2011 podvodni digitalc Pany TS3 ali Oly TG-610

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
In natančnosti ne smes preverjat na Google Earth, ker so tam ponekod ortofoto posnetki zamaknjeni.

LP

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik alfist555 pravi:
In natančnosti ne smes preverjat na Google Earth, ker so tam ponekod ortofoto posnetki zamaknjeni.

LP

Jaz sem FT3 tudi na Google Earth prevejal: Koseški Bajer, Sharm el Sheikh (Far Garden), Katarina nad Ljubljano in klub Papaya (Zrče, Pag, Hrvaška). Na zadnji lokaciji sem bil še včeraj na enem glasbenem dogodku in vse koordinate iz GPSov v FT3, N8 in Nuvi 250 se ujemajo in tudi Google Earth jih prikaže na pravem mestu.

Par fotk iz Zrč (EXIFi ( http://public.fotki.com/Primoz/swedish-house-mafia/ - klik na "exif", desno od vsake pozamezne fotke) z vsemi podatki so ohranjeni - drugi dve fotki imata tudi GPS informacijo):

28 mm, ISO 1000, nočni način 3Mpix

49 mm, ISO 800, nočni način 3Mpix

128 mm, ISO 800

128 mm, ISO 1600

FT3 je tudi v teh težkih (noč in/ali velika oddaljenost) pogojih presegel moja pričakovanja, z enim polnjenjem sem med 23to zvečer in 7mo uro zjutraj posnel kakih 100 fotk (precej s flešom) in za 80 minut filmčkov (kakih 20 minut tudi z LED osvetlitvijo).

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Saj sem napisal, da so posnetki ponekod zamaknjeni.
Recimo LJ je vredu...

pri nas na periferiji je pa zamaknjeno...in to za preko 20m...

LP

guardy

Guru
3. avg 2007
8.483
1.050
113
Obišči stran
Evo, prvi vtisi praktice: naredil ene 10 slik, zajamral card error in crknil
grin1.gif

Sem ga osušil, nato odprl in je bil polhn vode.

Preden sem šel v vodo sem 3x preveril, da je dihtunga čista in brez praha/las.

Me zanima, kaj bojo rekl na servisu
grin1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Probaj pogledat vrh Triglava, tam je npr. izjemno zamaknjeno.

Evo, koordinate vrha so nekje v globeli.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Naj ne izgleda, kakor da ti privoščim, ali kaj podobnega, Guardy!
Citat:
Uporabnik guardy pravi: Za telh 50€ pa ko sem dal za tole škatlo tut če mi jo zalije ne bo nobene škode. Bodo pa verjetno neprecenljive fotke tamale v vodi pa pod vodo
smile-1.gif
Stestiral pa bom lahko šele avgusta, ko bomo na morju. Ampak še 1x, za 50€ nimaš kaj zajebat, saj je tolk skoraj dičapac torbica :p
......

Še enkrat se je izkazalo, da pri nekaterih zadevah enostavno ni bližnjic!
Za malo denarja, malo muzike (ali pa še tega ne)

P.S.: tudi jaz sem kupil malo rabljenega, majhnega, tankega in lepega kompakta za 40€. In bi naredil bolje, če bi teh 40€ šenkal klošarju na cesti...aja, kaj mu je? Posnetek naredi takrat, ko se NJEMU zdi, ne meni.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi: Za telh 50€ pa ko sem dal za tole škatlo tut če mi jo zalije ne bo nobene škode. Bodo pa verjetno neprecenljive fotke tamale v vodi pa pod vodo
smile-1.gif
Stestiral pa bom lahko šele avgusta, ko bomo na morju. Ampak še 1x, za 50€ nimaš kaj zajebat, saj je tolk skoraj dičapac torbica :p
......

P.S.: tudi jaz sem kupil malo rabljenega, majhnega, tankega in lepega kompakta za 40€. In bi naredil bolje, če bi teh 40€ šenkal klošarju na cesti...aja, kaj mu je? Posnetek naredi takrat, ko se NJEMU zdi, ne meni.

Seveda nihče Daretu in niti komu drugemu (razen morda Rusom, ki pod vodo na koralnih grebenih delajo res veliko škodo) ne privošči tega, kar se mu je zgodilo s kamero. Jaz sem celo pričakoval, da se bo pohvalil, kako je za majhen denar dobil kar ugodno zadevo. Sam te kamere (še) nisem preizkusil, so jo pa na e-Fotografiji ( http://www.e-fotografija.si/templates/?a=2950&z=1 ) in tam se je očitno kar solidno obnesla.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.483
1.050
113
Obišči stran
No no, za razliko od ostalih ki to kamero kupijo sem sam pravzaprav nekaj takega tudi pričakoval, zato neke velike jeze nad tem ni. Edina jeza je ta, da se je to zgodilo pri prvem plavanju, pa ne vem, če je bila kamera 5 min v vodi. Tako da imam iz vode le ene 10 slik tamale.

