Zlato v kateri obliki?

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Profit ni nekaj kar raste, ampak je razlika med nakupno in prodajno ceno, zmanjšano za stroške. Davek je verjetno strošek, ali pa predlagaš nakup/prodajo na neorganiziranem trgu in prevaro države?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.098
6.936
113
pri taščici
država prevara državljane, ker državljan ne more prodati srebra z ddv.
Če bi državljan lahko srebro prodal z ddv na organiziranem trgu, potem bi to bil DDV. Tako pa je ???

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Če prištejemo še 20% daveka, kolikor ga je "uradno" potrebno plačati pri profitu je stvar tako tako.

Davka na donos od fizičnega srebra ni.

Sorry my bad, davek se plača pri nakupu, tako da moraš narediti več kot 20% +, da si na istem
Lahko ga kupiš od nekoga, ki postavi ceno malo višje, kot mu za njegovo srebro ''ponuja država''... ob prodaji storiš podobno, ga prodaš nekomu malo ceneje, za kolikor mu ga hoče ''prodati država''. Vse se da, samo lesen ne smeš biti.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Če prištejemo še 20% daveka, kolikor ga je "uradno" potrebno plačati pri profitu je stvar tako tako.

Davka na donos od fizičnega srebra ni.

Sorry my bad, davek se plača pri nakupu, tako da moraš narediti več kot 20% +, da si na istem
Lahko ga kupiš od nekoga, ki postavi ceno malo višje, kot mu za njegovo srebro ''ponuja država''... ob prodaji storiš podobno, ga prodaš nekomu malo ceneje, za kolikor mu ga hoče ''prodati država''. Vse se da, samo lesen ne smeš biti.

Al pa greš nekam in ukradeš xy€, pa še z prodajo in nakupom se ti ni potrebno ukvarjati
rolleyes-1.gif

Recimo da se pogovarjamo o realnih in poštenih opcijah za dobro investicijo. Zlato in srebro nista tako "idealna" investicija kot želijo nekateri prikazati, samo to sem želel povedat.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
predlagaš nakup/prodajo na neorganiziranem trgu in prevaro države?

Hočeš reči, da državljani ne smemo kupiti/prodati svoje srebro od fizične osebe/i ?

Ziher si na državni joški, da te tako skrbijo davki eh?

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Ne nisem niti nikoli nisem bil (25+let delovne dobe)
Če ti ne plačuješ davkov, jih jaz več, ker država hoče svoj denar in ga vzame tam kjer ga lahko. Ti pa si frajer, ker misliš, da si jih nategnil:)

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
A si res že tako zelo sprogramiran, bi rad dal državi davke že od svoje rabljene robe? Kaj boš naredil, zaračunal DDV kot fizična oseba in ga odvedel državi?

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Hec je, ker igranje po pravilih, drastično poslabša privlačnost srebra kot investicije.

Lahko pa si prebereš tudi moj zadnji odgovor XXXL-u, kaj si jaz mislim o vsej stvari, glede črnega trga z kovinami.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
To je kot bi rekel, da je kupovanje rabljenega avto goljufanje države.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Če jaz preko spletnega oglasa kupim srebro, ga pač kupim. Ravno tako, kot če preko bolhe kupim GSM. Pa tvoja država gor ali dol...

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
@numy in XXXL

Sta popolnoma sfalila poanto mojih postov.

Torej še enkrat, če je srebro tako fina investicija, zakaj se je potrebno posluževat sivega oz. črnega trga za rentabilno poslovanje
sprasujem se.gif

V tejle temi se je nabralo en kup postov, ko so uporabniki prepričevali sebe in druge v superiornost svoje investicije, jaz sem samo želel osvetliti drugo plat medalje trga z kovinami, da ne bo kdo preveč razočaran v parih letih.
Za primer lahko navedem Finanzas forex tam okoli 2010 leta (ponzi shema), kateri je bil tudi samo oh in sploh bullet proof investicija. Tudi tam je en kup ljudi napihovalo vlaganje v takšne in drugačne ekstreme, realnost je bila pa takšna kot je bila.

V investicijskem svetu je donos premosorazmeren z tveganostjo da izgubiš. Ostalo je odvisno samo od "tvoje sreče", da zadaneš pravi moment.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Tudi sam se strinjam s predhodnikom.

Z dodatkom, da nakup v uradni trgovini varuje kupca, preko oglasa pa dobiš kar dobiš. Tudi največji znalci so včasih dobili kaj drugega:). Verjetno ravno pri avtomobilih

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Torej še enkrat, če je srebro tako fina investicija, zakaj se je potrebno posluževat sivega oz. črnega trga za rentabilno poslovanje
sprasujem se.gif

Ker se splača? Le kateri investiciji ne škodi, če jo dobiš ceneje kot sicer?

Ti pa zgrešil poanto odgovorov. Zakaj bi plačeval nor 20% DDV, če lahko dobim ceneje? Kaj je tu nelegalnega, če kupim nekaj, za kar je že kdo drug plačal DDV in stroške kovanja?
Noben zakon o DDV ne predvideva, da je treba DDV plačati na izdelek, za katerega je bil ta že plačan.
Celo pri uradnih trgovcih lahko dobiš srebro brez DDV, če ga imajo iz odkupa.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
@numy in XXXL

Sta popolnoma sfalila poanto mojih postov.

sprasujem se.gif
Ti bom ponudil bolj domačo, enostavno varianto... Živiš na meji z Avstrijo, do bencinske črpalke na naši strani imaš 2km in bencin po 1,5€, do bencinske črpalke na Avstrijski strani pa ravno tako 2km, a je bencin po 1,3€... kaj več imam od tega, da grem tankati na ''našo'' stran..?

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Kako kaj komentirate zadnje padce zlata/srebra?
Je bilo kar nekaj zagovornikov nakupa zlahtnih kovin tukaj. Je mogoce zdaj pravi cas za nakup?

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Zlato se ne kupuje zaradi špekulacij (lahko, ampak je lahko boleče, tako kot recimo zdaj za koga, ko vidi kako je v kleti). Drugače pa zastaviš se neko ceno pa kupiš. Po mojem bo zdaj smiselno, pa potem počakat kako leto...25% ni zanemarljivo ob predpostavki da prileze nazaja na 44€ gram.