Zloraba brezstične bančne kartice?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Temo seveda lahko smetiš (oziroma kolikor bodo to moderatorji dovolili), za 'jebanje u mozak' pa žal nisi primerno intelektualno opremljen.
evil.gif

Nazadnje uredil moderator:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Točno. Ne morem te hebat v nekaj česar nimaš. Hvala za opozorilo.
evil.gif

Nazadnje uredil moderator:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
So obstajale plačilne kartice z zgolj magnetnim zapisom. Tam ti je lahko trgovec ali gostinec ali.. večkrat potegnil kartico skozi magnetni čitalnik in nato na slip dodal navidez sličen podpis, pa te je kosilo namesto 50 prišlo 300€. Tudi pri sedanjih karticah s čipom imaš CV kodo katera je dovolj za plačila na daljavo...
Če se nate spravijo profesionalni goljufi te bodo ogoljufali pa kakršno koli tehnologijo za kartice imamo. Torej delati paniko zaradi NFC, kateri nas ne bo nič bolj izpostavil goljufijam ampak nam bo olajšal nekatera plačila je malce paranoično. Da pa nas bodo goljufi lupili tudi z NFC je pa tudi dejstvo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
NFC je samo brezkontaktni vmesnik do čipa na kartici, ki vsebuje certifikat. Tako kot ne moreš čipa prekopirati, tudi preko NFCja ne moreš "ukrasti" kartice.

Edina možna zloraba je, da jo nekdo na daljavo (beri: močno pod 1m) z ročnim POS terminalom bremeni. Pa še to le do limita, ki gre brez PINa. Pa še tam se vidi kam je šel denar.

Za vse paranojike svetujem znižanje limita brez PIN na 0€ in pa seveda Faradayevo kletko
evil.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Nekatere države imajo pri brezstičnih karticah tako rešitev, da je potrebno vpisati PIN pri vsakem četrtem nakupu, ki je manjši od 15€. Tako se možnost zlorabe zmanjša na max. 45€

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.277
7.053
113
Tudi to bi šlo skozi...ampak kdaj bodo pri nas začeli povsod sprejemat te nfc kartice sploh?

Zadnič v McD pomislim kako bo kul, jim dam kartico, ne rabim pina...rešim hitreje kot z gotovino...seveda mi pomoli pos terminal pod nos in že tipkam...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V Šparu, Tušu in Hoferju jim že deluje, na Petrolu imajo čitalce nameščene, pa jim pred nekaj dnevi še niso delovali, v Lidlu jih pa nimajo. Ker imam brezstično kartico šele kakih 14 dni, drugih štacun še nisem prečekiral.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Čitalci so skoraj povsod nameščeni že več kot leto, samo niso aktivirani. Mene bolj zanima, kdaj bodo banke začele podpirati NFC v mobilnih telefonih. Tisto je načeloma še bolj varno, saj zadeva ni pasivna in jo moraš eksplicitno vključiti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
To s telefoni ne bo šlo, ker se čezdalje več goveda pogovarja po telefonu, ko jim blagajničarka skenira izdelke. :D

rtvrtv

Zelenc'
5. maj 2015
1
0
1
Tudi meni ni všeč takšna kartica, s katero se je banka samovoljno odločila sneti VARNOST z mojega TRR. PREDLAGAM, da vsakdo v banko pošlje pritožbo po navadni pošti, pa naj odgovarjajo vsakomur posebej.

UPRITE SE

Z Gorenjsko banko sem že načel zoprno dopisno temo. Banka (tudi druge) je prekršila temeljno načelo, saj nisem nikoli dal pisne odobritve, da se moj račun odpre za neavtorizirane nakupe. Kršeno je tudi naslednje načelo, nisem podpisal niti najmanjšega zneska za katerega se lahko izvajajo neodobrene bremenitve mojega računa. Zakonito je to postal odprt račun v okviru Splošnih pogojev banke! Pa čeprav na prvi pogled za manjše zneske.

Nič nimam proti tej tehnologiji in je prav, da obstaja. Kdor želi, potrebuje, super, naj v enoti banke ali preko spletne banke to podpiše in uporablja. Tudi prekliče, kadarkoli želi.

V odgovoru navajajo, da mi navadne kartice žal ne morejo ponuditi. Kao, storitve ne zmorejo zapreti. Če bo to možno, nekemu oddaljenemu roku ne morem verjeti. Ostane mi le še ena možnost. Zaprtje računa. Zaradi tako brezbrižnega odnosa managerskih posameznikov, ki odločajo, da se pravica dostopa do mojega računa pomete pod novimi splošnimi pogoji. BANKE. Zveni znano. Z vso prijaznostjo in ustrežljivostjo tega ne morejo popraviti niti zaposleni na okencih, ki se res trudijo.