Bomo pa videli, kako se bojo fantje na servisu obnašal, pa kaj vse mi bojo poizkusil prodat, ko bom nesel zadevo drug teden nazaj.

Drugače pa imaš prav, malo denarja, malo muzike. Ampak ti povem, da bi se to lahko naredilo tudi pri panasonicu ali pa olympusu
wink-1.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Res je, iz obeh testov:

http://www.lenstip.com/index.php?art=128
http://www.dpreview.com/reviews/Q311waterproofcompactgrouptest/

je hitro jasno, kaj in kako: po mojem mnenju Panasonik premočno poseka konkurenco, v praktično vseh pogledih. Si pa po mojih merilih Sony ne zasluži tako visokih ocen: res je, da so fotke (in tudi filmčki) zelo dopadljive, žal pa je Sony pod vodo popolnoma neuporaben, saj dokler je moker, na njem ne moreš (pre)nastaviti prav ničesar: kako naj bi s površine vedel, kaj te čaka (naprimer) na 10ih metrih globine ali pa pod kakšno skalo, v senci, tam pa ne moreš nastaviti niočesar, ne WB, ne ISO, ne fleša, ne macro, ne ničesar. Halo, in to prodajajo kot podvodni fotoaparat.

Aja, pa še tista vratca (on/off, odkrivanje leče in mikrofonov) so problem, vsakič ko sem jih odprl (resda pri TX5, amapak pri TX10 je sistem popolnoma enak) ali zaprl, sem zaslišal škrtanje mivke in po nekaj dneh opazil praske spredaj, pa tudi zadaj in na steklu ekrančka.

Je pa TX10 res najmanjši (skoraj premajhen za pod vodo), najlažji, najlepši in najbolj cortkan, a precortkan za resno vsakodnevno večurno uporabo v morju.

Nazadnje urejeno:

sulaco

Pripravnik
3. okt 2010
204
0
16
eno hitro vprašanje: Kolega je prinesel iz tujine Ft3, pa ima višinomer/globinomer v feet-ih in ne znamo (ne najdemo), kje bi se lahko preklopilo v metre ?? Ali je to stvar Firmware-a?? Samo po moje ne...ker sem jaz dolpotegnu Ver.1.2(link od Primusa) pa me ni telefon nič vprašal, kakšen setup imam-ergo lahko sklepamo, da se feet/metre preklopi v seznamih....
LP

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik sulaco pravi:
eno hitro vprašanje: Kolega je prinesel iz tujine Ft3, pa ima višinomer/globinomer v feet-ih in ne znamo (ne najdemo), kje bi se lahko preklopilo v metre ?? Ali je to stvar Firmware-a?? Samo po moje ne...ker sem jaz dolpotegnu Ver.1.2(link od Primusa) pa me ni telefon nič vprašal, kakšen setup imam-ergo lahko sklepamo, da se feet/metre preklopi v seznamih....
LP

V mojem FT3 in tudi v navodilih, ne v slovenskih za FT3 in ne v angleških za TS3, nikjer ne najdem možnosti izbire metričnih ali imperialnih enot, zato sklepam, da je to povezano z verzijo tega aparata. Najbrž je kolega kupil TS3 in ne FT3, če je pa res FT3 je pa verjetno predviden za kako deželo, ki uporablja imperialne enote in 50Hz električni sistem.

Glede nadgradnje FW, Panasonik sicer ponuja dve datoteki, ena z imenom TS3 in druga z imenom FT3, vendar pa je v obeh (ko jih razpakiraš) vsebina do bita enaka, tako da s FW ne moreš vplivati na razlike, ki so med FT3 in TS3, žal!

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Ima kdo kako inforamcijo/link kje najceneje do Lumix DMC-FT3?
Iz nizozemske pride 323€+PTT. Pri nas je 365€.

LP

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Ima kdo kako inforamcijo/link kje najceneje do Lumix DMC-FT3?
Iz nizozemske pride 323€+PTT. Pri nas je 365€.

LP

Jaz sem ga v MediaMarketu plačal 350 EUR, pa sem zraven dobil še silikonsko srajčko, aparat pa ima 2 leti garancije: http://www.mediamarket.si/ads/fotoaparati/panasonic_digitalni_fotoaparat_dmc_ft3_id_1333.html

V tujini je (morda) res par EUR cenejši, vendar pa to ne odtehta komplikacij pri dobavi, plačevanju poštnine, morebitnih davščin in carine in predvsem, komplikacij v primeru reklamacije, servisa, ali česa podobnega!

