2011 podvodni digitalc Pany TS3 ali Oly TG-610

Sato_Leone

Pripravnik
18. feb 2011
230
10
18
Sierra
Bi si kar tole debato izposodil. Iščem nov fotoaparat in sicer naj bi bil tough serije torej vodoporen in pa odporen na udarce. Imel pa naj bi tudi GPS.
Zaenkrat sem gledal sledeče
Pentax Optio WG-1
Olympus Tg-810
Lumix FT-3
A ima kdo kakšne izkušnje s katerim razen z Lumixom? Oziroma ali je še kakšen ki bi lahko spadal v to kategorijo.

Lp

Nazadnje urejeno:

prisma

Pripravnik
27. jan 2008
33
0
6
Naslednji teden dobim TG-810 pa bom lahko kaj več povedal. Testov okoli TG-810 pa še ni na netu, so samo opisi. Bom videl kako se bo obnesel.

Lp

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Sato_Leone pravi:
Bi si kar tole debato izposodil. Iščem nov fotoaparat in sicer naj bi bil tough serije torej vodoporen in pa odporen na udarce. Imel pa naj bi tudi GPS.
Zaenkrat sem gledal sledeče
Pentax Optio WG-1
Olympus Tg-810
Lumix FT-3
A ima kdo kakšne izkušnje s katerim razen z Lumixom? Oziroma ali je še kakšen ki bi lahko spadal v to kategorijo.

Lp

Glede na to, da sem imel večino aparatov iz te kategorije, tiste ki jih pa nisem imel sem pa imel možnost preizkusiti, ti lahko povem, da Pentaxi nimajo stabilizacije slike in jim vse ostale funkcije prav nič ne pomagajo in tudi ne snemajo v AVCHD ali H.264 (filmi zato zavzamejo 2x več prostora, pa še slabše kvalitete so), so pa ti Pentaxi najboljšiv makro delu, Olympusi pa imajo v primerjavi s Panasoniki in Pentaxi blazno neostro sliko in sorazmerno slabše filmčke.

Predhodnik od 810, 8010 (BTW, oba imata enako optiko!), je v primerjavi s FT2 (http://public.fotki.com/Primoz/panasonic-ft2-ts2-v/) kot bi imel dioptrijo in ne nosil očal. In ta problem se pri Olyjih vleče že vse od prvega podvodnega, 720, enako kot se pri Pentaxih vleče problem s tem, da še vedno nimajo optične stabilizacije.

Svetla točka (glede kvalitete fotk in filmčkov) je mogoče Sony TX10, ki pa ima touch screen (in nima GPS in ni odporen na udarce, v vodi pa le do 5 metrov globine), ki pa mi je pri modelu TX5 povzročal ogromno problemov in sploh ni omogočal pod vodo spremeniti načina slikanje - iz fotkanja v filmanje ali obratno in tudi nasplošno touch screen za pod vodo ni dobra ideja. Pa tudi na splošno so TXi preveč nežni in občutljivi.

Aja, da ne pozabim, je pa Olympus 810 (enako kot 810 in 1030) 100% mehansko najbolj odporen podvodni fotoaparat, saj edini dopušča obremenitev 100 kg (lahko ga torej pohodiš).

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Sato_Leone pravi:
Kaj se pri nas že kje dobi TS3? Sem nekaj gledal pa nisem opazil.

Pri nas TS3 ne boš (vsaj uradno ne) dobil, lahko pa pri RAM2, pri MediaMarket in mogoče tudi že pri novem Slovenskem distributerju za Panasonikovo fotoopremo, Eurofoto d.o.o. iz Kranja, povprašaš za FT3.