Prava ZLORABA je, da so samovoljno tej varnostni luknji prilagodili/spremenili splošne pogoje na katere se sklicujejo v odgovoru, češ da so bili objavljeni v banki, na spletu in da je nemogoče obveščati vsakega posameznika. Čakam še objavo na Fejsbuku. VREDNOTA postaja, da sodobno "pravno" bančništvo ropa narod in v deželo pelje revščino, le klik in spremenijo splošne pogoje. Smo v času, ko to lahko naredijo in smejo - kadarkoli, kjerkoli, kakorkoli in kar vsem!!! Že v splošnih pogojih ogromno težo posvetijo PINu, a na drugih vratih smo odprti za neavtorizirane bremenitve, seveda sebe s pogoji zaščitijo kot medvede.

Med drugim so mi v odgovor nastlali marketinški material s spleta. S to kartico naj bi imel celo večjo varnost.... s sodelavci v debati nismo našli enega razloga, zakaj naj bi bila pa ta kartica bolj varna kot navadna, ko si moral za vsak nakup vnesti PIN.

OGROŽENE SKUPINE LJUDI.
Saj drži, ni treba plačevati preko brezstičnega mehanizma. Ja, drži zame. Doma naj se skregam z otroki, če bodo segli v mojo denarnico. Pa vseeno, danes me ni bilo kaj strah, če bi kartico izgubil ali kje pozabil. Ko bom šel šotorit na morje, naj si nabavim sef. Sem mlad in kriv za svoje traparije, mar ne. Ko pa se postavim v kožo svojih staršev, pa temu ni tako. Moja mati je že večkrat v trgovini pozabila očala, pa njihovo kartico, pa zdravstveno kartico (jo je po nekaj dneh le dobila nazaj), tudi bančno - vse se je rešilo. Kaj bo npr, soseda, ki ima 320€ penzije, ko ji bo nekdo posegel še v limit? Kaj ko gredo stari ljudje v bolnico (ne za en dan), ali celo v dom? 24 ur na dan naj držijo kartico v roki in očeh - budalaština.

Še link, kako zlahko se nekomu prebere kartico s telefon, ki ima NFC (jutri bo to že na vsakem kitajskem). Potem pa veselo v šoping: https://www.youtube.com/watch?v=gEWl2M78kls

MOTIVI
V odgovoru se sklicujejo tudi na mednarodne raziskave, kako si ljudje to želijo. Blabla. Kdo si zares to želi? Na spletu je zaslediti povzetek iz članka, da ljudje s takimi karticami še bolj brezbrižno zapravljajo in da so to stranke z boljšimi prihodki. Bravo, zdaj smo to postali vsi.
Gre za novo iznajdbo zahodnih bank. Sedaj lahko začnejo s trženjem zavarovanja, če ti kartico ukradejo (to so mi ponudili po telefonu). Lahko se naročim na SMS za vsak cent iz kartice (tudi to so mi ponudli). Seveda lahko tudi kartico ob pogrešanju prekličem in si nabavim novo. Skratka, iznašli so nove vsiljene plačljive vzvode, kako naj dodatno mašim splošne VARNOSTNE luknje. Ni, da ni. Kaj bo boste reklamirali znesek? Mačehovsko vas bodo pravno udarili s splošnimi pogoji + neupravičena reklamacija pa je del cenika. Mar ni jasno je, da storitve nočejo v osnovi zapreti.

UPRITE SE

newem

Pripravnik
20. nov 2007
279
0
16
Citat:
Uporabnik rtvrtv pravi:

Še link, kako zlahko se nekomu prebere kartico s telefon, ki ima NFC (jutri bo to že na vsakem kitajskem). Potem pa veselo v šoping: https://www.youtube.com/watch?v=gEWl2M78kls

UPRITE SE

In kaj ti pomaga stevilka kartice? Brez CVV kode, si lahko denar samo na list papirja narises. Tako, kot je nekdo ze napisal, ce se profiji spravijo nate, ti bodo spraznili racun, preden bos sploh opazil, nihce ne bo vlagal toliko truda za usivih €14.

V UK sistem popolnoma dobro funkcionira(pazi limit je celo £20, Septembra £30), ce pa si paranojicen, pa se vedno lahko zahtevas da vstavis kartico v POS terminal in vpises PIN kodo in tudi za zneske do €15. Dejansko te celo vedno vprasajo, ce lahko uporabijo contacless opcijo.