje lokacijo fotk. Ker si pri free računu omejen na 1GB prostora, jih jst uploadam na 1024x... velikost.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Se je zarosil od znotraj ali od zunaj? Ko se zarosi od znotraj pomeni, da je v aparatu ostal zaprt vlažen zrak, zato aparata nikoli (če ni ravno nujno, seveda) ne odpiraj v veliki vlagi.

Kako, da v jami ni slik? Če si imel nastavljeno na iA in nisi slikal na več kot 5 metrov, bi morale nastati prav OK fotke. Sicer pa imaš nočne mode v SCN (tam je kakih 30 izbir). Pa ne pozabi vklopiti LED osvetlitve (nastavi po potrebi!)

Tudi sport program je v področju SCN!

Po upgju na fw1.1 se izbrišejo nekatere nastavitve, zato pojdi v menu in nastavi osvetlitev LCD na max ali avto!

Za snemanje filmčkov si v menuju vklopi stabilizacijo za filmčke!

Na YouTube lahko prenašaš originalne MTS ali M2TS datoteke!

Za upload na Picaso si prvo ustvari stran na PicasaWeb, nato v Picasi na kompu izberi fotke, ki bi jih rad poslal na web, klikni na "Upload", nato čisto na vrhu na "New" in določi ime mape na netu, nato izberi velikost fotk (ponavadi 1024) ter na koncu v "Visibility ....) še "Anyone with the link" ter na koncu še klikni na gumb "Upload". Ko je vse na netu pojdi spet na PicasoWeb, tam izberi to, novo mapu in nato link pošlji prijateljem.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik sulaco pravi:
Proti koncu se sliši zoom... (0:27). Verjetno zato, ker je bilo v membrani polno vode, pa so se zvoki iz notranjosti ohišja prenašali...
https://www.youtube.com/user/Apisursus?feature=mhum#p/f

Proti koncu ??? Film je dolg preko tri minute! 00:27 od začetka ali toliko pred koncem? Kje pa sploh kaj zumiraš v tem filmu? V ozadju slišim neko glasbo (radio?), zum motorčka pa nikjer, pa sem si nadel slušalke.