Zonta, Dars in odpad

luka51

Guru
16. avg 2007
14.697
6.008
113
Tu imaš lahko dejansko lastnino iz ene in druge strani. Vgrajeni deli so do plačila računa last servisa. To pomeni vozila tudi ne smeš kar tako odpeljati z deli, ki še niso tvoji.
To je kraja. Pokličeš policijo in prijaviš ukradeno vozilo kdo ga je in kje je. Ce ne placaš je potem stvar sodišča. Avta v nobenem primeru (al pa bilokaj drugega) legalno ne smejo zadržat.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

luka51

Guru
16. avg 2007
14.697
6.008
113
Odstranitev s pajkom urejajo predpisi. Zadržanje iz strani servisa pa ne. Torej ni glih primerjava na mestu

B81

22. jul 2007
38.220
11.348
113
Razen ce podpises da je do placila storitve vozilo zadrzano pri serviserju ali kaj podobnega?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.612
5.192
113
Če pozabimo na to za kak nateg gre: ali bi vi Romunu ali drugemu tujcu prodali bicikel, polovico plača sedaj, polovico pa nakaže, ko pride domov?
Tudi v poslovnem svetu se roba zna zadržati, dokler plačilo ni zanesljivo v celoti nakazano. Mislite, da v Nemčiji spustijo slovenski avtobus, ki je rabil nujni servis iz delavnice, preden je denar v celoti tam? Močno dvomim.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.697
6.008
113
Mislite, da v Nemčiji spustijo slovenski avtobus, ki je rabil nujni servis iz delavnice, preden je denar v celoti tam? Močno dvomim.
Smo v nemčiji?

Ajde idi kuhno montirat pa ti stranka reče nebom plačal. In rečeš ok dokler ni denarja bom odmontiral steklokeramično in greš. Stranka pokliče policijo, da si vkrado ploščo in te pohapsajo na poti domov.
Primer iz realnega življenja. Ded še zaj nima plačane kuhne. Je pa mel ogrome probleme, ker je "vkradel" neplačano steklokeramično.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.612
5.192
113
Smo v nemčiji?

Ajde idi kuhno montirat pa ti stranka reče nebom plačal. In rečeš ok dokler ni denarja bom odmontiral steklokeramično in greš. Stranka pokliče policijo, da si vkrado ploščo in te pohapsajo na poti domov.
Primer iz realnega življenja. Ded še zaj nima plačane kuhne. Je pa mel ogrome probleme, ker je "vkradel" neplačano steklokeramično.

Povej raje realni primer iz Slovenije, kjer sta policija in sodišče rešila v "realnem času" neplačniku vozilo, ki ga servis ni hotel izročiti iz svojih prostorov.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.707
2.739
113
še v SLO - ampak komaj
Smo v nemčiji?

Luka - ni enako. Ploščo je odtujil (kraja) - da je ploščo pustil “doma” (ne dostavil, ker čaka plačilo) pa se približuje primeru predaje na popravilo (storitev) in “strinjanjem“, da se storitev poravna in šele potem dobi nazaj “svoje”.
Saj je podobno, če daš telefon, TV, vibrator na popravilo - ko je fertik te pokličejo in ko vse plačaš dobiš svojo stvar nazaj.

Pa da ne bo nesporazuma - ne zagovarjam načina, a razumem zakaj prijava kraje ne deluje.

edit: ko sem prestavil servisiranje službenega vozila k “domačemu” (iz mojega kraja) servisu, so mi prvič dali avto nazaj šele potem, ko sem vsa svoja “poznanstva” izkoristil (osebno zaupanje). V prvem trenutku je rekel, tu je račun, firma plača, ti avto … No, sedaj gre brez, ker so pac ugotovil, da ne zamujamo s plačili.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

luka51

Guru
16. avg 2007
14.697
6.008
113
V glavnem avta ti servis ne sme zadržat. In ko maš stranko, ki to ve bo avto odpeljala tebi pa pol ostane sodišče za izterjavo dolga.

