Zimske gume

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
314
83
Zophne
smile-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ajd v redu, meni je popolnoma vseeno če se z letnimi voziš. Fizika pa tudi tebi ni ravno domača, razen če si eden izmed tistih ki so mi zadnje čase v klanec rikverc vozili. Verjetno so jim zadnje gume bolj grabile in je šlo v rikverc bolje kot naprej.

Pa kakorkoli obrneš, vsak ima svoje mnenje. Jaz ga spremenim ko v realni situaciji pogruntam da nimam prav. Dokler imam pa štrik v avtu zato, da druge šlepam iz jarkov, mnenja pač ne bom spremenil.

BTW (pa ni replika tebi) - ko bi pred cca 15 leti imel kamero ali fotoaparat, bi se sedaj lahko vsi močno smejali, ko sem s katrco vlekel pajerota iz grabna. 4wd in frajer za volanom, ki je mislil da je boga za j..ca prijel, ko sem ga pa iz jarka vlekel je bil pa nižji od volana. Smeha vseh prisotnih pa ni bilo konca.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.118
6.948
113
pri taščici
Ajd simonVI razloži nam zakone fizike. Ne zagovarjam spredaj 8, zadaj pa 2 ,ampak spredaj bolje kot zadaj. Zakaj? Zato ker z obratno kombinacijo si lahko doma, z mojo pa pri kleparju če voziš neumno. S pametjo pa na cilju.

Nazadnje urejeno:

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Ko ne prideš več v hrib si kupi nove gume..teorijo o boljših zadaj pri avtu s sprednjim pogonom ti bojo pa tudi na Vranskem inštruktorji potrdili.

Aja ne..tukaj so alter inštruktorji, se opravičujem.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Težava ni v novih gumah ampak z ESP-jem, ki se ga ne da izklopit. Torej čim začnejo gume izgubljat stik mi avto jemlje navor. Kakor hitro pa dodam plin in mi slučajno odnese malo rit mi pa avto začne bremzat.
V tem primeru če bi spredaj imel 2mm profila in zadaj 8 grem stavit da še bolj ne bi prišel nikamor.

Profila imam še vedno mislim da ene 7mm na obeh gumah. Ampak so gume nikakve pa jih moram zato menjat. Ne bom pa šel sedaj sredi zime menjavat. Bom toliko še počakal

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Mogoce bi se ti moral enkrat z mano peljati! Ravnokar prisel domov s sihta. Brez problema 100 po ac. medtem ko se noben bmw ni pelal vec kot 70. ene 3 sem prehitel pa mislim da se dva audija. Point je. ce ze znas pelat in ce lepo pelas gre tudi po taki cesti udobno priblizno hitro.Nisem divjal prav tako nisem sel nad svoje zmoznosti. Po regionalni sem se pelal 50ker se danes v veceru cesta ni videla pluga. zal je res samo minus da ne morem izklopit espja ker ce se ti slucajno vklopi rabis kar cas da se izklopi. in je z espjem lahko se bolj nevarno

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.118
6.948
113
pri taščici
Jah tako pravijo strokovnjaki na vranskem, proizvajalci vozil in alter fiziki. Oni stojijo v snegu, mi se pa v starih kračah vozimo mimo brez esp brez problema, čeprav imamo zadaj slabše gume kot spredaj.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
Mogoce bi se ti moral enkrat z mano peljati! Ravnokar prisel domov s sihta. Brez problema 100 po ac. medtem ko se noben bmw ni pelal vec kot 70. ene 3 sem prehitel pa mislim da se dva audija. Point je. ce ze znas pelat in ce lepo pelas gre tudi po taki cesti udobno priblizno hitro.Nisem divjal prav tako nisem sel nad svoje zmoznosti. Po regionalni sem se pelal 50ker se danes v veceru cesta ni videla pluga. zal je res samo minus da ne morem izklopit espja ker ce se ti slucajno vklopi rabis kar cas da se izklopi. in je z espjem lahko se bolj nevarno

kaj pa če bi varovalko ven vzel
smile-1.gif

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:Ampak so gume nikakve pa jih moram zato menjat. Ne bom pa šel sedaj sredi zime menjavat. Bom toliko še počakal
Ne se zajebavat,"sredi zime"
Upam da jo je konec.
jezen.gif

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
ESP pomaga ja, na mokri in spolzki cesti. Pri snegu je pa problem, ker on zazna da se kolesa v prazno vrtijo in začne odvzemat navor, prav tako zazna da ti recimo zadek odnese in ti začne bremzat Včeraj sem se recimo kot po jajcih peljal v breg, da mi ne bi slučajno esp zaznal zdrsa pogonski koles, ker bi sred brega ostal
smile-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Spoštovanje za privoženih 1M kilometrov ni kaj; samo, če je še vedno oz sta še vedno mnenja, da je treba dat boljše gume spredaj, vama žal fizika ni ravno poznana; brez zamere
smile-1.gif
Sorry, odstrani se iz teme, ker kvasiš neumnosti.