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
Pri MM jih imajo...
Če bi lahko vzel od pentaxa možnost upravljanja z daljincem+makro+mikroskop, pa dodal trpežnost od Oly-a+Wi-FI SD kartico ter zmešal z FT3==bi dobil "OUTDOOR" digitalc
P.S. Škoda da GPS-u niso dodali kakšne funkcije, ki bi merila prehojeno pot na "potovanju" med slikami, ali kaj podobnega kot je Sport Tracker (pri Nokii). Mogoče FT4
wink-1.gif
)
LP

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
No, tale lepotica je od včeraj, https://www.youtube.com/watch?v=CqW0oZa7p7g
snemana je z max. zoom-om (720p z iA):
-ko zapiha veter je preveč šuma
-na koncu posnetka se zooma (skoraj) ne sliši=(torej če pride voda v mikrofon bo bolj beda zvok)
-stabilizator slike dobro opravi delo

Drugače pa posnetek "once in the lifetime" res zelo lepe, velikanske belouške...hvala bogu za "tanarbolšga" prijatelja=Ft3
wink-1.gif

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
O taki sliki in barvah sem pri Oly-ju 1030 lahko samo sanjal......
(iA, makro z max.digi zoom-om)

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
No, danes sem ga pa prav zlorabljal....na Krki
(včeraj zvečer sem za foro podrobneje pogledal tesnila, pa sem pod zelo močno lučjo od blizu našel nekaj mikronitk, ki sem jih z opičem odbrisal stran+polna baterija=gremo v vodo za cel dan(200fotk in 15min filmčkov, pa še je ostala ena črtica))
Prve podvodne fotke:

..če je prava svetloba so podvodne fotke odlične (iA, sem pozabil, da je treba podvodo slikat z namenskim programom).
Še dobro, da je sprednja leča premazana z antikapljičnim premazom, tako da se kaplice hitro razlijejo in posušijo. In spet me je pozitivno presenetil=slike so odlične(OK, bil je tudi tak dan); video pa še boljš

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
UFF, tazgornja je pa res boljša....
Primus, a si pogledal underwater video? A misliš da "trepetajoči" zvok prihaja iz stabilizacijskega motorčka?? ali pa mogoče avtofokusa?? Takoj ko mikrofon zalije voda se nenormalno prenašajo zvoki iz ohišja....dobra novica je, da takoj ko spravič fotlc iz vode, se mikrofon "posuši" in snema nepopačen zvok...

22. jul 2007
13.382
1.641
113
124
tisti zvok pod vodo je pa ful moteč, od primusa videi pod vodo z ft-2 so čisto nekaj drugega, edino če niso bili s čim obdelani da je šum izginil
sprasujem se.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Moji podvodni videi niso obdelani, popolnoma in čisto nič! Nekateri so sicer zmontirani iz več filmčkov in nato prekonvertirani v MP4, a nikoli ne spreminjam ne zvoka in ne slike. Bom pa preveril kaj je s podvodnim videom na FT3, če ne prej pa čez par tednov v Egiptu.

Glede "Underwater video with DMC-FT3": pod vodo se zvok prenaša s hitrostjo 1482 m/s po zraku pa le 343 m/s in zato se pod vodo slišijo vsi šumi in razni veslači ter čolni in seveda tudi živali, pa trki kamnov v tekočih vodah, ..., na velike razdalje (žal se pa smeri ne da določit, ker so naši možgani prilagojeni hitrosti zvoka na zraku in iz časovnega zamika sprejema določenega zvoka med levim in desnim ušesom "izračunajo" smer, da bi to šlo tudi pod vodo, bi morali imeti ušesa več kot 4x bolj narazen
smile-1.gif
). Večino šumov v omenjenem filmčku bi torej pripisal tem vzrokom, žal pa motorček zuma res nenormalno ropota. Sem primerjal z mojim FT3 in moj ropota bistveno manj. Ampak šumenje zuma pod vodo je itak brez pomena, ker pod vodo zum, ne pri fotografiji in ne pri filmanju, skoraj ne pride v poštev, saj so svetlobne razmere precej slabše kot zunaj (pa tudi plavajoči delci v vodi niso v korist) in zato je to nesmiselno, še zlasti zato, ker voda itak vse poveča za tretjino in fotoaparat z osnovnimi 28 mm pod vodo deluje kot da bi imel 37 mm, mi pa bi radi čim širši kot, uporabljat zum. V vsakem primeru pa se je potrebno za bližnje posnetke pod vodo objektu približat na manj kot pol metra. Če pa tako ropota AF, bo pa problem!