• Haha
Reactions: Pepe

gr69

Guru
15. dec 2009
11.707
2.739
113
še v SLO - ampak komaj
Apollo8
Pliz mnenje: “tvoji” dobijo klic ali na zapisnik: “Čujte, dal sn avto na popravilo so mi ga zrihtali, a mi ga nočejo dati. Aja - računa za popravilo še nisn plačal. Bom drugi teden …”

Boste šli pomagati, da bo stranka dobila svoje vozilo nazaj?

Zdaj pa enako z polomljeno angleščino, ker je lastnik Italijan (čeprav ne bi smelo biti razlike).

sad

Guru
24. avg 2007
21.395
10.070
113
Italijan ne bo klical policije, ker mu bo nategun grozil, da bo še v zapor šel. Zelo verjetno je, da ne samo, da Italjian ne bo klical policije, ampak mu bo nategun s klicem na policijo grozil.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.258
4.231
113
V glavnem avta ti servis ne sme zadržat. In ko maš stranko, ki to ve bo avto odpeljala tebi pa pol ostane sodišče za izterjavo dolga.
Včasi je pisalo (na računu od uradnega servisa) da so vgrajeni deli last servisa do poplačila dolga. Torej lahko seveda zahtevaš vozilo nazaj brez plačila, samo vgrajenih delov ti pa niso dolžni dajat zastonj. In že pri neki banalni menjavi olja se da enostavno stranko pustiti na šlepslužbi. Stočiš novo olje ven, daš ji nazaj star filter (ki si ga moral prebit z izvijačem ker je bil tako zategnjen da se ga ni dalo drugače losat), naliješ olje iz zbiralnika odpadnih olj/tekočin ... pa da vidim kdo popusti prvi! ;)

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.479
1.949
113
Včasi je pisalo (na računu od uradnega servisa) da so vgrajeni deli last servisa do poplačila dolga. Torej lahko seveda zahtevaš vozilo nazaj brez plačila, samo vgrajenih delov ti pa niso dolžni dajat zastonj. In že pri neki banalni menjavi olja se da enostavno stranko pustiti na šlepslužbi. Stočiš novo olje ven, daš ji nazaj star filter (ki si ga moral prebit z izvijačem ker je bil tako zategnjen da se ga ni dalo drugače losat), naliješ olje iz zbiralnika odpadnih olj/tekočin ... pa da vidim kdo popusti prvi! ;)
Mejduš, pa ti si proper talent. A lahko kmalu pričakujemo še dodatnega ponudnika vlečnih storitev na AC?

• Haha
Reactions: sad in sajkek

luka51

Guru
16. avg 2007
14.697
6.008
113
Včasi je pisalo
Nima veze kaj piše. Zakon ne daje pravice servisu zadržanja vozila zaradi dolga, sploh pa ne pri storitvah, katere niso bile naročene. Z to so sodišča.
Piše lahko, da gre avto v trajno last servisa, če pride stranka po njega v deževnem vremenu pa to še vedno nima pravne podlage.

Če se greš jajčkat verjemi, da boš popustil prvi ti kot servis.

• Všeč mi je
Reactions: Apollo8

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.231
3.587
113
Marlbor
Nima veze kaj piše. Zakon ne daje pravice servisu zadržanja vozila zaradi dolga, sploh pa ne pri storitvah, katere niso bile naročene. Z to so sodišča.
Piše lahko, da gre avto v trajno last servisa, če pride stranka po njega v deževnem vremenu pa to še vedno nima pravne podlage.

Če se greš jajčkat verjemi, da boš popustil prvi ti kot servis.
Če piše, da so deli last servisa do plačila računa, pomeni da jih tudi ti ne smeš odpeljati iz delavnice, ker deli pač niso tvoji, tako kot oni ne smejo zadržati tvojega vozila, ker ni njihov. Potem imaš 2 opciji, da plačaš račun in odpelješ kar je tvoje hkrati s tem kar s plačilom postane tvoje. Ali pa ne plačaš računa in bo servis pobral svoje dele z avta in te odposlal iz delavnice. Naknadno pa preko sodišča poskušal zahtevati plačilo za opravljeno delo. Sam si izbiraš potem, kaj je zate lažje.