Torej so potemtakem strokovnjaki, ki so dokazali vaše neumnosti in nebluoze nestrokovnjaki ?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Ajd v redu, meni je popolnoma vseeno če se z letnimi voziš. Fizika pa tudi tebi ni ravno domača, razen če si eden izmed tistih ki so mi zadnje čase v klanec rikverc vozili. Verjetno so jim zadnje gume bolj grabile in je šlo v rikverc bolje kot naprej.

Pa kakorkoli obrneš, vsak ima svoje mnenje. Jaz ga spremenim ko v realni situaciji pogruntam da nimam prav. Dokler imam pa štrik v avtu zato, da druge šlepam iz jarkov, mnenja pač ne bom spremenil.

BTW (pa ni replika tebi) - ko bi pred cca 15 leti imel kamero ali fotoaparat, bi se sedaj lahko vsi močno smejali, ko sem s katrco vlekel pajerota iz grabna. 4wd in frajer za volanom, ki je mislil da je boga za j..ca prijel, ko sem ga pa iz jarka vlekel je bil pa nižji od volana. Smeha vseh prisotnih pa ni bilo konca.

Nisem tisti, ki se vozi z letnimi, ravno nasprotno, vedno kupim samo najboljše; imam Contije
smile-1.gif

A vam moram še enkrat napisat, to, kar zdrava pamet veleva... Pozimi je treba imet VSE ŠTIRI gume odlične !
OK? Če pa že menjamo samo dve, gresta na zadnjo os avtomobila.

Po drugi strani pa....briga me, delajte kar hočete...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Ko ne prideš več v hrib si kupi nove gume..teorijo o boljših zadaj pri avtu s sprednjim pogonom ti bojo pa tudi na Vranskem inštruktorji potrdili.

Aja ne..tukaj so alter inštruktorji, se opravičujem.

cheer.gif
tako je !

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
ESP pomaga ja, na mokri in spolzki cesti. Pri snegu je pa problem, ker on zazna da se kolesa v prazno vrtijo in začne odvzemat navor, prav tako zazna da ti recimo zadek odnese in ti začne bremzat Včeraj sem se recimo kot po jajcih peljal v breg, da mi ne bi slučajno esp zaznal zdrsa pogonski koles, ker bi sred brega ostal
smile-1.gif

To, kar ti opisuješ, ESP ne počne.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.184
3.645
113
Marlbor
Ne. Samo je potrebno vzeti nek kompromis. Ne bom dajal na avto zadaj boljših gum, ker me bo to rešilo v neki situaciji mogoče enkrat na zimo, ko mi bo hotelo zadek odnesti. Hkrati pa imam v eni zimi 100x pogostejšo situacijo ko se je treba čimhitreje ustaviti, varno izogniti se oviri, speljati v klanec, ... da sploh ne naštevam.

Kot sem že povedal mi smer vožnje odlično popravlja elektronika. Pri zaviranju pa sem odvisen zgolj in izključno od kvalittene sprednje pnevmatike.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
Težava ni v novih gumah ampak z ESP-jem, ki se ga ne da izklopit. Torej čim začnejo gume izgubljat stik mi avto jemlje navor. Kakor hitro pa dodam plin in mi slučajno odnese malo rit mi pa avto začne bremzat.
V tem primeru če bi spredaj imel 2mm profila in zadaj 8 grem stavit da še bolj ne bi prišel nikamor.

Profila imam še vedno mislim da ene 7mm na obeh gumah. Ampak so gume nikakve pa jih moram zato menjat. Ne bom pa šel sedaj sredi zime menjavat. Bom toliko še počakal

Če imaš avto, ki ne moreš izklopit ASRja ( ta skrbi, da se koleda ne vrtijo v prazno in NE ESP; ESP je sistem, ASR je del sistema ), prodaj taka jajca, ker v tem primeru ti ASR zamori motor do te meje, da crkne.

V mojem primeru, ki vozim konstriukcijsko 12 let staro gajbo to ne drži, ker še vedno malo "trza" in tako motor ne crkne.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Davidoff: To kar sem opisal počne ASR ki je sestavni del ESP-ja
smile-1.gif

Pbutec: Ko mi bo v eni zimi 20x odneslo rit in ko bo samo enkrat potrebno varno hitro ustaviti ali se izogniti oviri bom tudi jaz dal boljše gume zadaj
smile-1.gif