Zlato v kateri obliki?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pozdravljeni, mene pa zanima pri fizičnem nakupu zlata, kaj se najbolj splača kupiti npr. pri unčah? Unče v obliki ploščic od teh znanih kovnic ali dunajske filharmonike teže 31,1035g? Namreč cena je identična... Tnx

PS:. Kje se da to kupiti v Avstriji? Je kaj ceneje kot pri Moro?

Oboje je predrago.

To: Zlati dukati kovnice Münze Österreich, Avstrija; čistina Au 986/1000;

Ali: Zlati kovanci, kovani po letu 1800 , npr. Švicarski vreneliji.

Ne udriham po tebi samo ni mi jasno kaj je pri teh dveh opcijah katere si navedel tako ugodnega? Če gledam cenik od danes, pride gram Münze Östereich 986/1000 na 42,49€, Vranileji so po 41,25€ gram, če pa gledam Dunajske filharmonike teže 1 unča pa pride gram na 42,69€ gram torej praktično enako? Ni pa unča tako velik kos zlata da če ti zagusti da ga je težko prodat ali da predstavlja prevelik znesek katerega bi potreboval ali?? Torej če te prav razumem je prednost teh manjših kovancev predvsem v tem da lahko prodajaš in hodiš vsakič po nekaj 100€? Kaj pa če primerjamo te tri kovance, so kateri bolj oz. manj cenjeni oz. jih je težje spraviti v promet? Npr. tisti Dunajci mi niso preveč všeč ker ni čisto čist je 986...? To najbrž ni težava?

Po drugi strani pa je treba gledati tudi vnaprej ko boš prodajal, tukaj pa se prodajajo po najboljši ceni Dunajski filharmoniki, kjer je razlika med prodajno in nakupno le 2,47%, pri dukatih 999 ki jih svetuješ je že razlika 3,98%, najslabše pa odkupujejo Vrenele, kjer je razlika skoraj 10% in sicer 9,65%. Torej...? Hvala

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pozdravljeni, mene pa zanima pri fizičnem nakupu zlata, kaj se najbolj splača kupiti npr. pri unčah? Unče v obliki ploščic od teh znanih kovnic ali dunajske filharmonike teže 31,1035g? Namreč cena je identična... Tnx

PS:. Kje se da to kupiti v Avstriji? Je kaj ceneje kot pri Moro?

Oboje je predrago.

To: Zlati dukati kovnice Münze Österreich, Avstrija; čistina Au 986/1000;

Ali: Zlati kovanci, kovani po letu 1800 , npr. Švicarski vreneliji.

Ne udriham po tebi samo ni mi jasno kaj je pri teh dveh opcijah katere si navedel tako ugodnega? Če gledam cenik od danes, pride gram Münze Östereich 986/1000 na 42,49€, Vranileji so po 41,25€ gram, če pa gledam Dunajske filharmonike teže 1 unča pa pride gram na 42,69€ gram torej praktično enako? Ni pa unča tako velik kos zlata da če ti zagusti da ga je težko prodat ali da predstavlja prevelik znesek katerega bi potreboval ali?? Torej če te prav razumem je prednost teh manjših kovancev predvsem v tem da lahko prodajaš in hodiš vsakič po nekaj 100€? Kaj pa če primerjamo te tri kovance, so kateri bolj oz. manj cenjeni oz. jih je težje spraviti v promet? Npr. tisti Dunajci mi niso preveč všeč ker ni čisto čist je 986...? To najbrž ni težava?

Po drugi strani pa je treba gledati tudi vnaprej ko boš prodajal, tukaj pa se prodajajo po najboljši ceni Dunajski filharmoniki, kjer je razlika med prodajno in nakupno le 2,47%, pri dukatih 999 ki jih svetuješ je že razlika 3,98%, najslabše pa odkupujejo Vrenele, kjer je razlika skoraj 10% in sicer 9,65%. Torej...? Hvala

ko zagusti ne bo važno kateri filharmonik je gor. Tudi razlika v ceni ne bo pomembna. Tisti ki bo imel "kovanec" bo imel prednost pred tistim, ki ga nima. Ali bo to pri kruhu, bencinu, nakupu pištole, bežanju čez meje...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.181
3.642
113
Marlbor
Hahaha, mene samo zanima, kdo vam bo takrat sploh kupoval to zlatnino? Ti, ki vam ga danes prodajajo, zagotovo ne ...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Se pa mi še poraja eno vprašanje, glede na to da je to zlato tako aktualno, koliko pa obstaja kaj falšakov od teh ploščic, unæ, kovancev? Namreč hipotetično, če na kovine.si kot amater najdeš neko ploščico in jo greš kupit na ulici? Kakšna je varjanta da dobiš neko sranje ki izgleda kot zlato in kot original?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Čedalje večja. Pri ponarejanju je najtežje zadeti težo. Zato pa s seboj vedno tehtnico, ki pa ni garancija, žal.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Očitno še ni kriza ker tukaj vsi govorite o kg in palicah zlata
smile-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.181
3.642
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Čedalje večja. Pri ponarejanju je najtežje zadeti težo. Zato pa s seboj vedno tehtnico, ki pa ni garancija, žal.
Pa kozarec vode, da hkrati še volumen določiš. Za gostoto litine namreč ...

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Pa kozarec vode, da hkrati še volumen določiš. Za gostoto litine namreč ...

Kako to s kozarcem vode, koliko mora izpodriniti vode na 100g ?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
100g deljeno z 19,3 g/l. Odlična starodavna metoda za ugotavljanje kakovosti zlata je ugriz.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:

Ko nas še večina ni bilo na svetu in se je po zlato hodilo v Trst, sta foter in kolega imela s sabo etui in not tri stekleničke. Če je prodajalec pristal na preizkus sta kupila, drugače ne.
grin1.gif

Sicer pa, kdor ima denar, se splača it po par kil v Afriko.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
In kaj boš potem s tistim, kar nabaviš v Afriki? Zakaj Afrika? Če že, bi jaz gledal proti "poševnookim".

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Vzpon je bil dosežen, sedaj malce pada, nato bo spet zraslo ... torej, na dolgi rok se ti vseeno izplača ...
wink-1.gif

... čeprav bi mogoče raje vlagal v srebro ....
17758-icon_confused.gif

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Prilika za nakup pač, nič nenavadnega. Meni je tudi srebro boljše.