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Saj ravno zato sprasujem ce ima kdo kak link...320€+PTT (ki je sigurno vsaj 20€) pol je ze bolje da ga pri nas vzamem, ker je razlike le par 10€. Ceprav mi je malo drag za second foto....sam bi pa imel nekaj "vodnega". Bomo videli, ce ne bom vzel kakega cenejsega.

LP

Nazadnje urejeno:

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
No no, za razliko od ostalih ki to kamero kupijo sem sam pravzaprav nekaj takega tudi pričakoval, zato neke velike jeze nad tem ni. Edina jeza je ta, da se je to zgodilo pri prvem plavanju, pa ne vem, če je bila kamera 5 min v vodi. Tako da imam iz vode le ene 10 slik tamale.

Bomo pa videli, kako se bojo fantje na servisu obnašal, pa kaj vse mi bojo poizkusil prodat, ko bom nesel zadevo drug teden nazaj.

Drugače pa imaš prav, malo denarja, malo muzike. Ampak ti povem, da bi se to lahko naredilo tudi pri panasonicu ali pa olympusu
wink-1.gif

Meni ga je tudi voda zalila...seveda da morska
frown-1.gif

Ampak po mojem sem bil sam kriv, ker ko mi je zmrznil, sem vzel baterije ven in očitno nisem dobro zataknil gumbka lock.
Največja skrb, ki jo sedaj imam je, ali mi bo še uspelo nazaj zalaufat 8 G kartico, da dobim vsaj slike
wink-1.gif

miha33

Zelenc'
4. feb 2011
7
0
1
Citat:
Saj ravno zato sprasujem ce ima kdo kak link...320€+PTT (ki je sigurno vsaj 20€) pol je ze bolje da ga pri nas vzamem, ker je razlike le par 10€. Ceprav mi je malo drag za second foto....sam bi pa imel nekaj "vodnega". Bomo videli, ce ne bom vzel kakega cenejsega.

LP

Pozdravljeni!
Nabavil TS3 iz UK (ebay) in cena s poštnino je prišla 265€.

miha33

Zelenc'
4. feb 2011
7
0
1
Citat:
Uporabnik Primus pravi:
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
smile-1.gif
......

Seveda nihče Daretu in niti komu drugemu (razen morda Rusom, ki pod vodo na koralnih grebenih delajo res veliko škodo) ne privošči tega, kar se mu je zgodilo s kamero. Jaz sem celo pričakoval, da se bo pohvalil, kako je za majhen denar dobil kar ugodno zadevo. Sam te kamere (še) nisem preizkusil, so jo pa na e-Fotografiji ( http://www.e-fotografija.si/templates/?a=2950&z=1 ) in tam se je očitno kar solidno obnesla.

Zdravo!
Sem zadovoljni novi lastnik panasonica DMC-ST3.
Imam samo vmesno pripombo, ki bo mogoče pomagala bodočim kupcem elektronske krame.
Pred cca letom sem kupil Pentaxov fotoaparat optio W-90. Pri nakupu sem se najbolj opiral na tale članek:
http://www.e-fotografija.si/templates/default.aspx?a=2616 , pa še slike iz interneta, pa posnetki iz Youtuba,...pa smo kupili.
Z zadevo sem bil tako zadovoljen da sem jo po parih mesecih prodal.
Skratka na revije ki testirajo aparate se ne zanašam več, ker ima preveč vloge denar! Pred nakupom Panasonica pa sem prebral vse vaše članke in zaupal v domačega naroda narejene posnetke, ter olimpusa 610 in novega pentaxa wg1 sprobal v trgovini. Na forumu ste vse lepo komentirali in padla je odločitev- nakup.
Rezultat - zelo zadovoljen kupec.
Hvala vam.

Osti jarej!

joshe

Zelenc'
5. sep 2011
11
0
1
Bistrica pri Tržiču
Pozdravljeni.
Tudi jaz kupujem Panasonic-a FT3, pa me zanima kakšna 8G spominska kartica mu najbolje ustreza?
Do sedaj sem imel Olympus-a 1030 SW in upam da bo FT3 delal lepše slikice, vsaj na to kar sem prebral tule pri vas na forumu.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik joshe pravi:
Pozdravljeni.
Tudi jaz kupujem Panasonic-a FT3, pa me zanima kakšna 8G spominska kartica mu najbolje ustreza?
Do sedaj sem imel Olympus-a 1030 SW in upam da bo FT3 delal lepše slikice, vsaj na to kar sem prebral tule pri vas na forumu.

Če boš filme snemal v AVCHD, potrebuješ kartico class 4, sicer pa class 6. Ker so pa sedaj tudi class 10 kartice sorazmerno poceni, vzemi kar tako, če jo ravno kupuješ.