Zlato v kateri obliki?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
Po mojem laičnem mnenju in po vsej ekonomski logiki definitivno ja. Kakorkoli se že stvari obrnejo, bo zagotovo zlato čez 15 let, več "vredno" kot 5000€. Teh 5000€ drugo leto ne bo več vredno 5000€ ampak 4500, če ne celo manj. To nenormalno kretensko tiskanje sekret papirja z imenom $ in € ni normalno in zato enkrat pride račun. Vprašanje je samo ali z inflacijo, devalvacijo itd. V vsakem primeru svinarija.

Dokler razmisljaš trezno in imaš to kot naložbo za ohranjanje vrednosti in ti zaslužek ni primarna zadeva bi jaz šel v nakup zlata.

Vsekakor nakup zlatnikov, po možnosti v tujini, kjer ne zahtevajo osebne, davčne itd.

A pri nas povsod zahtevajo?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik VAG pravi:
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Srebro.
Ampak a ima srebro neko kontinuiteto pri ceni? Na dolgi rok, recimo 15+ let?

Srebra je zaradi industrijske porabe čezdalje manj na voljo, zato je meni še bolj všeč kot zlato. Na dolgi rok zaradi tega ne more drugam kot gor.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.098
6.936
113
pri taščici
Kakšne papirje je treba dati ob nakupu zlata. Raje dam kralju ulice nekaj evrov in kupimo na njegove ime kot pa da cel svet ve kaj imam. Kako poteka potem prodaja takega zlata, kupljenega od kralja ulice.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Das samo nek osebni dokument, dobis certifikat in to je to...

Drzava pa nima vpogleda v to "premozenje" - zaenkrat
evil.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik VAG pravi:
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Srebro.
Ampak a ima srebro neko kontinuiteto pri ceni? Na dolgi rok, recimo 15+ let?
Zaradi uporabe v industriji ga bo začelo primanjkovati, znana nahajališča naj bi ob sedanji porabi (ki pa raste), zadoščala za 25-30 let... posledično se bo tudi cena dvigala...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Pred 100÷ letih so take trditve postavljali tudi za premog:) Mnogo je ze bilo materijalov, ki so bili "nenadomestljivi", pa jih danes nihce vec ne povoha.

Ker necesa zmanjkuje in postaja drago, industrija isce substitute za to redko dobrino.

Tako da argument ne pije vode.

Zlato ima vrednost, ker je v zavesti ljudi, skozi tisocletja, postalo hramba vrednosti. Ne zaradi uporabe v industriji. In dokler bo zlato to vlogo imelo, bo ohranjalo vrednost.

Mimogrede, koliko so bile vredne skoljke?

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Nisem živel pred sto leti in ne bom živel čez sto let. Trenuten trend pa kaže tako, kot sem napisal. Veliko rezerve je še v reciklaži srebra, to se sedaj praktično ne dogaja, ker je prepoceni, bo se pa posledično spet dvignila cena...
WC školjke so že od 25€ naprej, verjetno se jih da dobiti še ceneje...

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
ksz....

@all.....

Ko me začnejo "strokovnjaki" od vsepovsod bombardirati z informacijami kako se neka investicija splača, takrat "spizdim" od tam, ker vem da se ne obeta nič dobrega
grin1.gif

P.S.
V preteklosti se je zlati balon že večkrat razpočil in je potreboval skorajda desetletje, da se je zopet spravil na osnovno ceno + inflacijo.

Kot je en pred mano napisal, industrija ipd. pa išče vsakodnevno nove cenejše materiale, kateri bodo nadomestili "redke" in predrage kovine.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
se strinjam glede srebra, sem opazil da se vlagatelji zelo radi tolažijo s tem, da bo srebra nekoč zmanjkalo...ja in, če ga bo? Bodo pač začeli že prej uporabljati druge materiale, res big deal.

sploh pa je srebro kar lepo padel v zadnjih dveh letih

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ja saj, na alterju imaš genialce, ki takoj najdejo nadomestek za srebro, ki je mimogrede najboljši električni in toplotni prevodnik, najboljše odbija svetlobo, je antibakterijsko... samo nafta ima še več aplikacij v industriji, ampak vi bi zlahka našli tudi nadomestek zanjo kajne?

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
sej bo čas pokazal svoje, v redu? takrat boš pa verjetno ali skakal od veselja ker boš bogat ali pa panično prodajal srebro, ker se ti bo teorija podrla

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Ko pride do napihovanja kakršihkoli balonov je neumnost vstopati v investicije na teh področjih. Rauzen če si mojster in iztopiš ravno pravi čas. Ampak teh je malo. Potrebno je ohranit trezno glavo. Evo primer iz preteklosti: http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania
Tudi tule so nekateri stavili vse (in še več) na čebulice...
O srebru, zlatu, platini etc:
Recimo, da nekomu uspe razviti kemični postopek za pridobivanje srebra...

Spomnim se, da so nas podobno prepričevali prodajalci skladov, delnic ipd pred kakimi 10 in več leti. Kaj je danes ostalo od tistega se ve...
Seveda se pa strinjam s tem, da je zlato menjalna kovina že več tisočletij in to veliko pove.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Ja saj, na alterju imaš genialce, ki takoj najdejo nadomestek za srebro, ki je mimogrede najboljši električni in toplotni prevodnik, najboljše odbija svetlobo, je antibakterijsko... samo nafta ima še več aplikacij v industriji, ampak vi bi zlahka našli tudi nadomestek zanjo kajne?

