Žal res, FT3 posname še kup zvokov iz notranjosti aparata, ki jih FT2 ni. Sem včeraj posnel nekaj podvodnih filmčkov v popolni tišini in se sliši podobno kot pri tebi. Upam, da se bo v morju, kjer se sliši še kup drugih zvokov od podvodnega življa, zvok AF in zuma manj slišal. Sicer sem pa zeloooo razočaran, ker sedaj vem, da tega z nobenim FWjem ne bo možno odpraviti, ker je mikrofon očitno v ohišje pritrjen tako, da se nanj (zlasti pod vodo) prenašajo vibracije od motorčkov zuma in avtofokusa. Očitno bučamani stvari niso testirali tudi pod vodo!
Klinc, bo treba potrpeti eno leto, potem pa FT4.
Sem se pravkar spomnil ene rešitve: FT3 (in tudi prejšnji modeli, a pri FT3 je to bolj izrazito) snemajo zvok tako, da imajo avtomatsko regulacijo ojačenja mikrofona, to pomeni, da kadar ni nobenih zvokov preko mikrofona, elektronika povečuje ojačenje mikrofonskega signala in na koncu ojača tudi lastno šumenje aparata. Ko pa mikrofon začne zaznavat kake zvoke iz okolice, pa elektronika zmanjša ojačenje tako, da ne pride do klipinga. Če bi to ojačenje signala iz mikrofona programsko omejili oziroma, če bi dvignili spodnjo mejo nivoja signala, ki se še zazna in posname, bi se ta problem zmanjšal, res pa je, da potem ni bi mogli posneti kakih zelo tihih dogodkov.