Bom še še danes, če mi le uspe, mojega FT3 preizkusil v "podvodnih" razmerah (v tišini) z vključenim cAF in z zumiranjem!

Nazadnje urejeno:

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Žal res, FT3 posname še kup zvokov iz notranjosti aparata, ki jih FT2 ni. Sem včeraj posnel nekaj podvodnih filmčkov v popolni tišini in se sliši podobno kot pri tebi. Upam, da se bo v morju, kjer se sliši še kup drugih zvokov od podvodnega življa, zvok AF in zuma manj slišal. Sicer sem pa zeloooo razočaran, ker sedaj vem, da tega z nobenim FWjem ne bo možno odpraviti, ker je mikrofon očitno v ohišje pritrjen tako, da se nanj (zlasti pod vodo) prenašajo vibracije od motorčkov zuma in avtofokusa. Očitno bučamani stvari niso testirali tudi pod vodo!
Klinc, bo treba potrpeti eno leto, potem pa FT4.

Sem se pravkar spomnil ene rešitve: FT3 (in tudi prejšnji modeli, a pri FT3 je to bolj izrazito) snemajo zvok tako, da imajo avtomatsko regulacijo ojačenja mikrofona, to pomeni, da kadar ni nobenih zvokov preko mikrofona, elektronika povečuje ojačenje mikrofonskega signala in na koncu ojača tudi lastno šumenje aparata. Ko pa mikrofon začne zaznavat kake zvoke iz okolice, pa elektronika zmanjša ojačenje tako, da ne pride do klipinga. Če bi to ojačenje signala iz mikrofona programsko omejili oziroma, če bi dvignili spodnjo mejo nivoja signala, ki se še zazna in posname, bi se ta problem zmanjšal, res pa je, da potem ni bi mogli posneti kakih zelo tihih dogodkov.

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
A pa si imel izklopljeno stabilizacijo?? ....jaz sem bil danes na vodi, a nisem napolnil baterije od prejšnjega izleta (ostala ena črtica) in je utripala rdeče, potem pa nisem probaval....
Sploh sem pa dobil HDMI-D kabel, pa sem FT3 priklopil na HDTV in bogsigavedi v kakšnem stanju je bilo tesnilo (prah), saj BRAVIA omogoča navigacijo z daljincem od TV-ja, pa sem se igral. AMPAK SLIKA oz. VIDEO NA 720p je BOMBA!! To bodo res pravi "dokumentarci" otrok, ki se bodo gledali čez ...20let
wink-1.gif

Primus: Nekje v tej temi sem zasledil, da si omenil, da je bolje snemati v 720p kot 1080i ? ...zaradi lepšega, bolj tekočega gledanja.... Si še vedno enakega mnenja? Ali bi bilo bolje preklopit v FSH??
LP

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Jaz bom vse, kar mi je pomembno snemal v 720p, ker posname v sekundi 2x več slik in res bolj tekoče teče. Če bom pa snemal, da bom potem iz filma fotke ven vlekel, bom snemal pa na 1080i.

Filmčke pa sem snemal v Beach & Snorkeling načinu z vključeno stabilizacijo in cAF. Bom res poskusil še brez stabilizacije, cAF pa pri meni mora delat.

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
A za tisto "predelano mojo" sliko zgoraj moram slikat v Beach načinu ali Underwater??
Ko potujem/raziskujem z kajakom se ne potapljam več kot 1meter-kot bi "snorkal"-se pravi, da je verjetno bolje, da vklopim Beach&Snorkel???
Čez 14 dni grem (verjetno) spet na Kolpo, pa bom probal še kakšno UW "globinsko" sliko narediti-zadnjič je imela voda že 13st. JEEEE
wink-1.gif

LP