Jap kadar bo kilo srebra predrag, verjemi da se najde alternativa vsem superiornostim srebra, zlata ipd..

JBG, vedno se pojavljajo novejše zlitine z višjimi prevodnostmi in boljšimi izolativnimi lastnostmi. Iluzorno in utopično je pričakovati, da bo proizvodnja na veliko porabljala surovino, katera bo predraga, da bi si jo povprečen potrošnik privoščil. Zgodovina to več kot potrjuje.

S tem da je pri plemenitih kovinah potrebno računati na balon, ki se je začel napihovati, ko so investitorji pričeli preusmerjati investicije iz bolj tveganih delnic v relativno varne kovine.
Pa še to, kovine so bile v bljižnji preteklosti namenjene bolj ohranjanju realne vrednosti in ne toliko povečanju premoženja.

Tudi "zaloge" kovin ni tako malo. Marsikatera država drži v svojih rokah ogromno število ton zlata. Kdo je npr. rekel, da ne bo katera od teh držav plasirala večje količine na trg, če bo cena preveč narasla (kapitaliziranje profita).

Pri srebru je pa hec, ker se še ni začela "taprava" reciklaža v industrijski rabi. JBG je še vedno "prepoceni".

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Slej ko prej se bo reciklaža srebra začela, samo to bo dvignilo ceno... in trenutni trendi kažejo, da se bo cena z leti dvigala. Kaj bo, če bo, ko bo... so pa špekulacije... lahko mi tudi jutri avion pade na glavo, ko se sprehajam pred hišo, ampak tega jaz v moje enačbe enostavno ne bi dal...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:

Jap kadar bo kilo srebra predrag, verjemi da se najde alternativa vsem superiornostim srebra, zlata ipd..

JBG, vedno se pojavljajo novejše zlitine z višjimi prevodnostmi in boljšimi izolativnimi lastnostmi. Iluzorno in utopično je pričakovati, da bo proizvodnja na veliko porabljala surovino, katera bo predraga, da bi si jo povprečen potrošnik privoščil. Zgodovina to več kot potrjuje.

S tem da je pri plemenitih kovinah potrebno računati na balon, ki se je začel napihovati, ko so investitorji pričeli preusmerjati investicije iz bolj tveganih delnic v relativno varne kovine.
Pa še to, kovine so bile v bljižnji preteklosti namenjene bolj ohranjanju realne vrednosti in ne toliko povečanju premoženja.

Tudi "zaloge" kovin ni tako malo. Marsikatera država drži v svojih rokah ogromno število ton zlata. Kdo je npr. rekel, da ne bo katera od teh držav plasirala večje količine na trg, če bo cena preveč narasla (kapitaliziranje profita).

Pri srebru je pa hec, ker se še ni začela "taprava" reciklaža v industrijski rabi. JBG je še vedno "prepoceni".

- ko bo srebro predrago, sem jaz že zmagal
- novejše zlitine? Večinoma srebro predstavlja zelo majhen del celotne vrednosti izdelka, za 0,1% se ne bo nihče sekiral, če se podvoji, tudi sprememba proizvodnje je povezana s stroški
- to morda velja za zlato, srebro je pa predvsem industrijska surovina dandanes
- zaloge zlata nimajo nobene veze z zalogami srebra, če imajo države na tone zlata, večinoma nimajo niti kilograma srebra

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Moja teorija je takšna (lahko da se motim,ker sem koneckoncev le laik
grin1.gif
)

Okoli leta 2004 se je pričelo pospešeno vlagati v kovine (gospodarstvo je bilo v razcvetu in je ustvarjalo ogromno kapitala, katerega je bilo potrebno razpršiti)
To je trajalo do nekje 2008 leta, ko so se po svetu že kazali znaki hude prihajajoče krize. Srebro je takrat tudi doživelo dokaj visok padec v vrednosti, vendar se je situacija popravila, ko so ljudje začeli bežati stran od "ničvrednih" delnic v bolj varne naložbe.
Seveda so tržne zakonitosti ponudbe in povpraševanja naredile svoje in srebro je doživelo največji skok leta 2011, potem pa je padlo na srednjo vrednost iz leta 2010 in od takrat nekje počasi drsi malce gor, malce več dol. Kar nekako potrjuje mojo teorijo prelivanja kapitala iz delnic, sedaj pa se trend počasi počasi obrača.
Seveda je zelo pomemben faktor tudi Hype, kateri se je v zadnjih 2 letih pričel ustvarjati okoli investicij v drage kovine.

Res je da industrija porablja vedno več srebra, vendar preskoki niso tako drastični kot je bila rast v zadnih 2-3 letih.
Mislim da bo prava korekcija na "realno" vrednost šele prišla (samo moje mnenje)

Če prištejemo še 20% daveka, kolikor ga je "uradno" potrebno plačati pri profitu je stvar tako tako.

Sicer ne trdim da je srebro oz. drage kovine slaba investicija, prav nasprotno. Mislim da je na dolgi rok odlična investicija za ohranjanje vrednosti.
Nisem pa povsem prepričan v "moč" kovin za občutno povečanje premoženja na dolgi rok.

my 5cents
aplauz.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Če prištejemo še 20% daveka, kolikor ga je "uradno" potrebno plačati pri profitu je stvar tako tako.

Davka na donos od fizičnega srebra ni.